dimarts, 31 de juliol del 2012

Martialis 2011 i la recuperació de la tradició vitícola del Vallès Occidental



A  Can Morral del Molí (Ullastrell) s’ha presentat aquesta tarda el vi Martialis 2011. És un projecte de l'Artur Martínez (restaurant Capritx * Michelin), i Rafa Blanco (sommelier i propietari del restaurant La Terrassa del Museu), que s'han associat amb Xavier Morral, propietari d'una vinya d'Ullastrell, amb la idea de recuperar la tradició vitícola de la comarca del Vallès Occidental la qual, històricament, havia tingut una gran importància, segons ha informat Rafa Blanco. Aquesta iniciativa, impulsada des del sector privat, s'emmarca dins el projecte de Terrassa Gastronòmica, que dins els seus objectius es troba “la recuperació de productes agroalimentaris locals i desenvolupament d’accions de promoció i divulgació”.

Arzuaga Reserva 2008, un vi olímpic

El vi Arzuaga Reserva 2008 del celler Arzuaga Navarro és l'acompanyant dels menjars de la selecció espanyola de bàsquet durant els jocs olímpics de Londres. Segons s'ha informat avui, la selecció va triar l'anyada 2008 per coincidir amb l'any de celebració dels anteriors jocs de Pequín en els quals van obtenir medalla de plata vencent a Estats Units, "en un partit considerat com el millor de la història del bàsquet espanyol".Segons s'informa des d'aquest celler de la DO Ribera del Duero, Arzuaga Reserva 2008 "és un vi profund i dens, de color vermell molt fosc. El seu nas és complex i harmoniós. S'aprecien fustes nobles ben assemblades amb fruites típiques de la tinto fino; fruites negres i cireres molt madures. En boca, és potent, saborós i carnós. Malgrat la seva edat, posseeix un nervi que denota joventut. Arzuaga Reserva 2008 és vi fi i elegant que posseeix un marcat caràcter del Duero".

Forja artística, a la Cooperativa Falset Marçà

La sala de bótes de la Cooperativa Falset Marçà acollirà a les set de la tarda d'aquest dijous, 2 d'agost, la inauguració de l'exposició de forja artística de Jose Miguel Flores. La mostra es podrà visitar des de demà 1 d'agost i fins al 26, en horari de matí, de 9h a 13h. L'artista descriu el seu treball com "un intent constant de combinar diversos materials utilitzant mètodes tradicionals i no tradicionals". Le seves peces tracten "la dualitat i la transformació, del sòlid al líquid, del ferro a l'orgànic, de l'estàtic a l'animat, un equilibri entre la violència i l'agressió amb bellesa i harmonia". L'ambició de Flores és "forjar el metall més enllà dels seus límits coneguts" i assegura que "treballar el metall és un viatge de formació permanent amb el qual intento aprendre tots els seus secrets". Jose Miguel Flores és tècnic superior en construccions metàl·liques. Va estudiar Estètica a la Facultat de Filosofia de Sevilla i ha investigat en aquest terreny durant anys. Per a més informació:  http://laforjadelsquatregats.blog.com.es. L'exposició s'organitza amb motiu del centenari de la Cooperativa Falset Marçà que, superat l'equador, enfila la recta final amb els actes més destacats, com seran la presentació d'un llibre que recull la història dels 100 anys i la inauguració de les obres que s'estan realitzant al celler, a més de diferents activitats lúdiques i participatives que properament es presentaran.

Codorníu acollirà estudiants en pràctiques de la Universitat de Vic



El Grup Codorníu i la Universitat de Vic (UVIC) han signat un acord de col·laboració pel qual Codorníu acollirà en els seus departaments de QSE, Operacions, Enologia i Viticultura a universitaris d'aquesta facultat per realitzar pràctiques remunerades des de l'inici fins a la finalització de la seva carrera. Aquesta iniciativa s'emmarca dins del programa creat per la Universitat de Vic de recuperar la tradicional figura de l'aprenent. Aquest programa, denominat Sí-Sí (Sí estudia – Sí treballa) i que busca enfortir els necessaris vincles de col·laboració entre empreses i universitats, arrenca amb una experiència pilot dirigida al Grau de Tecnologia i Gestió Alimentària, al que el Grup Codorniu s'ha adherit amb un acord signat el passat 20 de juliol per Clotilde Tesón, directora corporativa de Recursos Humans del Grup i el rector de la UVIC, Jordi Montaña. “Des del Grup Codorníu pensem que una manera de contribuir amb la societat és apostar per la joventut i l'ocupació i, com a part de la nostra responsabilitat social corporativa, aquesta és una bona manera de donar sortida al talent de la gent del nostre entorn, a la qualificació dels joves i a la seva inserció al mercat de treball”, ha manifestat Clotilde Tesón. L'empresa oferirà als estudiants d'aquest programa pràctiques remunerades en àmbits de responsabilitat afins als seus estudis que abasten Enginyeria d'Organització Industrial, Grau de Ciències Ambientals i Grau en Tecnologia i Gestió Alimentària. La universitat realitzarà un seguiment tutoritzat del projecte dissenyat pel tutor que se li assigni a cada estudiant i aquest, per la seva banda, s'haurà de comprometre a matricular-se en un mínim del 60% dels crèdits universitaris, dels quals ha d'aprovar quatre.

Neix el tercer fill del nou director general de Torres

Ahir dilluns va néixer a Xile el tercer fill, el primer nen, de qui el proxim 1 de setembre assumira la direcció general de Torres. El fill de Miquel Torres Maczassek es diu Miguel Sebastián Torres Andrews i va pesar 3,76 quilos en el moment de néixer. La mare, Sarah Andrews, es recupera molt bé després d'un part sense complicacions. Miquel Torres, que ja era pare de dues nenes, una de les quals també nascuda a Xile, ha manifestat que els fa "molta il·lusió" que el seu primer nen hagi nascut a Xile.

L'homenatge de Mas d'en Gil a Masía Barril, a PlanetAVino




En el número del mes d'agost de la revista PlanetAVino (http://www.proensa.com/planetavino.php), que dirigeix Andrés Proensa, signo la crònica del sentit homenatge que la família Rovira Carbonell (Viticultors Mas d'en Gil) ha volgur retre a Masía Barril aprofitant la darrera Fira del Vi de Falset. El tast que es va oferir a l'homenatge, fet al restaurant El Celler de l'Aspic de Falset, va ser memorable, amb vins que són veritables joies. Per mi va ser un gran honor haver pogut viure un acte tan entranyable com aquest i poder tastar uns vins tan impressionants.


Saber es acordarse

Viticultors Mas d’en Gil rinde un sentido homenaje a Masia Barril

RAMON FRANCÀS

Saber es acordarse, afirmaba el célebre filósofo griego Aristóteles de Estagira. También hay quien opina que la mejor admiración es la sabiduría que nos permite construir los espejos donde algún día deseamos vernos reflejados. Y mucho de todo ello se condensó en el sentido homenaje que la familia Rovira Carbonell, propietaria del pasional proyecto prioratino Viticultors Mas d’en Gil, quiso rendir durante la última edición de la Fira del Vi de Falset a la familia Barril, a quienes adquirieron la idílica finca y la bodega de Bellmunt del Priorat. Al emotivo homenaje también quiso sumarse el Consejo Regulador de la Denominación de Origen Calificada Priorat con una placa especial entregada por su presidente, Toni Alcover, a Magdalena, la viuda de Rafael Barril.
            El fundador de Viticultors Mas d’en Gil, Pere Rovira Rovira, convencido de que quien no sabe apreciar su pasado no puede tener mucho futuro, no tiene dudas de que el éxito del actual Priorat debe mucho a personajes como el matrimonio Barril. También apunta que “debemos saber de dónde venimos para intentar ir más lejos”, y que “en la vida hay que tener sentimientos y ser agradecidos”. Su hija pequeña, Marta, considera que la familia Barril “quizás fue demasiado moderna para sus tiempos”. Apostaron por el Priorat desde 1931 y llegaron a exportar sus artesanales y naturales vinos a países como Alemania, Inglaterra o Estados Unidos. Asegura, sin embargo, que “todo aquello por lo que lucharon no quedó en el olvido”, y que “para aquellos que tenemos la suerte, la salud y la energía para defender el Priorat en el siglo XXI, su experiencia y esfuerzo nos supone una gran referencia para entender qué es el Priorat, y nos permite así continuar avanzando, quizás más hacia atrás que hacia delante, para encontrar las raíces de esta tierra que me tiene tan enamorada”. Marta Rovira se refiere a la aplicación de los cánones de la biodinámica o de reintroducir la labranza tradicional con tracción animal, en este caso con mula.
            De hecho, Masia Barril ya se anunciaba como “el nuevo Priorato al estilo antiguo”. Fundada en 1931 por Rafael Barril Figueras, el objetivo de sus promotores era el de “mantener y mejorar la tradición de los famosos vinos del Priorato”. Masia Barril también se definía como una “bodega cultural” por considerarse que la enología debe estar al servicio de la peculiaridad del vino y no de su mayor comercialización. Utilizaban levaduras autóctonas, no forzaban las fermentaciones a baja temperatura, no criaban sus vinos en barricas y trabajaron por el reconocimiento de los vinos del Priorat como “patrimonio enológico universal”. Además, se promocionaban afirmando, a modo de lema, que “Priorato es más vino”,  y que “Masia Barril es más Priorato”.
            Al homenaje quiso sumarse desde la distancia René Barbier (Clos Mogador) afirmando que “ahora está de moda una viticultura natural respetuosa con el medio ambiente, con una gran diversidad donde las floraciones diversas enriquecen las uvas para dar mejor calidad y las hierbas aromáticas aportan diversidad y no sé cuántos beneficios más. Todo ello me recuerda un tiempo en el que nadie entendía este vocabulario pero vosotros –en referencia al matrimonio Barril- ya lo practicabais”. René Barbier añadió que “este espíritu y muchas cosas más me emocionan”, y dijo creer sinceramente que “hoy la familia Rovira ha captado vuestro mensaje”. También desde la distancia, Carles Pastrana (Clos de l’Obac) señaló que familias como la Barril (Rafael y Magdalena) o los Peyra de Scala Dei (especialmente Asunción y Manuel) fueron “gente nada pretenciosa que se dedicaba en cuerpo y alma a rectificar pequeños errores para abrir la puerta a futuros grandes logros”. Añadió que “esas dos familias nos abrieron sus casas, sus bodegas y sus almas durante aquella década de los años ochenta. Fue gente intuitiva que ya apostaba para que los vinos del Priorat vieran, como así fue. La luz de un éxito que hoy es justo compartir con ellos”. Quien sí asistió al homenaje, durante el cual se cataron vinos históricos de Masia Barril y Viticultors Mas d’en Gil en una vertical única de gran altura, fue el elaborador y profesor Josep Lluis Pérez, quien calificó el acto de “evento perfecto”. Pérez destacó la “intuición” por encima de la tecnología en el proyecto de los Barril. También asistió el prescriptor José Peñín, para quien Masía Barril “fue la bisagra entre el Priorato de las cooperativas de los setenta y la irrupción de los Clos de los noventa capitaneados por José Luis Pérez, Álvaro Palacios, René Barbier y Carles Pastrana”.
            En la histórica cata, celebrada en el Celler de l’Aspic de Falset, desfilaron los Masia Barril Clásico de 1987 (que aún presentaba fruta madura 25 años después), el sorprendente Típico de 1991 y un monumental Blanco de 1989 que combinaba notas a miel y a orejones con las rancias. Por parte de Mas d’en Gil se cató el formidable Coma Blanca del 2010, los Coma Vella del 2004 y 2008, los Clos Fontà del 2002 (sensacional por su elegancia y frescura) y 2008 y el prodigioso vino dulce natural Nus del 2009.
            En declaraciones a Planeta Vino, Magdalena Vicente, la viuda Barril, se mostró especialmente emocionada por un homenaje que coincidía, exactamente, con el séptimo aniversario del fallecimiento de su esposo. Magdalena Vicente le recuerda como un “entusiasta” y como “una persona intuitiva y autodidacta, formada leyendo todo tipo de libros y manuales, que quiso elevar internacionalmente el prestigio de los vinos del Priorat”. Recuerda también su común afición por la botánica y sus denodados esfuerzos por impulsar un proyecto vitivinícola aún manteniendo su residencia en Madrid.

“Inmensa gratificación personal”


Viticultors Mas d'en Gil posee hoy 43 parcelas en una finca de 125 hectáreas en el término municipal de Bellmunt del Priorat, en del Priorat histórico. Situada a 300 metros sobre el nivel del mar, con sus terrazas trabajadas como jardines, su orientación favorece la entrada de una brisa procedente del mar (localmente conocida como “garbinada”), que proporciona humedad y frescura en los días más calurosos del verano, permitiendo alcanzar maduraciones óptimas. Su particular microclima, con una gran amplitud térmica, junto con el carácter que imprime la ‘llicorella’ (el singular suelo de pizarra que caracteriza y delimita la DOC Priorat), “dan al color, al aroma y al paladar de sus vinos una riqueza y personalidad únicas”, según sus propietarios. Las terrazas de viña se alternan con plantaciones propias de olivos y almendros, que dejan paso al bosque, dentro de la más pura esencia mediterránea. Pero Mas d’en Gil representa mucho más que una bodega comprometida en elaborar vinos de alta calidad. Es un sueño hecho realidad. Ante todo, significa para su fundador la “inmensa gratificación personal de culminar una larga trayectoria en el mundo del vino con la posibilidad de hacer realidad un sueño: después de dedicar toda una vida al conocimiento del vino y de la tierra, representa la oportunidad de llevar a cabo su proyecto más personal y de poder participar en todo el proceso desde sus inicios, junto con su familia y un apasionado equipo humano, cuidando al máximo todos los detalles, desde la viña hasta la presentación del vino, dejando constancia de su devoción y su saber hacer”.
.

El Bundestag rebutja l'obsequi d'un celler d'Àvila

En un post (http://vi-franc.blogspot.com.es/2012/07/vi-davila-per-agrair-al-bundestag.html) del 24 de juliol passat els parlava de la noticia de l'obsequi que un celler d'Àvila va fer per agrair al Bundestag, cambra baixa del parlament alemany, que aprovés el passat dia 19 de juliol per una àmplia majoria la contribució d'Alemanya, amb prop de 30.000 milions d'euros, al préstec de fins a 100.000 milions d'euros per la recapitalizació del sistema bancari espanyol. En agraïment a aquesta ajuda a Espanya, el passat 20 de juliol, membres del celler Garnacha Alto Alberche van fer arribar una carta a l'ambaixada alemanya a Espanya, on indicaven l'obsequi de 100 caixes del vi sota la frase "es de bien nacidos, ser agradecidos". Doncs bé, l'ambaixada d'Alemanya a Espanya ha comunicat al celler Garnacha Alto Alberche la decisió de no acceptar el regal de 100 caixes de vi que li oferia l'empresa, pel suport a Espanya del Bundestag, al·legant decisions polítiques. Segons ha comunicat avui el celler en el seu web (http://www.bodegagarnachaaltoalberche.com/noticiasdelabodega.php), la secretaria d'Assumptes Polítics i Protocol de l'ambaixada d'Alemanya a Espanya ha estat l'encarregada de comunicar a l'empresa la decisió. L'ambaixada ha al·legat, per declinar tan "generós oferiment", els "usos i costums" del país, on està "terminantment prohibit acceptar presents per decisions polítiques", segons ha comunicat al celler. Encara que l'ambaixada ha rebutjat el regal, ha agraït l'oferiment i ha desitjat sort a l'empresa. Com recordaran, el celler Garnacha Alto Alberche havia decidit recompensar el "suport" del Parlament federal alemany o Bundestag enviant als seus membres cent caixes de vi, després que aprovés una contribució de prop de 30.000 milions d'euros al préstec per recapitalizar el sistema bancari espanyol. Amb aquest motiu, el celler va enviar una carta a l'ambaixada d'Alemanya a Espanya, fent-los arribar la seva intenció d'obsequiar amb cent caixes de vi el gest de la Cambra baixa germana.


dilluns, 30 de juliol del 2012

Més de 150 persones fan el cim del Puigmal amb la DO Empordà i es recorden dels efectes dels incendis



Més de 150 persones i una onzena de cellers van participar en la tercera edició del tast de vins al cim del Puigmal, organitzada pel Consell Regulador de la DO Empordà. Els recents i devastadors focs que van afectar la comarca de l'Alt Empordà van estar ben presents entre els participants de l'activitat que va tenir lloc ahir diumenge. Enguany, la proposta “ha volgut simbolitzar especialment el valor de la fortalesa, tant necessari per a la ràpida recuperació de les terres i muntanyes afectades pels focs del mes de juliol”. En record també dels incendis, s'ha llegit un poema de Carme Pagès titulat “Agni”, que està inspirat en l'infortuni i que s'ha deixat al peu de la creu del cim del Puigmal. El tast ha comptat enguany dels cellers: Arché Pagès, CanSais, Cooperatiu d'Espolla, Martí Fabra, Garriguella, Espelt Vitucultors, Gelamà, Mas Pòlit, Pere Guardiola, Vinyes dels Aspres i laVinyeta. Els cellers van situar una gran varietat de vins empordanesos al sostre de les comarques gironines, a gairebé 3.000 metres d'alçada.

Música d'alçada i préssec de vinya en copa de cava a una de les edicions més exitoses del Festival de Música a les Vinyes

El segon i darrer concert del Festival de Música a les Vinyes, celebrat dissabte passat, va omplir amb més de 400 espectadors el recinte medieval de Torre-ramona (Subirats). Per primera vegada es va poder sentir junts sobre l’escenari a Raynald Colom, Pierre Boussaguet i Marc Miralta que van acompanyar a Susana Sheiman i Ignasi Terraza per interpretar temes del seu disc Swing Appeal que “va satisfer els paladars jazzístics més exigents i un ampli públic amb ganes de bona música. Susana Sheiman, amb una veu radiant i expansiva, va delectar amb una bona col·lecció de cançons plenes de swing i emoció. El trio va funcionar a la perfecció amb el cor i ànima del piano d’Ignasi Terraza, amb el desplegament rítmic del sòlid contrabaixista Pierre Boussaguet i del fi bateria Marc Miralta. A més a més, l’estel.lar trompeta de Raynald Colom va completar tot un regal per a l’oïda”. Ni tant sols les quatre gotes de pluja que van caure a punt de començar el concert, endarrerint l’inici 30 minuts, va deslluir, segons l'organització, una vetllada que va estar recompensada amb nombrosos bisos per part dels artistes. Finalment el maridatge de Cava de Subirats i Préssec d’Ordal, un “Música a les Vinyes” amb trossets de préssecs d’Ordal servits directament dins la copa de cava i introduït a les darreres dues edicions del festival, va tornar a agradar molt i va significar una excel.lent cloenda del X Festival de Música a les Vinyes. Amb el duet entre les cordes del guitarrista flamenc Pedro Javier González i el contrabaix del mestre del jazz Horacio Fumero, la setmana anterior davant més de 300 espectadors, l’esdeveniment ha celebrat el desè aniversari “amb una de les edicions més exitoses de la seva història”, on per primer cop es va detectar que la majoria dels assistents provenien de fora del Penedès, especialment de Barcelona, gràcies a les nombroses vendes d’entrades mitjançant internet al web http://www.turismesubirats.cat. Aquest fet posa de manifest l'aposta per un cartell de gran qualitat que situa l’esdeveniment com un dels festivals d’estiu de petit format de referència al Penedès i Catalunya, reforçat per l'escenari del recinte medieval de Torre-ramona (Subirats). El Patronat de Turisme de Subirats organitza el Festival de Música a les Vinyes amb la col.laboració de l’Ajuntament de Subirats, Diputació de Barcelona, Productors de Vi i Cava de Subirats, Associació de Productors del Préssec d’Ordal, Confraria del Cava Sant Sadurní i Família Bori De Fortuny.

Emborratxen coloms amb vi

Llegeixo a larazon.es (http://www.larazon.es/noticia/9168-un-funcionario-resuelve-el-problema-de-las-palomas-pan-con-vino) una noticia prou curiosa que em descobreix noves fronteres per ampliar el consum de vi. Resulta que les autoritats de la ciutat nord-oriental de Sumy (Ucraïna) s'han cansat de la gran quantitat d'excrements d'aus que deterioren la imatge i la salut d'una estàtua del famós poeta ucraïnès Tares Shevchenko. El funcionari Alexei  Movchan ha fet un pas al capdavant amb una solució sense precedents. «Anem a donar-los pa xopat en vi i després les hi traslladarà a algun lloc on despertar l'endemà», va anunciar Movchan, un dels mandataris del Partit de les Regions, actualment al capdavant del govern local. Movchan ja ha desmentit que la mesura infringeixi els drets dels animals, al·legant que es tracta d'una pràctica que es ve efectuant amb regularitat en un monestir cristià ortodox a l'oest del país.

Motos, préssecs i cava, a Sant Pau d'Ordal




 El diumenge 5 d’agost, el Préssec d’Ordal no només es maridarà amb el cava, sinó també amb motocicletes de totes les èpoques. L’Associació d’Amics de les Motos i Vehicles Clàssics del Penedès ha convocat una trobada al Mercat del Préssec d’Ordal. Els visitants podran admirar “autèntiques peces de museu que encara circulen per la carretera i algunes de 80 anys d’antiguitat” a partir de les 09:30 hores. A les 11:30 hores els participants faran una visita a Cava Guilera, també al municipi de Subirats. Aquesta iniciativa respon, segons l’organització, “a la vocació turística del Mercat del Préssec d’Ordal per atraure visitants a Subirats i el Penedès, així com la degustació del maridatge de cava i Préssec d’Ordal “Música a les Vinyes”, amb la qual són obsequiats tots els compradors del mercat i que es va introduir amb èxit l’any passat. El Mercat del Préssec d’Ordal és una iniciativa que des del 2006 es pot gaudir tots els caps de setmana dels mesos de juny, juliol i agost, de 9 a 14 hores, a la plaça Subirats de Sant Pau d’Ordal (Subirats). És organitzada pel Patronat de Turisme de Subirats amb el suport de l’Ajuntament de Subirats i la Diputació de Barcelona.

diumenge, 29 de juliol del 2012

El rodó i premiat Protos Crianza 2009



Recentment he tastat un vi de Protos sense grans pretensions que m’ha cridat l’atenció. Es tracta del Crianza 2009, un vi rodó on sobresurt una interessant fruita madura que expressa les característiques d’una anyada calorosa i amb poques precipitacions a la Ribera del Duero. Per sota de la fruita queda marcada una fusta que, tot i ser força present, no és excessiva. Es podria dir que és un vi que s’emmarca plenament en l’estil clàssic de la Ribera del Duero però donant més rellevància a la fruita que no pas a la fusta. Els tanins estan ben polimeritzats. Sense ser un vi excepcional, sí que puc dir que és un negre força interessant si es té en compte el seu PVP: uns 13 euros. El Protos Crianza 2009 ha estat guardonat amb la medalla d’or del “Berliner Wein Trophy 2012’ i amb la medalla de platí del “Concurso Best Spanish Wines”. A continuació us adjunto les dades tècniques d’aquest vi facilitades per Protos:

Datos técnicos:

Cepa: Vino elaborado exclusivamente con uva Tinta del País.
Elaboración:Fermentación y maceración en depósitos de acero inoxidable con control de la temperatura que oscila entre los 26º C y 28º C. La maceración es de unas dos semanas, con cuatro remontados diarios.
Crianza: Doce meses en barricas:
* 33% nuevas de roble francés
* 34% roble francés y americano de un año
* 33 % roble francés y americano de dos años
Análisis:
Grado: 14%
Ac. Total: 5,2 gr/ l en tartárico.
Ac. Volátil: 0,61 gr/l en acético.
pH: 3,58
Características organolépticas:
Color rojo picota con ribete granate y destellos morados que indican juventud.
Nariz elegante con intensos aromas a fruta negra madura y complejos aromas procedentes de la madera, especias, regaliz, tostados...Vino intenso y complejo.
En boca es amplio, glicérico, con un tanino maduro, equilibrado y con un final persistente y muy aromático.
Temperatura de servicio: 16-17ºC

El riu Bitlles i els peixos del cava, al videobloc de Segura Viudas


Segura Viudas acaba d’estrenar el tercer capítol del seu videobloc ‘Diario de Viña 2012’. S’ha titulat "Los peces del cava", i és la segona de les peces extra de la collita 2012. Aquest video introdueix en el descobriment del riu Bitlles quan travessa l'Heretat Segura Viudas.  De la mà del naturalista Xavier Bayer, en aquet passeig vorejant el riu es troba el barb cua-roig: un petit i discret peix protegit, endèmic de la zona, que actua d'indicador ecològic dels llocs on habita. A més a més, es descobreix el paper protagonista que exerceix aquest curs fluvial durant els mesos de més calor, i com es converteix en l'eix vertebrador de la biodiversitat de l'Heretat Segura Viudas. Aquest capítol està disponible al bloc de la companyia www.diariodeviña.com, així com al canal corporatiu "seguraviudastv" a YouTube i en el següent enllaç: 



Nou gerent a la Cooperativa de Capçanes




Després de la tempesta arriba la calma i ara sembla que les aigües tornen a tranquil·litzar-se a la Cooperativa de Capçanes. Aprofirant la festa major del poble, el Celler de Capçanes ha anunciat que ha incorporat un nou gerent: Joan Mª Sabaté (a la foto que acompanya aquest post). També s’ha incorporat l’enòloga Anna Rovira, que s’ocupa, entre d’altres, de l’àrea de màrqueting. Tots els qui treballen al Celler de Capçanes volen transmetre als seus vins, segons afirmen a la pàgina web d’aquest celler de la DO Montsant, “la passió, l'esperit i la qualitat després d'un treball ple d'il·lusió i constància”.

Com se les empesquen els cellers per vendre davant la caiguda del consum? a Selectus Wines



En el segon número de la revista de prestigi Selectus Wine signo un ampli reportatge on s'alnalitza com els cellers se les empesquen per combatre la caiguda de consum i vendes. L'enginy, els productes desalcoholitzats, els vins de nom divertit o l'aposta pels vins més singulars possibles són algunes de les noves tendències:


Las bodegas agudizan el ingenio

Se apuesta por nuevas fórmulas y por productos desalcoholizados o singulares ante la caída del consumo


RAMON FRANCÀS
Barcelona

El consumo de vino en los hogares no deja de decrecer. La media nacional ya se sitúa en 9 litros por persona y año. Durante el 2011, según el Observatorio Español del Mercadeo del Vino, se registraron nuevas caídas: del 1,2% en valor y del 1,6% en volumen. Ante este panorama las bodegas no dejan de agudizar el ingenio apostando por imaginativas acciones de marketing o por nuevos productos, como los emergentes sin alcohol. Los productos del Grupo Matarromera Eminazero son un buen ejemplo. Tras su exitoso vino blanco afrutado sin alcohol (Natureo), Torres ha empezado a testar su primer producto tinto sin alcohol en mercados internacionales, aunque aún no en España. Su Natureo lo anuncian como un producto “para todos los que quieran disfrutar de los places de la tierra con todo su sabor y el mínimo alcohol”. Freixenet, con su marca Legero, en la que destaca un moscatel con finas burbujas, se ha adentrado en el mercado alemán con productos desalcoholizados. El secretario general de la Federación Española del Vino (FEV), Pau Roca, confía especialmente en el crecimiento del nicho de mercado de los vinos sin alcohol o los parcialmente desalcoholizados. Afirma Roca que “en el mundo, más de un 50% de la población no sabe lo que es el vino” y que “tenemos un riesgo de perder la legitimidad de producto si no somos capaces de poder ofrecer vinos para esta población que, principalmente por razones religiosas, no conocen este producto”. En cuando a los vinos ecológicos, Pau Roca opina que “tienen un recorrido quizás mes limitado que los vinos de empresas ecosostenibles”. En este sentido apunta que “el consumidor, o la sociedad en general, favorecerán más el concepto de sostenibilidad, que expresa un compromiso amplio con el medio ambiente de la marca o bodega, que no el concepto de orgánico o ecológico”. En lo referente a los biodinámicas, el secretario general de la FEV afirma que son “una historia bonita que puede ilusionar y tener seguidores", pero señala que entran “en el ámbito de lo misterioso”. Entiende que quizás algún día los vinos biodinámicos “podrán tener explicaciones científicas”, aunque de momento, afirma, “se trata de practicas de cultivo y enológicas de carácter empírico y yo diría que también fuertemente sugestivas y próximas a la brujería”.
            Puestos a buscar productos de llamativas y polémicas etiquetas destacan vinos como el chardonngay de una bodega canadiense (dirigido principalmente, claro está, a la comunidad gay) o los vinos de nombres peculiares, como Gran Cerdo, Le Vin de Merde, Teta de Vaca, Cojón de Gato, Fat bastard, Cap de Ruc, Bitch, Frog’s Piss, Tetas de la Sacristana, De puta madre, Uvas de la Ira, Gallinas y Focas, K-Naia, Indomable, No Phone, L’Imperfecte, Qué bonito cacareaba, Crápula, A pèl, El Hombre Bala, La Mujer Cañón…
            Henri Abelé (Grupo Freixenet) ha presentado una edición especial Titanic de su champán Henri Abelé más vendido, el Brut Traditionnel. Este espumoso de Reims se ofrece en tiendas especializadas (40 euros) y se sirve en los banquetes y actos de la Fundación Titanic. Las primeras botellas del Brut Titanic se descorcharon el pasado 14 de abril, la fecha en la que se conmemoró el centenario del naufragio del ‘buque de los sueños’. Su edición es muy limitada, solo 4.000 botellas. Por su parte, Torelló ha vuelto a confiar en un diseño de Custo Dalmau para su último cava cuya etiqueta solo puede ser apreciada plenamente con ayuda de unas gafas 3D y Vilarnau (González Byass) ha lanzado un cava de gama alta con diseño de Antonio Miró y un anillo-beso con caramelo (unos labios rojo pasión) de la pastelería barcelonesa Escribá. En Sumarroca también han acompañado con caramelos sus tres últimos vinos tintos, una colección bautizada como Temps de Fruits. Es el primer resultado de las investigaciones vitivinícolas que han realizado en su parcela experimental donde han plantado variedades de uva de todo el planeta. Con los caramelos han querido sugerir “un juego divertido y simbólico”: cada caramelo intenta buscar similitudes con los matices de cada vino, elaborados con variedades internacionales.
             ‘La Odisea’ es el célebre poema épico griego atribuido a Homero que protagoniza Odiseo. También dió nombre a unos tintos (Odysseus) del no menos épico proyecto vitivinícola de Josep Puig y su hija Sílvia en las pedregosas tierras prioratinas (Gratallops). De hecho, fue la pequeña isla griega de Ithaca el punto de partida del proyecto y la verdadera inspiradora de su aventura en el Priorat. Los Puig y Odiseo tienen como mejor arma una astucia que les permite sortear el sinfín de problemas a los que les someten los designios de los dioses helénicos. Una de las ‘artimañas’ de los Puig fue un juego que definieron como “cultural”, un didáctico ejercicio que perseguía el nada baladí objetivo de “hacer disfrutar de verdad”. El juego se centraba en dos protagonistas, el Odys y el Seus. Ambos son  estructurados y frutales tintos del 2008 elaborados con la misma variedad, una syrah plantada en parcelas situadas a sólo diez metros de distancia la una de la otra. Su principal diferencia reside en la composición marcadamente singular de los suelos donde arraigan las vides. El Odys, con algo menos de carácter pero cierta melosidad, nació de suelos de panal. El Seus, más especiado y mineral, debió su carácter a la llicorella (pizarra). Los dos vinos se presentaron en una caja que también contenía panal y llicorella. El “humilde” juego enófilo que propusieron consistía en escoger una buena copa de cristal y verter en ella un 75% de la botella Seus (llicorella) y el 25% restante de Odys (panal). Era su sugerencia, aunque “después de haber degustado nuestro consejo, hagáis vosotros mismos vuestros propios cupajes con diferentes porcentajes de los dos vinos para que encontréis vuestro propio placer”.
Por su parte, la bodega Jean León (DO Penedès) ha realizado una nueva site experiencial (www.11250secretos.com) en la que se pretenden recoger 11.250 secretos personales de internautas. Cada secreto se convertirá en una gota de vino, que irá cayendo en el interior de una botella exclusiva que contará con una etiqueta en la que se reproduce un cuadro del artista Josep Puigmartí, titulado ‘Doble perfil’. La botella, de 75 cl., se llenará completamente y contendrá, exactamente, 11.250 gotas. Entre los participantes -los secretos se pueden colgar de la web anónimamente- se sorteará esta botella tan especial y única. Solo se han elaborado dos botellas: la que se sorteará y otra que se mostrará en el centro de visitas de Jean León en Torrelavit. La directora general de Jean León, Mireia Torres, destaca su gran complejidad aromática, la buena estructura y su potencial de envejecimiento. No es la única bodega que se ha apuntado a la creciente tendencia de mostrar lo más particular. En la Cooperativa de Capçanes (DO Montsant) hace años que explican en su exitosa Nit de les Garnatxes cómo la dúctil garnacha se comporta de manera muy diferente según la composición del suelo. También en Terroir al Límit (Priorat) el alemán Dominik A. Huber y el sudafricano Eben Sadie han mostrado las sutiles diferencias que aporta una diferente encaración de un viñedo. Incluso en el mundo del cava se han abierto experiencias, como la de Mont-Ferrant de Blanes, que reflejan cómo se comporta cada variedad de uva individualizada.
Además de apostar por la sostenibilidad, por los vinos ecológicos, por los biodimámicos y por los naturales, también se están convirtiendo en clara tendencia los productos elaborados con variedades autóctonas ancestrales que están siendo recuperadas por bodegas como Abadal, Torres, Albet i Noya, Orto Vins o Sumarroca.
Expertos en mostrar lo más singular son los cuatro socios de Orto Vins, una iniciativa nacida en 2008 en la DO Montsant. Está formada por cuatro viticultores del municipio del Masroig que han querido seguir el camino de sus padres, abuelos y bisabuelos en el cultivo tradicional de la viña. Todos venían de una tradición cooperativista de más de 70 años. Ahora han querido volver a sus orígenes en la elaboración del vino para mostrar el potencial de sus viñas, “fruto del trabajo hecho durante años por varias generaciones”. Buscando expresar lo más particular, han creado cuatro vinos bautizados como Les Singularitats d’Orto, donde cada uno de los viticultores ha querido mostrar “pequeñas partes de viñas especiales”. Se trata de La Carrerada (una poco estructurada cariñena del 2010 de Josep Mª Jové ), de Les Pujoles  (un tempranillo de Jordi Beltran que en la añada 2010 se muestra sutil pero con ciertas astringencias y notas torrefactas), de El Palell (una garnacha peluda de Josep Maria Beltran que en el 2010 se expresa dominada por francas notas de plantas aromáticas y bajo bosque) y de Les Tallades de Cal Nicolau (un muy interesante picapoll tinto prefiloxérico de Joan Asens con notas especiadas y que destaca por su finura y elegancia en su añada del 2010).
No menos singular es el impresionante dulce natural de moscatel de Alejandría Esencia Nº 4, un vino de Jorge Ordóñez alabado por Robert Parker al que hay que ir a buscar referentes en la Málaga del siglo XVIII. Es fruto de unos viñedos enamoradizos plantados hace entre 80 y 100 años que ofrecen unas uvas de las que sólo se obtiene un rendimiento del 6% Su fermentación se prolonga por espacio de más de dos años en barrica de roble francés. Los vinos tradicionales de la DO Málaga (en general dulces y hechos a base de moscatel de Alejandría y de Pedro Ximén) han ido dejando paso por cuestiones de mercado a otros de secos que bajo la DO Sierras de Málaga van tomando protagonismo. En la Bodega y Viñedos de la Capuchina, una finca de viña y olivos con vestigios romanos, el último vino incorporado a la gama desde hace tres años es Capuchina Vieja, un vino seco elaborado a partir de la tradicional variedad de la zona moscatel de Alejandría. Su enólogo, Oriol Guevara, lo define como “muy fresco, explosivo en nariz y de inmejorable maridaje con los pescaditos fritos de la gastronómica costa malagueña”. Demuestra el acierto de una zona al reinventarse haciendo vinos diferentes y actuales con las variedades de toda la vida.
En la Cooperativa de Rodonyà el enólogo Joan Rovira ha elaborado cuatro vinos con una misma variedad autóctona, la sumoll. Ha creado un espumoso siguiendo el método tradicional (Iomus Clas); un vino espumoso elaborado con el método ancestral, o sea, con una sola fermentación iniciada en el depósito y que finalizó en la botella (Iomus Ance); un vino espumoso blanc de noirs (Iomus Blanc) y un espumoso de método tradicional con azúcares para la segunda fermentación que se añadieron en forma de mosto del mismo vino base conservado mediante congelación (Iomus Cryo). También 10 Sentits, un conjunto de conocidos enólogos catalanes que prefieren mantenerse en el anonimato, presenta desde hace tres vendimias vinos experimentales muy singulares. Su último proyecto es Quin Sidral, una interesante montònega elaborada en colaboración con la Agrupació de Viticultors de El Pla de Manlleu +500. La singularidad de este vino, además de que es 100% montònega, reside en el sistema de elaboración que se ha empleado: una maceración carbónica, técnica muy habitual en vinos tintos de grandes zonas vitivinícolas mundiales, pero poco empleada para elaboración de blancos.
Por su parte, Pinord ha presentado seis vinos monovarietales (Diorama) de viñas ecológicas de diversas DO que se acompañan de frascos con los aromas que los consumidores encontrarán en los vinos. Se trata de la Colección Diorama, que está formada por seis vinos monovarietales que presentan unos aromas característicos, fáciles de percibir y de diferenciar. La colección consta de tres estuches con dos vinos diferentes cada uno: syrah y merlot; garnacha blanca y garnacha tinta y Blanc Chardonnay y Cabernet Rosado. Cada estuche contiene, además, cuatro frascos de aromas, que corresponden a los olores más característicos de los dos vinos que hay en cada estuche y una guía de cata para ayudar al consumidor a familiarizarse y a distinguir las diferentes variedades. Al final de la guía, se explica el juego de los aromas, donde Diorama apuesta porqué el consumidor identifique, con el pequeño muestrario que se incluye, cada tipología de uvas con su vino, sus aromas, los pueda catar y degustar.
Pero puestos a rizar el rizo, dos amigas y emprendedoras del Penedès (Maria Fusteró y Eva Ràfols) se han aventurado, con una muy modesta inversión, a crear una microempresa que ha lanzado al mercado con gran éxito un turrón de vino moscatel y unos pioneros panes de vino elaborados con una fórmula bien simple: imaginación, entusiasmo, agua, sal, levadura, harina y vino.

Macán, el nom del nou Rioja fruit de l'aliança de Benjamin de Rothschild i Vega Sicília

Andrés Proensa ha anunciat avui a través de la seva web (http://www.proensa.com) que els dos vins de Rioja fruit de la col·laboració entre Benjamin de Rothschild i Bodegas Vega Sicília ja tenen marca i data aproximada de sortida. Es tracta de dos negres, Macán i Macán Clàssic, que veuran la llum la propera primavera sota la bandera de la societat Bodegas Benjamin de Rothschild & Vega-Sicília. La marca fa referència als naturals de San Vicente de la Sonsierra, que són coneguts com macaneros. El maig del 2010 Víctor de la Serna deia (http://elmundovino.elmundo.es/elmundovino/noticia.html?vi_seccion=5&vs_fecha=201005&vs_noticia=1274687341) que ja aleshores hi havia rumors que apuntaven que algú havia tastat el vi de Bodegas Benjamin de Rothschild & Vega-Sicília i que aquest ja era aleshores "extraordinari".

divendres, 27 de juliol del 2012

El Josep Foraster Trepat 2010, "memorable" vi per 20 $ segons The New York Times



El rotiu nord americà The New York Times ha destaca un trepat de la Conca de Barberà en un article que va publicar el passat 24 de juliol el periodista Eric Asimov. Aquest crític de vins ha publicat un article titulat 'Memorable Bottles for $20' (Vins memorables per 20$), on destaca 20 vins de tot el món, que es caracteritzen per tenir una excel·lent relació qualitat preu, sempre que no superi els 20 dòlars. I és en aquesta selecció on el periodista Eric Asimov inclou el Josep Foraster Trepat 2010 del celler Mas Foraster, l’unic vi català escollit, segons s'ha informat avui des del Consell Regulador de la DO Conca de Barberà, que presideix Carles Andreu. De fet, a la ressenya del Josep Foraster Trepat n’apunta la localització: “es conrea a la regió catalana de la Conca de Barberà, al nord-est d'Espanya”. I n’explica les característiques destacant la seva “frescor i lleugeresa i el color cirera, amb un toc de xocolata amarga, deliciós quan està lleugerament fresc”.
Ricard Sebastià, enòleg i propietari del Celler Mas Foraster, està molt satisfet del reconeixement i també destaca la importància que té per la Denominació Conca de Barberà que un vi elaborat de trepat tingui aquesta repercursió. Des del celler també s’assenyala que la trepat és una varietat que per les seves característiques agrada molt als nordamericans. De fet, de les 15.000 ampolles que elaboren de negre trepat, unes 8.000 s’exporten als Estat Units, i, més concretament, a Nova York.
L'article de The New York Times “posa de relleu l'excel·lent camí que el vi de la Conca de Barberà està desenvolupant a l’exterior amb exportacions. I demostra la feina feta pels cellers i la qualitat i el carácter únic d’un territori que aposta per vins amb una varietat pròpia i diferent”,  segons el Consell Regulador de la DO Conca de Barberà

Aquest article del New York Times es pot llegir en aquest enllaç: http://www.nytimes.com/interactive/2012/07/25/dining/20120725-twentywines.html?ref=dining

La DO Empordà manté el tast al cim del Puigmal

A causa de les consultes rebudes per la DO Empordà sobre la possible cancel·lació del tercer tast de vins al Cim del Puigmal arran dels grans incendis, el Consell Regulador de la Denominació d'Origen ha volgut confirmar aquest matí  que manté l'activitat prevista per aquest diumenge, dia 29 de juliol: el tast al cim del Puigmal. Aquest any, la proposta "simbolitzarà d’una manera especial la unió dels cellers de la denominació i l’esperit de superació de la comarca després d'adversitats com el recent i devastador incendi que ha afectat l'Alt Empordà". El Consell Regulador de la DO Empordà organitza el darrer diumenge del mes de juliol la tercera edició del tast de vins al cim del Puigmal, la muntanya més alta de les comarques gironines amb gairebé 3.000 metres d'alçada (2.909,6 metres). "Es tracta d'un tast molt original i singular, una oportunitat única que permet fer una degustació de vins en un espai tant poc habitual com és el cim d'una gran muntanya", segons el Consell Regulador.
El tast compta enguany amb la participació d'una onzena de cellers: Arché Pagès, CanSais, Cooperatiu d'Espolla, Martí Fabra, Garriguella, Espelt Vitucultors, Gelamà, Mas Pòlit, Pere Guardiola, Vinyes dels Aspres i laVinyeta. Els cellers situaran una gran varietat de vins empordanesos al sostre de les comarques gironines. L'organització ha establert dos punts de sortida per organitzar la pujada al Coll de Fontalba: a les 5.45H des del camp de futbol del Palamós i a les 6.30H des de l'aparcament de l'entrada de Besalú. En aquest sentit, es demana als participants que s'agrupin en 4 o 5 persones per cotxe per tal de no col·lapsar la muntanya, on cap a les 8.30H s'iniciarà l'ascensió. Es recomana una preparació física mínima per realitzar l'activitat, amb 3 hores d'ascens i 2 de descens. Cal dur roba, calçat i mitjons adequats; portar l'esmorzar i el dinar; bastons, anorac, folre o impermeable; ulleres de sol i protecció solar i labial; cantimplora amb 1.5 litres d'aigua i farmaciola bàsica. El preu és de 5 euros per a les persones que no tinguin assegurança de muntanya i de 3 euros pels participants que ja en tinguin.  Més informació a www.doemporda.cat

Seductora dimensió rosada

 
Aquest divendres signo a la secció Viure de La Vanguardia una columna dedicada a una de les grans novetats de Codorníu d'aquest any. És un cava de gamma alta a un preu força ajustat que destaca per les seves fruitetes vermelles, per la seva vivacitat, per la seva untuositat i per un carbònic molt ben integrat.



GRAN CODORNÍU VINTAGE PINOT NOIR 2008
DO Cava
Grupo Codorníu
PVP: 12,50 euros

Seductora dimensión rosada


RAMON FRANCÀS
Sant Sadurní d’Anoia

El director general de Codorníu, Xavier Pagès, no tiene dudas de que los cavas rosados obtenidos de buenos viñedos y bien elaborados suponen una “nueva dimensión” para el sector del cava por ser “muy seductores”. Codorníu ha sido pionera en abrir nuevos horizontes de calidad para el cava rosado y ahora presenta un nuevo producto de añada fruto de un aprendizaje de más de dos décadas para obtener lo mejor de la variedad pinot noir. Las uvas, procedentes de no más de seis parcelas de sus viñedos de Riudabella (Conca de Barberà), se recolectaron incluso de noche para mantener los precursores aromáticos. Desde Codorníu se afirma que “es un cava 100% pinot noir que refleja el gran conocimiento que hemos adquirido de este viñedo”. Se añade que es “atrevido, elegante, distinto, único y auténtico”. Es un cava redondo que se distingue, principalmente, por su gran vivacidad pese a una larga crianza. “Pocos cavas rosados con tanta crianza mantienen tanta vitalidad”, asegura el enólogo Bruno Colomer. Es un brut  (6-8 gramos por litro de azúcares) de nivel. Presenta color salmón y notas a frutos rojos (cerezas, fresas y frambuesas) y cítricas. De burbuja fina y persistente, su buena acidez le aporta frescor. Pese a ello, el largo contacto con las levaduras le ha transferido cierta untuosidad. Buen aliado para aperitivos, es ideal para todo tipo de arroces de pescado y para salmón o atún a la plancha o crudo. También marida con ostras o con platos de pasta. Aunque el más vistoso color no siempre anuncia lo mejor, sí es cierto que es preferible poder ver el mundo de color de rosa. Sea como fuere, ya dijo Paul Cézanne que el color es el lugar donde nuestro cerebro y el universo se encuentran.

dijous, 26 de juliol del 2012

Les caves Duran destinen 1 euro de la venda dels seus caves a la neteja i replantació a l'Empordà



Les caves Duran Gran Reserva de Castellví de Rosanes realitzen  aquest cap de setmana una sèrie de degustacions en punts de venda determinats de Catalunya, on per la compra d’una ampolla de qualsevol dels seus caves, 1 € anirà destinat a l’ajuda de neteja i replantació de les zones afectades per l’incendi de l’Empordà. Aquest cap de setmana coincideix amb Santa Marta i el llançament del nou cava Marta Reserva 2009, un cava Reserva elaborat amb les varietats autòctones del Penedès xarel.lo, macabeu i parellada i una criança de més de 24 mesos. Segons Ramon Canals, propietari i enòleg del celler, la intenció és posar el seu gra de sorra per aquest desastre que ha afectat milers d’hectàrees i famílies

Els vins de la DO Tarragona dominen el XVIII concurs de vins i caves de la Firagost de Valls




Els vins de la DO Tarragona han tornat a ser els guanyadors destacats de la XVIII edició del concurs de vins i caves de la Firagost de Valls, que organitzen la Vinoteca del Rebost i la Cambra de Començ de Valls. En aquesta ocasió, els vins de la DO Tarragona han rebut 14 premis (entre primers, segons i tercers) dels 18 que s’atorgaven en les diferents categories de vi (blanc jove, blanc criança, negre jove, negre criança, rosat i moscatell). Enguany s’han presentat al concurs, que es va celebrar aquest dilluns a l’Hotel Class de Valls una seixantena de vins i el jurat ha destacat “la qualitat de tots ells i l’increment d’aquesta qualitat any rere any”. Els vins es podran tastar i adquirir en les diferents parades que aquests cellers tindran la setmana vinent, dilluns i dimarts, en el decurs de la propera edició de la Firagost de Valls. Els primers premis obtinguts pels cellers de la DO Tarragona han estat per l’Ipsis Blanc Flor 2011 de Vins Padró, en la categoria de blancs joves; el Migjorn de l’Agrícola de Rodonyà en la categoria de rosats; el Syh Sirah 2011 de Vinya Janine en la categoria de negre jove; el Rombes d’Arlequí 2009 de Mas Vicenç en la categoria de negre de criança. També han obtingut altres distincions (segons i tercers premis) la Cooperativa de Vila-rodona, la Vinícola de Nulles, l’Agrícola de Bràfim.

BLANCS JOVES 

1.- IPSIS BLANC FLOR 2011 – Vins Padró SL (DO Tarragona)
2.- VISENDRA 2011 - Bodegues Visendra
3.- PUIG RODÓ Blanc Xarel.lo 2011- Agrícola de Bràfim (DO Tarragona)

BLANCS CRIANÇA 

1.- ARRELS DE LA CONCA 2011 - Mas de la Sabatera
2.- DENT DE LLEÓ 2011 – Celler Mas Vicenç (DO Tarragona)
3.- ADERNATS Blanc Fermentat en Barrica 2011 – Vinícola de Nulles (DO Tarragona)

ROSATS 

1.- MIGJORN 2011 - Agrícola de Rodonyà (DO Tarragona)
2.- ADERNATS ROSAT 2011 – Vinícola de Nulles (DO Tarragona)
3.- PUIG RODÓ ROSAT 2011 - Agrícola de Bràfim (DO Tarragona)

NEGRES JOVES 

1.- SYH Syrah 2011 - Vinya Janine (DO Tarragona)
2.- IPSIS Ull de llebre-Merlot 2011 - Vins Padró SL (DO Tarragona)
3.- QUA – EL VI A PUNT

NEGRES DE CRIANÇA 

1.- ROMBES D'ARLEQUÍ 2009 - Celler Mas Vicenç (DO Tarragona)
2.- MOMENTS 2007 - Vinya Janine (DO Tarragona)
3.- IPSIS CRIANÇA 2009 -VINS PADRÓ S.L (DO Tarragona)

GENEROSOS 

1.- MOSCATELL DONZELL. VINS PADRÓ S.L.
2.- MOSCATELL - COOPERATIVA VILA-RODONA (DO Tarragona)
3.- VI DEL VENT 201 - Celler Mas Vicenç (DO Tarragona)

dimecres, 25 de juliol del 2012

Sessió de sensacions, a Can Sais


El Celler Can Sais proposa per aquest dijous “una activitat ben especial per omplir-vos de bones sensacions i a la fresca”. El celler empordanès programa aquesta activitat que inclou una passejada per la vinya més sessió de sensacions, amb tast maridatge entre els vins del celler i les tapes amb productes de l'Empordà.

Cal fer reserva prèvia al 647443873 o a info@cellercansais.com

El Celler de Capçanes, ara també a Facebook i a Twitter

El Celler de Capçanes (DO Montsant) va estrenar el passat 17 de juliol la seva nova pàgina web, en la qual "els nostres seguidors, des de qualsevol lloc del món, han estat al dia de les noticies relacionades amb el Celler i el poble" des de l'any passat.  Un any després, el Celler de Capçanes dóna un pas endavant amb la seva entrada a les xarxes socials Facebook (https://www.facebook.com/cellercapcanes) i Twitter (@cellercapcanes), on "podeu seguir diàriament els moviments del Celler i estar en contacte amb nosaltres", segons s'informa des d'aquest celler que presideix Marcel Ferré.

Suport i ànims de Vall Llach als afectats pels focs de l'Empordà


El Celler Vall Llach de Porrera (DOQ Priorat) i els seus dos propietaris, el cantautor Lluís Llach i el notari Enric Costa, ambdós empordanesos, han volgut donar el seu “suport i ànims” als afectats pels focs de l'Empordà. Ho han fet aprofitant la xarxa social Twitter.

Castell de Perelada només perd entre 500 i 600 ceps en l'incendi


El gran incendi de l'Empordà ha afectat només d'esquitllada a Castell de Perelada. A la Finca de Pont de Molins, on el principal celler de la DO Empordà té una producció d'uns 250.000 quilos, han perdut entre 500 i 600 ceps del costat del camí, uns 1.500 quilos de raïm aproximadament. Des de Castell de Perelada afirmen que han tingut “molta sort” vista la poca afectació que han patit i “tenint em compte la desgràcia que ha patit el territori”.

Les vinyes de Capmany i Cantallops, les més afectades per l'incendi de l'Empordà


Unió de Pagesos (UP) calcula que l’important incendi que afecta la comarca de l’Alt Empordà des de diumenge passat i que ha cremat més de 3.000 hectàrees de terreny agrícola d’un total de gairebé 14.000, ha afectat infraestructures d’una vintena d’explotacions en diferents graus d’intensitat. En algunes ha mort la majoria de bestiar. L’incendi, que encara no es troba en fase de control, ha perjudicat de manera important, tot i que desigual, segons la zona, explotacions amb conreus de vinya, olivera i cirerers, a més de camps on hi havia farratge i bales de palla. També s’han vist afectades masies, pallers sencers o instal·lacions d’aigua, entre altres. El foc ha afectat de moment els municipis d’Agullana, la Jonquera, Capmany, Cantallops, Biure, Boadella, Darnius, Terrades, Llers, Avinyonet, Vilanant, Sant Climent Sescebes, Masarac i Pont de Molins.
 En algunes zones com Terrades i Llers hi hagut una afectació important de cirerers ja que, tot i que les cireres ja estaven collides, les fulles que quedaven als arbres estan seques i cremades i no és segur que es puguin salvar. A més, el foc també ha destruït farratge i bales de palla que estaven al camp o al cobert de les explotacions.Quan als conreus de vinya, alguns han actuat de tallafocs i han quedat poc afectats (només els dos o tres primers rems), i d’altres, donada la virulència i alçada de les flames, també han patit danys importants, sobretot a Capmany i Cantallops.
Unió de Pagesos, que ahir va fer una volta de reconeixement de les zones afectades amb el conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, demana que arran dels efectes d’aquest incendi es tingui en compte la importància de reintroduir la pastura com a tallafocs imprescindible per poder evitar que es reprodueixin fets com aquest d’aquí a 10 o 20 anys. Aquests dies s’ha pogut veure clarament que algunes zones de sotabosc on pasturaven ovelles o vaques no s’han vist afectades per les flames, i això ha permès salvar granges i vivendes, segons UP. Per al sindicat, cal una aposta pública pels tallafocs, ja siguin de pastura o d’altres tipus de conreus.
Tot i que ara la qüestió prioritària és controlar el foc i apagar-lo, el sindicat també demana, amb caràcter d’urgència i a causa de la magnitud d’aquest incendi, que el Govern de l’Estat incorpori la zona afectada en el projecte de Real Decret Llei, juntament a les recollides pel Congrés dels Diputats el 17 de juliol per pal·liar els danys produïts pels incendis forestals anteriors i per les tempestes de pedra a les comarques de Lleida del passat 5 de juliol.

La Cooperativa Falset Marçà i VITEC promouen l’estalvi i l’eficiència energètica al celler





El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya (DAAM) ha concedit a la Cooperativa Falset Marçà i la Fundació del Parc Tenològic del Vi, VITEC, un ajut per a la redacció d’un projecte d’R+D+i. La finalitat d’aquesta línia d’ajuts, finançada amb fons europeus, és “facilitar que les empreses del món agrícola treballin conjuntament amb centres de recerca ubicats a Catalunya en la definició de protocols de treball a partir dels quals puguin sorgir projectes de recerca, desenvolupament i/o d’innovació en els seus àmbits i poder concórrer a ajuts de major envergadura”.  La Cooperativa Falset Marçà i VITEC van sol·licitar plegats l’ajut per a la realització d’una metodologia d’auditoria energètica específica per cellers. El pressupost del projecte és de 12.000 euros, amb un ajut en forma de subvenció del 70%, cofinançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i pel DAAM. L’estudi respon a la problemàtica que actualment tenen els cellers elaboradors, especialment els més petits i les cooperatives a l’hora de fer front als costos derivats de la implantació de sistemes que permetin reduir l’impacte ambiental derivat de la seva activitat. L’estudi avaluarà els consums energètics de la Cooperativa Falset Marçà a fi de poder reduir-los mitjançant l’optimització dels processos enològics, recomanacions de bones pràctiques d’operació i la possible substitució d’algun dels equipaments per altres de més eficients.
Actualment s’està acabant de recollir tota la informació necessària i s’està analitzant la situació actual i l’evolució històrica en consums energètics, aigua i gasoil a partir de les dades de 2009-2011 i parcialment les del present 2012  En una primera etapa, un cop analitzats, s’establiran i es proposaran, per una banda, una sèrie de bones pràctiques de treball per aconseguir una major eficiència amb el consegüent estalvi energètic a les instal·lacions de la Cooperativa, i es permetrà conèixer si la disposició, dimensionament i tecnologia dels equips és l’adient. En una segona fase s’investigaran diferents vies d’estalvi energètic: disposició i dimensionat dels equips, estat de la tecnologia i es presentaran una sèrie de tecnologies i processos alternatius més eficients amb el seu corresponent anàlisi econòmic d’estalvi energètic i d’amortització. A finals de juliol estarà redactat el protocol tècnic definitiu que caldrà exposar al Departament d’Agricultura. També s’hauran de presentar a la Generalitat les primeres indicacions de l’estat d’eficiència de la Cooperativa Falset Marçà fruit de l’anàlisi de les dades facilitades. Més endavant i coincidint amb la verema, que és el punt més alt de despesa energètica, es realitzaran una sèrie de mesures in situ en paral·lel als diferents processos de vinificació enfocats a determinar els consums reals de cadascun dels equips que intervenen i analitzar les desviacions respecte als valors teòrics de fàbrica. Això permetrà obtenir una fotografia de despesa energètica acurada de cada etapa del procés i serà el punt de partida per optimitzar-les o bé per a cercar alternatives més eficients a mercat.

dimarts, 24 de juliol del 2012

La Plataforma per la Llengua posa com a exemple a Codorníu i Freixenet per respectar la llei d'etiquetatge en català

Aquest dimarts s'ha donat a conèixer, per part de la Plataforma per la Llengua, que es calcula que només un 6% dels productes venuts en supermercats i grans superfícies de distribució de Catalunya compleixen la llei del Codi de Consum que obliga a etiquetar  almenys en català les dades obligatòries dels productes. O sigui, el 94% no respecten la llei d'etiquetatge en català. Qui sí ho respecta en el món del vi són les dues grans marques del sector del cava. A continuació us adjunto la nota de premsa de la Plataforma per la Llengua:


EL 94% DELS PRODUCTES NO RESPECTEN LA LLEI D’ETIQUETATGE CATALANA

Barcelona, 24 de juliol de 2012.- Ahir es van complir justament 2 anys de l’aprovació de la Llei 22/2010 del Codi de Consum, que obliga a etiquetar també en català les dades obligatòries dels productes. La Plataforma per la Llengua ha realitzat una estimació del grau de compliment d’aquesta llei, i calcula que un percentatge altíssim d’empreses, el 94% (és a dir, 9 de cada 10 empreses), no la respecten. O dit d’una altra manera, només un 6% dels productes venuts en supermercats i grans superfícies de distribució de Catalunya etiqueten d’acord amb la legislació vigent. Des de l’ONG del català considerem un boicot en tota regla i una manca de respecte a les persones consumidores l’actuació de grans empreses com Danone, Nestlé, Coca-cola, Casa Tarradellas, Dani, Henkel, Gillette, Nutrexpa, Dodot, Aspirina, Philips, Durex o Fairy, que dos anys després de la llei no han fet cap pas per adaptar-se a la llei. Us adjuntem bé un document explicatiu sobre la llei i l’etiquetatge en català.

La Plataforma per la Llengua denuncia que en aquests moments Catalunya és, dins el context europeu, capdavantera en incompliments legals i de drets del consumidor en les informacions dels productes a l’etiquetatge. Totes les comunitats lingüístiques de la Unió Europea i de l’espai Schengen de les dimensions de la catalana tenen lleis que obliguen a etiquetar en les llengües respectives. Però el cas català és atípic per la lentitud del procés d’adaptació. Malgrat que hi ha força empreses que ja compleixen (per exemple, Damm, Moritz, Cacaolat, Taurus, Fagor, Hewlett Packard, Whirlpool, Vichy Catalan, Frit Ravich, Codorniu, Freixenet, Lacoste o Armand Basi) i d’altres que estan en procés de fer-ho, l’etiquetatge en català encara és molt minoritari.

La paradoxa s’agreuja pel fet que algunes d’aquestes grans multinacionals sí que són respectuoses amb els drets dels consumidors en altres països amb comunitats lingüístiques comparables a la catalana i respecten totes les lleis al respecte. Hi ha empreses que etiqueten en llengües molt menys parlades com el català, com Aspirina, que ho fa en danès, lituà, letó o francès quebequès, o Nestlé, que té productes a Sudàfrica etiquetats en llengües com el sotho, el zulu o l’afrikaans, i en canvi no ho fan en català. Per la Plataforma per la Llengua, això es deu a un desconeixement per part de la seu internacional del mercat lingüístic català i a una priorització de les qüestions ideològiques i d’inèrcies de les seus espanyoles per sobre de les raons de mercat.

La lleis impositives del castellà, però, sí que es prenen en consideració per part d’aquestes mateixes empreses. Per exemple, en aquests moments hi ha 202 lleis que obliguen a etiquetar diversos productes en castellà a Catalunya, totes vigents i dictades en el període democràtic, i només dues que, com el Codi de consum i l’article de la Llei de política lingüística que regula els productes amb segell ecològic i amb denominació d’origen, fixen el català com a obligatori. Mentre en el cas del català l’incompliment de la llei és del 94%, no passa el mateix amb el castellà, que no arriba a l’1%. Al 2010, l’Agència Catalana de Consum va posar 8 multes amb un import d’11.000 euros per no etiquetar en castellà. El 2011 n’eren 12 amb un import de 15.500 euros. En canvi, pel que fa al català, tot i que la llei és del 2010, no hi ha hagut encara cap sanció. Així i tot la Plataforma per la Llengua i l’associació Consum Català van rebre el 2011 328 queixes de consumidors sobre productes que no estaven correctament etiquetats en català.

La situació, doncs, és encara lluny de la plena normalitat, però no és completament negativa. Per exemple, la dada del 6% augmenta sensiblement si tenim en compte només els productes de marca blanca, on el grau d’acompliment de la llei és molt superior, al voltant del 40%, el doble que fa 8 anys.

La Nit de Vins de Torroja del Priorat arriba a la cinquena edició el 25 d'agost




El 25 d’agost arribarà a la seva cinquena edició la Nit de Vins de Torroja del Priorat. Segons l’organització, la iniciativa sorgeix “amb la voluntat de donar a conèixer la nostra població i els seus vins”. L’acte és possible gràcies a la col·laboració de persones anònimes de la població, així com dels mateixos cellers, el Consell Regulador de la DOQ Priorat, l’Ajuntament d’aquest municipi prioratí i la Diputació de Tarragona. Hi ha dues parts. La primera d'elles està enfocada a professionals: periodistes, distribuidors, sommeliers, blocaires... i només es pot assistir si s'ha estat convidat, mentre que el tast a la piscina és un tast obert al public en general. De cinc a les sis de la tarda es rebrà els participants amb un tast de vins blancs a l’Hotel l’Abadia. De sis de la tarda a dos quarts de vuit del vespre es visitarà un celler de Torroja. De dos quarts de vuit a les deu de la nit hi haurà un tast a Cal Compte acompanyat d’un refrigeri. La iniciativa finalitzarà amb un tast obert a tothom de deu a dotze de la nit a la piscina municipal. Segons ha informat l’Ajuntament de Torroja, “La Nit de Vins, que té com a acte principal un tast nocturn en un turó que domina la  vila: és un tast obert al públic amb un preu d’entrada que dóna dret a una copa, un tast de cada un dels cellers de Torroja i la  participació en el sorteig d’un lot de vins locals. Cal assenyalar que també compta amb la presència d'un celler d'una altra DO”.
L’organització compta amb el bloc nitdevinstorrojadelpriorat-blogspot.com i amb l’adreça de correu electrònic nitdevinstorrojadelpriorat@gmail.com.

Richard Jennings elogia Bodegas Franco-Españolas




El crític i blocaire nord-americà Richard Jennings, un dels 100 prescriptores més influents en la indústria del vi a EUA, destaca en el seu post de juliol (http://www.rjonwine.com/spanish-wine/rioja-gem-franco-espanolas/http://www.rjonwine.com/spanish-wine/rioja-gem-franco-espanolas/) a Bodegas Franco-Españolas com una de les “joies” de la Denominació d'Origen Qualificada Rioja. Impressionat per les seves instal·lacions i per la integració de l'art en el celler, ressalta a més “l'excel·lència” dels seus vins, puntuant-los entre 90+ i 98+ d'un màxim de 100. En el post, el blocaire californià es declara “enamorat” dels vins clàssics de Rioja i fa un repàs per la història de Bodegas Franco-Españolas. Destaca entre les raons per les quals recomana tant el celler com els seus vins: “unes instal·lacions perfectament cuidades i mantingudes des de la seva fundació en 1890, i l'excel·lència en els processos d'elaboració i envelliment dels seus vins (tant les anyades que es comercialitzen en l'actualitat -de bona qualitat i d'acord amb els vins complexos i elegants d'antany-, com els Reserves i Grans Reserves d'anyades històriques del celler”, que lloa com a exemples extraordinaris del Rioja clàssic). Els elogis i comentaris rebuts de part del crític nord-americà “ratifiquen una vegada més la bona qualitat i imatge dels nostres vins, així com el bon moment que viu Bodegas Franco-Españolas”, segons s’ha informat aquest dilluns des d’aquest celler de la Rioja.


La puntuació per a cadascun dels vins va ser:

Rioja Bordón Crianza 2008: 90 puntos

Rioja Bordón Reserva 2007: 91 puntos

Rioja Bordón Gran Reserva 2004: 92 puntos

Rioja Bordón Gran Reserva 1969: 94 puntos

Royal Reserva 2005: 93 puntos

Royal Reserva 1995: 95 puntos

Royal Reserva 1968: 92 puntos

Barón D'Anglade Reserva 2005: 95 puntos

Viña Soledad Tête de Cuvée 1959: 98 puntos

Les dades del SIGPAC, a dadesobertes.gencat.cat


El Departament d'Agricultura de la Generalitat ha publicat les dades del sistema d'Informació Geogràfica d'identificació de Parcel·les Agrícoles (SIGPAC) a Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu, segons s’ha informat des del DAAM, és “fomentar l’ús i la reutilització de la informació d’aquestes dades per part de terceres persones, empreses i organitzacions”.  El SIGPAC és un registre públic de caràcter administratiu que conté informació de les parcel·les, amb especial atenció a les susceptibles de beneficiar-se de les ajudes comunitàries de la PAC relacionades amb la superfície. Aquest registre depèn del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya del Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA). Les dades del SIGPAC a Catalunya sempre han estat disponibles per a qualsevol persona que les sol·licités, però des de la setmana passada estan penjades al web de la Generalitat de ‘Dades Obertes gencat’, i es poden descarregar directament.
Dades obertes gencat és el portal de la Generalitat de Catalunya, gestionat des de la Direcció General d’Atenció Ciutadana i Difusió, on estan publicades les dades de caràcter públic, amb l’objectiu de fomentar l’ús i la reutilització de la informació procedent de l’administració. La publicació de les dades del SIGPAC a Dades Obertes Gencat  té l’objectiu de fomentar l’ús i la reutilització de la informació d’aquestes dades per part de terceres persones, empreses i organitzacions. Aquestes dades inclouen el SIGPAC complert per a cada comarca de Catalunya, amb la informació de les parcel·les i recintes, inclòs el seu ús, superfície, pendent, etc. Per accedir-hi només cal entrar al web de dades obertes i cercar per la paraula clau SIGPAC (1), o accedir a l’element destacat del SIGPAC (2), com mostra la imatge.

 Web de dades obertes: http://dadesobertes.gencat.cat

Vi d'Àvila per agrair al Bundestag l'ajuda a Espanya




El celler Garnacha Alto Alberche, de Navaluenga (Àvila), ha decidit obsequiar amb el seu vi al Bundestag, agraint l'ajuda a Espanya. A la pàgina web d’aquest celler (http://www.bodegagarnachaaltoalberche.com/noticiasdelabodega.php) es pot llegir que el Bundestag, cambra baixa del parlament alemany, va aprovar el passat dia 19 de juliol per una àmplia majoria la contribució d'Alemanya, amb prop de 30.000 milions d'euros, al préstec de fins a 100.000 milions d'euros per la recapitalizació del sistema bancari espanyol. En agraïment a aquesta ajuda a Espanya, el passat 20 de juliol, membres del celler Garnacha Alto Alberche van fer arribar una carta a l'Ambaixada alemanya a Espanya, on indicaven l'obsequi de 100 caixes del vi sota la frase "es de bien nacidos, ser agradecidos".

dilluns, 23 de juliol del 2012

La més singular Experiència Excepcional




Entre les diverses novetats que Peralada Comercial va presentar aquest passat mes d’abril al Castell de Peralada davant d'uns 800 professionals de la restauració destaca l’exclusiu Ex Ex 9, l’últim vi en afegir-se a la col·lecció d’edicions limitades elaborades a partir dels millors èxits de l’àrea d’i+D del celler. En aquest cas es tracta de només 1.932 ampolles d’una combinació molt singular de dues collites diferents (50% 2010 i 50% 2011) que sortirà a la venda properament. La sangiovese i la nero d’avola es combinen a la perfecció en un vinàs (un PVP d’uns 50 euros) emocionant i vibrant. És intens en nas, amb notes a canyella/llorer i amb una especial acidesa i càrrega cítica (llimona) que el fan llarg i, molt probablement, capaç d’envellir molt dignament. És elegant i excitant i, a la vegada, força diferent dels registres del vi català. No es noten els seus 14,5º i la integració de la fusta és sutil i brillant. El 50% de l'anyada 2010 es va criar durant 15 mesos en bótes de roure francès de Tronçais, i el 50% restant, de l'anyda 2011, va tenir tres mesos de criançaa en roure francès, també de Tronçais. Vaig tenir la sort de tastar-lo aquest diumenge al recomanadíssim restaurant Els Tallers de Siurana, compartint taula amb René Barbier i Isabelle Meyer i amb Àlex Torio i Empar Moliner.
 És, sens dubte, l’Ex Ex de l’enòleg vallenc Delfí Sanahuja que més m’ha sorprès. Des de Castell Perelada afirmen que la col·leccio Ex Ex és “l’essència de l’Empordà”. Cada any, els enòlegs de Castell Peralada, segons s’afirma des del celler, elaboren petites quantitats de molts vins diferents amb els quals estudien la influència de factors com ara la maduresa del raïm el moment de la recol·lecció, el tipus de terreny, el reg, l’exposició solar... Amb aquest objectiu, compten amb una parcel·la de vinya destinada a l’experimentació (una hectàrea ubicada a la finca La Garriga) i un celler de microvinificació que es va posar en marxa l'any 1992. Entre tots aquests vins, els millors passen a formar part de la col·lecció Ex Ex: Experiències Excepcionals d’edicions limitadíssimes. Són vins que es distribueixen en caixa de fusta amb un llibret on s’expliquen tots els detalls de la seva elaboració. Aprofito aquest post per solidaritzar-me amb tots els ciutadans de l'Empordà en aquests moments tan tristos. Aquest dilluns els efectes dels focs s'han deixat notar, fins i tot, a Vilanova i la Geltrú.