Unió de Pagesos ha exposat avui, durant la roda de premsa celebrada aquest
matí a Reus, que estima que aquest any hi haurà una collita de raïm a Catalunya
més reduïda que en campanyes anteriors com a conseqüència de la sequera
acumulada durant els darrers mesos a la major part de zones productores. La
davallada general pot situar-se entre el 20% i el 30% respecte la verema del
2011, però variarà en funció de les varietats, tot i que “cal esperar quin
temps fa fins el final de la verema”. En el cas de la chardonnay, “ja es pot
avançar que la davallada ha estat acusada, sobre el 40% respecte a la campanya
anterior”. Així mateix, Unió de Pagesos ha reclamat una millora dels preus en
origen ja que, segons dades de l’Observatori de la Vinya, el Vi i el Cava de Catalunya,
les darreres campanyes els costos de producció a Catalunya per gairebé totes
les varietats de raïm majoritàries, tant blanques com negres, s’han situat per
sobre dels preus percebuts pels viticultors. Aquesta situació es dóna des de fa
vàries campanyes, com a conseqüència de la davallada continuada dels preus
percebuts pel raïm i de l’augment del cost dels factors de producció. En aquest
sentit, Unió de Pagesos ha denunciat públicament que, per exemple, “el preu de
la matèria primera única utilitzada per l’elaboració d’una ampolla de cava
només representa entre el 5% i el 6% del preu final de venda del producte final”.
Segons dades de l’Observatori Espanyol del Mercat del Vi, el preu mitjà de tot
el vi escumós exportat per l’Estat espanyol l’any 2011 va ser de 2,49 euros per
litre (1,87 euros per ampolla). Durant la campanya 2009-2010, la DO Cava va
comercialitzar en total 1.721.909 Hl, per un valor de 743.637.314 euros, per la
qual cosa el valor mig de l’exportació aquella campanya va ser de 4,32 euros
per litre o 3,24 euros l’ampolla. Segons els preus pagats als productors l’any
2010, en el cas de la macabeu el preu del raïm només va representar només el
5,25% del litre de cava, en el cas de la parellada el 6,13%, i en el cas del
xarel·lo el 5%.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada