Com ja he comentat en anteriors post, pinten bastos amb la nova PAC. Avui s'ha anunciat oficialment la creació d'una comissió amb una àmplia representació del sector que treballarà en quatre grups. Les propostes han d'estar enllestides el 28 de febrer:
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegríha plantejat avui davant una setantena de representants de partits polítics, associacions de cooperatives, entitats professionals, sindicats, i altres ens vinculats al sector agrari i agroalimentariel pla de treball de la comissió de seguiment de la reforma de la PAC tal com es va comprometre el Govern.
La reforma de la PAC presentada per la Comissió europea el proppassat 12 octubre per la seva discussió i aprovació final pel Consell de la UE i el Parlament europeu constitueix el punt de referència fonamental del sector agrícola europeu per als propers anys (2014-2020) i “un marc idoni per la reflexió sobre l’estat actual del sector agrícola català i les seves demandes en relació amb la política comunitària europea” ha senyalat Pelegrí.
Amb aquest objectiu s’han integrat a la Comissió de seguiment de la PAC els representats que han designat els estaments polítics i professionals amb competències en aquest sector amb l’objectiu de realitzar junts un exercici de reflexió, debat i elaboració de propostes que es pugui concretar en un document de posicionament del sector agrícola català davant les instàncies de negociació comunitària. El propòsit final és que siguin recollides les inquietuds i les posicions més destacades des d’una perspectiva de consens ampli.
Pelegrí ha traslladat als assistents l’agraïment del Govern per haver acceptat formar part de la comissió de seguiment catalana i els ha encoratjat a “treballar junts i a cercar al màxim consens possible per tal de poder disposar d’un document que reculli les necessitats del sector i amb el què ens sentim compromesos” i que es pugui validar amb temps suficient per poder defensar-lo en la fase inicial del procés negociador comunitari, que tindrà una previsible durada de 20 mesos.
Per facilitar i agilitzar el desenvolupament dels treballs de la Comissió, han estat creats 4 grups de treball sobre els temes:
1. fitxa financera
2. pagaments directes
3. mesures de competitivitat i de mercat
4. desenvolupament rural
Els treballs de cada grup estaran liderats pels directors generals de les àrees del Departament responsables d’aquests àmbits: Jordi Sala, Miquel Molins, Domènec Vila i Josep Escorihuela, respectivament; i la coordinació general correra a càrrec de Joan Mier, responsable de l’àrea d’afers exteriors del departament.
L’objectiu d’aquests treballs és l’elaboració de conclusions finals sobre cadascun dels 4 àmbits temàtics.
Les reunions tindran caràcter presencial i es celebraran amb una periodicitat quinzenal. Les seves conclusions seran presentades davant la Comissió de seguiment, qui las aprovarà en un text únic final. El text de posicionament serà validat a continuació per la Taula de Concertació i en última instància pel Parlament de Catalunya.
La defensa de les conclusions aprovades, en el marc de les instàncies de negociació nacional i europea, es concretarà en el marc de les reunions del Consell Consultiu Ministerio-Comunitats Autònomes i, conseqüentment, en l’àmbit del Consell de la UE, així com també en les corresponents comissions del Parlament europeu.
Aquesta activitat serà completada per la defensa del posicionament català a través dels lobbys europeus que actuen en l’àmbit de les competències del sector.
Pla de treball i e-plataforma de participació
Per al desenvolupament dels treballs dels grups, que començaran el proper 14 de desembre, els membres que formen part dels mateixos seran convocats i rebran un document inicial que faciliti la discussió, acompanyat de diverses qüestions per tal de concretar i estimular el diàleg.
Les reunions dels grups de treball i de la Comissió es desenvoluparan fins el 22 de febrer en què la Comissió haurà d’aprovar les conclusions i traslladar-les a la Taula de concertació agrària per a la seva validació. A continuació seran elevades al Parlament de Catalunya per a la seva aprovació definitiva amb l’objectiu de presentar-les el 12 març en la reunió Consell consultiu Ministerio-CCAA .
D’altra banda, i amb l’objectiu d’obrir i facilitar la participació i les aportacions del conjunt de la societat catalana i més en particular aquells que tenen interessos en el sector s’ha creat la eina informàtica de participació del Departament ePAC que serà el punt de trobada virtual per al sector i altres col·lectius per facilitar la comunicació i participació sobre la reforma de la PAC.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada