dimecres, 15 de maig del 2013

Les raons i els objectius de la candidatura de Pere Bonet a la presidència del Consell Regulador del Cava



Pere Bonet Ferrer no té dubtes que les properes eleccions al Consell Regulador del Cava són “molt importants”. En una entrevista exclusiva concedida a Vi-franc, Bonet diu que “el Consell Regulador és la principal institució però el més important del sector és el conjunt del cava”. Recorda que fa gairebé 12 anys que no es renova el Consell Regulador, i que en 12 anys “el món ha canviat molt, i el cava també”. L’actual president i vicepresident del Consell Regulador van ser escollits el 3 de setembre del 2001. També reconeix que “evidentment, el sector està en un moment de crisi, i necessita canvis i un revulsiu”. Remarca que cal no oblidar el que ja és el cava: un vi escumós de qualitat produït en una regió determinada (VEQPRD), la màxima categoria comunitària pel que fa als escumosos. En aquest sentit afegeix que “estem jugant a la màxima categoria, i no oblidem que és un producte excel·lent, plural, amb una qualitat extraordinària i que al sector hi ha molt de talent”.
            També recorda Bonet que el cava és una “font de feina extraordinària, una font d’economia creativa, neta, qualificada i sostenible, i que és una indústria útil per al territori”. En el cas de no haver-hi el cava creu que el paisatge penedesenc seria “un desastre”. També destaca l’aportació de l’enoturisme però no amaga la seva percepció que el sector es troba davant “una cruïlla complicada com a DO”. Creu que hi ha “una deriva molt perillosa”. Opina que la diàspora concretada en la marxa de la DO Cava de diversos elaboradors és “un tema molt perillós”. Creu, així mateix, que les “ànsies zonificadores” debiliten la DO Cava i enforteixen els escumosos elaborats en d’altres comunitats autònomes espanyoles. No cal dir, afegeix el director de Comunicació de Freixenet, que si s’hagués de fer ara la DO Cava que “la faríem de manera molt diferent”
            Pere Bonet lamenta que no hi hagi unitat al sector i que no se sumin esforços. També lamenta que “la gent parla del cava com si el cava fos ells mateixos, tothom aspira a que el cava sigui el que són ells mateixos”. Proposa la creació d’una interprofessional, un model que existeix a la Champagne del qual s’agafarien els seus aspectes “més positius”. Apunta que “el cava no són només els viticultors o els elaboradors”. Busca, doncs, acords a llarg termini amb la voluntat de “ser eficaços”.
            El primer objectiu, doncs, que s’ha marcat Pere Bonet com a candidat a presidir el Consell Regulador de la DO Cava és el d’aconseguir la unitat i l’enfortiment del sector. També creu que “ens mereixem major valor afegit”, i que aquest valor afegit s’ha de repartir a tota la cadena de valor, “des de la vinya a l’empresa”. També creu que es fa necessari controlar el sector des del Consell Regulador “amb transparència”. Si no es busca la unitat i l’equilibri "amb seny", creu Bonet, la problemàtica del sector “té difícil solució”. Quan fa referència a l’equilibri apunta que “si només pensem que el preu del raïm ha de pujar el doble o que el cava ha de pujar el doble ens estarem equivocant”. Considera, no obstant això, que “hi ha d’haver un valor afegit just per a tothom”. També apunta, encara que no té dubtes que “la locomotora són les marques”, que “hi han moltes més coses que les marques, però són aquestes les que estiren del sector".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada