dimarts, 22 de febrer del 2011

QX 2009, cos i ànima


QX QUATRE XAREL·LOS 2009

Mas Candí



Finca de procedència: Procedeix de les parcel·les  Mas Rossell a Font-Rubí, la Pura a les Gunyoles d’Avinyonet,  la Salada del Pla del Penedès i Cal Martí de Subirats
D.O: Penedès
Varietats i verema: 100% xarel·lo collit manualment amb caixes a  final de setembre
Rendiment per hectàrea: 4.500 kg

ELABORACIÓ

Temps de maceració: 24 hores
Temps de fermentació: 2-3 setmanes
Tipus de fermentació: 80% en bóta sense malolàctica
Temperatura de fermentació: de 17 a 20º C
Criança: bótes de 500 litres de castanyer, acàcia, roure francès, roure americà i 20% d’ inox durant 8 mesos amb les mares.
Data d’embotellament: 15 de juny
Temps d’envelliment en ampolla: mínim 4 mesos

DADES TÈCNIQUES

Grau alcohòlic : 13,5º
pH: 3,26
Acidesa total : 4,16  (en sulfúric)
Formats disponibles :75 cl i màgnums
Producció:  4.000  ampolles de 75 cl. 
PVP. aproximat: 15 €

Nota de tast: Color groc palla. Aroma complex però subtil de pinya, plàtan, torrats, especiats i caramel tofee. En boca és melós presentant aromes de brioix i els abans esmentats. Bona acidesa i llarg post gust.

Gastronomia: Marida amb arrossos, receptes de peix, aus i formatges.
Temperatura de servei: La temperatura de servei recomanada és entre 12-14º (més similar a la d’un negre). És important que no estigui molt fred per no perdre gran part del vi.

Comentari personal: El QX és una indubtable referència en el món del xarel·lo. Els entusiastes impulsors d’aquest projecte penedesenc han anat corregint amb les anyades l’excés de fusta per convertir-se en un vi més hedonista, amb cos i ànima sense desequilibrar-se pel que fa a l’acidesa. Les fruites més cítriques i tropicals comparteixen protagonisme amb les més madures.

1 comentari:

  1. Sense dubtar que pugui ser el millor xarel·lo del món mundial (segons la revista Cupatges), no el vaig saber apreciar massa. Possiblement perquè la varietat xarel·lo, no estigui entre les meves preferides. I vaig pagar per l'ampolla (espero no equivocar-me), 17€ a Vila Viniteca, que tot i no diferir massa dels 15€ que comentes, em va fer pensar que la RQP, no em compensava.

    ResponElimina