Demà arrenca la celebració a Barcelona del
Festival del Vi Català Vijuny (www.vijuny.com) amb una setantena de cellers. S'han organitzat tasts temàtics per als
aficionats i públic assistent. D'una manera "didàctica i fàcil s'acostarà
el vi de qualitat a tots els assistents":
Terra de Garnatxes.
1.-Tast Dissabte a les 18h.
Projecte
de viticultors d’arreu de Catalunya que vol donar a conèixer la
qualitat de les garnatxes dels cellers del Principat. Compten amb la
complicitat de diferents cellers francesos que treballen amb aquesta
varietat des de fa també molts anys. La garnatxa negre es una varietat
vinificada molt agraïda pels sentits, dolça, fruital i que accepta tan
bé el seu pas per fusta. Paral·lelament resulta una varietat un
xic oxidativa, el que es tradueix en que el viticultor ha de tenir
molta cura a la vinya, en el procés de selecció de raïm i en la seva
vinificació. La garnatxa blanca resulta molt fresca i llaminera, fa
vins fàcils de prendre si es vinifiquen sense fusta, i molt agradables
en la seva conjunció amb la fusta quan s’aconsegueix la simbiosi justa: llavors expressen fruita com pera i préssec amb els aromes terciaris de la fusta, fruits secs, mantegues, cremes..
Tastarem: Celler Edetària (DO Terra Alta).Edetana Blanc Garnatxa Blanca
Edetana Negre. Garnatxa negre i garnatxa peluda
Celler Vinyes Domènech (DO Montsant) Rita Garnatxa Blanca i Bancal Garnatxa Negre i altres.
2.- Negres d’alçada
(3 Tastos) Dissabte a les 19,00 h i a les 20,00 h i Diumenge a les 19,00h
Entre
els grans vins presents a la fira hem triat quinze per tres tastos
diferents. La tria hagués pogut ser una altra, evidentment, igual de
bona:
- Mas Roig, Celler el Masroig, Montsant
- Martí Fabra Vinyes Velles, Celler Martí Fabra, Empordà
- Negre de Negres, Clos del Portal, Priorat
- Furvus, Vinyes Domènech, Montsant
- Edetana Negre, Edetària, Terra Alta
- Puresa, Celler Cooperatiu de Gandesa, Terra Alta
- Señora Carmen, Vins del Tros, Terra Alta
- Idus de Vall Llach, Priorat
- Les Clivelles de Torroja, Celler Aixalà Alcait, Priorat
- L’Heravi Criança, Vinyes d’en Gabriel, Montsant
- Vi de Poble de Torroja, Priorat.
- Palet vi de vila, Celler Escoda Pallejà, Priorat
- Cap de Ruc Criança, Montsant.
- Hisenda Miret, Parés Baltà, Penedès.
- Pàter, Ficària Vins, Montsant
- Corelium, Terra de Verema, Priorat.
3.- Cava, cava i altres espumosos
(Tres Tastos, Divendres a les 19h, i Dissabte i Diumenge a les 13h.)
Macabeu,
xarel·lo i parellada són la trilogia cava, són la definició perfecte
per entendre aquest vi escumós. La trepat, la monestrell i la garnatxa
son les varietats amb que tradicionalment vinifiquen el cava rosat.
Amb
la bombolla més plena, o una bombolleta fina, més dolçet o força sec.
Un cava per cada moment, per l’aperitiu, per tot el menjar, o per fer
una copeta de postres. Un munt de possibilitats per explorar, gaudir i
conèixer.
He
sentit a dir a moltes persones la frase: “no sóc gaire de cava”. Davant
aquesta afirmació alguns es queden sorpresos de la meva resposta : “Ja
cauràs i quan ho facis no hi haurà volta enrere”
Encara es el dia que hagi fallat. Anem a comprovar-ho.
Cava Reserva
Parató Brut Nature
Addaia Fiona
Castellroig Brut Nature
Mas Tinell Brut Real
Giró del Gorner Brut
Cava Gran Reserva
Gramona Tres Lustros Bgr
Agustí Torelló Mata Bngr
Torelló Bngr
Oriol Rossell Reserva de la Propietat Bngr
Mas Comtal Cuvée Joan Mila Bngr (DO Penedès)
L’Olivera Bngr (DO Costers del Segre)
Nadal Salvatge Bngr
Cava Rosat
Alella Vinícola Marfil Rosat Brut (DO Alella)
Mas Bertran Rosat Sumoll (DO Penedès)
Berdié A MOR
Carles Andreu Trepat Rosat Brut
4.- La Garnatxa Blanca
Tast Dissabte a les 12h
Fresca
o passada per fusta, és el gran vi blanc de Catalunya, el gran cep
blanc català. Concentrats al principat i a la Catalunya Nord hi ha més
de nou de cada ceps de Garnatxa Blanca que hi ha plantats al món; és un
patrimoni que el públic ignora, que els bodeguers han patejat durant
molts anys. Ara sembla que arriba la consciència.
- Nereus Garnatxa Blanca, AV Bodeguers, Empordà
- Can Sais Temptació, Celler Can Sais, Empordà
- Frisach blanc, Celler Frisach, Terra Alta.
- Ilercavònia, Altavins, Terra Alta
- Ètim Blanc, Agrícola Falset Marçà, Montsant
- Les Sorts Blanc, Celler El Masroig, Montsant
- Somdinou blanc, Celler cooperatiu de Gandesa, Terra Alta
5.- Grans vins blancs catalans
Tast Dissabte 18 h.
Escampats
per tot el territori hi ha cellers que elaboren vins blancs de primera
divisió mundial. Aquí en tenim uns quants per que els conegueu i els
busqueu a les botigues o als cellers.
- Agaliu, L’Olivera, Costers del Segre.
- Mas Rodó Macabeu, Mas Rodó, Penedès.
- Coma Romà Xarel·lo Macerat, Coma Romà, Penedès.
- Flor d’Albera, Celler Martí Fabra, Empordà
- Cap negre blanc, Vinhas Vièlhas de Felluns, Catalunya Nord
- El Quintà, Celler Bàrbara Forés, Terra Alta.
6.- El Trepat de la Conca de Barberà.
Tast Diumenge a les 12h.
La
trepat ha estat una de les varietats que durant anys s’ha estat
vinificant com raïm base dels caves rosats, ja que està reconeguda com a
acceptada dins els estatuts d’aquesta denominació d’origen. No obstant
també, des de fa uns quants anys s’està vinificant la trepat com a vi
negre, o millor dit com a vi vermell, ja que aquesta varietat no dona un
color tan fort com altres. El trepat té un gust especiat que li
proporciona desmarcar-se d’altres varietats que en essència en
transmeten més aromes i gustos fruitals d’inici. La trepat “trepateja”
diem els que ja l’hem tastat varies vegades, i ens referim a que aquests
vins donen aquests aromes especiats, de pebres de tots colors que es
suavitzen amb un final lleuger de fruites vermelles i negres. Quan més
“trepateja” un trepat, més autèntic resulta.
Carles Andreu Vi negre Trepat. Trepat 100%
Gatzara Vi negre de Trepat Gatzara Vins.
Trepat Vi D’Agulla De la Cooperativa del Serral
Presentació del Viver de Cellerístes de La Conca de Barberà on la varietat trepat és sempre protagonista.
7.- El patrimoni varietal català
Tast Diumenge a les 18h.
La
viticultura industrial catalana, cap als anys seixanta o setanta va
acabar amb moltes varietats pel fet de voler fer vins monovarietals de
ceps francesos. Moltes d’aquestes varietats van desaparèixer, però entre
les que han quedat hi ha unes poques en procés de recuperació o
reconversió que mereixen una atenció especial: Trepat, Morenillo,
Carinyena blanca, Picapoll blanc, Sumoll, en són expressions d’aquestes
situacions:
- Abadal Picapoll
- Collbaix Blanc
- Mas Pòlit Samsó blanc
- Gatzara Trepat
- Bodegas Puiggrós Sumoll
- El Templari Morenillo
Entre
les seves característiques no acostuma a estar el color, ni una gamma
aromàtica especialment atractiva segons els gustos de fa trenta anys.
Però no es pot negar la originalitat inherent a aquesta tria, en els
negres per les notes especiades dominants (clau d’olor, ginebró, pebre) i
per la fruita un punt cítrica, y en els blancs per certa elegància que
va passar desapercebuda davant la dèria del Chardonnay i altres.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada