diumenge, 5 de maig del 2013

13.000 visitants a una divuitena Fira del Vi de Falset amb llums i ombres



L’organització de la 18ena edició de la Fira del Vi de Falset acaba d’anunciar que la mostra al carrer ha estat visitada per unes 13.000 persones (la comarca del Priorat té poc més de 10.000 habitants). Aquesta xifra de visitants supera en un miler lab xifra assolida l’any passat. Des de l’organització han manifestat aquesta tarda la seva satisfacció “no tan sols per la consolidació del certamen (que aquest any ha arribat a la seva majoria d’edat, la divuitena edició), sinó també perquè la seixantena de cellers que hi han participat es mostren satisfets del nivell de vendes assolit en els respectius estands i per la capacitat d’atracció cada cop més notòria de curiosos i amants del vi de Catalunya i d’altres països”. Als Tast de Professionals, organitzats per les DO Montsant i DOQ Priorat, s’hi han inscrit un centenar de professionals, L’organització es mostra satisfeta però no aniria malament fer una mica d’autocrítica. Més enllà de les xifres de visitants o dels tiquets venuts, considero que l’organització de la reeixida Fira del Vi de Falset hauria de reflexionar sobre el futur.

            No hi ha dubte que la Fira posa en valor els productes de la comarca i dóna vida, principalment, al sector de la restauració i l’hoteleria de la comarca. Ara bé, la concentració d’actes en quatre dies (mig centenar) és excessiva. Potser ha arribat el moment de plantejar-se seriosament la possibilitat d’espaiar en dos caps de setmanes la Fira del Vi de Falset, no sigui que acabi morint d’èxit. Avui el cinquè Tast de les Mines de Bellmunt del Priorat coincidia amb la cinquena edició de Tast de Cal Compte, a Torroja del Priorat, i divendres calia escollir entre anar al cinquè Tast Carinyenes a Porrera o bé anar a un 13è Tast de Vins Blancs de la Comarca del Priorat i 7è Tast de Vins Blancs del Món organitzat amb molt d’èxit per la Vinateria Aguiló a la Sala Absis del Castell de Falset. Si es volia anar del setè Tast amb Llops de Gratallops al Videnit de Mas Figueres a Marçà també calia corre una mica.
            La majoria d’actes paral·lels que s’organitzaven han comptat amb “xifres de visitants destacades”, diu l’organització. Tret de la Nit de les Garnatxes de Capçanes jo no estic d’acord amb aquesta apreciació. S’ha baixat el nivell d’assistència i qualitat en uns actes on s’arribava a cobrar fins a 50 euros per persona i on les copes Riedel han lluït per la seva absència. No hi havia les millors copes possibles ni a la mateixa Fira ni al Tast Carinyenes a Porrera, la Nit de les Garnatxes, el Tast amb Llops, el Videnit o el Tast de les Mines. També les propostes gastronòmiques que han acompanyat aquests destacats actes paral·lels han estat, per regla general, fluixes o molt fluixes.

2 comentaris:

  1. Disculpi per la meva ignorància però jo diria que tant la copa D.O. Monsant i D.O.Q Priorat mes valorada, no son pas de la casa Riedel.
    La crisis es nota en tots els sectors, i en algun lloc és te que retallar. El gran public que assisteix en aquest tasts no tenen els sentits prou treballats per poder diferenciar els aspectes positius i negatius que aporta una copa d'una altra. Cosa que justifica de totes totes que els organitzadors d'aquest tasts es decantin per copes que no els hi suposin una gran inversió inicial.

    Si no vaig errat fins ara les copes de la fira eren les Riedel D.O. Monsant, aquest any per diferents motius no he pogut assistir-hi així que no ho puc assegurar.
    I ja que es tant defensor d'aquesta casa de copes li recomano que investigui la historia de les Riedel D.O. Monsant i potser deixi d'insistir amb aquest fabricant, que tots al Priorat ja coneixem la seva obsessió amb aquesta marca de copes i ens preguntem si cobra comició per publicitat.

    ResponElimina
  2. Hola,

    La veritat estic bastant d'acord amb tot el que s'esmenta a l'entrada, les activitats interessants es solapaven enormement i no hi havia manera d'assistir a coses molt interessants per culpa d'això, s'havia de triar si o si i la veritat treia encant. En quant als tastos a la carpa de la fira, jo en vaig trobar a faltar varietat i explicació, vaig assistir al tast del DO Montsant del dissabte a les 17h i vaig descobrir que el que s'havia fet a les 12h era diferent! No hi havia cap específicació al programa i per tant era fàcilment deduïble que eren el mateix tipus de tast tenint en compte que tenia el mateix títol. El tast es feia en una hora i no donava temps de gaudir d'un vi que ja havies de buidar la copa per omplir d'un altre, perquè les copes pel tast era la que portaves de la fira, cosa que tampoc entenc, el més maco es tenir un parell de vins i fins i tot poder comparar, donar-li un minut per gaudir-ho, però pel contrari la velocitat era el més important...tot i que el tast em va agradar em vaig quedar una mica decepcionada.
    Per una altra banda molts dels stands de tast, bodegues i cellers, els vaig trobar excessivament secs i poc explicatius, demanaves opinió o consell i el que més trobabes eren depens, segons el que busquis...no sé...
    Tot i que acabar dinant al celler de l'aspic va acabar culminant el dia i comprar unes ampolles a bon preu té el seu encant, em vaig tornar una mica "decepcionada" d'una fira que tenia moltissimes ganes de visitar.
    En quant al comentari de les copes, sincerament no hi havia cap Riedel, i a mi no em paga ningú però la copa de les degustacions no era l'aconsellada l'exposició "el Castell del Vi"...potser caldria mirar-ho doncs....

    Gràcies

    ResponElimina