dimecres, 8 d’agost de 2012

La FCAC dóna suport a la campanya per fer patrimoni immaterial de la humanitat a la cuina catalana




La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’ha adherit al manifest de suport a la campanya ‘Cuina Catalana patrimoni immaterial de la humanitat, Candidatura UNESCO 2013’. Es tracta d’una iniciativa que promou la Fundació Institut Català de la Cuina (FICC) amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Per al president de la FCAC, Josep Pere Colat, “la cuina catalana és un dels nostres senyals d’identitat, amb una llarga tradició històrica i uns trets que la fan única al món. Per això, creiem que hauria d’esdevenir un referent arreu i que aquest fet hauria de contribuir a donar a conèixer la qualitat dels productes alimentaris de proximitat que històricament han servit de base a aquesta cuina”. En aquest sentit, Colat destaca que “el sector agroalimentari català tenim un paper decisiu en la qualitat de la cuina catalana, ja que elaborem una matèria primera amb un alt valor afegit. A més, molts dels plats tradicionals catalans –com les calçotades, la cassola de tros, la clotxa, el menjar blanc, els fesols, el trinxat..- troben el seu origen en l’entorn agrícola i rural”. La FCAC entén que el reconeixement mundial de la identitat culinària catalana tindria el valor no només de preservar aquest patrimoni del país, sinó també contribuiria a dinamitzar l’economia del sector cooperatiu agroalimentari, que aporta prop del 40% de la Producció Final Agrària de Catalunya.
La cuina catalana presenta uns trets que la fan única al món. No només perquè la varietat paisatgística del territori català dóna com a resultat una àmplia gama de productes, sinó també perquè fa temps que es treballa buscant una producció de qualitat, com així ho demostren distintius com els de Denominació d’Origen (DO), Denominació d’Origen Protegida (DOP), Indicació Geogràfica Protegida (IGP) o Marca Q de qualitat, entre d’altres. A més, la nostra cuina compta amb una llarga tradició històrica, com deixen en evidència receptaris medievals com el Llibre de Sent Soví, escrit en català i amb més de sis cents anys d’història. Aquest 2012, des de la Fundació Institut Català de la Cuina (FICC) voleN donar un pas més enllà per posicionar la cuina catalana "allà on pensem que hauria d’estar: com un referent de qualitat arreu del món. Per això estem treballant per aconseguir el reconeixement per part de la UNESCO de la cuina catalana com a patrimoni immaterial de la humanitat". S'afirma que "si volem que aquest país s’associï amb valors de qualitat, cal donar a conèixer aquells aspectes de la nostra cultura que han destacat en aquest sentit. Sens dubte, la cuina n’és un. Al voltant del fet culinari s’hi congreguen professionals de molts sectors: pagesos, pescadors, ramaders, restauradors, flequers, productors… Valorar la seva tasca i donar-la a conèixer aquí i a fora servirà no només per preservar el nostre patrimoni, sinó també per dinamitzar la nostra economia. Al voltant del fet culinari hi som tots, perquè tots seiem a taula buscant nodrir-nos, però també gaudir, compartir, experimentar o retrobar-nos amb antics sabors".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada