dilluns, 11 d’octubre del 2010

L'alcalde de Sant Sadurní reparteix llenya


L'alcalde de Sant Sadurní d'Anoia, Joan Amat, va aprofitar la inauguració del Cavatast per repartir llenya contra els cavistes que no hi han participat. Les seves paraules són, realment, contundents. Amat no va dir noms però se li va entendre tot perfectament. Amat té més raó que un sant. Aquest serà el darrer Cavatast d'Amat com alcalde de Sant Sadurní d'Anoia. L'edició d'enguany, on ni la pluja va frenar els visitants, ha donat una imatge una mica trista. Cada cop se senten més veus reclamant un canvi de model d'aquesta iniciativa tendent a guanyar més qualitat. Les inadequades copes del Cavatast (fins i tot les de la meritòria Aula de Tast) són un dels factors més criticats. A continuació us adjunto el discurs complet de l'alcalde:

Alcaldes i representants dels consistoris de les poblacions agermanades amb Sant Sadurní (Bastia Umbra, Cañete la Real i Zegama),
Diputats i diputades,
Regidores i regidors de Sant Sadurní,
Sra. Muriel Casals, presidenta d’Omnium Cultural,
Sr. President de la Unió de Botiguers de Sant Sadurní,
Senyores i senyors,
Sr. Director General de l’INCAVI,

Estem a la recta final de la verema i la capital del cava es disposa a viure uns dies de joia i celebració a l’entorn del producte que ens distingeix arreu. Ho volem fer amb les portes del municipi ben obertes a la resta de penedesencs, així com a les persones d’altres indrets que volen conèixer més a fons les nostres caves, el territori de vinyes que les alimenta i la cultura vitivinícola que hi ha al darrera.

Aquesta Festa Major del Cava s’inicia avui amb la inauguració conjunta del CAVATAST, una mostra de caves i gastronomia que enguany arriba ja a la seva catorzena edició, i la FIRA COMERCIAL I INDUSTRIAL, un esdeveniment amb molta solera a la vila i que va rebre un gran impuls quan la Unió de Botiguers va decidir amb encert traslladar-la a primers d’octubre i fer-la coincidir amb el Cavatast i la Setmana del Cava, l’altre gran cita d’aquests dies.

Ens satisfà especialment que hagi acceptat inaugurar el Cavatast i la Fira la presidenta d’Òmnium Cultural, la Sra. Muriel Casals, perquè la institució que ella representa ha desenvolupament al llarg dels anys una tasca exemplar en la defensa de la cultura i la identitat del nostre país. La nova presidenta de l’Òmnium va agafar el relleu de Jordi Porta fa només mig any, però amb aquests mesos ja n’ha tingut prou per demostrar les seves profundes conviccions i per seguir prestigiant a la institució.

L’Òmnium toca molts fronts i, per sort, els toca molt bé. I per això ajuda a Catalunya atorgant el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a un escriptor magnífic com és en Jaume Cabré, i a la vegada té l’empenta suficient per ser el pal de paller de la manifestació del passat 10 de juliol, possiblement la més nombrosa de tota la història, que tenia com a lema “Som una nació, nosaltres decidim”.

L’Òmnium és també una entitat molt arrelada al territori, amb delegació a l’Alt Penedès, on té més de 400 socis, i amb qui sempre s’ha pogut comptar des dels ajuntaments per tirar endavant iniciatives de país. D’altra banda, Muriel Casals, que és professora d’Economia a la Universitat Autònoma de Barcelona, estic convençut que és conscient de la importància que té per a Catalunya el dinamisme de determinats sectors productius, com el dels vins i caves, amb el Penedès com a zona capdavantera i amb Sant Sadurní com a capital.

Ja sabeu que el cava és el gran ambaixador de Sant Sadurní, el producte que dóna a conèixer la nostra vila arreu del món. Les grans caves, acompanyades cada vegada més de les que no tenen un volum tan gran però són molt dinàmiques, fan un esforç immens per fer-se presents i tenir prestigi a terres ben llunyanes. Però és evident que això s’ha de complementar amb una bona imatge entre la gent del nostre territori. Els catalans s’han de sentir orgullosos dels caves que s’elaboren al país i n’han de ser els primers a fer-ne d’altaveu.

Aconseguir aquest grau de coneixement al propi país és un objectiu clau per assolir l’èxit. La Mostra de Vins i Caves que s’organitza des de fa 30 anys a Barcelona és una bona eina, però Sant Sadurní, com a capital del cava, estava obligada a tenir una fira dedicada exclusivament al cava. Ara que estic acabant el meu mandat al capdavant de l’Ajuntament, em sento orgullós d’haver ajudat a impulsar el naixement del Cavatast fa ja 14 anys. Es tracta d’una mostra que ha tingut una acollida excel·lent des de la seva primera edició i que ha fet realitat la il·lusió de moltes persones de venir a tastar els millors caves del mercat a la seva capital, al bell mig de Sant Sadurní, i amb la possibilitat de rebre les explicacions directament dels propis elaboradors.

I si aquesta mena d’accions són importants sempre, encara té més sentit mantenir-les i reforçar-les en períodes de crisi, com els que estem vivint. Però sembla que no tothom ho entén d’aquesta manera, i per això algunes empreses han fet marxa enrere i s’han deixat arrossegar per la temptació de recular i tancar-se a casa a l’hora d’afrontar aquests temps difícils.

Estic convençut que és un error personal que té efectes sobre el conjunt de la vila. És en els moments complicats quan hem de fer pinya més que mai, i apostar fort per iniciatives com el Cavatast que, precisament per celebrar-se a Sant Sadurní, tenen moltes menys despeses que altres campanyes comercials.

És per això que, des de l’Ajuntament i el Patronat de Comerç i Turisme, que m’honoro en presidir, volem donar molt sincerament les gràcies a totes les empreses i establiments, tant de la vila com de fora de la vila, que un any més han tornat a apostar pel Cavatast i per la Fira Comercial. Lamentem, en canvi, la decisió d’algunes empreses locals de notable relleu que aquests darrers anys han decidit no participar en un esdeveniment cabdal per Sant Sadurní, pel cava i pel comerç de la vila.

Tots ens sentim orgullosos de pertànyer a la capital del cava i ens agrada presumir de ser de Sant Sadurní, però aquest orgull legítim s’ha de guanyar donant un cop de mà en els moments difícils i, per tant, les empreses que no fan costat al sector més dinàmic de casa i no aposten amb fermesa pel Cavatast, vol dir que en el fons tenen una estimació de conveniència per la vila que, en canvi, sí que llueixen a l’etiqueta dels seus caves.

Vull també fer referència a un dels projectes més il·lusionants que tenim ara entre mans: la transformació de la Fassina de Can Guineu en el Centre d’Interpretació del Cava. No era un repte gens fàcil, però el projecte segueix avançant amb empenta i actualment ja es pot començar a albirar com serà aquest anhelat Museu del Cava que confiem que sigui una realitat l’any que ve. Fa uns mesos ja es van traslladar a la Fassina el Patronat i l’Oficina de Turisme, que ara disposen d’un espai molt atractiu per atendre als nostres visitants. Precisament, la Fassina acollirà aquests propers dies una exposició amb les 8 propostes arquitectòniques que s’han presentat al concurs d’idees per a la rehabilitació de Can Guineu i la conversió d’aquest singular edifici en la nova seu del Consell Regulador del Cava i el Centre Tecnològic del Cava.

No voldria acabar les meves paraules sense donar les gràcies a totes les persones, entitats, empreses i institucions que fan possible tant el CAVATAST com la FIRA COMERCIAL, començant per les persones que hi ha al darrera del Patronat de Turisme i la Unió de Botiguers. Agrair també la fidelitat dels esponsors que ens ajuden a tirar endavant la mostra de caves i gastronomía, especialment a Caixa Penedès, que ha estat al nostre costat des del primer dia. I vull també donar les gràcies al Consell Regulador del Cava, a l’INCAVI, a l’Escola de Viticultura i Enologia d’Espiells, a l’Institut del Cava, al Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès i a la Confraria del Cava, sense oblidar enguany un especial agraïment a Òmnium Cultural, per haver donat suport al Cavatast i a la Fira amb la presència avui de la seva presidenta.

Disposem-nos a viure 3 dies intensos al carrer, al costat dels nostres productes, sent acollidors amb les persones que ens vinguin a visitar, i demostrem així a tothom que Sant Sadurní té productes i persones de qualitat.

Bon CAVATAST i bona FIRA COMERCIAL a tothom!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada