divendres, 1 de febrer del 2013

Pelegrí anuncia que l'acreditació per a la venda de proximitat es podrà fer a través de la DUN 2013


El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, i del delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Ramon Farré, ha presidit aquesta tarda, a Lleida, la presentació de la campanya de la Declaració Única Agrària (DUN) 2013. De fet, des d’avui i fins el 30 d’abril, es podrà presentar la DUN, el procés del Departament amb més impacte en el sector, atès que anualment la presenten més de 60.000 titulars d’explotacions agràries, els quals generen unes 170.000 sol·licituds d’ajuts i actuacions específiques que comportaran uns pagaments d’uns 350 milions d’euros. Durant la presentació, el conseller Pelegrí ha ressaltat que la DUN “és un clar exemple de l’aposta que està duent a terme l’Administració agrària catalana per la simplificació administrativa, ja que amb una única actuació es podrà sol·licitar fins a 53 tràmits diferents davant el Departament”. A més, la sol·licitud d’aquesta declaració s’efectua quasi al cent per cent de manera electrònica. “Enguany, hem fet un pas més i hem implantat la comunicació electrònica en bona part dels processos de la DUN”, ha explicat el conseller. S’hi ha inclòs com a camp obligatori el correu electrònic amb l’objectiu de poder substituir bona part de les comunicacions que es realitzen en paper, i d’aquesta manera es completarà la tramitació electrònica en la fase de comunicació. Es preveu poder utilitzar aquest sistema per a més de 200.000 comunicacions, que es deixarien d’enviar en paper.

Una altra de les novetats que presenta la DUN 2013 és que, mitjançant aquesta declaració, els productors i les agrupacions de productors podran sol·licitar el reconeixement específic per a la venda de proximitat. “Aquesta iniciativa vol potenciar la venda directa i de circuit curt, dinamitzar l’economia productiva i el desenvolupament rural, i defensar els petits productors i el consum local”, ha explicat Pelegrí. La DUN d’enguany també afegeix com a tràmit la declaració obligatòria d’explotacions agràries amb superfície vitivinícola, ja que els titulars de parcel·les vitivinícoles han de fer aquesta declaració per confirmar o donar d’alta la seva titularitat en el Registre Vitivinícola de Catalunya. L’objectiu és unificar la informació que figura en els dos sistemes relacionats amb les explotacions agràries amb vinya (RVC-DUN/SIGPAC), tant pel que fa al concepte i a la informació relativa al titular de l’explotació, com a la informació sobre les parcel·les vitícoles de les explotacions. Amb aquests canvis, s’homogeneïtzen les dades, els productors tindran un accés més ràpid i entenedor als registres del DAAM, i es posa les bases de cara a una nova Política Agrària Comuna (PAC) que pot afectar directament aquest sector.

D’altra banda, els productors inscrits en una en una Denominació d’Origen Protegida (DOP) o en una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) no vítivinícola hauran d’incloure aquesta declaració en la DUN 2013. Aquesta actuació permetrà actualitzar les dades dels registres de les DOP i IGP i facilitar aquesta tasca als consells reguladors. La DUN 2013 també permet declarar dades addicionals sobre presseguer i nectarina (setmana inicial de maduració, forma, i color del fruit). Aquesta ha estat una demanda del mateix sector, amb la finalitat de poder millorar les previsions de collita, i per tant, la planificació de la comercialització. Finalment, com a novetat en la DUN 2013, s’inclou la possibilitat de realitzar la declaració de finalitat energètica i la comunicació d’aprofitament de cultius energètics en superfícies agrícoles. L’objectiu d’aquesta declaració és acomplir amb la normativa i poder seguir la traçabilitat del producte.

Catalunya, segons la Generalitat, gestiona una DUN amb trets diferencials respecte de la resta de comunitats autònomes, que aporten un major valor al sector. En aquest sentit, el conseller Pelegrí ha explicat que “Catalunya és  l’única comunitat autònoma que ofereix la DUN simplificada amb l’objectiu de facilitar al màxim la tramitació a la ciutadania”. Aquesta modalitat permet la confirmació de la declaració presentada la campanya anterior si no s’hi volen introduir canvis, via internet o a través del 012. Aquest any podran utilitzar aquest sistema uns 11.000 declarants.

Un altre dels aspectes diferenciadors de la DUN catalana és que “posa a disposició de cada productor informació gràfica associada a cada parcel·la de la seva explotació. Aquests informació s’elabora anualment per a informar i facilitar la declaració als titulars de les explotacions agràries i contenen, de manera personalitzada per a cada explotació agrícola, informació detallada del SIGPAC 2013 amb la identificació dels canvis produïts respecte del SIGPAC 2012, informació sobre les parcel·les declarades a Catalunya a la DUN de l’any anterior, el detall de les incidències detectades tant en els controls com en les sol·licituds de modificació SIGPAC, i la imatge oficial més recent de què es disposa sobre cada parcel·la”. L’aplicació també és una eina per a accedir i descarregar les dades de l’explotació de campanyes anteriors. “Aquesta eina permet, doncs, una visió global de l’explotació, que facilita enormement la gestió de la persona agricultora als efectes declaratius en la DUN 2013”, ha afirmat el conseller. Finalment, a través de la DUN s’unifica la sol·licitud única (ajuts directes del primer pilar de la PAC), les del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) adreçades a explotacions agràries (segon pilar de la PAC) i altres tràmits. El fet diferencial més important és precisament la tramitació dels ajuts del Contracte Global d’Explotació (CGE) a través del procediment general (modernització, incorporació de joves, i diversificació).

 Durant la presentació, el conseller Pelegrí també s’ha referit al Contracte Global d’Explotació (CGE). El responsable del Departament ha explicat que aquest sistema agrupa tots els ajuts del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) adreçats a les explotacions agràries. “El CGE s’ha consolidat com un excel·lent model de gestió que, entre d’altres avantatges, ha permès set anys de convocatòria d’ajuts, estables i coincidents amb la sol·licitud única, fet que no ha succeït en cap altra comunitat autònoma”, ha explicat el conseller. Pel que fa als ajuts agroambientals, Pelegrí ha explicat que la majoria de beneficiaris ja han complert el període de compromisos de cinc anys previst inicialment, i que la voluntat del Departament és garantir la continuïtat en l’aplicació de les pràctiques agroambientals fins a l’aprovació de les noves mesures del pròxim PDR, motiu pel qual per a la majoria d’actuacions es permet la pròrroga voluntària dels compromisos. El conseller també ha assenyalat que s’obrirà una nova convocatòria d’algunes de les mesures agroambientals estratègiques per al sector: les qualificades en el PDR com a nous reptes i les mesures relacionades amb la producció agrària ecològica: agricultura ecològica i foment de la ramaderia ecològica.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada