El sumoll Gaintus VN 2012 |
A través d’aquest
blog vull confessar públicament la meva admiració pel treball d’un dels enòlegs
que millor ho està fent al nou Penedès. Es tracta de Josep Queralt, d’Heretat
Mont-Rubí. Recentment han tret tres nous vins de limitadíssima producció dels
quals em quedo amb l’escassíssim Gaintus VN 2012 (només 279 efímeres ampolles
de 75 cl.). Desprès de 13 anyades treballant amb la varietat sumoll de vinyes
velles sobre terrer de llicorella, han volgut presentar el primer sumoll de
fermentació espontània sense adició de sulfits. Vol ser (crec que ho han
aconseguit) “una honesta i autèntica expressió de sumoll de la nostra finca
Durona, nova plantació de l’any 2006
a Font-rubí, com un clar símbol de la recuperació
d’aquesta varietat”. A més, m’agrada el seu equilibri (13º) i una tanicitat no
tan abrupta com en altres sumolls. Jo he tingut la sort de tastar la mostra
número 115. Potser el que menys importa aquí és que sigui un vi natural. Per
damunt de tot és un bon vi. El seu PVP se situa en 25 euros.
També han tret al mercat recentment el nou Durona Blanc 2012 (13 euros), també
de producció curtíssima: 572 ampolles. Josep Queralt diu que és un vi que
neix del record i de dues parcel·les de l'Avellà: Vells ceps en vas de
parellada i macabeu, produïen el raïm i posteriorment el vi de tots els àpats i
també del ‘raget habitual’ de les llargues jornades de treball, segurament com
a complement nutricional imprescindible". Afegeix que “hem volgut respectar
l'expressió d'aquestes dues vinyes durant la seva elaboració, i posteriorment
estabilitzar el vi en bóta de 225 l. de roure francès, durant 6 mesos”.
Aplaudeixo que no tot siguin xarel·los quan parlem d’elevar el llistó dels
blancs del Penedès. En aquest vi, però, que potser el pas per ampolla
dolcificarà, hi he trobat massa infusió de fusta, un toc excessiu que no deixa
veure amb més nitidesa ni la fruita ni la frescor.
La seva tercera novetat és en ampolla magnum és Vinodelaluna 2010 (34 euros i només
384 ampolles): ceps plantats a més de 700 metres d’alçada a
l’Alt Penedès. Tots els treballs a la vinya s’han fet seguint el calendari
lunar. La resta ho volen deixar, expressament, en un misteri. Jo només els diré
que és un vi corpulent, estructurat, tànic i alcohòlic (15º declarats a
l’etiqueta que podrien ser més).
Molt bona feina la de'n Josep Queralt i un gran encert en la politica del celler treballant la Sumoll i aconseguint vins excepcionals.
ResponEliminaDes d'aqui li envio un 'gràcies' per fer aquests vins tant autèntics.
Molt bona feina la de'n Josep Queralt i un gran encert en la politica del celler treballant la Sumoll i aconseguint vins excepcionals.
ResponEliminaDes d'aqui li envio un 'gràcies' per fer aquests vins tant autèntics.