dimarts, 18 d’octubre del 2011

Tast històric de Billecart-Salmon i una meravella del 61



No recordo que mai abans s'hagi fet a Barcelona un tast tan espectacular per part d'una maison de la Champagne. L'acte el va organitzar ahir a la tarda de forma superba el distribuïdor català Joan València (Cuvée 3000). Ahir a la tarda a Barcelona Billecart-Salmon va servir 2.000 copes a 330 persones de sis productes d'aquesta casa de Mareuil-sur-Aÿ. Els xampanys han estat presentats pel copropietari d'aquest celler familiar Antoine Billecart i per sis grans sumillers: Mario García (Brut Réserve), Teresa Fernández del Yandiola Restaurante de Bilbao (Brut Blanc de Blancs), Judith Cercós del Restaurant Moments (Brut Rosé), Cèsar Cànovas de Monvínic (Vintage 2004 Extra Brut), Alberto Redrado del Restaurant L'Escaleta (Brut Sous Bois) i Josep Roca del restaurant El Celler de Can Roca de Girona (el meravellós Nicolas François Billecart). El tast fet a l'Hotel Catalonia Plaza de la plaça Espanya de Barcelona s'ha maridat amb sensacions i música escollida expressajment per part de tot un melòman, el pare d'Antoine Billecart, de 86 anys. La música de Schubert, Beethoven, Mozart i Wagner han acompanyat un tast històric.
Abans del tast a l'hotel Catalonia Plaza també es va viure un dinar encara més històric. Es va  fer amb els sis sumillers que han presentat els xampanys de Billecart-Salmon, amb Antonie Billecart, Joan València i la premsa al restaurant Moo de Barcelona. S'ha triat un mrenú típicamenht champenoise excel·entment maridat amb grans xampanys: Billecart-Salmon Brut Blanc de Blancs del 1999, Billecart-Salmon Cuvée Elisabeth Salmon 1999, Billecart-Salmon Grande Cuvée 1996 i l'estratosfèric Billecart-Salmon Brut Millésimé de 1961 en ampolla magnum, l'any del naixement d'Antoine Billecart. Fa uns dies que una ampolla com aquesta s'ha subhastat a Hong Kong per 15.000 euros. Cuvée 3000 només disposa de quatre ampolles més per a tot el mercat espanyol. És un xampany mític, amb una sorprenent frescura i encara mostrant notes a fruita. És un escumós que emociona i que mostra la increïble capacitat d'alguns xampanys d'evolucionar i de sobrevire de forma extraordinària i de ser encara relativament joves mig segle després d'haver-se collit el seu raïm (60% pinot noir i la resta chardonnay). Poques vegades un xampany m'ha fet emocionar tant. Absolutament fantàstic!
Segons Joan València, que ha tingut la iniciativa d'aquest gran tast, "el propietari de la casa familiar guanyadora del certamen xampany del mil·lenni amb un 59 i un 61 del seu celler, va delectar amb la seva visió al capdavant de la setena generació gairebé 200 anys després de la seva fundació. Un luxe per a qualsevol aficionat al xampany". València va afegir que no era una degustació per a grans entesos sinó un parell d'hores de delit per l'aficionat al bon xampany i pels incondicionals de la maison Billecart Salmon.

La fotografia dels sis sumillers amb Joan València i Antoine Billecart és de Xabier Mendiola. L'altra fotografia, on Antoine Billecart mostra el seu xampany de 1961, ha estat feta amb la meva BlackBerry.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada