El sindicat agrari JARC-COAG s'ha mostrat avui des de Vilafranca del Penedès contrari a l'eliminació dels drets de plantació per considerar que la mesura acabaria amb el model de producció vitícola europeu.
La possible supressió del sistema de drets de plantació tindria, segons JARC-COAG, “conseqüències nefastes” per al sector vitivinícola català ja que provocaria un immediat descens dels preus del raïm i dels vins, fet que lligat als costos de producció que suporta la viticultura catalana, faria perillar el futur de les explotacions tal i com les coneixem.
Des de JARC-COAG considerem que el règim de drets de plantació ha demostrat la seva eficàcia en termes productius i qualitatius davant la forta competència dels vins de països tercers i representa una mesura sense cap cos financer per a la UE. En una carta enviada per totes les organitzacions agràries (COAG, ASAJA i UPA) al ministre d’Agricultura, Miguel Arias Cañete, el sector ha demanat que es posicioni de manera “rotunda i inequívoca en favor de la continuïtat de l’actual règim de drets de plantació per a la vinya més enllà del 2015 en el marc de la proposta legislativa de la OCM que s’inclourà en la revisió de la PAC”.
Els viticultors catalans i espanyols defensen que el sistema de drets de plantació ha permès la conformació d’un sistema de producció vitivinícola punter en el món, els productes del qual arriben a cotes de qualitat altíssimes i la seva supressió finalitzaria amb el model de producció de vi europeu tal i com el coneixem.
Aquest sistema ha suposat un factor clau en l’establiment de la població rural, en l’equilibri entre oferta i demanda de vi i en l’optimització de les condicions productives de les zones tradicionals de conreu, especialment en aquelles on la pràctica és més difícil i en les emparades per indicacions de qualitat.
JARC OBRE EL SEU GRUP DE REESTRUCTURACIÓ DE LA VINYA A NOUS VITICULTORS
Arran de la imminent convocatòria dels Plans de Reestructuració de la Vinya 2011/2012, JARC posa a disposició d'aquells viticultors interessats la possibilitat de formar part del Grup que té obert l'organització agrària. La convocatòria d'aquests plans té com a objectiu subvencionar les actuacions realitzades en les vinyes com l'arrencada, la plantació, l'emparrat, l'anivellament, la desinfecció de sòls, el despedregament... sempre i quan s'hagin realitzat la campanya 2011/2012.
Aquells que estiguin interessats en formar part del grup de JARC només tenen que contactar amb l'organització agrària on us assessorarem dels tràmits a seguir. Poden incorporar-s'hi totes les persones viticultores que destinin la seva producció de raïm a la vinificació i tinguin les vinyes inscrites al registre Vitícola de Catalunya (RVC).
Per tal d'acollir-se a un pla de reestructuració cal utilitzar material certificat (inclosos els portaempelts) i que l'explotació vitícola tingui més de 0,5 hectàrees. Cada anualitat només es podrà demanar ajut per una superfície màxima de 3 hectàrees.
La redistribució dels fons a Catalunya suposarà un pressupost de més de 4,6 milions d'euros i l’ajut a la reestructuració de la vinya té caràcter de subvenció directament aplicable a les despeses ocasionades per compensar a les persones productores participants del Pla, per la pèrdua d’ingressos derivada de l’aplicació del Pla i participar en les despeses de reestructuració i/o reconversió de la vinya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada