La Federació de Cooperatives
Agràries de Catalunya (FCAC) s’ha adherit al manifest de suport a la campanya ‘Cuina
Catalana patrimoni immaterial de la humanitat, Candidatura UNESCO 2013’. Es tracta d’una
iniciativa que promou la Fundació Institut Català de la Cuina (FICC) amb el
suport de la Generalitat de Catalunya. Per
al president de la FCAC, Josep Pere Colat, “la cuina catalana és un dels
nostres senyals d’identitat, amb una llarga tradició històrica i uns trets que
la fan única al món. Per això, creiem que hauria d’esdevenir un referent arreu
i que aquest fet hauria de contribuir a donar a conèixer la qualitat dels
productes alimentaris de proximitat que històricament han servit de base a
aquesta cuina”. En aquest sentit, Colat destaca que “el sector agroalimentari
català tenim un paper decisiu en la qualitat de la cuina catalana, ja que
elaborem una matèria primera amb un alt valor afegit. A més, molts dels plats
tradicionals catalans –com les calçotades, la cassola de tros, la clotxa, el
menjar blanc, els fesols, el trinxat..- troben el seu origen en l’entorn
agrícola i rural”. La FCAC entén que el reconeixement mundial de la identitat
culinària catalana tindria el valor no només de preservar aquest patrimoni del
país, sinó també contribuiria a dinamitzar l’economia del sector cooperatiu
agroalimentari, que aporta prop del 40% de la Producció Final Agrària de
Catalunya.
La cuina catalana presenta uns trets que la fan única al món. No
només perquè la varietat paisatgística del territori català dóna com a
resultat una àmplia gama de productes, sinó també perquè fa temps que
es treballa buscant una producció de qualitat, com així ho demostren
distintius com els de Denominació d’Origen (DO), Denominació d’Origen
Protegida (DOP), Indicació Geogràfica Protegida (IGP) o Marca Q de
qualitat, entre d’altres.
A més, la nostra cuina compta amb una llarga tradició històrica, com
deixen en evidència receptaris medievals com el Llibre de Sent Soví,
escrit en català i amb més de sis cents anys d’història. Aquest 2012, des de la Fundació Institut Català de la Cuina (FICC) voleN
donar un pas més enllà per posicionar la cuina catalana "allà on pensem
que hauria d’estar: com un referent de qualitat arreu del món. Per això
estem treballant per aconseguir el reconeixement per part de la UNESCO
de la cuina catalana com a patrimoni immaterial de la humanitat". S'afirma que "si volem que aquest país s’associï amb valors de qualitat, cal donar a
conèixer aquells aspectes de la nostra cultura que han destacat en
aquest sentit. Sens dubte, la cuina n’és un. Al voltant del fet culinari s’hi congreguen professionals de molts
sectors: pagesos, pescadors, ramaders, restauradors, flequers,
productors… Valorar la seva tasca i donar-la a conèixer aquí i a fora
servirà no només per preservar el nostre patrimoni, sinó també per
dinamitzar la nostra economia. Al voltant del fet culinari hi som tots, perquè tots seiem a taula
buscant nodrir-nos, però també gaudir, compartir, experimentar o
retrobar-nos amb antics sabors".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada