diumenge, 2 d’octubre de 2011

Un Cavatast amb moltes novetats i copes inadequades


Aquest pròxim divendres s'inaugura a Sant Sadurní d'Anoia la quinzena edició del Cavatast, que estrena força novetats. L'inaugura el creatiu del Bulli Oriol Castro i la principal novetat d'aquesta mostra de caves és que coincideix amb la inauguració del Centre d'Interpretació del Cava de Sant Sadurní, el principal projecte dels últims anys al municipi. Es fa fins diumenge i hi participen 31 cavistes. Les copes en les quals se serviran els caves seran un any més absolutament inadequades. És una llàstima que es continuï per aquest camí en un any en que es vol aixecar el nivell amb caves de més qualitat i en el qual hi tornen a ser presents firmes que havien deixat de participar-hi, com és el cas de Recaredo. A més, els organitzadors del Cavatast, tot i el canvi a l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia, reincideixen en errors de comunicació. A continuació us adjunto la nota de premsa feta per l'Ajuntament sadurninenc:

El Cavatast, que serà inaugurat pel cap de cuina de El Bulli, arriba a la quinzena edició carregat de moltes novetats

Hi haurà un canvi d’ubicació, es podran tastar caves de més qualitat, se’n podran comprar i es podrà visitar el Centre d’Interpretació del Cava

El cap de cuina i un dels principals creatius de El Bulli, Oriol Castro, un barceloní de mare sadurninenca, serà l’encarregat d’inaugurar el proper 7 d’octubre la 15a edició del Cavatast, una mostra de cava i gastronomia que enguany arriba carregada de moltes novetats. Una de les principals és el canvi d’ubicació aprofitant el fet que enguany no s’organitza la Fira Comercial de Sant Sadurní. És per això que els estands del Cavatast continuaran a la rambla de la Generalitat, però aquesta vegada entre la plaça Pau Casals i el carrer Barcelona, un fet que permetrà mantenir obert al trànsit el tram de la rambla on tradicionalment s’ubicava la mostra. Degut a la major amplada del carrer, hi haurà dues fileres d’estands i els restaurants s’ubicaran a les cantonades. Una altra dels canvis significatius de l’edició d’enguany és que, de comú acord amb una comissió d’expositors, s’ha acordat introduir una variant en els tiquets de cava amb l’objectiu de permetre al visitant que pugui tastar productes de més qualitat. Això vol dir que cadascun dels 31 cavistes presents a la mostra –tres més que l’any passat– tindrà l’opció de donar un valor diferent als productes que ofereixi i en podrà demanar un, dos o tres tiquets. A banda dels estands de cava, també hi haurà una important presència gastronòmica, amb quatre restaurants –Cal Blay Vinticinc, Hotel Fonda Neus, Il Picarolo i Mirador de les Caves–, dues cansaladeries –Canalets i Rovira–, tres pastisseries –Ca l’Arseni, Carafí i Sant Jordi– i la xocolateria Simón Coll. A l’acte de presentació del Cavatast, una mostra que organitza l’Ajuntament de Sant Sadurní a través del Patronat de Turisme, Jep Bargalló, el regidor de Turisme, va posar l’accent en la vessant enogastronòmica de la mostra i va destacar la importància del maridatge entre cava i gastronomia. “Un 25% del Cavatast és gastronòmic”, va puntualitzar. Pel que fa als horaris, la principal diferència és que tant dissabte com diumenge es tancaran una estona els estands a primera hora de la tarda. Divendres s’obrirà de 7 a 10 de la tarda, dissabte, de 12 a 4 i de 6 a 10, i diumenge, d’11 a 4 i de 6 a 9. El preu de quatre tiquets de cava més una copa gravada, que enguany té una forma diferent –més elegant i més adequada per apreciar l’aroma–, és de 6 €.  
Entre les novetats d’aquest 2011 també destaca la presència d’una botiga, gestionada per Cal Feru, en la qual es podrà comprar qualsevol dels caves que els expositors ofereixin als seus estands. D’altra banda, l’alcalde de la vila i president del Patronat de Turisme, Josep Maria Ribas, va recordar que el 8 d’octubre, coincidint amb el Cavatast, quedarà obert al públic el Centre d’Interpretació del Cava. Per visitar-lo caldrà inscriure’s prèviament en els torns de mitja hora –màxim 50 persones– que hi haurà els dies 8 i 9 d’octubre, d’11 a 2 del matí i de 4 a 7 de la tarda. Cal fer les reserves a l’Oficina de Turisme, a través del telèfon 93 891 31 88 o del correu turisme@santsadurni.cat.

Activitats al celler gran de la Fassina

La carpa en la qual es feien aquests darrers anys les sessions de tast s’ha substituït pel celler gran de la Fassina de can Guineu. En aquesta ocasió, les activitats que s’ofereixen al preu fix de 5 €, estan organitzades pels mateixos expositors del Cavatast. Hi ha un total de 15 propostes diferents a càrrec de les següents caves: Agustí Torelló, Gramona, Llopart, Castelo de Pedregosa, Codorniu, Rimarts, Juvé i Camps, Vilarnau i Recaredo. També hi ha activitats de l’Associació de Sommeliers Penedès-Garraf, Catering Cal Blay i Mirador de les Caves. Les reserves per participar en aquesta oferta també s’han de fer a l’Oficina de Turisme.
D’altra banda, el Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès, a través d’Enoturisme Penedès, ofereix també un ampli programa de visites i activitats en caves i cellers del Penedès durant tot el cap de setmana. Hi ha, en total, una trentena d’establiments que s’han sumat a aquesta iniciativa. En aquest cas, les inscripcions s’han de fer al Consorci de Promoció Turiística, al telèfon 93 817 01 60 o a l’adreça info@enoturismepenedes.cat.

Ruta, trenet i exposició

L’oferta del Cavatast 2011 torna a incloure el Trenet del Cavatast, que circularà dissabte i diumenge al preu d’1,50 €. També es podrà fer la Ruta Teatralitzada “Un viatge als inicis del cava”, programada pel dissabte a les 11 del matí, i que per primera vegada tindrà el seu origen al Centre d’Interpretació del Cava. Les reserves s’han de fer a l’Oficina de Turisme. A destacar que, a la Fassina de can Guineu, hi haurà una exposició de cartells de cava d’època procedents de la col·lecció de Marc Martí.
També hi haurà molta activitat a les xarxes socials relacionada amb el Cavatast. D’una banda, un seguiment de la mostra al Facebook i al Twitter gràcies a la col·laboració de l’empresa sadurninenca Social Mirror, a més del blog del Cavatast. Evidentment, també es pot trobar tota la informació a www.cavatast.cat. D’altra banda, el dissabte al matí, en col·laboració amb Penedesfera, hi haurà la trobada Cava & Blogs, que inclourà una sessió de treball de blogaires especialitzats en temàtica enològica, així com visites al CIC Fassina i al Cavatast.
Els Joves Confrares també col·laboren en aquesta edició del Cavatast organitzant activitats adreçades al públic més jove.

Oriol Castro, cap de cuina de El Bulli

Tal com va assenyar Jep Bargalló, la vessant gastronòmica de la mostra es veure molt reforçada amb la presència del cap de cuina i un dels principals creatius de El Bulli, Oriol Castro, a l’acte d’inauguració. Fill i nét de sadurninencs, Castro, tot i tenir només 37 anys, ja en porta 15 treballant al que ha estat aquests darrers anys el millor restaurant del món. L’encarregat d’inaugurar el Cavatast 2011 serà una peça clau en la transformació de El Bulli en fundació. Format a l’Escola d’Hostaleria Joviat de Manresa i a l’Escola del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Oriol Castro va passar per les cuines de Morros, Via Veneto, Torre del Remei, El Dorado Petit, Totel, Martín Berasategui i Jean-Luc Figueras, a més de fer pràctiques al restaurant de Michel Bras, a França. Arriba a El Bulli el 1996 i quan l’any següent aquest restaurant rep la tercera estrella Michelin, Castro ja tenia un nom en l’estructura de l’establiment. Confessa que té un gust molt semblant al dels germans Adrià perquè s’ha educat al costat del Ferran i l’Albert, un fet que li ha permès adquirir un criteri molt similar al d’ells. Oriol Castro, que ve sovint a Sant Sadurní, coneix bé les tradicions i les festes de la vila.
A l’acte de presentació, que es va fer al Centre d’Interpretació del Cava, també hi era present Eugeni Garcia, en representació de Caixa Penedès, el principal espònsor de la mostra, que manté la seva presència des del primer any.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada