dijous, 23 d’agost de 2012

Una verema complicada per la sequera



La verema ja fa dies que s'ha iniciat a DO's com les del Penedès, Cava, Catalunya, Costers del Segre, Montsant, Priorat, Terra Alta, Tarragona o Alella. La campanya es presenta amb certes dificultats a causa de la gran sequera i la deshidratació dels raíms. Aquest dimarts el Consell Regulador de la DO Montsant ha anunciat que els seus viticultors  han iniciat aquests dies la verema. Comença d’hora al Montsant, en part, per les temperatures que s’han registrat aquest mes d’agost. Tot i que es preveu un petit increment de producció respecte a la passada, la campanya, marcada per una climatologia típicament mediterrània, serà força similar a la d’anys anteriors. El raïm hi arriba força bé pel que fa a maduració, i la incidència de malalties fúngiques i plagues com la del cuc del raïm (Lobesia botrana) ha estat molt baixa. En aquest sentit, l’estat sanitari del fruit és pot considerar òptim. La producció de la DO Montsant, que compta amb unes 1.800 hectàrees, oscil·la entre els 8 i els 10 milions de quilograms, el 95% dels quals corresponents a varietats negres. De fet, la garnatxa i la carinyena, les varietats autòctones de Montsant, apleguen 2/3 del total de les varietats negres. Ull de llebre, cabernet, merlot, syrah, monestrell i picapoll acaben de completar el total d’aquestes varietats. Pel que fa a les blanques, el 5%, gairebé totes corresponen a garnatxa blanca i macabeu. Tot i que també s’hi cultiven varietats com el pansal,  el chardonnay o la parellada, la seva presència és testimonial. Aquest dijous s'inicia la verema a la Cooperativa de Capçanes. Tot i el comunicat de la DO Montsant, el cert és que alguines varietats, com l'ull de llebre o la cabernet sauvignon estan patint molt seriosament els efectes de la sequera. L'absència de pluges a la comarca del Priorat i les altes temperatures de les darreres setmanes han estat contratemps molt seriosos. A la Denominació d’Origen Alella en iniciar el procés de verema el dimarts dia 14 d'agost. Es va iniciar amb les varietats pinot noir (que es destinaran a la producció de cava) i chardonnay (a partir dels quals s’elaborarà vi). Preguntat per aquesta campanya per l'agència de comunicació Pansa Blanca, Josep Maria Pujol-Busquets, enòleg i propietari de l’empresa, mostra entusiasme: “els raïms presenten una sanitat extraordinària, podria ser que ens trobem al davant d’una anyada realment fora de sèrie”. La fotografia que acompanya aquest post, de la DO Montsant, és de Rafel López Monné. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada