divendres, 24 de maig de 2013

Vins de Foresta, nou projecte al Massís del Garraf
Lluís Carsí i Joan Olivella, micro-elaboradors de l'Arboçar (Avinyonet del Penedès), presenten el pròxim dia 29 de maig el seu primer vi, el Foresta blanc 2012 a la Taverna del Vinseum de Vilafranca del Penedès. Es tracta d’un xarel·lo i sauvignon blanc fruit de la darrera verema. És un xarel·lo del Massís del Garraf, fermentat en bóta i cupejat amb sauvignon blanc. Només s’han elaborat 1.350 ampolles. Posteriorment treuran els seus vins negres al mercat. Els seus autors diuen que “la nostra motivació no és altra que reivindicar la qualitat i versatilitat de la varietat xarel·lo conreada en aquesta zona del Penedès, i formar part del conjunt de bons vins que ja s'hi fan”.
            Aquest projecte parteix d’una finca originària de la família Barba Roca adquirida per  Anna Carsí a principis del segle XX. Ha anat passant de pares a fills, essent aquesta la quarta generació. Està ubicada a l’Arboçar (300 m) al Massís del Garraf, al llindar de les comarques de l’Alt Penedès i Garraf. Les vinyes estan plantades en terrasses amb marges de pedra seca centenaris. Els sòls són poc profunds, pobres en matèria orgànica amb continguts variables d’argila, sobre un llit de pedra calcària de textura permeable, però amb bona capacitat de retenció d’humitat, que donen rendiments baixos però d’alta concentració. Carsí i Olivella apunten que la seva finca està situada en una zona amb el microclima propi del Massís del Garraf, molt influenciat pel Mediterrani. Són parcel·les orientades al sud envoltades de bosc amb una excel·lent insolació i una marinada que no deixa enfilar les temperatures durant el dia, potenciant així, una perfecte maduració i estat sanitari del raïm. Manifesten, així mateix, La filosofia de la nostra viticultura és tranversal, conservant el paisatge, l’arquitectura, l’entorn i les varietats autòctones. Accentuant el treball de camp, impulsant la transformació del cultiu tradicional vers l’ecològic amb pinzellades de biodinàmic. Obtenim unes vinyes on es fonamenta la qualitat sostenible produint vins de “terrer”, que es veu reflectida en una notable diferenciació dels vins elaborats.
            Des de la seva pàgina web afirmen que “de la combinació de les millors vinyes de la propietat i les feines efectuades durant tot l’any, s’obtenen vins singulars i de caràcter diferenciat”. Afegeixen que “en els vins blancs hem volgut expressar al màxim el potencial de la varietat xarel·lo, utilitzant tres parcel·les de característiques diferents per a donar equilibri en complexitat, frescor i aromàtica. A l'elaboració hem optat per donar el màxim protagonisme al terrer, per aquesta raó hem emprat el llevat autòcton propi de cada raïm per a dur a terme la fermentació de tots i cada un dels nostres vins, ja que pensem que a part de la varietat, el sòl i el clima, el llevat té una participació molt rellevant en el caràcter del vi”. També manifesten que amb l’ajuda dels controls de maduració van determinar el dia òptim de verema per a cada una de les parcel·les, es va realitzar una maceració pel·licular per a potenciar la fruita i posteriorment es va realitzar un premsat suau obtenint un most flor “excel·lent”, que després de fer-li un procés de desfangat estàtic va iniciar la fermentació a 15ºC en dipòsit d'acer inoxidable i la va culminar en bóta de roure francès, on va reposar durant tres mesos amb treballs de ‘batonnage’ a les mares fines. Una filtració suau  va ser el pas previ a l'embotellat. Per als vins negres, diuen, “hem realitzat una maceració pre-fermentativa amb la fruita derrapada per a donar color, i amb la combinació del control de temperatura de fermentació i els ‘piégages’ hem intentat extreure els compostos del raïm més interessants, tenint en compte les varietats emprades i la climatologia del 2012 a la nostra zona vitivinícola”. Finalment els vins negres resultants reposen en bóta de roure francès “a l’espera que el temps l'enllesteixi per ser embotellat”.
            Manifesten els autors del Foresta blanc 2012, així mateix, que “la filosofia de la nostra viticultura és tranversal, conservant el paisatge, l’arquitectura, l’entorn i les varietats autòctones. Accentuant el treball de camp, impulsant la transformació del cultiu tradicional vers l’ecològic amb pinzellades de biodinàmic. Obtenim unes vinyes on es fonamenta la qualitat sostenible produint vins de ‘terrer’, que es veu reflectida en una notable diferenciació dels vins elaborats”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada