Això de puntuar els vins no és gens fàcil, i fer una guia amb notabilíssimes absències tampoc. Aquest dilluns es va presentar la nova edició de la Guia de Vins de Catalunya, on els 'amics' dels autors continuen estan ben puntuats i on es continua mostrant una especial devoció pels vins del Montsant. A continuació us adjunto el llistat de guanyadors i la nota de premsa que han realitzat els autors d'una guia que autoqualifiquen d'"imprescindible":
Guanyadors per categories:
1. Millor vi negre amb criança en barrica: Mans de Samsó 2009, Vinyes d’en Gabriel, DO MONTSANT. Carinyena negra de cent anys. Punts 9,78.
2. Millor espumós Brut Nature: Argila Xarel·lo BNGR 2007, Mas Bertran Viticultors, DO CAVA. Xarel·lo de Vinyes Velles. Punts 9,73.
3. Millor blanc amb criança en barrica: El Quintà 2010, Celler Bàrbara Forés. DO TERRA ALTA. Garnatxa Blanca de vinyes velles. Punts 9,72.
4. Millor vi dolç: Masia Pairal Can Carreras Garnatxa, Celler Martí Fabra, DO EMPORDÀ. Garnatxa blanca i garnatxa roja. Punts 9,68.
5. Millor espumós Brut Nature amb criança en barrica: Recaredo Brut Nature Gran Reserva 2007, Recaredo. DO CAVA. Xarel·lo, macabeu i parellada, criança de 36 mesos amb tap de suro, desgorjat a mà. Punts 9,65.
6. Millor espumós Brut: Gramona Celler Batlle Brut Gran Reserva 2001, Cavas Gramona. DO CAVA. Xarel·lo i macabeu, 108 mesos de criança amb tap de suro. Punts 9,61.
7. Millor vi blanc sense criança: Akyles Macabeu 2010, Bodega Puig Priorat. DOQ PRIORAT. Macabeu amb criança amb mares. Punts 9,57.
8. Millor espumós rosat: Freixenet Trepat Rosat Pàl·lid Brut 2009, Freixenet. DO CAVA. Trepat de Pira. Punts 9,57.
9. Millor espumós Brut amb criança en barrica: Mestres Mas Via Brut Criança Barrica 2000, Heretat Mestres. Macabeu, xarel·lo i parellada, amb el vi base fermentat i criat sis mesos en barrica de castanyer, criança de 132 mesos amb tap de suro. Punts 9,56.
10. Millor vi negre sense criança en barrica: Ex aequo;
- Un be negre amb potes rosses 2010, 10 Sentits. Vi sense DO. Garnatxa blanca de Terra Alta (Bot) i garnatxa negra de l’Empordà (Garriguella). 9,45 punts.
- Ònix Clàssic Negre 2010, Vinícola del Priorat. DOQ PRIORAT. Garnatxa negra i samsó. Punts 9,45.
11. Millor vi rosat: L’Heravi rosat 2010, Vinyes d’en Gabriel. DO MONTSANT. Garnatxa negra i syrah. Punts 9,45.
Rànquing notes mitjans per cellers I DENOMINACIONS D’ORIGEN:
1. DO Alella: Bouquet d’Alella, 9,49.
2. DO Catalunya: Bodegas Puiggros, 9,31.
3. DO Cava: Recaredo, 9,62.
4. DO Conca de Barberà: Torres, 9,16.
5. DO Costers del Segre: L’Olivera, 9,16.
6. DO Empordà: Vinyes d’Olivardots, 9,31.
7. DO Penedès: Recaredo, 9,35.
8. DO Pla de Bages: Cellers Underground, 9,10.
9. DO Priorat: Terroir al Límit, 9,52.
10. DO Tarragona: Cooperativa de Rodonyà, 9,10.
11. DO Terra Alta: Edetària, 9,38
12. Vins Sense DO: Mas Comtal, 9,55.
Entre tots aquests el que més mèrit té és Terroir al límit, atès que es tracta de la nota mitjana de sis productes. En el cas de Cellers Underground i de Mas Comtal es tracta d’un sol producte, i la nota mitjana és el resultat directe.
Guía de Vins de Catalunya 2012,
el manual imprescindible del vino catalán
· Jordi Alcover y Silvia Naranjo, autores de la Guía, acompañados de Jordi Bort director general de INCAVI, presentan hoy la Guía y el Salón de los Mejores Vinos de Cataluña, que se inaugura tras la rueda de prensa.
Barcelona, 28 de noviembre 2011. Hoy se presenta en el Camp Nou la Guía de los Vinos de Catalunya 2012, la guía de referencia del sector vinícola catalán así como de los amantes del vino. Entre las novedades que se podrán encontrar en esta nueva Guía, hay que destacar los más de 1.600 vinos catados a ciegas, lo que supone un incremento de más de 140 vinos catados respecto al año pasado elaborado por las 30 nuevas bodegas que este año aparecen en la guía.
La Guía de Vins de Catalunya destaca por ser la única guía vinícola que cata todos los vinos a ciegas y la única que incorpora aspectos diferenciados de la propia cata. Así, la tipicidad, la etiqueta, la información incluida en la contraetiqueta, el maridage propuesto y el precio también son valorados por los autores.
En el Salón de los Mejores Vinos catalanes participan las 50 bodegas cuyos vinos han sido los mejores puntuados de este año. 100 vinos de todas las denominaciones de origen catalanas. Un lujo para los asistentes que podrán catar en un solo día lo mejor del panorama vinícola catalán.
La Guía de Vins de Catalunya se distribuye en catalán por Pòrtic y en castellano por Salsa Books. Su precio es de 24,50 € en todas las librerías.
No és gens facil fer una guia de Vins i qui la fa queda subjecte a tot tipus de comentaris, habitualment els vins ben valorats exhibeixen la Guia com reclam als seus clients i els que no han tingut bona valoració doncs senzillament no l'ensenyen o diuen que les guies són per fer contrapes a l'estanteria... Aixó passa a tot arreu amb totes les guies sense descartar ni gastronómiques ni de viatges ni res de res... aquesta guia que fan la Silvia i el Jordi es una més i els vins que valoren no en són excepció, el que diferencia la seva guia de les altres és que els vins són tots catalans i tastats a cegues, en aquest camp penso que no n´hi ha cap que abans hagi fet difusió dels nostres productes tantes vegades absents a les cartes de vins dels restauradors i per aixó mereix una menció especial, tot el que suma fa que cada vegada siguem millors i si valorem aquesta guia com és mereix segur que tots serem millors, al comentari d'entrada sembla que vulguis dir que els autors han valorat millor els vins del Montsant per que són amics dels autors, tots sabem que ningú pot ser tan cruel ni estar tan poc informat com per pensar aixó... Endavant amb la cultura del Vi!!!
ResponEliminaRamon, no se si tens raó o no, ara lo que si tinc clar és el treball que fan anys darrere any (i ja en van quatre) l'equip de la Guia, encapçalat pe Jordi i la Sílvia. Només cal veure el interes que desperta quan la Guia sur al mercat, tant per lo que respecta als mitjans de comunicació, els consumidors i com no, el propi sector. Per lo que respecta a les absències, suposo que és per la falta de interes a voler estar.hi, cosa que crec no passa en referencia als vins de la DO. Montsant, ja que se senten molt segurs de lo que estan fen, i per tant ho volen donar a conèixer, i que millor fer.ho mitjançant la Guia dels Vins de Catalunya, i altres guies de reconegut prestigi, com bé tu saps. Ramon crec que les teves aportacions són sempre molt coherents, però aquesta vegada igual no és molt encertada. De totes maneres continuaré seguin amb molt interes els teus comentaris. Salutacions
ResponElimina