dimecres, 13 d’octubre del 2010

Collita "inmillorable" a Finca La Emperatriz


Un dels projectes de la Rioja més emergents i que considero més interessants (especialment el seu Parcela Nº 1 2007 i la seva Garnacha Cepas Viejas) ja ha fet un primer balanç de la verema. De moment la qualifiquen d'"inmillorable":


FINCA LA EMPERATRIZ, CONEIXEMENT I DEDICACIÓ AL SERVEI DE LA VINYA

Culminant un llarg procés d’atenció continuada dedicada a la vinya, Bodegas La Emperatriz inicia la verema amb una previsió de rendiments baixos i d’alta qualitat.

13/10/10. El passat 7 d’octubre va començar finalment la verema a Bodegas La Emperatriz, el celler dels germans Hernáiz ubicat a l’extrem nord-oest de la DOCa. Rioja. Selecció de raïms i collita en punt òptim de maduració són obligats en cellers que busquen elaborar vins de qualitat. Tanmateix, el treball a la vinya per obtenir la qualitat desitjada no es restringeix tan sols al moment de la verema, sinó que ja a la primavera comencen a realitzar-se feines pensades per superar les dificultats que imposa la climatologia específica de cada any, i que seran determinants per a l’obtenció de raïms de qualitat.
En aquest cas, la primavera de 2010 va ser molt plujosa, i per tant de gran fertilitat, per la qual cosa hi va haver molts brots a la vinya. Per tal de contrarestar aquesta circumstància, el celler va aplicar una poda en verd intensiva, i va deixar únicament els brots que tenien el número de penjolls desitjats. A continuació es va fer una nova passada en què es van treure manualment les fulles contigües als penjolls, garantint d’aquesta forma una insolació i aireig perfectes.
Ja a l’estiu, es va inspeccionar novament la producció. Durant el verolat es va fer una verema en verd per tal d’ajustar els quilos que el celler considera que ha d’obtenir de cadascuna de les parcel·les per aconseguir que expressin en cada cas les característiques del terreny. La forta sequera dels mesos de juliol i agost de 2010 va obligar a deixar poca càrrega als ceps, per tal que la planta tingués força suficient per permetre la maduració del fruit.
Amb l’arribada del setembre les visites a la vinya s’intensifiquen: cal tastar el raïm cada dia, per tal de determinar el moment en què s’ha d’iniciar la verema. Al final va caldre esperar fins l’1 d’Octubre per collir la varietat Viura, i el dia 7 d’aquest mateix mes han començat a veremar-se les parcel·les més madures de Tempranillo. Fins el moment la qualitat és immillorable, ja que el decisiu mes de setembre va ser molt lluminós i, alhora, molt fred a les nits.


1 comentari: