dimarts, 18 d’octubre de 2011

Unes notes sobre grans xampanys de Billecart-Salmon


En aquest post oferiré unes notes arran el tast d'ahir de Billecart-Salmon a Barcelona. Em quedo amb una frase pronunciada ahir per Antoine Billecart al restaurant Moo: "un xampany amb molt dossatge és com una dona molt maquillada, hi ha alguna cosa a amagar". A la fotografia, la meravellosa magnum de 1961 amb Joan València (el distribuïdor a Espanya de Billecart-Salmon) al fons:

Billecart-Salmon Elisabeth Salmon 1999: Estructurat i complexe es va mostrar aquest xampany que va ser maridat amb gran encert amb una gran amanida de colomí amb figues farcides del seu parfait del restaurant Moo. Un 10% del seu pinot noir ha passat per bóta.

Billecart-Salmon Grande Cuvée 1996: Un gran any per una cuvée que aquesta maison de Mareuil-sur-Aÿ ha deixat d'elaborar (la darrera cuvée és la de 1998) per no entrar en contradiccions amb el seu formidable Nicolas François. Amb només 1,8 grams de sucre, mostra elegants fruits secs (nous i avellanes) acompanyant orellanes, mel i una viva acidesa. Al Moo es va maridar amb uns excepcionals lletons de vedella amb salsa holandesa, ceps saltejats, puré de moniatos a la vainilla i fruits vermells estofats.

Billecart-Salmon Le Clos Sant Hilaire 1996: Amb un 60% del pinot noir amb bóta, aquest és un xampany que expressa el seu particular terrer, a Mareuil. No es va voler anar a una gran maduració del raïm per preservar una gran acidesa i personalitat. Fruites madures com l'albercoc i el cacau embolcallen aquest gran producte.

Billecart-Salmon Vintage 2004 Extra Brut: Notes inicials làctiques (iogurt cremós molt marcat) deixen pas al briox, al codony i a cítrics. 70% pinot noir i la resta chardonnay (un terç del total vinificat en bóta) és l'assamblage d'aquest molt perfumat bon xampany. Cèsar Cànovas el defineix com "un vi seductor".

Nicolas François Billecart: 60% del pinot noir i la resta chardonnay és aquest cremós (mantega pura i pa), hedonista, floral, mineral i elegant xampany de gamma alta.  Pitu Roca diu d'e l'anyada que actualment està en el mercat: "Es un vino para escuchar. A ritmo de pizzicato. Acordes musicales lentos como el final de una fermentación tumultuosa. Resultado de esperanza y paciencia. Estimulación sosegada, intentando esconder la tensión contenida que se avecina".

Billecart-Salmon Brut Millésimé 1961: Aquesta és una absoluta meravella. És fruit de l'anyada de l'any de naixement d'Antoine Billecart. A Barcelona ha estat tastada en format magnum, degorjat a mitjan mes de setembre passat. Se'n van degorjar 180 magnum, de les quals només quatre encara es poden comprar al mercat espanyol (Cuvée 3000). A Billecart ja només en queden 50 sense degorjar. Fa uns dies s'ha subhastat per part de Sotheby´s a Hong Kong una magnum per 15.000 euros. S'havia mantingut en les seves mares durant mig segle. 60% pinot i la resta chardonna. És absolutament vivrant i fresc per la seva gran longevitat. Notes de pedra foguera omplen inicialment el nas per anar, acte seguit, cap a la poma al forn. Formidable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada