dimecres, 22 de maig de 2013

Solsona acull avui un seminari sobre l'ocupació de la joventut rural en l'àmbit europeu



Els directors generals de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, i de Joventut, Antoni Reig, inauguraran a les nou del matí d’avui, al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), a Solsona, el Seminar on rural youth migrations and employment, un seminari de discussió sobre les migracions i l’ocupació de la joventut rural en l'àmbit europeu en el marc del programa europeu Joves en Acció. El seminari, que se celebra fins al proper 24 de maig, està organitzat per la Xarxa de grups Leader de Catalunya, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya – ARCA, amb el suport de la Direcció General de Desenvolupament Rural del DAAM. La trobada, que comptarà amb la participació d’Irlanda del Nord, la Toscana, Romania i Catalunya, i amb experts en la temàtica a escala europea, té com a objectiu ser un espai per debatre i compartir bones pràctiques relacionades amb les migracions de joves rurals, l’emprenedoria i l’ocupació juvenil, i definir una proposta d’acció comuna per tal de minimitzar els efectes de l’atur juvenil a les zones rurals.
            El col·lectiu jove (franja d’edat de 15 a 24 anys) és un dels més vulnerables i afectats per l’actual context de crisi econòmica, i registra un 24% d’atur a l’eurozona el primer trimestre del 2013; un atur juvenil que a Catalunya arriba al 52,7%, i a l’Estat espanyol al 55,9% per a aquesta franja d’edat (dades del primer trimestre 2013). Aquesta situació, segons ha informat la Generalitat, “es fa especialment present a les zones rurals on, per les característiques del territori, sovint amb un menor dinamisme econòmic, s’experimenta un progressiu despoblament de capital jove que migra a les àrees urbanes i periurbanes a la recerca de millors oportunitats”. S’afegeix que “els impactes d’aquests moviments migratoris tenen greus conseqüències per al desenvolupament del medi rural; per això és imprescindible fomentar l’arrelament i el retorn dels joves als territoris rurals, especialment a partir d’una millora en la inserció laboral i l’ocupació”. En aquest sentit, la Unió Europea ha posat en marxa diferents iniciatives per a frenar aquesta tendència, com l’Estratègia Europa 2020, la qual inclou mesures especifiques per a millorar l’ocupabilitat de la joventut (iniciativa Youth @ Work, Youth on the move, etc.), o l’Estratègia Europea per la Joventut, amb l’objectiu de dotar els joves de millors oportunitats en educació.
            El seminari, en el qual també col·labora la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, ha estat cofinançat pel programa europeu Joventut en Acció i per les entitats participants: Associazione dei GAL Toscani, Rural Development Council of Northern Ireland, Fundatia Alternative Romania, i l’ARCA. Compta també amb la col·laboració de la Fundació del Món Rural, el Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya i el Consell Català del Moviment Europeu (Europe Direct, Diputació de Barcelona). El seminari, que es desenvoluparà íntegrament en llengua anglesa, tindrà dos tipus de sessions:
–Sessions plenàries els matins dels dies 22 i 24 de maig, amb ponències obertes al públic en general prèvia inscripció. Aquestes sessions comptaran amb la intervenció de Marc Shucksmith, director del Newcastle Institute for Social Renewal, catedràtic d'Urbanisme de la Universitat de Newcastle i investigador en temes de desenvolupament rural i joventut; i Petri Rinne, president de la European LEADER Network for Rural Development (ELARD), i consultor per a la implementació i difusió de la metodologia LEADER als nous estats membres de la UE, els països balcànics, Rússia i Moçambic.
–Sessions de treball amb tallers de debat i visita adreçats als assistents seleccionats de les quatre regions europees. Els tallers tractaran temàtiques diverses com les oportunitats d’ocupació i l’esperit empresarial a les zones rurals, com promoure l’arrelament dels joves al territori i com incentivar els i les joves a participar en la seva comunitat; entre d’altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada