El porró torna a
estar de moda. El dissabte passat van fer un concurs de beure en porró a El Pla
del Penedès (el va guanyar l'enòleg i col·leccionista de porrons penedesenc
Emili Esteve). El dia 6 d'agost a Valls (Firagost) fan la tercera edició del
Concurs de Beure en Porró (es premia el millor estil, el qui està més temps, el
qui ho fa de més amunt i hi ha un premi femení i infantil). Es farà de dos
quarts de vuit del vespre i fins les nou de la nit. La inscripció és gratuïta i
es pot fer fins mitja hora abans a la
mateixa plaça del Blat on es farà. Aquest concurs és organitzat per la Cambra
de Comerç de Valls, El Rebost i El Vi a Punt, amb la col·laboració del Museu
del Vidre de Vimbodí. Un dels seus creadors, el vinater Oriol Pérez de Tudela,
vol reivindicar el porró ja que “hi ha un cert consens a arraconar el porró. En
els darrers anys, i a mesura que el vi ha anat guanyant en la sofisticació de
tot el que l’acompanya, s’ha anat establint una ritualització del tast que ens
ha fet renegar de les pràctiques anteriors. Però, i la festa, i l’energia, i el
comunitarisme de la taula?”. Hi ha vinateries de moda a Barcelona (Bar à Vins
de la Fàbrica Moritz) on el porró s’ha convertit en l’icona preferent, com a
decantador català per excel·lència.
El cineasta Bigas Luna sempre deia
que al “seu poble” (el seu pare era de Valls) hi ha tres coses que li feien
aixecar el cap, cap al cel: els castells dels Xiquets de Valls, els calçots, i
el porró. A més, el refranyer català va ple de referències al porró: Qui no sigui
català, en veure a galet, la pitrera es tacarà; No és bon català qui no sap
xerricar;El beure millor és beure en porró; No hi ha res millor que un
trago amb el porró...També s'adverteix, no obstant això, que Amb
porró carlí, és més bo el vi; amb porró liberal, fa més bé que mal; que
Qui el porró fa xerricar es beu el vi i el seny o que Si aixeques massa
el porró, aniràs potser de cantó.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada