dissabte, 31 d’agost del 2013

Un escrit d'Unió de Pagesos impedeix, per ara, que Bonet presideixi el Consell Regulador del Cava, avui a La Vanguardia

Com signo avui a la secció d'Economia de La Vanguardia, un escrit presentat a darrera hora per Unió de Pagesos ha impedit que Pere Bonet hagi pogut prendre possessió com a nou president del Consell Regulador del Cava, en substitució de Gustau Garcia Guillamet. No ho podrà fer abans de l'11 de setembre. Què en penseu d'aquesta acció del sindicat agrari? Creieu que la paritat al sector ha servit d'alguna cosa fins ara?

UP impedeix a Pere Bonet presidir el Consell del Cava


Edició impresa  Economía | 31/08/2013 - 00:00h

R. Francàs
 

Un escrit sol·licitant informació presentat pel sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) l'últim dia hàbil ha impedit a Pere Bonet Ferrer prendre possessió com a nou president del Consell Regulador del Cava. Unió de Pagesos tem que el resultat electoral del 22 de juliol trenqui la paritat entre productors i elaboradors que fins ara hi ha hagut al Consell. La qüestió ha de ser resolta abans de l'11 de setembre. /

Unió de Pagesos impide a Pere Bonet presidir, por ahora, el Consejo Regulador del Cava


RAMON FRANCÀS

Un escrito solicitando información por parte del sindicato agrario Unió de Pagesos ha impedido a Pere Bonet Ferrer tomar posesión hasta la fecha como nuevo presidente del Consejo Regulador del Cava. El escrito fue presentado el último día hábil. Unió de Pagesos teme que el resultado de las elecciones del pasado 22 de julio rompan la paridad entre productores y elaboradores existente hasta hora en el sí del Consejo. La cuestión debe ser resuelta antes del 11 de septiembre, en plena vendimia, por parte del Ministerio de Agricultura. Además de Pere Bonet, que también ocupa el cargo de director de Comunicación de Freixenet, el nuevo pleno del Consejo cuenta con el presidente de Freixenet, Josep Lluís Bonet, como vocal. Pere Bonet se impuso ajustadamente, por 7 votos a 5, al otro candidato, Joan Amat. De esta forma se desbloqueó una situación de clara división visualizada en unas primeras votaciones, realizadas el 2 de julio, en las que Bonet y Amat empataron a seis votos en tres votaciones consecutivas.

El presidente de la patronal Institut del Cava, Jaume Gramona, cree que las dudas de Unió de Pagesos responden a un “derecho de pataleta” pero que el escrito no tendrá más consecuencias que el retraso en la toma de posesión de Bonet. Gramona quita importancia al escrito de Unió de Pagesos por el hecho de haber sido una sola organización agraria la que lo ha presentado.

divendres, 30 d’agost del 2013

UP alerta de la davallada d’un 6,44% d’afiliació mitjana a la seguretat social agrària a Catalunya

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) ha adverteit de la davallada del 6,44% d’afiliació mitjana mensual a la seguretat social agrària a Catalunya en el primer semestre d’aquest any, segons les dades de la Seguretat Social en la classificació del CNAE (Codi Nacional d’Activitat Econòmica) 2009. Aquest percentatge inclou els afiliats al règim general (inclòs el sistema especial agrari) i autònoms (inclòs el sistema especial de treballadors agraris) i suposa 3.693 afiliats menys entre el primer semestre del 2013 i el primer semestre del 2012. En aquests mateixos períodes i per territoris, segons aquestes dades, a Tarragona s’ha registrat una davallada del 12,32% (1.838 afiliats menys); a Barcelona del 8,59% (1.220,42 afiliats menys); a Girona del 4,52% (371,81 afiliats menys), i a Lleida de l’1,32% (263,04 afiliats menys).
    Unió de Pagesos, arran d’aquestes dades que considera preocupants, exigeix al Govern i als grups parlamentaris catalans un canvi de prioritats en matèria de política agrària, que permetin afrontar la important davallada de mà d’obra que s’està produint en el sector agropecuari català. El sindicat considera que “tenint en compte la situació de crisi per la qual travessa el país, les polítiques en matèria d’agricultura i ramaderia no s’estan adreçant a la consolidació i creació de llocs de treball”. En aquest sentit, recorda que a l’abril passat es van denegar els plans de modernització corresponents al 2012 a més de 400 explotacions agràries, així com la insuficient dotació per al mateix concepte corresponent al 2013.

La Caminada per les vinyes de la Capital del Cava torna el 7 de setembre


El dissabte 7 de setembre arriba la 9a edició de la Caminada per les vinyes de la Capital del Cava en verema. L'activitat consisteix en un recorregut comentat per les vinyes de Sant Sadurní per poder viure les aromes i sensacions de la verema, descobrir les diferents varietats de raïm, gaudir de la natura i degustar cava des de la mateixa vinya d’on prové.Es visitaran les vinyes dels cellers Raventós i Blanc, Vilarnau i Juvé & Camps i es comentarà el patrimoni històric que hi ha pel camí, com les caves Codorniu. La sortida serà les 9 del matí del dissabte 7 de setembre a l'enobotiga Cal Feru de Sant Sadurní d'Anoia. La dificultat és fàcil, i la durada és de 5 hores. El preu és de 12 € adults i 5 € nens de 4 a 12 anys (inclou copa de cava i autocar de tornada al lloc de sortida). Informació i inscripció: a Cal Feru al telèfon 93 891 01 63, a  calferu@calferu.com. Imprescindible inscripció prèvia. Les places són limitades. Recomanen portar esmorzar, barret i calçat adequat.

Demà dissabte, darrera activitat de l''A sol i serena' de Falset‏


La Cooperativa Falset Marçà i l’Hotel Hostal Sport fan un balanç molt positiu de l’activitat enogastronòmica 'A sol i serena' que s’ha realitzat tots els dissabtes d’agost al terrat del celler cooperatiu, per poder contemplar la posta de sol a Falset tot degustant vins i gastronomia del Montsant. Per dissabte 31 d’agost hi ha programada la darrera de les activitats de la temporada, a partir de les 20h. Més de 50 persones han participat en conjunt a l’activitat 'A sol i serena' dissenyada per a grups reduïts d’unes 10-15 persones per cada sessió. La proposta ha consistit en una visita al capvespre per les instal·lacions de la Cooperativa que finalitza al terrat, a l’aire lliure, en un espai emblemàtic on envelleix el vi ranci (una de les joies del celler) en garrafes de vidre, a sol i serena. Des d’aquest punt, es pot contemplar una magnífica posta de sol que es marida amb una degustació d’un acurat repertori de vins del celler cooperatiu i un mos servit per l’Hotel Hostal Sport. Els vins, de la DO Montsant, són Vermut blanc, Ètim blanc 2012, Ètim Grenache 2008 i Verema tardana negre i/o vi ranci. De cara a l’estiu vinent, la Cooperativa Falset Marçà preveu ampliar l’activitat a tots els dissabtes dels mesos de juliol i agost i, a més a més, organitzar visites concertades altres dies de la setmana, sempre que hi hagi reserva prèvia.
    El Blai, l’encarregat del celler, es transforma en mestre de cerimònies, aportant dosis d’humor i misteri, i és l’encarregat de guiar el recorregut per les instal·lacions de la Cooperativa de Falset Marçà, una de les Catedrals del Vi de Catalunya. L’activitat va començar el dissabte 3 d’agost i finalitzarà aquest proper dissabte, 31 d’agost. El preu de la proposta enoturística és de 18 euros per persona, amb l’IVA inclòs. Les reserves es poden efectuar a través del correu visita@etim.cat o el telèfon 699 946 633. L’activitat està pensada per a grups d’entre 10 i 20 persones i cal fer reserva prèvia. La durada de la visita és d’una hora i 30minuts, aproximadament.

dijous, 29 d’agost del 2013

Música renaixentista i barroca, demà a la Cartoixa d’Scala Dei


El bressol històric dels vins de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat, la Cartoixa d’Scala Dei , serà l’escenari demà divendres, 30 d’agost, a les 20:00 h, d’un concert de música renaixentista i barroca protagonitzat pel conjunt 'Concertare'. L’activitat, que serveix com a cloenda del cicle 'Capvespres a la Cartoixa', és gratuïta prèvia reserva al telèfon del monument (977 82 70 06). Es tracta del primer esdeveniment musical que es farà al refetor restaurat després de la inauguració del passat mes de maig. Aquest acte té el suport del Consell Regulador de la DOQ Priorat . El conjunt 'Concertare' l’integren músics del Camp de Tarragona i és un dels més destacats de Catalunya en l’àmbit de la música barroca i renaixentista. Va néixer el 1986 i utilitza criteris d’interpretació i instruments que són còpies fidels dels originals d’aquestes èpoques (segles XV a XVIII). Des de l’inici, aquest conjunt de cambra està integrat tant per instruments de vent com de corda, i eventualment incorpora cantants per interpretar el repertori de cantates barroques. Habitualment el grup aplega dos o tres instruments concertants sobre un baix continu format per un clavicèmbal o orgue i un fagot o baixó o violoncel, segons el cas. Entre altres obres, s’interpretaran peces de Tomás Luis de Victoria, Heinrich Schütz, Joan Domingo Vidal, Claudio Monteverdi i Henry Purcell.
    Després de la inauguració el passat mes de maig de la restauració del refetor i el claustre menor de la cartoixa d’ Scala Dei (establerta el segle XII pels 2 seguidors de l’orde de Sant Bru), el conjunt monumental serà l’escenari de la cloenda del cicle d’activitats culturals 'Capvespres a la Cartoixa', que s’ha portat a terme durant l’estiu. Un cop inaugurades les millores, el passat 14 de maig es va realitzar a la cartoixa el tast central de l’esdeveniment Espai Priorat - II Mostra Internacional de Vins de la DOQ Priorat , organitzat pel Consell Regulador i que va aplegar una seixantena d’experts del món del vi de països aliens a la Unió Europea. Scala Dei és el centre històric de la regió vinícola de la DOQ Priorat . Els monjos cartoixans que van fundar la Cartoixa al segle XII procedien de la Provença i van contribuir a implantar i desenvolupar el conreu de la vinya d’acord amb el seu bagatge de tècniques i coneixements, fins que van situar el Priorat com una de les zones productores més rellevants de la península i els seus vins entre els més valorats arreu del món.

Pelegrí es reuneix amb la nova executiva de JARC

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, juntament amb l’equip directiu del Departament va mantenir dimarts una reunió bilateral de treball amb la nova executiva del sindicat agrari JARC (Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya). A la reunió hi han assistit la secretària general del Departament, Bibiana Domingo, el director general de Desenvolupament rural, Jordi Sala, el director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins i el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila per part del DAAM i, per part de JARC, Francesc Boronat, president; Josep M. Jové, anterior president així com els 4 presidents territorials del sindicat, el responsable de la zona de Muntanya i el secretari tècnic. La reunió ha servit per posar en comú les novetats últimes sobre la negociació de la nova PAC i el seu impacte potencial sobre el sector a Catalunya així com per analitzar i debatre altres temes d’interès per al sector i aquells plantejats per la pròpia organització.
    Pelegrí ha demanat a JARC el suport explícit per insistir davant l’Estat i la UE que Catalunya entén que hi pot haver un model diferent al que el Ministeri ha posat sobre la taula que, a més de complir la Constitució, "respecti les competències de les comunitats autònomes” i no sigui lesiu per als pagesos i ramaders catalans, i ha denunciat novament que el Ministeri encara no ha posat sobre la taula les xifres del repartiment del règim general de la nova PAC. “La Generalitat no acceptarà cap proposta que suposi perpetuar el model del període 2007-2013, un model que ja era clarament perjudicial per al sector català.” El conseller ha demanat també a JARC treballar junts per aconseguir  la incorporació a la PAC del sector de la vinya i les hectàrees de fruita "sempre a compte del sobre de l'Estat espanyol i no pas a compte de la comarcalització o regionalització que estan plantejant des d’una visió recentralitzadora i uniformitzant que es injusta i ens perjudica”.

Garriguella acull la Festa de la Verema de la DO Empordà


Garriguella acull, el cap de setmana del 31 d'agost i l'1 de setembre, la Festa de la Verema 2013 de la DO Empordà. La tradicional festivitat s'ha volgut celebrar a Garriguella per commemorar el 50è aniversari de la cooperativa local. “Una cooperativa creada pels nostres avantpassats i que, generació rere generació, ha anat conservant els mètodes tradicionals combinats amb les noves tecnologies, sense perdre l’esperit d’origen”, segons explica l'alcalde de Garriguella, Carles A. Suárez, a la presentació del programa. La festa s'inicia el 31 d'agost amb la visita i degustació als cellers del poble. La majoria d'activitats es concentren el dia 1 de setembre. Al matí, es tornen a programar les visites amb degustació de productes als cellers. I a la tarda, a partir de les 18.00H, a la Pista Nova (darrere l'església), tenen lloc els actes principals de la festivitat. El periodista Josep Playà serà l'encarregat d'obrir la festa amb el pregó i, a continuació, tindrà lloc la tradicional premsada del nou most amb la participació de la Venerable Confraria de la Bóta de Sant Ferriol i de la Jove Confraria de Vins i Caves de l'Empordà.
Un concert de música tradicional catalana i un tast de vins dels cellers de la localitat -Bodegas Trobat, Cooperativa Agrícola de Garriguella, Mas Llunes i Masetplana- complementen el programa de tarda. Us adjuntem el programa detallat de la festa, organitzada pel Consell Regulador de la Denominació Origen Empordà i l'Ajuntament de Garriguella. Bodegas Trobat farà una placa de cava d’edició limitada commemorativa de la Festa de la Verema que es podrà adquirir a l’agrobotiga del celler a partir del dia 4 de setembre.

Dissabte 31 d’agost
A les 10 i a les 12 del matí i a les 5 i les 7 de la tarda - Visita i degustació dels
productes dels cellers del poble. Cal fer la inscripció directament als cellers:
Cooperativa Agrícola de Garriguella: Tel. 972 53 00 02 · info@cooperativagarriguella.com
Mas Llunes: Tel. 972 55 26 84 / 972 55 27 93 / 619 89 43 40 · info@masllunes.es
Masetplana: Tel. 972 53 00 90 · info@masetplana.com
Diumenge 1 de setembre
A les 10 i a les 12 del matí i a les 5 i les 7 de la tarda - Visita i degustació dels
productes dels cellers del poble. Cal fer la inscripció directament als cellers:
Cooperativa Agrícola de Garriguella: Tel. 972 53 00 02 · info@cooperativagarriguella.com
Mas Llunes: Tel. 972 55 26 84 / 972 55 27 93 / 619 89 43 40 · info@masllunes.es
Masetplana: Tel. 972 53 00 90 · info@masetplana.com
A les 6 de la tarda - Festa de la Verema
A la Pista Nova (darrere l’església):
· Pregó de la Festa, a càrrec del periodista Josep Playà.
· Premsada del nou most, amb la participació de la Venerable Confraria de la Bóta
de Sant Ferriol i de la Jove Confraria de Vins i Caves de l’Empordà.
· Parlaments
· Concert de música tradicional catalana
· Tast de vins dels cellers del poble: Bodegas Trobat, Cooperativa Agrícola de
Garriguella, Mas Llunes i Masetplana

La Festa de la Fil·loxera infantil de Sant Sadurní d'Anoia continua creixent


La Festa de la Fil·loxera infantil de Sant Sadurní d'Anoia continua creixent. Aquest any, 225 nens s'han inscrit per participar a la Festa del dia 8 al migdia. Una vintena més que a la Festa del 2012. És per aquest motiu que, fa tot just un any, l'Associació ja va decidir fer una inversió en aquesta Festa, augmentant de 3 a 12 els punts de foc de la fil·loxera infantil; i, estrenant quatre nous elements de foc: dues fil·loxeretes i dos ceps infantils. També es van comprar 46 noves cassaques infantils.

Nova tractorada d'Unió de Pagesos a l'Alt Penedès


El sindicat agrari Unió de Pagesos va convocar ahir al migdia una concentració i marxa lenta de tractors a la N-340, des d’Olèrdola fins a la rotonda d’enllaç de la C-15, per reclamar al Govern de la Generalitat que deixi circular vehicles agraris per les noves carreteres i que s’eliminin les traves a l’activitat agrària, dins de la campanya 'No ens barreu el pas! endegada pel sindicat'.

Comença la venda anticipada de tiquets de la Mostra gastronòmica i les inscripcions a les activitats de la Festa de la Verema d'Alella


L’Ajuntament d'Alella ja té a punt el programa i el contingut de la 39a Festa de la Verema que enguany se celebra del 6 al 8 setembre. Enguany els tiquets de degustació de la Mostra gastronòmica es podran adquirir de forma anticipada a l’Oficina de Turisme del 28 d’agost al 5 de setembre i el sistema de venda ja no serà manual, sinó informàtic per fer la gestió “més àgil, fàcil i segura”. A més, s’hi ofereix per primera vegada la possibilitat de pagar amb targeta de crèdit a l’estand de l’Ajuntament instal·lat a l'Hort de la Rectoria durant els dies de la Mostra. El preu dels tiquets no s’incrementa i serà el mateix de la darrera edició: 9,5€ el sopar (2 plats, pastís i cafè); 6,5€ tres consumicions de vins i copa; 11€ l’ampolla de vi o cava i 2,5€ la copa de vidre. Les inscripcions als itineraris, visites guiades als cellers i a la presentació de vins també es fan del 28 d’agost al 5 de setembre a l’Oficina de Turisme.
    El programa que arriba aquests dies a totes les llars del municipi presenta algunes novetats respecte a les passades edicions.El concurs d’aparadors incorpora un premi popular que decidirà la ciutadania amb el seu vot. Les persones que vulguin votar al millor aparador primer hauran de passar per tots els comerços decorats i participar en el joc de la paraula secreta. Més informació sobre el concurs i el joc de la paraula secreta des d'aquest enllaç. Enguany, s’estrena una nova activitat: la tallada de raïm per a adults a la vinya de Can Magarola i la proposta Tapes + Vi amplia els espais i els horaris: es podran tastar l'oferta de tapes i vins de la DO Alella que ofereixen 11 bars i restaurants de diferents barris del poble, des de les 10 del matí i final l'hora establerta per cada establiment. A més, el programa i els cartells incorporen el QR de la Festa de la Verema per poder seguir totes les activitats des del mòbil

Més informació des d'aquest enllaç

Torres es queda la distribució dels selectes Russian Beluga Vodka


A partir d'aquest mes de setembre, les línies Noble Beluga i Beluga Gold Line, l'edició limitada per a gourmets i sibarites, passaran a ser distribuïdes per Bodegas Torres que, segons ha informat, “segueix amb la seva forta aposta per la distribució comercial a Espanya de productes internacionals de gran qualitat”. Avui la noticia és recollida a la recontraportada de la secció d'Economia de La Vanguardia. Fins ara aquests vodkes els distribuïa Primeras Marcas (grup Juvé & Camps).
    Considerat un dels millors vodkes del món, Beluga és elaborat en un dels principals centres de producció d'alcohol de Rússia, la fàbrica Mariinsk, situada en el cor de Sibèria, una de les regions més ecològicament pures del planeta. Aquesta destil·leria, que va ser fundada l'any 1900, ha conservat i transmès a cinc generacions diferents la tradició en l'elaboració de vodka convertint Beluga en un producte natural conegut a tot el món com a “sinònim de puresa, excel·lència i luxe”. La base del seu èxit és la utilització d'ingredients d'alta qualitat i la cura de cada detall. Mitjançant un procés exclusiu, es combina el millor alcohol de blat maltejat naturalment (sense additius químics) i la pura aigua procedent d'un pou de 300 metres de profunditat, obté unes “propietats minerals úniques”. El procés d'elaboració es regeix pels més estrictes controls de qualitat que garanteixen “la seva puresa i sabor únic”. Després del procés d'elaboració, el vodka és filtrat entre tres i cinc vegades amb sorres de quars i carbó vegetal de bedoll impregnat de plata amb la finalitat d'eliminar qualsevol possible impuresa. Però el que fa que Beluga Noble Vodka sigui realment únic és el seu període de repòs d'entre 30 i 90 dies en el qual “el seu sabor es torna més ric, suau i harmoniós”.
    Russian Beluga Vodka estarà a la venda a partir de setembre en les millors tendes especialitzades, restaurants i locals del país. Els tres productes que es distribueixen tenen un PVP de 42, 87 i 150 euros.

AC/DC Platinum, un nou vi 'hard rock'


Va ser  fa dos anys que AC/DC posava a la venda el seu propi vi en una aventura comercial d'incert resultat. El pas del temps va confirmar que els vins “AC/DC Back In Black Shiraz” (2010 750 ml), “AC/DC You Shook Em All Night Long Moscato” (2011 750 ml. Blanc dolç), “AC/DC Highway To Hell Cabernet Sauvignon” (2008 750m ml.) i “AC/DC Hells Bells Sauvignon Blanc” (2010 750 ml.) havien tingut una bona acceptació. Ara, seguint amb aquesta tradició, la banda ha arribat a un acord per posar a la venda el vi “AC/DC Platinum”, segons ha recollit http://www.miusyk.com/ citant The Shout. Raïms de l'australià Barossa Valley conformen, després de dos anys de maduració en bótes de roure, un vi que es presenta en ampolla de color negre amb el mític logo de la banda. Francis Fusca, director comercial de Warburn Estate, ha informat que “és complicat unir un gran vi, una gran presentació, un objecte de col·leccionisme i un producte excel·lent. Pel que fa a la presentació, és el millor vi del país”. 

dimecres, 28 d’agost del 2013

Subirats estrena informacions divulgatives en esperanto de les seves Rutes Vitivinícoles


Gràcies a la traducció realitzada per l’Associació d’Amics del Museu d’Esperanto de Subirats, el municipi ja compta amb les informacions divulgatives de les Rutes Vitivinícoles en esperanto. Les rutes es poden consultar al web del Museu d’Esperanto de Subirats http://www.museuesperanto.org i també al del Patronat de Turisme de Subirats http://www.turismesubirats.cat. Aquest recurs turístic ja està senyalitzat amb la seva denominació en esperanto com a ‘Vinaj itineroj de Subirats’.

Recentment es va realitzar la renovació de les Rutes Vitivinícoles de Subirats, amb nous cartells divulgatius que tenen la capacitat d’informar amb realitat augmentada als visitants. Aquesta novetat a les senyalitzacions, permet interactuar mitjançant l’aplicació per a smartphones o telèfons mòbils intel·ligents Layar. D’aquesta manera es pot obtenir més informació sobre el terreny, doncs en temps real es despleguen, a les pantalles dels mòbils que enfoquen a la innovadora placa, uns botons sobre la imatge per reproduir vídeos sobre enoturisme i el municipi de Subirats, conèixer el paisatge amb fotografies de l’indret en altres estacions de l’any i accedir a fonts d’informació web, twitter i facebook, enviar un e-mail o trucar-hi a l’Oficina de Turisme de Subirats amb un sol clic. També consta de codis bidimensional QR per facilitar l’accés a més informació personalitzada al web de Turisme de Subirats http://www.turismesubirats.cat.
Les Rutes Vitivinícoles de Subirats va ser una de les primeres accions realitzades arrel de la creació del Patronat de Turisme de Subirats l’any 2001. Aquestes rutes, perfectament senyalitzades sobre el terreny i també amb plafons divulgatius sobre les varietats del raïm, les feines del camp o la climatologia, són disponibles tot l’any per recórrer lliurement o de forma guiada. La majoria de rutes comencen des de l’Estació Vitivinícola de Lavern, a l’estació de rodalies RENFE Lavern-Subirats, i es poden fer a peu, en bicicleta, en BTT, en Segway o a cavall. Contínuament s’ofereixen en aquest espai noves formes interessants per descobrir el Penedès i passejar tranquil·lament.
Aquesta iniciativa complementa la visita guiada al Museu d’Esperanto de Subirats que obra les seves portes al públic els caps de setmana a les 13h i ofereix la possibilitat de concertar una visita guiada en un altre horari contactant a info@museuesperanto.org o bé al telèfon 93 899 34 99.

dimarts, 27 d’agost del 2013

Subirats programa activitats enoturístiques durant la verema

“Iniciada la verema al Penedès, amb la collita del raïm comença una de les èpoques de l’any més interessants per fer Enoturisme, tot relacionant el paisatge i el territori amb l’activitat humana”, s'afirma des de Subirats, Capital de la Vinya. Aquest és el municipi amb més superfície dedicada al conreu del raïm per a la producció de vi i cava, i, “per tant és el millor espai per viure l’experiència de la verema”. Les diverses caves i cellers familiars de Subirats són al màxim d’activitat en una carrera contrarellotge dels elaboradors per tal de collir les diverses varietats en el seu punt òptim de maduració, arribant al moment culminant en el cicle que anualment viuen els viticultors. Coincidint amb la verema, des de d'ara, durant tot el setembre i fins a mitjans del mes d’octubre, a Subirats s’ha preparat tota una sèrie d’activitats per tal de poder seguir en primera persona aquest procés. Sota el títol 'Viu la Verema a Subirats, Capital de la Vinya' el Patronat de Turisme de Subirats convida a la seva pàgina web http://www.turismesubirats.cat a participar d’aquesta experiència, on són detallades la informació de les diverses propostes. Especialment destacades seran les activitats a realitzar durant la Diada Nacional de Catalunya, per la massiva afluència de visitants al municipi amb motiu de la celebració de la cadena humana de la Via Catalana al seu pas per la Capital de la Vinya, el proper 11 de setembre.
En aquest temps hi haurà la possibilitat de tastar la nova anyada o el raïm directament del cep i un esmorzar a les vinyes. Cada dissabte continuen des de l’Estació Vitivinícola de Lavern, situada a l’Estació de tren de rodalies de Lavern-Subirats, les rutes guiades en bicicleta des de la vinya fins al celler amb un guia i tast de vi i cava inclòs, i també hi haurà la modalitat de realitzar el recorregut a mida i en altres dates fent el seguiment de la collita, maridant l’experiència amb un menú gastronòmic a restaurants de Subirats. El passeig entre vinyes i el bosc també és podrà gaudir en carruatge de cavalls. Durant els caps de setmana d’aquest període hi haurà l’oportunitat de fer la verema a l’antiga, collint manualment i trepitjant el raïm com els nostres avis amb els peus, i emportar-nos una ampolla amb el most que hem produït. Una altra activitat ben original és el tast de fins a 25 varietats de raïm de la verema i també el tast de most que s’oferirà en acabar les visites a les caves i cellers. Les Rutes Vitivinícoles de Subirats, 34 Km dividits en 9 rutes perfectament senyalitzades amb plafons informatius sobre les varietats del raïm, les feines del camp o la climatologia, són disponibles tot l’any però ara més que mai són un recorregut immillorable per participar de l’activitat frenètica a les vinyes.
Altres espais a Subirats d’interès cultural també dedicaran un tractament especial a la verema. El 15 de setembre la Ruta 'Última Defensa de Barcelona', que recorre els escenaris a Subirats de la darrera batalla de la Guerra Civil abans de la presa de Barcelona, ens introduirà a la vida al camp durant la Guerra i el Museu d’Esperanto de Subirats exhibirà els caps de setmana la seva col.lecció completa d’ampolles de cava commemoratives de diferents congressos esperantistes d’arreu del món.

dilluns, 26 d’agost del 2013

Tast de més de 30 vins de la DOQ Priorat, DO Terra Alta i DO Montsant al Celler Buil & Giné

El proper dissabte 28 de setembre, al celler Buil & Giné de Gratallops tindrà lloc la fira Degusta Priorat, organitzada conjuntament entre vidirecte.cat i el Club Tr3sC. S'hi podran degustar els vins d'una quinzena de cellers de les denominacions Priorat, Montsant i Terra Alta, que formen part de vidirecte.cat. Alhora, cada hora en punt s'oferirà una visita guiada pel celler per tal de descobrir el procés de vinificació en viu. També es realitzarà en grups reduïts un tast dirigit per tal de conèixer a fons els detalls que diferencien els vins de la DOQ Priorat. Al mateix celler hi haurà servei de restauració i s'acabarà la jornada festiva amb música en viu.Hi participaran els cellers Buil & Giné, Joan Simó, Jordi Domènech, Masdeu i Campos, Solà Clàssic, Cooperativa Falset-Marçà, Mas de les Vinyes, Celler Ronadelles, Mas de l'Abundància, Celler Bernaví, La Bollidora, Serra de Cavalls i La Botera. L'horari de la fira és de 12:00 a 20:00 h.


El programa d'activitats de la jornada:

- De 12:00 a 20:00 h: Fira de Vins de Vidirecte.cat i el Club Tr3SC de les DO Priorat, Montsant i Terra Alta (tastos il·limitats). Preu 7 € (5 € socis del Club Tr3SC)
- A les 13:00 h i a les 16:00 h: Masterclass del Vi (places limitades). Gratuït pels assistents a la Fira. Inscripcions a pgolferichs@tresc.cat
- A les 18:00 h: Tast guiat d'olis (places limitades). Gratuït pels assistents a la Fira. Inscripcions a pgolferichs@tresc.cat
- De les 13:00 h a les 16:00 h: Dinar Buffet al restaurant Amics al mateix celler. Preu 12 € (10 € socis del Club Tr3SC)
- A la nit, sopar BBQ i concert a càrrec de Soul Machine. Preu sopar 30 € (25 € socis del Club Tr3SC) . Preu concert 5 € (Gratuït per als assistents a la Fira, dinar i/o sopar)
Poden adquirir-se les entrades aquí.
Per a tots els assistens a la Fira, dinar i/o sopar hi haurà transport gratuït des del celler fins als punts de recollida (Gratallops, Torroja, Porrera, Falset, Marçà, Capçanes i Guiamets). Per la resta, el preu del transport serà de 5 €. El dia de la fira, els visitants que ho desitgin podran comprar vins a través de www.vidirecte.cat i els rebran a casa entre 48 i 72 hores després d’haver formalitzat la comanda in situ.

La DO Penedès espera collir aquesta verema 21,65 milions de quilos

Aquesta setmana ha començat la verema a la DO Penedès amb les varietats més primerenques pels vins escumosos DO Penedès. El pinot noir i el chardonnay són les més primerenques a madurar i aquest any estan fent entre els 11º i 12 º, depenent de la zona. Ha estat un any plujós tant al hivern com a la primavera, “cosa que ha fet que hi hagi més raïm que l’any passat, molt sa i amb una maduració molt bona, tant en sucres com en acidesa”, segons el Consell Regulador de la DO Penedès. Pel que fa a les altres varietats (macabeu, xarel·lo, parellada, i les negres ull de llebre, samsó, merlot i cabernet sauvignon), també es preveu que hi hagi més raïm de forma global i amb una maduració, si el temps segueix així, “molt bona i equilibrada”.
Aquest any, la DO Penedès ha volgut involucrar a fer marca Penedès, de manera destacada, als viticultors, repartint adhesius amb el logotip de la DO Penedès per poder posar en els tractors i remolcs identificant així aquesta DO en els moments de verema. Per a fer 19.650.000 ampolles de vi de la DO Penedès que sortiran al mercat aquest any vinent, als cellers de la DO Penedès, s’entraran aquesta verema un total de 21.650.000 quilògrams de raïm, 11.300.000 de raïm blanc, dels quals 3.842.000 de la varietat xarel·lo i 10.350.000 de raïm negre.


Més de 200 persones al concert de Juan Mario Cuellar al Celler Mas Blanch i Jové

El Celler Mas Blanch i Jové va ser l'organitzador del concert del divendres 23 d'agost del guitarrista colombià Juan Mario Cuellar, emmarcat a dins de Les Garrigues Guitar Festival. Va ser una activitat oberta a tothom i gratuïta que va comptar amb l’assistència de més de 200 persones. L’acte va començar a les 18.00h amb una jornada de portes obertes al celler on es podia visitar la magnífica pintura de Gregorio Iglesias a la sala de bótes: 'Entre el Cel i la Terra', una obra titànica de 60m. creada a l'aire lliure, enmig del camí de La Vinya dels Artistes, durant més de dos mesos amb olis, tintes xineses i branques i la visita a la instal•lació"Primeres Notes (del Cant de l'Hortolà)" d'Esteve Casanoves i Josepe Gil, una obra d'escultures suspeses, llums i ombres.
El concert de guitarra de l'intérpret colombià Juan Mario Cuellar va tenir lloc a l'Era del Guino, un dels espais de La Vinya dels Artistes, a sota les estrelles en una magnífica nit d'estiu. Aquesta és una més de les moltes iniciatives artístiques que el Celler Mas Blanch i Jové du a terme al llarg de l’any, un celler que vincula Art i Vi a través del seu projecte La Vinya dels Artistes: un espai lliure on els creadors poden homenatjar el món de la terra, de la vinya i del vi i hi planten escultures enmig de ceps i boscos. L'amistat dels propietaris amb l'artista Josep Guinovart (1927-2007) -que va dissenyar el celler- donà peu al projecte que es va inaugurar l'any 2010 amb l'escultura L'Orgue del Camp, feta a partir de la maqueta del mateix Guinovart. Actualment, a La Vinya dels Artistes també s’hi pot veure una barca navegant a sobre d’una alzinera (La Sargantaneta, escultura del genial i polifacètic compositor i músic Carles Santos), ‘La Llum planant damunt la Terra’, una original escultura de l’Esteve Casanoves que representa un cep de més de 8 metres d’altura i la llum de la qual acompanya tènuement els estels en les caloroses nits d’estiu i el 'Cap de Bou' l’original i magnífica escultura-reproducció del poema visual de Joan Brossa que porta el mateix nom.
El Celler Mas Blanch i Jové i la Vinya dels Artistes estan oberts al públic cada dilluns de 08.30h a 13.00h, divendres de 14.30h a 17.30h i dissabtes de 10.30h a 15.00h (per altres horaris o més informació consulteu la web www.masblanchijove.com). A part de degustar els seus vins Saó, la visita a Mas Blanch i Jové aporta la possibilitat de contemplar 'In vino veritas', la darrera gran obra de Josep Guinovart, que presideix la sala de tastos del celler i consisteix en un impressionant mural de 12 metres de llarg, en homenatge al món del vi, així com les obres mencionades 'Entre el Cel i la Terra' de Gregorio Iglesias que recobreix les quatre parets de la sala de bótes i la instal·lació 'Primeres Notes' (del Cant de l’Hortolà) d’Esteve Casanoves i Josepe Gil que es troba a la sala d’elaboració.

UP considera que el Govern "menysté" el sector agrari al no incloure’l entre els assessors per a la reforma de les polítiques d’ordenació territorial

Unió de Pagesos (UP) considera que el Govern no ha tingut en consideració el sector agrari català al no incloure’l en el comitè d’experts que l’assessoraran en la reforma de les polítiques d’ordenació territorial i urbanisme. Aquest comitè ha d’impulsar la reforma del marc legislatiu i recollir en un nou codi de territori les polítiques d’ordenació territorial i urbanisme, ara disperses en diferents lleis sectorials. Entre els membres que en formen part hi ha deu representants de diferents col·legis professionals, però cap relacionat amb l’àmbit de l’agronomia o forestal, i 17 experts designats pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i relacionats amb les infraestructures i l’habitatge. Per a Unió de Pagesos, aquesta absència de representants del sector agrari en el comitè d’experts suposarà una important mancança en l’aportació de coneixements respecte a una part considerable de superfície de Catalunya, una peça clau en l’ordenació i equilibri territorial del país, tal i com ha estat reconegut en els plans territorials aprovats en els últims anys. El sindicat havia sol·licitat per carta al conseller de Territori i Sostenibilitat formar part d’aquest comitè d’experts com a organització agrària majoritària a Catalunya quan es va publicar l’acord de Govern de la seva creació, el juny passat, però el conseller va respondre que ja s’havien nomenat les persones que n’havien de formar part. Tot i això, amb la mateixa data de resposta de la carta es va aprovar una modificació de l’ordre de creació del comitè d’experts per tal d’incloure-hi el Col·legi d’Enginyers Industrials i l’Ajuntament de Barcelona.
Unió de Pagesos considera que la decisió de no incloure cap representant del sector agrari en aquest comitè que assessorarà el Govern sobre polítiques d’ordenació del territori i urbanisme és poc coherent amb el fet que, quasi al mateix temps, el Departament d’Agricultura endega l’avantprojecte de la llei de sòl agrari, reclamada fa molt temps pel sindicat, i que pel seu contingut tindrà una gran incidència sobre el territori. “L’anunci de les dues actuacions, que semblen ignorar-se entre sí, fa pensar en una manca de voluntat real per a la protecció del sòl agrari per part del Govern”, segons Unió de Pagesos.

16 cellers i nou format, aquest cap de setmana a la Festa de la Verema de la DO Conca de Barberà

Entre els dies 28 d’agost i 1 de setembre l'Espluga de Francolí acollirà una nova edició de la Festa de la Verema, Fira D.O. Conca de Barbera amb un nou format. Es tracta de la 43a Festa de la Verema, una particular celebració que “ret homenatge tant als seus deliciosos vins com als qui els elaboren”, segons ha informat el Consell Regulador dela DO Conca de Barberà. Durant el cap de setmana del 31 d’agost s’oferirà una mostra i degustació de vins dels diferents cellers i cooperatives de la Denominació d’Origen. La Fira també inclou la degustació de cava i productes del camp de productors i artesans de la Conca de Barberà. Enguany però, la cita compta amb diverses novetats. El programa d'actes ha inclòs unes jornades tècnicques per a cellers i establiments de restauració i alimentació de la Conca de Barberà. A més, com a iniciatives de caire més popular, s'ha programat un tast de vins a l'aire lliure, una piada infantil i una porronada popular. A més, també hi haurà novetats en el sistema de tiquets. Enguany se suprimeix el tiquet combinat de degustacions i el funcionament serà similar al d'altres festes de la comarca. Per tant, els visitants podran comprar una copa amb una bossa al preu de 3€ i dirigir-se a cada estand on podran degustar els vins a un preu que oscil·larà entre 1 i 2€. L'organització però, ha marcat que com a mínim un dels vins que ofereixi cada celler haurà de tenir el preu màxim d'1€. La 43a Festa de la Verema tindrà enguany 30 estands, 16 dels quals dedicats als cellers, 11 per a gastronomia, 2 d'informació i 1 per al tast a cegues.
També hi haurà una nova edició del vins&twitts El Museu de la Vida Rural i el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Conca de Barberà són els creadors de vins&twitts, una àgora on-line per parlar dels vins de la Conca de Barberà. A més, projecten puntualment experiències obertes de tasts de vins 2.0. Vins&twitts és un tast de vins recolzat per l’entorn 2.0, fonamentat amb el debat i l’extrapolació de l’opinió a twitter. Estan preparant també la propera sessió presencial de vins&twitts. Es durà a terme un tast de vins de la DO Conca de Barberà guiat per un enòleg i comentat directament a la xarxa. Mentrestant vins&twitts no s’atura i es converteix en un espai 2.0 del món vitivinícola de la Conca de Barberà, seguint-ne l’actualitat i fent-vos (i recollint també) les propostes més interessants d’aquesta cultura. Per participar a una sessió de vins&twitts només cal que, un cop obertes les inscripcions, us inscriviu a través del nostre correu electrònic. Heu d’assistir al tast de vins amb el vostre dispositiu preferit (ordinador, laptop, telèfon mòbil, iPhone, iPad…) disposareu d’una sala preparada i amb connexió wifi. El preu de la inscripció són 5 € (inclou plaça, dret al tast, copa i connexió wifi)
Per fer la inscripció cal enviar un mail amb les vostres dades de contacte ainfo@museuvidarural.cat. També podeu fer la vostra inscripció a través d’una menció a @vinsandtwitts a twitter. Es pot fer el seguiment dels tasts de vins a través del seu twitter o del seu blog. L’etiqueta #vinsandtwitts es troba permanent en funcionament, es pot utilitzar perfiltrar els twitts relacionats amb el món del vi o fer-la servir per etiquetar les vostres opinions sobre els vins o caves per donar-les-hi visibilitat.
Per posar-se en contacte amb els organitzadors es pot fe a través del correu electrònic info@museuvidarural.cat. Més informació a: www.doconcadebarbera.com.


LLISTAT DE CELLERS DE LA 43ena FESTA DE LA VEREMA DE LA DO CONCA DE BARBERÀ

- Cara Nord Celler
- Carlania Celler
- Celler Carles Andreu
- Cava Simó de Palau
- Cellers Castell d’Or
- Celler Rendé Masdéu
- Cellers Domenys
- Gatzara
- Gerida Viticultors
- Celler Mas Foraster
- Celler Rosa Maria Torres
- Succés Vinícola
- Celler Vega Aixalà
- Vidbertus
- Celler Vins de Pedra
- Vins i Caves Portell



Hospitalària i millorada sisena Nit de Vins a Torroja


El dissabte 24 d’agost Torroja del Priorat va reeditar la seva hospitalària i entranyable Nit de Vins, que enguany ha arribat a la seva sisena edició amb retocs, buscant millorar un model que ha convertit aquesta cita estiuenca del Priorat en imprescindible. La hospitalitat resumeix molt bé que és la Nit de Vins que organitza Torroja amb el seu alcalde, el viticultor i elaborador Jordi Aixalà, i la seva esposa, treballant com uns veïns més. Segons ha informat el Consell Regulador de la DOQ Priorat, unes 400 persones han gaudit aquest dissabte de la sisena edició de la Nit de Vins de Torroja del Priorat, una quantitat d’assistents semblant a la de l’edició passada. Els dotze cellers de la vila presents a la piscina municipal han ofert a tast algunes novetats de la seva producció i han pogut comentar directament amb els tastadors les característiques dels seus vins i del seu procés d’elaboració. La Nit de Vins de Torroja és organitzada per l’Ajuntament i una comissió de voluntaris del poble, “que de nou han fet possible un dels esdeveniments més concorreguts d’aquest municipi pertanyent a la Denominació d’Origen Qualificada Priorat”. Els cellers que han participat en la mostra són Llicorella Vins, Ismael Biosca, Trio Infernal, Terroir al Limit, Mayol Viticultors, Melis, Aixalà i Alcait, Sabaté i Mur Vinaters, Francès Breton, Sabaté i Franquet, Escoda Pallejà i Rotllan Torra.
L’organització afirma que “arribar a celebrar la sisena edició no ha estat un fet casual, si no que estat fruit de la il•lusió que hem posat tots els vilatans de Torroja”. És cert, si m’haig de quedar amb alguna cosa d’aquesta iniciativa és amb la il·lusió de tot un poble, fins i tot els nens fent dibuixos, que s’aboca per fer una amable festa del vi que té moltes ganes d’agradar el visitant, professional o aficionat. També m’atrau molt la idea que la visita a la vinya en vehicles 4x4 centri part del protagonisme. Es mostren vinyes (encara que tinguin cendrosa) però cap celler. Bravo! Enguany es van trepitjar vinyes del celler Melis en una excursió on es van evitar baixades que poguessin deixar esmaperdut. L’enòleg Josep Aguilar, de Trio Infernal, va introduir els participants de manera didàctica en la geologia i climatologia del Priorat i de les particularitats de Torroja.
A les cinc de la tarda de dissabte se’ns va rebre enguany a la Font Vella de Torroja, on van desfilar amb etiqueta descoberta interessants blancs del poble i dels dos cellers convidats (Carles Andreu i Vega Aixalà de la DO Conca de Barberà). Em va agradar molt el blanc del 2011 de Trio Infernal. 12 mesos de bóta de 4 anys ofereixen un bon equilibri i molta fruita (préssec d’aigua i albercoc però també poma i pera), així com notes fumades. Aquest blanc de Trio Infernal es fa amb un 50% de garnatxa i macabeu molt ben elaborats. També m’ha agradat la nova anyada (2011) del Terra de Cuques de Terroir al Límit, més que la del 2010. Presenta un nas delicat i finor, tot i la persistència de la fusta. Per fusta marcada, potència i estructura en excés va destacar el Roser 2011 de Mayol Viticultors. També vaig poder tastar un vi que ara es presenta com a Vi de Pagès i que l’any que ve es comercialitzarà amb DOQ Priorat. Es tracta del Pescallunes 2011 de Torroja. Garnatxa, macabeu i un toc de chenin formen part d’un cupatge amb uns 10 mesos de bóta del qual només s’elaboren unes 500 ampolles. Molt sorprenent (molt més que en passades anyades) La Bauma 2012 de Vega Aixalà. Estrena, a més, una interessant etiqueta: una copa en forma de lluna (treballen seguint el calendari de la lluna) i amb arrels. És un vi aromàtic, amb certa tropicalitat, i bona acidesa. També sorprenent i desconcertant vaig trobar la parellada de Carles Andreu de Domingo (sembla que tingui fusta però afirmen que no en té). Es tracta d’un raïm elaborat amb maceració carbònica pels Andreu i Joan Rabadà. A més, presenta un pujat color (es macera durant cinc dies amb la rapa).
Després de la visita a les vinyes, com cada any, es va fer un tast de negres a cegues a Cal Compte. Es van limitar, molt encertadament, els vins a tastar (vuit) i també el nombre de tastadors. Es continua tastant a peu dret vins massa freds, sense la llum adequada i amb massa xivarri, però no deixa de ser interessant. Tampoc la copa és res de l’altre món, i l’olor de tanta espelma encesa tampoc ajuda massa, tot i que feia molt bonic. Del tast d’enguany em quedo, sobretot, amb la línia general de frescor mentolada i elegància de les carinyenes de Torroja en una anyada, la del 2011, especialment càlida. Haig de reconèixer que aquest fet em va sorprendre molt agradablement. No estaria de més, però, que algun dia ens facilitessin les fitxes completes dels vins que tastem.
Anem a pams. Ordenaré els vins pel número de decantador (tots es van decantar, fins i tot els que els seus elaboradors no decanten mai) de l’1 al vuit. Del Rampell destacaria la fruita (vermella i negra), el bon equilibri i la mineralitat. També la seva bona acidesa i el fet que és llarg i vibrant. El Pelet el vaig trobar fruitós (fruitetes negres i vermelles com la magrana, o de primavera, com el préssec de vinya). Em va agradar moltíssim en nas. En boca presentava astringències (potser conseqüència del fet que ens el van presentar massa fred). El Font Clar ofereix un bon equilibri, amb fruita golosa i mineralitat i frescor. És interessant, tot i que el vaig trobar una mica tancat. El fred, segurament, va potenciar notes verdes i alguna astringència. És, però, gustós i carnós. El Brogit no em va entusiasmar. Mostra panses, rodonesa i una maduresa que ensenya, inequívocament, una anyada molt càlida. El Torroja de Terroir al Límit el vaig trobar alcohòlic però vellutat, vivaç i un pèl especiat. La sisena mostra del tast a cegues, el Coster de l'Alçzina, tot i que mostra notes pansificades, té un final fresc i molt llarg. Deixa una agradable sensació mentolada. M’ha agradat força tot i tastar-lo, també, un pèl fred. El setè vi, el trepat de Carles Andreu de Pira, és fruitós i amb bona acidesa. Presenta bona tensió i més capa de color que en anteriors anyades, i també menys rosa i menys pebre. El final és fresc i mentolat, tot i que no és massa corpulent tenint en compte la bateria de carinyenes tastades. Està clar que es busca, però, la finor més que la corpulència o el greix. Em sap greu però vaig tastar fins a dues mostres del negre de Vega Aixalà Jove i el vaig trobar, en totes dues mostres, reduït. Els arbres no em van deixar veure el bosc. En boca és fruitós i no massa llarg. Tastar en les condicions de dissabte passat, però, no són les millors per tal de poder emetre unes opinions més destacades.
Tot sopant a Cal Compte (el mateix menú que l’any passat) vam poder tastar a pit descobert tres vins més, aquests (curiosament) sense decantar. Es tractava de l’Elix 2007, de Cellers Melis. Vainilles, cedre i fruits secs (nous) assaltaven en nas. També mostra alcohol, carnositat i fruites vermelles i negres. Estava, però, un pèl tancat. El Balandra 2007 mostrava, inconfusiblement, el segell de la seva casa elaboradora, Rotllan Torra. Calidesa, maduresa, panses i rodonesa presenta un vi que també incorpora certa frescor i bona acidesa. També rodó i madur vaig trobar Obrador 2009, elaborat i embotellat per a Foment de Vinyes S.A.
La sisena Nit de Vins va concloure, com cada any, amb un show room de vins al voltant de la piscina municipal de Torroja (cada any trobo que costa més de fer la pujada amb la panxa plena després del sopar de Cal Compte). A primera hora, a les deu de la nit i fins a les onze, hi havia poca concurrència. Enguany venien, fins i tot, originals samarretes a 12 euros. En una d’elles s’ofereix un singular manual d’instruccions, amb pictogrames, sobre Catalunya: “sempre la cara ben alta, tractar amb respecte, no el podreu tòrcer i mantenir fresc i lliure”. Deixant de banda la política, per regla general no hi havia grandíssims vins a la piscina (alguns cellers hi van anar amb la seva gamma introductòria, la qual cosa trobo que és una llàstima), però sí una pinzellada del que proposa cada celler. Alguns dels vins costa de trobar fora d’aquesta nit. A la piscina em va agradar molt La Font dels Aubacs 2009 de Vega Aixalà. És una singular pinot noir de vinya d’encaració nord-oest situada a molta alçada, especiada, mineral, amb fruitetes negres i vermelles, a un preu de 20 euros. No em va agradar tant el Viern (el nom d’un bosc) del 2009 de Vega Aixalà. Elaborat amb cabernet sauvignon, carinyena, garnatxa i un toc de syrah, mostra certa duresa i notes encara verdes (pebrot verd) que segurament llimarà més pas per ampolla. També va destacar a la piscina el Rampell 2010 de Francès Breton de Torroja (70% garnatxa, 25% carinyena i cabernet sauvignon). La seva criança en bótes de quart vi s’allarga per espai de 12 mesos. És fruitós i equilibrat, tot i la seva potència. També vaig poder tastar els De Strankis 2012 (mostra de bóta) i 2011. Aquest darrer era més rodó, tot i que molt madur. Més em va agradar el Pardelasses (garnatxa i carinyena criada en bótes de roure francès de 500 litres). La maduresa també és present a Torroja des de Dins 2009 de Mayol Viticultors. Elaborat amb un 55% de garnatxa, carinyena, cabernet sauvignon i una pinzellada de syrah i criat en bótes durant vuit mesos, aquest vi s’ofereix per 15,5 euros. Del celler Mas Saura em va agradar més el Gran Nasard 2008 (garnatxa i carinyena amb notes d’evolució) que el més car Mas Saura 2008 (a la garnatxa i carinyena se li afegeix cabernet sauvignon i syrah). Aquest darrer, que s’ofereix per uns 24 euros, mostrava notes més verdes que el Gran Nasard (17 euros). El Torroja de Terroir al Límit es va oferir a la piscina en ampolla màgnum (mostra equilibri i elegància).
Segons el Consell Regulador de la DOQ Priorat, “la vetllada a la piscina s’ha desenvolupat en un ambient fresc i en alguns moments ventós, a diferència de l’ambient calorós i xafogós de l’anterior edició. Els núvols que durant el dia han amenaçat el cel de Torroja finalment s’han esvaït al vespre i el cel ha quedat ben clar i estrellat durant tota la nit”. L’acompanyament musical del tast ha anat a càrrec en aquesta ocasió de la jove formació Dumas Guilford, que ha ofert versions de rock i blues.

Tornen avui a Vilafranca els Contes per adults maridats amb vins i caves del Penedès

L'Acadèmia Tastavins Penedès organitza per avui dilluns, 26 d'agost, (dins la setmana de la Festa Major de Vilafranca del Penedès) la tercera edició dels Contes per adults, maridats amb vins i caves del Penedès. Després del gran èxit i participació en les dues edicions anteriors, aquest original maridatge ja és un clàssic dins les activitats prèvies a la Festa Major. La sessió es realitzarà al Claustre de Sant Francesc a Vilafranca, a les 21.30h., amb un aforament limitat a 200 persones, que per 5€ podran asseure's i gaudir de 4 vins i caves mentre escolten sensuals contes teatralitzats.
Les quatre narracions que acompanyaran la presentació dels vins triats per a aquesta ocasió són: "El nostre món" de Mariona Ríos, maridat amb Vilarnau Xarel·lo 2012, "Divendres Infidel" de Lídia Freixedes, maridat amb Trias Batlle rosat 2012, "Truca'm" de Jordi Calaf, maridat amb el cava Rexach Baqués Brut Nature Gran Reserva i "Atracón" de Sandra Rivera, maridat amb cava Llopart Microcosmos Rosó Brut Nature. L’enòleg comentarà cada un dels vins i just després de la presentació del vi es farà la narració teatralitzada de cada un dels contes. Les entrades es poden adquirir online a www.academiatastavins.com. Cal ser major de 18 anys per assistir a aquesta sessió.

diumenge, 25 d’agost del 2013

Tres noves activitats enoturístiques a Bouquet d'Alella en temps de verema

Quan tot és a punt per afrontar la propera verema, Bouquet d’Alella ha decidit compartir “la màgia d’aquest esdeveniment” amb tots els aficionats al món de la vinya i el vi. És per això que ha programat tres noves activitats enoturístiques, les seves ja conegudes Sensacions, centrades en la vivència directa de la verema.
La primera d’elles consisteix en un tast guiat de raïm. Sota la direcció de l’enòleg del celler, Toni Cerdà, s’oferirà als participants l’opció de provar les diverses varietats de raïm conreades per Bouquet d’Alella, tot comprovant-ne els diferents punts de maduració, l’acidesa aconseguida, etc. alhora que es fa un passeig per la finca. En acabar, s’oferirà un tast d’un vi i una visita al celler. 'De la terra a la copa' és el nom de la segona proposta, en la qual els assistents acompanyats per l’enòleg podran catar els vins Bouquet d’A al llarg dels diferents estats del procés d’elaboració, des del raïm al producte acabat, passant pel most i la fermentació, abans de fer una visita complerta a la bodega i tastar un vi acabat. La tercera activitat es dirigeix a les famílies i proposa viure en primera persona l’experiència d’una verema, tal com es feia abans que aquesta fos mecanitzada. En primer lloc es collirà el raïm manualment i després es convidarà tothom a descalçar-se per trepitjar-lo. El most que se n’extregui podrà ser tastat pels que ho desitgin, abans de conèixer amb el mateix Toni Cerdà els processos de vinificació als quals se sotmet després, tot descobrint els diferents racons del celler.
Totes les activitats es poden complementar amb la realització d’un pícnic entre vinyes i cal reservar-les prèviament tot trucant al 607 833 592 o enviant un email a enoturisme@bouquetdalella.com.

dissabte, 24 d’agost del 2013

Albert Adrià cuina per a Moët & Chandon



Albert Adrià ha estat el primer xef convidat per la Maison Moët & Chandon per inaugurar el seu programa 'Privileges' amb un sopar privat exclusiva que va servir per presentar el Moët & Chandon Grand Vintage 2004. Adrià, que es va desplaçar amb gran part del seu equip fins a aquesta residència francesa, es va inspirar en els sabors de la regió de la Champagne per elaborar un menú creat especialment per ser maridat amb els xampanys-joia d'aquesta maison. Albert Adrià va estar acompanyat en l'elaboració d'aquest menú pel xef resident del Château de Saran, Pascal Tingaud, anterior xef del president de França a la residència de l'Elisi. Els dos equips, que junts van sumar fins a 14 persones a la cuina, van treballar conjuntament sota les ordres d'Albert Adrià per desenvolupar un menú per a deu exclusius convidats. De la col·laboració entre tots dos equips, destaca l'aperitiu format per rosa de maduixa, amareto i ametlles tendres; préssec bellini; pa de blat de moro amb foie gras; sotabosc de ceps i parmesà i ceviche de corvina al aji groc. El primer plat va constar d'una crema de blat de moro dolç amb caviar i ostres amb all blanc, caviar i raïms. Els segons van estar formats per salmó marinat i fumat amb sabors nòrdics i bullabessa de llagosta, musclo i llobarro. La guatlla va ser la protagonista del plat principal servit en dos temps: tac de pit de pollastre en escabetx i guisat amb xalotes i suc de tòfona acompanyat per patates confitades amb medul·la, estragó i bolets a la crema de pinyons amb tòfona negra. L'exclusiu sopar va concloure amb una selecta varietat de postres formades per granissat de ruibarbre amb gerds, nigiri de plàtan i cafè, cheescake de maduixetes silvestres, merenga de grosella, cigars de xocolata i un espectacular cirerer del que els convidats van tenir l'oportunitat d'agafar una a una les seves fruites.
El sopar, que va comptar amb 14 plats i fins a 150 preparacions diferents, es va servir acompanyat del Grand Vintage 2004, a més del Grand Vintage Collection 1993 i el Grand Vintage Collection 1983. Com a reconeixement a la seva labor, el xef Pascal Tingaud, acompanyat per Sylvie Rougeaux, responsable de Moët & Chandon, van fer lliurament a Albert Adrià d'una ampolla magnum de Moët Grand Vintage 1975, any del naixement del xef català, i a tots els membres del seu equip, d'una ampolla de Grand Vintage Rosé 1978.
El Château de Saran és una residència privada, propietat de Moët & Chandon, que en el s. XVIII va servir com a pavelló de caça de la família Chandon. En l'actualitat, només es permet l'accés a personatges i celebritats exclusivament convidats per aquesta marca.

divendres, 23 d’agost del 2013

El nou disc d'Antoni Tolmos es marida amb l'Ètim Grenache 2008 de la Cooperativa Falset Marçà

El pianista lleidatà Antoni Tolmos ha enregistrat el contingut del seu nou disc 'The new age piano album'. És un treball basat en “la senzillesa i les emocions amb el so i la màgia dels Air Studios de Londres”, que es vendrà maridat amb una ampolla de vi Ètim Grenache 2008 de la Cooperativa Falset Marçà, dissenyada amb la portada de l’àlbum. La producció del disc, que sortirà al mercat aquest proper mes de setembre, però que ja està disponible a www.newagetolmos.com, ha comptat amb l'enginyer de so Geoff Foster, habitual en enregistraments d'artistes com Cold Play, Robbie Williams, Madona o el mateix Mike Olfield i amb el màstering del prestigiós tècnic Ray Staff. Els Air Studios són propietat de George Martin, productor entre uns altres de la llegendària banda The Beatles. El piano Steinway amb el que ha gravat Antoni Tolmos es troba situat en el Lindhurst Hall, una cúpula on es graven habitualment bandes sonores de cinema amb les simfòniques més prestigioses del món. 'The new age piano album' és el novè treball discogràfic del pianista lleidatà. El CD, que estarà disponible el 4 de setembre tant en format físic com en plataformes digitals com iTunes o Spotify, compta amb la versió en album de partitures on el mateix autor ha escrit totes l'obres de l'actual treball. Temes com 'Serenity', 'Kindness', o 'White Breeze', incideixen en la temàtica del so new age amb una clara intenció emocional en la cerca de la pau i la reflexió interior.
El treball discogràfic s’acompanyarà d’una ampolla de vi de la Cooperativa Falset Marçà, de la DO Montsant, gràcies a l’edició especial que el celler etiquetarà amb la portada de l’àlbum, amb l’objectiu de simbolitzar la fusió de dos móns artístics, el de la música i el de l’elaboració del vi. Aquesta és la tercera col·laboració musical del celler de Falset Marçà amb el sector musical, després d’haver-ho fet amb Marc C. Griso i el seu disc 'Marsika, the electronic album' i el grup La Colònia.
El cineasta Barceloní Manuel Mira ha dirigit el videoclip de promoció del nou disc de Tolmos amb el tema 'Sara'. El clip va ser rodat a Barcelona al maig del present any i podrà visualitzar-se en les pròximes setmanes mitjançant el web de l'artista www.antonitolmos.com i també en plataformes com youtube o vimeo. La productora Urban Culture studios està realitzant un documental sobre el procés de producció d'aquest nou projecte artístic d'Antoni Tolmos.
La versió en concert de 'The new age piano album' podrà escoltar-se a l'Auditori Enric Granados de Lleida el dia 10 de desembre a les 20:30h. Les entrades que aviat estaran disponibles a través de tiquet màster o bé en la taquilla del mateix auditori. A Falset Marçà està previst un concert previ, el dissabte 23 de novembre.

Visites enoturístiques a les finques Garbet i Malaveïna

Castell Peralada estrena aquest estiu dues originals opcions d’enoturisme en dues finques que són bressol de dos dels seus vins més emblemàtics: Garbet i Malaveïna. La Finca Garbet té una bellesa única entre les explotacions vitivinícoles. Situada en plena Costa Brava, al nord del Cap de Creus, les seves vinyes miren el mar des d’un terreny de pronunciat desnivell, estructurat en pendents i terrasses. Fins al mes d’octubre, és possible gaudir de la seva visita des del punt de vista privilegiat d’un veler. Salpant des del port de Llançà, el vaixell segueix la línia de la costa fins a la platja de Garbet, davant la vinya de Castell Peralada. Durant la travessia es tasten a més a més tres dels vins top del celler: Cava Gran Claustre, Gran Claustre negre i Finca Garbet. Per als fans del Finca Malaveïna, existeix també l’opció de gaudir d’un esmorzar tradicional a la vinya on neix el que ha estat considerat millor vi d’Espanya a la darrera edició del Concurs Internacional de Vins Bacchus. Malaveïna és una finca situada a la localitat de Garriguella, des d’on es pot veure tant el Mediterrani com els Pirineus. Al seu sòl d’argila vermellosa s’hi conreen les varietats cabernet sauvignon, merlot, garnatxa, syrah i cabernet franc.

ESMORZAR ENTRE VINYES De divendres a diumenge. 14 euros per persona, IVA inclòs. Amb reserva prèvia. Horari a concretar. Grups màxims de 16 persones. Esmorzar a la vinya Finca Malaveïna: pa amb tomàquet i embotit + tast del vi Finca Malaveïna. Visita al celler + degustació del Cava Castell Peralada Brut Nature Cuvée Especial.

TAST AL VELER Dissabtes pel matí. 420€ preu total del lloguer del vaixell, IVA inclòs. El preu per persona variarà depenent del nombre de participants. Grups màxims de 6 persones. Amb reserva prèvia. Horari a concretar. La realització d’aquesta visita està sujecta a les condicions meteorològiques. Sortida des del port de Llançà en veler i travessia fins arribar a Finca Garbet. Degustació al veler de: Cava Gran Claustre, Gran Claustro negre i Finca Garbet.

PER RESERVES: visitas@castilloperelada.com Telf 972 53 80 11

La Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d'Anoia escalfa motors





La Festa de la Fil·loxera comença a escalfar motors. I és que avui divendres, 23 d'agost, tindrà lloc la ja habitual penjada de la pancarta de la Festa al campanar de l'Església. L'acte començarà a les sis de la tarda i, com ja va sent habitual, comptarà amb un berenar obert a tothom. El berenar de la pancarta és un acte organitzat per l'Associació Festa de la Fil·loxera i serà el tret d'inici pels actes d'aquest 2013. Però això no és tot. L’endemà dissabte serà el primer dia de botiga. Com sempre, s’instal·larà a la plaça de l’Ajuntament i també estarà oberta el dissabte 31 d’agost al matí, el divendres 6 de setembre a la tarda, el dissabte 7 al matí i a la tarda i, el diumenge 8 al matí. L’horari dels matins és de 2/4 d’11 a dues del migdia i, a les tardes, de 2/4 de 6 a les vuit del vespre. Entre les principals novetats hi ha les samarretes d’aquest 2013, la samarreta amb el nou logotip i el conte per pintar dissenyat per Mònica Pinyol.

Com ja va succeir fa un any, l’Associació Festa de la Fil·loxera organitza una festa amb inflables i tallers infantils. Se celebrarà el dissabte 31 d’agost d’onze a una del migdia. Englobada dins dels actes previs a la Festa, aquesta activitat també serà la festa d’inici del Casal de la Fil·loxera, que es farà del 2 al 6 de setembre. L'endemà diumenge 1 de setembre serà el torn de la Fil·loxera dels Avis, que tindrà lloc a les sis de la tarda al pati de la Casa dels Avis. Aquesta és una versió reduïda de la Festa que es fa a la Casa dels Avis i a la Residència de Dia de l'antic Hospital, amb l'objectiu que les persones més grans de la vila també puguin gaudir de la Festa. A més d'alguns elements de la fil·loxera (ceps, fil·loxeretes, pagesos, set savis i timbalers Tabalots), també hi participa la colla de diables local Se M'n Refum.
D'altra banda, l'Associació Festa de la Fil·loxera convoca als més petits que participin a la Festa infantil als tres assajos que s'han organitzat. Per aquells que participin al ball de pagesos o com a larves, els assajos són els dies 3, 4 i 5 de setembre, de 2/4 de 7 de la tarda a 2/4 de 8 del vespre al pati de l'Escola del Carme. Els timbalers assajaran els mateixos dies i hores però a la plaça de l'Església.
L'Associació també convoca pel proper dimecres 4 de setembre a totes aquelles persones que participin, o bé a l'Escampada, o bé a la Festa del 8 a la nit en algun dels elements de foc (fil·loxera, fil·loxeretes i ceps), a una reunió prèvia per preparar la Festa i per explicar totes les novetats d'aquest 2013. Serà a les nou de la nit al Casal d'Entitats i l'assistència és obligatòria.


dijous, 22 d’agost del 2013

Maria Mata, nova presidenta de la Jove Confraria del Cava



La Confraria del Cava Sant Sadurní ha confirmat aquesta setmana el relleu al capdavant de la Jove Confraria, entitat on Maria Mata ha substituït Carles Jiménez a la presidència. Mata és membre dels joves confrares des de l’any 2002, quan amb només 19 anys va ser investida Jove Confrare. Des d’aleshores és membre de la junta de l’agrupació. Maria Mata, sadurninenca de naixement i gran entusiasta de l’escumós, és llicenciada en Administració i Direcció d’empreses per la universitat d’Staffordshire (Regne Unit) i manté un gran vincle amb el món del cava. Ha treballat en destacades empreses del sector vinícola, com ara Freixenet i Torres, i des del 2009 la seva vida laboral està lligada a Mascaró, empresa on hi desenvolupa la feina d’obertura de mercats exteriors.
El relleu al capdavant de l’entitat ha estat acompanyat de l’entrada de nova gent a la junta, com Roc Gramona, Edu Domingo i Rubén Pedregosa, reforçada per la presència d’antics membres de la dirección, entre els que hi ha Bertra Trens, Laia Rosal, Ramon Canals i Jaume Romero. L’objectiu principal que s’ha marcat la nova junta de la Jove Confraria del Cava és “mantenir l’estratègia 'I love Cava', iniciada l’any 2010, incorporant noves activitats que animin els joves a voler conèixer o ampliar els seus coneixements sobre el cava”. Amb això “es vol que aquest col·lectiu incorpori l’escumós com un vi de capçalera, sempre fomentant el consum responsable”. La junta presidida per Maria Mata també té previst continuar amb les seves activitats habituals, com són les visites tècniques a cellers, les sessions de tast o les sortides a altres regions vinícoles.
Amb la presentació de la nova presidenta, els joves confrares també han avançat una de les grans novetats que inclouran en la propera Setmana del Cava, que se celebrarà a començaments del mes d’octubre juntament amb el Cavatast, que és la primera edició del concurs MasterCava.

Una dotzena de caves es promocionen a Dinamarca

L’Institut del Cava portarà el cava a Dinamarca en dues accions de promoció. La primera tindrà lloc demà divendres, dia 23 d’agost, a la ciutat de Vordingborg, situada a noranta kilòmetres de Copenhague, a la Regió de Selandia. Un sopar on només se servirà cava serà l’acte central. El cava serà representat per dotze cellers: Mont Ferrant, Roger Goulart, Freixenet, Gramona, Recaredo, Castell Sant Antoni, Emendis, Juvé i Camps, Marquès de Monistrol, Marquès de Gelida, Vilarnau i Sumarroca. El sopar es farà al restaurant Babette, un dels restaurants amb més prestigi del país danès, se serviran mitja dotzena de plats i dotze caves diferents que seran presentats per Birger Holm, que amb els anys ha estat conferenciant altament reconegut i Brian Jensen, sommelier del Restaurant Babette. Aquests sopar és obert i destinat al consumidor final. La segona acció es farà el pròxim 30 d’agost en el municipi d’Aarhus, segona ciutat de danesa, en el marc del festival internacional cultural més important dels països escandinaus. El cava serà la beguda oficial del sopar Gala Opening d’Aarhus presidit per Margarida II Reina de Dinamarca a més d’altres membres de la família reial, autoritats i personalitats del món de la cultura,música, dansa i teatre. El sopar estarà dissenyat i elaborat pel reconegut cuiner danès Lars Kyllesberch. En aquesta acció la participació cavista serà d’onze cellers i onze caves. Els caves que viatjaran fins a Dinamarca són: Cava Mont Ferrant Reserva Brut, Cava Roger Goulart Gran Cuvé, Cava Freixenet Cordón Rosado, Cava Gramona III Lustros – Gramona Brut Imperial, Cava Recaredo Brut de Brut Gran Reserva 2004, Cava Camí del Sot, Cava Emendis Brut Nature Gran Reserva, Cava Juvé & Camps Gran Juvé - Cava Juvé & Camps Reserva de la família, Cava Marquès de Monistrol Selección Especial, Marquès de Gelida Eco Brut Reserva, Cava Vilarnau B.N. Reserva – Cava Vilarnau Brut i Cava Sumarroca Brut Reserva.
El proper més de setembre el cava tornarà a Dinamarca, en aquesta ocasió l’Institut del Cava serà present a la fira d’Exstrabladet amb dotze cellers i vint-i-quatre tipus de caves diferents. També al setembre ens visitarà el millor sommelier danès Rune Sauer. L’Institut del Cava fa tretze anys que realitza accions de promoció del cava a Dinamarca, 16è país en el ranking dels països importadors de cava amb un total de més d’1 milió d’ampolles venudes l’any passat, segons el Consell Regulador del Cava.

Monumental castell de focs amb cava, demà a Sitges


Declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional el 5 de juny de 1991 per part de la Generalitat, la festa major de Sitges combina actes tradicionals, laics i religiosos, amb esdeveniments tan multitudinaris com el seu gran castell de focs artificials. Aquest any coincideix en divendres, demà a la nit, i s'esperen uns 150.000 espectadors. Mario Igual, gerent de la pirotècnia encarregada de fabricar-ho i llançar-ho (Pirotècnia Igual de Canyelles), assegura que hi haurà 1.000 quilos de pólvora. Es veuran durant uns 20 minutos –una mica menys que en anys anteriors per les retallades pressupostàries- noves figures, com les ‘meduses’. Per viure el castell de focs ‘en Calma’, s'habilitarà un espai al Passeig de la Ribera amb cadires. Les persones amb mobilitat reduïda tenen l'entrada gratuïta en aquest espai. Per a la resta costa 5 euros, i inclou una degustació de cava. El gruix de la festa, que se celebra del 20 al 25 d'agost, es concentra en 36 hores dels dies 23 i 24.

dimecres, 21 d’agost del 2013

DJ Toni Cuko, dissabte a la Terrasseta Multicultural Rimaires de Cava Guliera


La Terrasseta Multicultural Rimaires de Cava Guliera de Lavern (Subirats) organitza per aquiest dissabte, dia d'agost, una sessió electrònica d'ntrada lliure amb DJ Toni Cuko. Els dissabtes 31 d'agost i 1 de setembre tanmquen per vacances. Rimaires és un espai escènic a l’aire lliure que “neix i flueix entre vinyes de cava i ceps”. Obren tots els dissabtes de 19 a 1h. Per a més informació: rimaires@gmail.com i www.facebook.com/ri.

dimarts, 20 d’agost del 2013

Financial Times descobreix la tradició del vermut a Barcelona

El passat dissabte, 17 d'agost, el periòdic internacional Financial Times sorprenia als seus lectors estivals amb un extens reportatge sobre el costum de prendre el vermut a Barcelona i com la tradicional beguda està gaudint actualment d'una major popularitat a la ciutat: http://www.ft.com/intl/cms/s/2/bea68206-0046-11e3-9c40-00144feab7de.html. El rotatiu britànic titulava “The spirit of Catalonia” (El licor de Catalunya) un documentat reportatge amb declaracions del xef Albert Adrià (Tiquets – Pakta) i de membres de les joves generacions de tradicionals cases vermuteres catalanes com David Tàpies de Ca L’Espinaler de Vilassar i Miquel Angel Vaquer de Casa Mariol. Les conegudes tavernes que el periòdic ressenya i anima als seus lectors a visitar per endinsar-se en la tradició catalana de 'fer el vermut' són Casa Mariol (Rosselló, 442), Celler 1900 (Tamarit, 91), Quimet & Quimet (del Poeta Cabanyes, 25), El Xampanyet (Montcada, 22), Celler Marin (Milà i Fontanals, 72), Morro Fi (Consell de Cent, 171) a Barcelona i la Taverna L’Espinaler (Camí Ral, 1) a Vilassar de Mar.
El reportatge escrit pel periodista britànic establert a Espanya, Paul Richardson, parla de com el celler de Batea Casa Mariol ha contribuït al fet que el vermut hagi perdut “la seva imatge rància” gràcies al disseny “molt barceloní” de la seva ampolla, els seus “cuidats” aperitius en el bar de vins dels Mariol al barri de la Sagrada Família o haver introduït el vermut en el festival de música electrònica Sònar. Alguns, entre els quals m'hi sumo, creiem que amb els nous vermuts que es produeixen a Catalunya, que cada cop són més refinats, s'està trencant la tradició del vermut tradicional, segurament més contundent.

Jornada de portes obertes i nit de música, aquest divendres a Mas Blanch i Jové

Mas Blanch i Jové continua apostant pel que qualifica com a experiències “amb sentit”. Aquest proper diçvendres, 23 d’agost, a partir de les sis de la tarda organitzen una Jornada de Portes Obertes al seu celler de la Pobla de Cérvoles (Lleida). I a les deu de la nit conviden a tastar una nit de música amb el guitarrista colombià Juan Mario Cuellar acompanyat del seu vi Saó “en un entorn únic de natura”: a la Vinya dels Artistes. Les places són limitades i cal confirmació prèvia al telèfon: 973050018 o a través del email sara@masblanchijove.com

Mont Marçal redreça el rumb, avui a La Vanguardia


A la recontraportada d'avui dimarts la secció d'Economia de l'edició d'avui de La Vanguardia signo una inforçació sobre el redreçament del rumb i els bons resultats econòmics de Mont Marçal:


La bodega del Penedès, que factura 6,1 millones, se abre al enoturismo

Mont Marçal reendereza el rumbo


RAMON FRANCÀS
Castellví de la Marca

Cuando en octubre de 2006 Blanca Sancho se hizo cargo como consejera delegada de las riendas de Mont Marçal, una bodega de Castellví de la Marca (Alt Penedès) fundada por su padre Manuel en 1975, la compañía se encaminaba hacia un futuro inmediato incierto. El prestigio de Mont Marçal, que llegó a elaborar más de cinco millones de botellas centrando hasta el 60% de su producción en marcas blancas, estuvo en entredicho. Su plan de choque para virar el rumbo de la empresa se inició tomando una drástica decisión: abandonar la elaboración de vinos y cavas de marcas para la gran distribución. Hace dos años Blanca Sancho aseguraba que “reinventar la marca es más difícil que empezar de cero pero determinación no nos falta, y nos gustan los retos”. Su apuesta no podía ser más arriesgada pero ha dado sus frutos. Hoy ya se encuentran cerca de la producción récord de la bodega y sus márgenes y beneficios se han levantado. Pese a la crisis, el último ejercicio lo cerraron con una facturación de 6,1 millones de euros, un 2,2% más que en 2011. La dinámica positiva continúa, especialmente en cuanto a la exportación, y esperan cerrar este 2013 con una facturación de 6,3 millones. Sus exportaciones, que ya se elevan al 67% de su producción, crecieron el año pasado un 2,9%. Este año esperan exportar un 5,6% más que en 2012. El Reino Unido, Alemania y Bélgica son sus principales feudos en los mercados exteriores. Después de abrir mercado en 2012 en Brasil, Eslovaquia, Hong Kong y Rusia, ahora intentan penetrar en Ucrania, Estonia, Colombia y Perú. En su nuevo rumbo estratégico, Mont Marçal también ha apostado por la producción de nuevos vinos, como un blanco y un tinto del Penedès bautizados como Espantaocells que se presentan en una singular botella de gaseosa reutilizable de 1 litro, con tapón de porcelana. Con estos vinos han querido conquistar estanterías de tiendas especializadas en las que no conseguían tener presencia.
             Blanca Sancho afirma que el solo hecho de mantener las ventas en el mercado nacional “ya es un gran éxito”. En el 2012 sus ventas en España crecieron un 0,7%, y esperan cerrar el 2013 con un incremento adicional del 1%. Ya elaboran más de 2 millones de botellas de cava y unas 500.000 de vino (amparadas por las DO Penedès y Catalunya). Después de haber invertido 400.000 euros en una nueva línea de producción, ahora se abren por primera vez al negocio enoturístico. En septiembre se estrenarán con un ciclo de conciertos de jazz con degustación de vinos y cavas. También han anunciado la creación del Premio Internacional de Narrativa Marta de Mont Marçal. En colaboración con Roca Editorial, convocan la primera edición para 2014. El premio tiene por objetivo “dar voz y oportunidad a aquellas mujeres que desean dar alas a su creatividad a través de un texto inédito y compartirlo mediante su publicación impresa”. Es el particular homenaje que Blanca Sancho ha querido llevar a cabo para agradecer la “dedicación, la entereza y el amor a la familia” demostrado por su madre, Marta Hernández.