dimarts, 13 d’agost de 2013

Cara Nord, un interessant nou projecte amb vinyes d'alçada a Prades
Acaba de presentar-se un interessantíssim nou projecte vitivinícola d'alçada a Catalunya, a la cara nord de les muntanyes de Prades (DO Conca de Barberà). Es tracta de Cara Nord, que neix de la mà de dues persones que, durant mes de 20 anys, han mantingut una relació continuada d'amistat i passió pel vi: en Tomàs Cusiné (que també acaba d’entrar a la DO Montsant de la mà del Celler el Masroig) i en Xavier Cepero.
             El 2012 van sentir la crida de la 'Viticultura de Muntanya' i es varen llençar a la creació del projecte Cara Nord amb una intenció clara: "Vinificar vinyes plantades en altitud procedents de la Cara Nord de les Muntanyes de Prades". Les vinyes estan plantades fins a 800 metres sobre el nivell del mar. Aquestes vinyes de muntanya es troben a 5 Km del Monestir de Poblet. Estan envoltades pel Parc Nacional de les Muntanyes de Prades i del Parc Natural del Bosc de Poblet, una zona classificada d'Interès Geològic de Catalunya. Els seus responsables diuen que la major radiació ultra violeta a la que estan sotmeses les vinyes plantades en alçada porten al raïm a desenvolupar pells més gruixudes, més concentració d'antocians (color) i millors nivells de tanins donant lloc a vins amb més color, més suavitat i menys astringència.
            Els seus responsables afirmen que “la viticultura de fins a 800 m d’altitud que es practica a Cara Nord es desenvolupa en un ambient geogràfic molt particular i difícil, ple de reptes constants. Sempre amb el convenciment que les vinyes cultivades en alçada en terres pedregoses, en ambients no contaminats, i amb una diversitat biològica intacta, donen lloc a vins originals, de qualitat organolèptica singular”.
            A la Cara Nord es treballa amb varietats sotmeses a règims de baix rendiment. Varietals nobles com la Garnatxa, la Syrah, el Garrut, el Macabeu, el Chardonnay i l’Albariño adaptades al paisatge de la zona. Vinyes de Macabeu de fins a 80 anys formades en vas. La resta, tenen una disposició d’emparrat amb una edat mitjana d’uns 15 anys. Tots els raïms de la Cara Nord han estat cultivats sense reg afavorint la concentració d’aromes i sabors. La maduresa òptima té un paper important en el moment de verema. A la Cara Nord es fa un acurat seguiment del raïm per assegurar que es recull en el moment òptim cada varietat mitjançant proves analítiques i organolèptiques. Els rendiments de les vinyes de Cara Nord són molt baixos, amb una mitjana que poques vegades supera els 2.500 kg per hectàrea, “donant un gra petit en raïms poc compactes amb concentració i exuberància en aromes i sabors”.
            El Celler Cara Nord, de moment, sols elabora un vi blanc i un vi negre. El Blanc 2012 és fruit de vinyes aïllades entre boscos, de macabeu i chardonnay. El Cara Nord Negre 2012 és fruit també de vinyes aïllades, entre boscos: 42 % garnatxa, 38 % syrah i 20 % garrut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada