diumenge, 13 de novembre del 2011

Estrènyer llaços amb el mercat de proximitat, l'exterior i la restauració

El conseller del DAR va convidar al sector del vi català a estrènyer llaços amb el mercat de proximitat, l'exterior i la restauració. Bona falta li fa. Només cal recordar que només 500 dels 10.000 restaurants catalans participaven al Cartavi.Pelegrí va fer aquestes declaracions divendres passat en una recuperada  Diada del Vi Novell i també ha dit que l'anyada del 2011 ha vestat d'una "excel·lent qualitat". Jo, en termes generals, hi discrepo. La collita ha estat, com a mínim, complicada i no es pot qualificar d'excel·lent. En tot cas entre bona i molt bona, segons les zones i varietats.

Pelegrí destaca l'excel·lent qualitat de la collita 2011 i convida al sector a "estrènyer llaços amb el mercat de proximitat, l'exterior i la restauració"
Els actors de la sèrie de TV3 La Riera, Anna Sahun i Jaume Comas, i Carles Sans del Tricicle han estat els encarregats d'espinjolar la bóta del nou vi

Des d’aquest matí, una branca de pi penja del balcó del Palau de la Generalitat de Catalunya com a símbol de l’arribada del Vi Novell de la collita 2011.
El codirector i cuiner Xavier Pellicer del restaurant Can Fabes ha estat l’encarregat de fer el pregó, en homenatge al desaparegut Santi Santamaria

Pelegrí rep la branca de pi dels 'Xiquets de Tarragona
Pelegrí rep la branca de pi dels 'Xiquets de Tarragona
Com marca la tradició, pels voltants de Sant Martí, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha volgut retre homenatge al vi novell en un acte que ha estat presidit pel conseller Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI). Jordi Bort. Aquest acte comptat amb la presència de més de 200 empresaris, restauradors i representants del sector vitivinícola català.
El conseller  d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, que ha presidit l'acte de celebració de la Diada del Vi Novell, ha afirmat que aquesta festa és una invitació a conèixer el vi de l’any i ha animat els assistents “ a posar més èmfasi en la comercialització, ja que s’estan elaborant vins de gran qualitat que haurien de ser presents arreu”. Segons el conseller, els mercats on més possibilitat de creixement té el nostre vi són Catalunya mateixa i els mercats internacionals. “És hora d’estrènyer llaços amb el mercat de proximitat, l’exterior i la restauració”, ha dit el conseller.
Pelegrí ha explicat que, enguany, la collita de la verema ha estat excel·lent, amb un total de més de 439 milions de quilos de raïm. Tot i les males previsions inicials de l’estiu, a causa de la sequera, la bonança climatològica de finals d’agost ha permès que les vinyes recuperessin hidratació i això ha permès recuperar l’elaboració d’aquests vins joves o novells amb un alt nivell de qualitat, cosa que amplia l’oferta que el sector posa a disposició dels consumidors. El conseller ha remarcat també l'important esforç que està fent el sector per donar més valor afegit els vins que es produeixen mitjançant la introducció dels conceptes de sostenibilitat ambiental en la producció, tal com es posa de manifest en iniciatives com el "Winneris for climate protection" que es va presentar el passat mes de juny.
Per al conseller, “Catalunya és un país amb molta tradició, amb un important patrimoni vitivinícola, amb prestigioses zones de producció i grans vins reconeguts i premiats arreu del món”. “Aquesta cultura, l’hem d’ensenyar i saber potenciar, ja que és un clar exponent de la nostra manera de ser i entendre el món”.
La Diada del Vi Novell és un homenatge a la tradició vitivinícola, una rebuda al vi nou, que donarà les primeres notes de com seran els vins de l’anyada. Al mateix temps, aquesta Diada serveix per promocionar un producte que és considerat aliment de la dieta mediterrània i per posicionar-ne, de manera adequada, el consum en la vida social.
El codirector i cuiner Xavier Pellicer del restaurant Can Fabes ha estat l’encarregat de pronunciar el pregó de la Diada del Vi Novell 2011. D’aquesta manera, s’ha volgut retre homenatge al desaparegut Santi Santamaria, un gran promotor dels vins catalans. I Els Xiquets de Tarragona ha estat la colla castellera encarregada de pujar la branca de pi al balcó del Palau de la Generalitat.
A més, Anna Sahun i Jaume Comas, actors de la sèrie de Televisió de Catalunya (TV3) La Riera, i Carles Sans del Tricicle han estat els encarregats d’espinjolar la bóta de vi novell (blanc i negre) per fer rajar el primer vi i tastar-lo. L’acte ha estat conduït per Elisabet Carnicé, periodista i presentadora del programa de castellers del Canal 33 “Quarts de nou”.
Aquest any i després de 5 anys, s’ha volgut recuperar aquesta festa aprofitant la coincidència de nombres onze: dia 11, del mes 11, de l’any 11, i 11 denominacions d’origen (DO). Cal destacar, que per primera vegada han estat presents a la festa les 11 denominacions d’origen catalanes.
L’acte ha finalitzat amb el lliurament, per part dels Mestres Cellerers de Catalunya, del Memorial Grimi a Josep Maria Freixa Fargas, cuiner del restaurant Ramon Freixa Tradició de Barcelona; i amb una degustació dels vins novells de les 11 denominacions d’origen presents.
Empreses que hi han participat
- Alta Alella (DO Alella)
-  Bodegues Torres (DO Catalunya)
- Celler Fundació Hospital Sant Joan Baptista de Sitges – Malvasia de Sitges (DO Catalunya)
- Vinícola de Sarral (DO Conca de Barberà)
- Celler la Gravera (DO Costers del Segre)
- Mas Ramoneda (DO Costers del Segre)
- Pere Guardiola (DO Empordà)
- Celler el Masroig (DO Montsant)
- Celler Joan d’Anguera (DO Montsant)
- Covides (DO Penedès)
- Vi seleccionat pel Consell Regulador de la DO Bages
- Vinícola del Priorat (DOQ Priorat)
- Mas Vicenç (DO Tarragona)
- Celler Xavier Clua (DO Terra Alta)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada