La Festa de la Verema de la DO Empordà es celebrarà aquest diumenge, 2 de setembre, a Cantallops. Organitzada pel Consell Regulador de la Denominació d'Origen Empordà i l'Ajuntament de Cantallops, el programa d'actes s'iniciarrà a les sis de la tarda, a la plaça Major, amb el pregó de la festa que aquest any anirà a càrrec del periodista Manel Fuentes. Després del pregó, tindrà lloc la tradicional premsada del nou most, amb la participació de la Venerable Confraria de la Bóta de Sant Ferriol i de la Jove Confraria de Vins i Caves de l'Empordà, acompanyats pels Tambors de l'Albera. Un cop acabat l'acte central de la festa i dels parlaments, hi haurà l'actuació del grup tradicional “De Calaix”, amb cançons de Cantallops i de taverna. La festa finalitzarà amb un tast de vins dels cellers del municipi: Maria Serra i Vinyes dels Aspres. A banda de l'acte central, també s'han programat els dies 1 i 2 de setembre activitats paral·leles a la festa, dedicada enguany a Eduard Toldrà. El músic i compositor va ser una persona molt vinculada al municipi altempordanès i enguany es commemora el 50è aniversari de la seva mort. Les activitats paral·leles s'iniciaran el dissabte amb visites guiades als cellers del municipis, a les 16.00 i les 17.30H. Al vespre, a partir de les 22.00H, es farà el descobriment d'una placa d'homenatge al músic i, posteriorment, s'ha programat un recital de cançons per a veu i piano a càrrec de Júlia Arnó (soprano) i Montserrat Massaguer (piano). Aquests actes tindran lloc a Can Batlle, seu del celler Vinyes dels Aspres. El dia 2 de setembre, al matí, es tornaran a repetir les visites guiades als cellers, a les 10.00 i a les 11.30 hores. Durant els dos dies també es podran visitar les exposicions “Gravats d'Isabel Sabaté inspirats en el món de vi”, al celler Vinyes dels Aspres, i “Pintures de Paco Duran. Vinyes i paisatges d'aquí”, a la Societat “La Concòrdia”.
La cooperativa acaba de pasar una convulsa etapa marcada por los atrasos en los pagos a los socios productores y por diversas irregularidades. Por eso se ha decidido hacer borrón y cuenta nueva.
Tras cerrar el 2011 con una facturación de 3,1 millones de euros (3,2 en 2010), la que fue una de las cooperativas vitivinícolas más modélicas de España quiere recuperar el prestigio perdido. Una auditoría descartó que hubiera habido malversación, pero sí señaló que hubo una mala gestión. Las irregularidades también les costaron el cargo al gerente, a uno de los enólogos y a la responsable de marketing y comunicación. Hoy todos los cargos ya han sido sustituidos y desde el 1 de septiembre, además, se refuerza el departamento comercial con un delegado en la zona centro. El nuevo gerente, Joan Maria Sabaté, ve "una oportunidad" en el mercado de Madrid. Afirma que "es una zona difícil, pero no es imposible". También se muestra convencido de que no existe animadversión hacia los productos catalanes y subraya que "la calidad se aprecia, sea de donde sea".
Desde mayo pasado los poco más de 80 socios productores ya vuelven a cobrar regularmente (se está liquidando la cosecha del 2009) y las aguas parece que vuelven a su cauce. Sólo en agosto ya han conseguido vender un 30% más que el mismo mes del año pasado. En el 2011 su producción alcanzó las 800.000 botellas en una cooperativa con 240 hectáreas de viñedos en producción y que había llegado a rozar el millón de botellas. Exporta el 60% de la producción a un total de 45 países, entre los que destacan Alemania, Estados Unidos, el Reino Unido y China. Este año, en el que se han invertido en torno a 20.000 euros en la renovación de parte del parque de barricas, se espera consolidar incipientes mercados, como el ruso. Por otra parte, están trabajando para lanzar nuevos tintos de gama alta mientras confían en mantener su apuesta por los vinos ecológicos iniciada el año pasado con el tinto Mas Picosa. También siguen apostando decididamente por sus vinos kosher: 30.000 botellas anuales que les han dado gran visibilidad internacional y prestigio.