diumenge, 30 d’octubre del 2011

Les exportacions no paren d'incrementar-se


Les exportacions de vins espanyols de deixen d'incrementar-se. Les dades de l'Observatorio Español del Mercado del Vino pel que fa als vuit primers mesos de l'any així ho certifiquen, com recull aquest despatx de l'agència Europa Press:

Las exportaciones españolas de vino crecen un 30% en los ocho primeros meses del año

Superan por primera vez los 21 millones de hectolitros anuales

   MADRID, 27 Oct. (EUROPA PRESS) -
   Las exportaciones españolas de vino crecieron un 30,5% durante los ocho primeros meses de 2011, hasta alcanzar los 1.431 millones de litros, mientras que en valor experimentaron un repunte del 20,9%, con una facturación de 1.364 millones de euros, según el Observatorio Español del Mercado del Vino (OeMv).
   En términos interanuales, de septiembre de 2010 a agosto de 2011, las exportaciones españolas de vino alcanzaron los 2.100,6 millones de litros por valor de 2.155,5 millones de euros, lo que supone un aumento del 27,4% y del 19,4%, respectivamente.
   Por su parte, el precio medio ha caído un 7,4% en los primeros ocho meses del año, hasta los 95 céntimos de euro por litro, debido al mayor crecimiento de las ventas de vinos más económicos. Así los vinos sin DOP a granel aumentaron en volumen un 52% hasta los 776,2 millones de litros, casi 266 millones de litros más.
   En cuanto al valor, se facturaron 90,5 millones de euros más respecto al mismo periodo de 2010, alcanzándose los 248,8 millones de euros, lo cual significa un aumento del 57,1%.
   No obstante, los vinos con DOP envasados crecieron un 19% en volumen y un 20,1% en valor; los espumosos y cavas, un 23,6% en volumen y un 18,8% en valor; y los vinos sin DOP envasados, un 9,3% en volumen y un 6,8% en valor. En el lado negativo, mantuvieron sus pérdidas los vinos aromatizados, los de licor y los de aguja.
   Por mercados, destaca el aumento de las ventas de vino sin denominación de origen a granel en volumen hacia Italia, China, Rusia y Francia, suponiendo entre los cuatro casi el 60% de las exportaciones totales de este producto.

Emilio Moro aporta la seva 'gota d'aigua' amb joies inspirades en el món del vi


La Fundació Emilio Moro, impulsada per aquest celler de la Ribera del Duero, es va crear el març del 2008 amb l'aspiració de contribuir a la causa d'un just repartiment dels recursos d'aigua entre la població més mancada. Ara aquesta fundació, conjuntament amb la firma Joyería Suárez,a caba de presentar una col·lecció solidària de joies. A continuació us adjunto el despatx de l'agència Europa Press:

VALLADOLID, 27 Oct. (EUROPA PRESS) -
   La fundación vallisoletana Emilio Moro ha presentado junto a la Joyería Suárez una colección de joyas inspiradas en motivos vinícolas con fines solidarios, puesto que el 30 por ciento de las ventas se destinará a la financiación de proyectos humanitarios.
   Según informaron a Europa Press fuentes de la Fundación, la cantidad recaudada se invertirá concretamente en la canalización de agua potable en el centro de educación integral 'Las Marías', en Nicaragua, junto a la Fundación Dianova, y en la formación de jóvenes de la Fundación Santos Toledano en riesgo de exclusión social en Pachacútec (Perú).
      En esta ocasión, Joyería Suárez apoya a la fundación a través de la creación de tres "exclusivos" modelos diseñados por el equipo creativo de Suárez bajo el asesoramiento del presidente de la Fundación, José Moro. La colección se compone de una pulsera unisex en dos colores (vino y tierra), unos gemelos de plata y un llavero engarzado en plata de ley y diseñado a partir de un corcho de botella con el lema de la Fundación.
   El precio de las piezas es de 100 euros la pulsera, 195 los gemelos y 265 el llavero, y pueden adquirirse en todas las tiendas de Joyería Suárez, en Bodegas Emilio Moro y en la tienda online de la Fundación.
   La Fundación Emilio Moro nace en marzo de 2008 de la mano de Emilio Moro, fundador de la prestigiosa bodega vallisoletana, y de sus hijos Javier y José Moro, este último actual presidente de la empresa. Bajo el lema 'El vino ayuda al agua', ha desarrollado iniciativas destinadas a proporcionar el acceso de agua potable a las zonas con mayor carestía.
   La asociación también ha trabajado en la organización de diferentes actividades para la formación e integración de las personas más desfavorecidas, para lo que ha contado con la colaboración de diversas firmas, instituciones y personalidades de la vida pública, social y cultural.

Puyal i el porró


No descobriré jo ara aquí que beure vi en porró pot ser considerat una senya d'identitat dels catalans. Jo mateix vaig créixer amb un porró damunt la taula en tots els àpats. El refranyer català, de fer, va ple de referències al porró: Qui no sigui català, en veure a galet, la pitrera es tacarà, No és bon català qui no sap xerricar, El beure millor és beure en porró, No hi ha res millor que un trago amb el porró...També s'adverteix, no obstant això, que Amb porró carlí, és més bo el vi; amb porró liberal, fa més bé que mal, que Qui el porró fa xerricar es beu el vi i el seny o que Si aixeques massa el porró, aniràs potser de cantó. Tot plegat em ve el cap després de la defensa que ahir dissabte va fer el Joaquim Maria Puyal del vi en porró amb gasosa durant la retransmissió (TdP) del partit Barça-Mallorca. Puyal, fins i tot, va lamentar els pocs restaurants que ofereixen vi en porró.i durant el programa es va llegir un llistat de restaurants que ofereixen vi en porró. Uns radiooients de l'Ametlla de Mar van arribar a oferir un porró a Puyal a través del Facebook (el que acompanya aquest post). Durant la retransmissió d'ahir, doncs, es va parlar força del porró, així com dels tres gols de Messi. La meva opinió és que el porró no és el millor instrument per gaudir d'un bon vi i que estaria bé que des dels mitjans de comunicació es fomentès més la cultura del vi. Què en penseu? 

Nou cava d'1+1=3


Dilluns passat el celler penedesenc 1+1=3 va presentar el seu nou Cava Especial Gran Reserva Brut Nature, a Cal Ruget de Vilobí.  El fruit d’aquest cupatge, binomi de les varietats Xarel·lo, autòctona del Penedès per excel·lència, i de Pinot Noir, es presenta en una ampolla diferenciadora i amb una etiqueta en què 1+1=3 simbolitza la seva manera d’entendre la vinya, el celler i el vi. El celler 1+1=3 de Guardiola de Font-Rubí comercialitza els seus productes amb aquest nom des de l’any 2000, que "expressa la suma de diverses sinergies i  el  repte que es varen imposar de convertir el celler en quelcom més que dos".  Us adjunto la fitxa del producte:

1+1= 3 CAVA BRUT NATURE ESPECIAL 2006

cava
Brut Nature
VINYES
Xarel·lo: La Pedrera
Pinot Noir: Mas Moió
NOTA DE TAST
Nas: Fines i agradables notes de criança (gelea reial) que es fonen en profundes i imaginatives notes florals (flor de taronger) ens aporten un sense fi de sensacions.
Paladar: L’ autenticitat del Xarel·lo i la creativitat del Pinot Noir estan reflectits en boca per la  fruita vermella (fruitetes del bosc) recordant les sensacions olfactives que ens porten a descobrir un cava creatiu, fresc i de singular post-gust.
MARIDATGE
Mariscs (només peces grans com el llamàntol a la planxa).
Peix cru i marinat.
Sopes de peix o marisc.
Arròs mariner.
Peixos blancs al forn (exemple: llenguado amb salsa holandesa, mero amb mousseline d’all).
Aus de corral (pollastre, gall d’indi al forn,…)

divendres, 28 d’octubre del 2011

Els millors Terra Alta


Aquesta nit s'han donat a conèixer els guanyadors del Concurs de la DO Terra Alta i se celebra la segona edició de la Nit de les Garnatxes Blanques a Gandesa. Un celler que emergeix amb força des de fa uns anys, Vinyes del Grau, i d'altres amb una destacada trajectòria, com Piñol, Clua, l'Agrícola Sant Josep de Bot o el Celler Cooperatiu de Gandesa s'han endut alguns dels principals guardons. Si cliqueu damunt la imatge podreu fer-la més gran i llegir millor el llistat complet de premis.

Més visites teatralitzades al Celler Cooperatiu de Falset, ara pel pont de Tots Sants


Les interessants, humorístiques i peculiars visites teatralitzades al Celler Cooperatiu Falset-Marçà, que ja fa temps que es van iniciar amb força èxit, tornen amb motiu del llarg pont de Tots Sants:


Visites teatralitzades al celler cooperatiu de Falset Marçà amb motiu de Tots Sants


Falset, 28 d’octubre de 2011

Amb motiu del pont de Tots Sants, la Cooperativa Falset Marçà ha incrementat l’oferta de visites teatralitzades al celler modernista. Per aquests dies festius s’han programat tres passis diferents: dissabte 29 de novembre, diumenge 30 i dilluns 31, tots tres a les 12h. No cal reserva prèvia.

Les visites teatralitzades van a càrrec de la companyia Teatre del Napbuf. Els actors que guien el recorregut pel celler de Falset Marçà descriuen els orígens, la història i el mètode d’elaboració dels seus productes de manera “sorprenent i un pèl accidentada”. Amb humor i comicitat, però sense descuidar els detalls més apreciats del celler cooperatiu, els visitants s’endinsen en els secrets del vi i els racons d’una joia del modernisme de principis del segle XX, a través dels ulls d’un treballador força despistat, en Blai, que desperta més d’un somriure.

La Cooperativa de Falset Marçà va posar en marxa les visites teatralitzades l’any 2009 coincidint amb la Fira del Vi de Falset i fins el moment han atret més de 5.000 visitants. Es tracta d’una iniciativa que té per objectiu fomentar l’enoturisme a la comarca i donar a conèixer el patrimoni arquitectònic –el celler és considerat una de les Catedrals del Vi- a més a més del producte que s’hi elabora. Tot plegat, fent un recorregut distès i amè, apte per a tot tipus de públics.

Després de Tots Sants, les visites teatralitzades seguiran en el seu horari habitual, tots els dissabtes a les 12h, fins abans de Nadal. Per a reserves i informació:

Ferran Vidilla
info@napbuf.net
626 110 150

El Celler Cooperatiu Falset-Marçà aposta per la dansa


Al Celler Cooperatiu Falset-Marçà han apostat per la dansa. Participen en un interessant projecte que consideren der vital importància perquè "no només ha posat en valor el patrimoni artístic sinó que ajuda a promocionar-lo, en el marc d’un treball singular i innovador, de gran vàlua cultural".

El celler cooperatiu de Falset Marçà, obra de l’arquitecte modernista Cèsar Martinell, participa a l’exposició “Cellers que dansen” del cicle Patrimoni i Creació Contemporània. Amb la voluntat de divulgar el patrimoni i d’incentivar projectes artístics multidisciplinars, els Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat han programat per aquest cicle sis propostes de videodansa que tenen com a marc els cellers modernistes.
L’exposició, que es pot visitar al carrer Major, 14 de Tarragona, mostra el treball d’un vintena d’artistes -entre vidoecreadors, ballarins i músics- que, dividits per grups, han realitzat el seu projecte creatiu en els cellers de Barberà de la Conca, Cornudella, l’Espluga de Francolí, Falset, Nulles i Rocafort de Queralt.
El treball realitzat a Falset Marçà porta per nom “Aman”, aigua en bereber, i pretén ser un viatge a través del procés d’elaboració del vi en la història, des de la tradició rural fins al procés industrial, utilitzant l’aigua com a fil conductor. El vídeo pretén ser una doble metàfora del procés d’industrialització que ha sofert el món del vi i del procés de fermentació.

Fitxa tècnicaVideo rodat amb càmeres SLDR i combinant plans rodats a 25fps i 60fps. El treball de llum es basa en els contrallums per tal de reforçar la pluja que està present durant tot el vídeo, combinant entrades de llum natural amb il.luminació artificial per aixecar la foscor de les parts menys il•luminades per les finestres del celler.
Durada: 5’ 51”
Localització: Celler Cooperatiu de Falset

Fitxa artísticaDirecció i fotografia: Àlex Font
Interpretació i coreografia: Èlia López
Música: Joan Bagès Rubí
Ajudant de direcció: Anna Jorquera
Gaffer: Juan Sebastián Vàsquez
Edició i color: Àlex Font
Fotografies: Andrea Gabriela Eidenhammer
Vestuari: Dolors Pedro

Ses Vernes, un nou projecte a Blanes


No sembla que la crisi eviti que encara sorgeixin nous projectes vitivinícoles. A Blanes un nou projecte familiar de productes artesans acaba de treure al mercat els seus dos primers caves, de producció molt limitada. El seu eslògan és 'cava artesà fet amb raïm de Blanes'. L'empresa està regentada per Climent Polls i Montserrat Saura. El projecte es diu Ses Vernes.Ja he tastat un dels dos productes, el Brut Nature Ses Vernes, elaborat amb xarel·lo i amb subirat parent. He trobat un cava amb certs aromes primaris (aportats per la subirat parent), afruitat i amb carbònic viu, de bombolla petita. És fresc tot i els seus 14 mesos de criança i presenta una marcada acidesa. Potser són un pèl excessives les seves notes cítriques (pell de llimona), que tenen força recorregut.


Neix Ses Vernes, nou projecte vinícola a Blanes


Ses Vernes, un nou projecte vinícola familiar presenta al mercat dos caves fruits exclusius dels raïms de la seva finca blanenca.

Blanes, setembre 2011
La finca Ses Vernes de Blanes, situada al paratge dels Tres Turons a la comarca gironina de la Selva, neix de la il·lusió per continuar la tradició vitivinícola de la zona i elaborar productes artesanals de qualitat que transmetin les bondats d’una terra on conflueixen mar i muntanya.
Els dos caves amb què aquesta empresa familiar, regentada per Climent Polls i Montserrat Saura, ha engegat el seu projecte s’elaboren a partir d’un procés curós de conreu de la vinya i d’una verema manual que permet una selecció rigorosa dels gotims. El procés artesanal posterior amb què s’obté el vi i finalment el cava donen com a resultat un producte original i elegant.
Aquests caves de producció limitada, s’elaboren amb els raïms de les sis quarteres úniques de vinyes que posseeix la finca. El Brut Nature Ses Vernes, amb un original cupatge de les varietats autòctones Pansa Blanca (Xarel·lo) i Malvasia, és un cava molt elegant que presenta bombolles fines integrades, i una bona evolució de la seva criança de més de 14 mesos. Igualment, el rosat Brut Vinya de Rosa, fruit de les varietats pròpies Garnatxa i Monastrell, és un cava rodó i equilibrat que ofereix un llarg recorregut. Ideals per acompanyar la gastronomia marítima de la zona.

Art i respecte a la natura en l’etiquetatge
A la finca Ses Vernes es té cura de tots els detalls. L’art també hi és present. El disseny de les etiquetes és de l’artista blanenca Laia Bedós Bonaterra i s’inspira en el procés d’elaboració del cava. Cal sumar-hi, a més, l’aposta per l’etiquetatge ecològic, fet de paper de pedra, una alternativa al paper convencional i al plàstic.
A Ses Vernes recorden i homenatgen en el nom del seu cava rosat l’insigne escriptor Joaquim Ruyra, que tan bé va saber retratar aquest paisatge de mar i muntanya. L’esperit lluminós i alegre que aquest escriptor  atribuïa a aquesta terra i a la seva gent els serveix de font d’inspiració a l’hora de crear els seus productes.  

Obituari de Josefa Llopart Mir, avui a La Vanguardia


Aquest divendres signo a La Vanguardia l'obituari de la matriarca de Torelló. L'església de Sant Sadurní d'Anoia s'ha quedat petita aquest migdia per donar-li l'últim adéu:

Longevas burbujas

JOSEFA LLOPART MIR (1914-2011)

Cavista

La última representante de la vigesimoprimera generación de la familia que hace más de 600 años que mantiene la finca vitivinícola de Gelida (Alt Penedès) de 135 hectáreas donde nacen los vinos y cavas de Torelló, Josefa Llopart Mir, falleció a las dos de la madrugada de ayer a la edad de 97 años. Ayer, con la lluvia, sus viñedos lloraron. El pasado lunes por la noche aún acompañó su cena con cava, como todos los días. Un ictus cerebral ha acabado con la vida de una de las personas que era historia viva del Penedès y del cava. Nacida el 4 de abril de 1914 en Sant Sadurní d'Anoia, falleció en su propia masia pairal, Can Martí de Baix, junto a una bodega que arrancó con la marca Torelló ahora hace justo seis décadas y que actualmente ya elabora 700.000 botellas anuales. Precisamente, el pasado lunes Torelló celebró en Barcelona el 60 aniversario de su primera botella de cava. A finales del siglo XIX, su abuelo, Marc Mir, posibilitó la replantación de viñedos en el Penedès tras la devastadora plaga de un insecto, la filoxera, y por cuyo motivo vio reconocidos sus méritos en Sant Sadurní d'Anoia con un monumento en la plaza del Ajuntament y una calle que perpetúan su memoria. Des de Torelló recuerdan que tras múltiples ensayos, Marc Mir, junto con un grupo de amigos denominados los 'siete sabios de Grecia', vieron saltar en su casa de Sant Sadurní d'Anoia el ruidoso corcho con el desbordante espumoso que contenía una de las primeras botellas del entonces denominado “champaña” elaborado en el Penedès, el cava.
    Excelente cocinera amante del recetario tradicional catalán (puedo dar fe de que su fricandó era memorable), no había día que no bebiera una o más copas de cava. Incluso participaba asiduamente con gran tino en las catas. Era una mujer sencilla a quien gustaba leer, escuchar música clásica y los solitarios. Su hija Ernestina Torelló destaca de su madre “su amor por el Penedès, su preocupación por la familia y su firme voluntad de dar continuidad a una antigua finca familiar que mantiene dos masías medievales”. Ernestina la recordaba ayer como “una señora con mucho carácter”. La historia más reciente de Torelló empezó cuando Josefa Llopart se casó con Francisco Torelló Casanovas, los padres de la actual presidenta de la compañía, Ernestina.
     La historia de esta familia se remonta al 17 de junio de 1395, cuando el Señor de Gelida estableció una enfiteusis a favor de Jaume Miquel sobre el Mas de la Torrevella; actual ubicación de la finca, masías y cavas. A lo largo de los siglos el apellido de la familia ha ido cambiando como consecuencia de los sucesivos matrimonios. El actual, Torelló, que ya ha llegado a la 24 generación,  conserva la propiedad haciendo honor al mandato de su antepasado y que obligaba a que “Vos y vuestros sucesores seáis hombres propios y solos, naturales, míos y de los míos, y que hagáis del Mas vuestro hogar, estancia y residencia”. La misa funeral por Josefa Llopart se celebrará a las doce del mediodía de hoy en la iglesia parroquial de Sant Sadurní d'Anoia.

RAMON FRANCÀS

 

Una escassíssima "joia" de Krug a 725 euros

El grup Moët ha fet arribar avui a la premsa especialitzada una nota de premsa acompanyada de fotografia anunciant la sortida al mercat del que han batejat com una nova "joia" de Krug. No em pregunteu si val els 725 euros que demanen per una de les úniques 13 ampolles disponibles al mercat espanyol perquè no l'he tastat. No m'han fet arribar, ni ara ni mai, cap ampolla des que aquesta mítica 'maison 'de la Champagne va ser adquirida per Moët. Abans alguns informadors haviem tingut més sort gràcies a qui va ser distribuïdor a Espanya  d'aquest champagne del carrer Cocquebert de Reims: Torres. Es tracta del Krug Collection 1989, que forma part de l'única trilogia de la història de la casa: 1988, 1989 i 1990. Krug Collection, afirmen, és "l'expressió més perfecta de la longevitat llegendària dels xampanys Krug. Aquests xampans, únics i excepcionals, són les últimes ampolles d'una anyada excepcional que ha emprès progressivament una nova fase del seu desenvolupament". S'afegeix, amb paraules certament grandiloqüents, que "encara que cada Krug Collection és exclusiu, reflex de la personalitat pròpia de l'anyada i de l'estadi aconseguit durant la seva maduració, tots tenen en comú aquesta aliança excepcional i tan característica de frescor i plenitud, d'inspiració i maduresa". A continuació us adjunto la nota de premsa:

KRUG COLLECTION 1989, EL AÑO DE LOS MILAGROS

Madrid, 2011.- El año 1989 es un hito en la historia mundial y se conoce como el “Año de los Milagros”. Para la Maison Krug también fue un año muy especial, durante la vendimia de 1989 se seleccionaron las uvas de lo que más de 20 años más tarde que se convertiría en su Collection 1989. Krug Collection es la expresión más perfecta de la longevidad legendaria de los champagnes Krug. Estos champagnes, únicos y excepcionales, son las últimas botellas de una añada excepcional que ha emprendido progresivamente una nueva fase de su desarrollo. Aunque cada Krug Collection es exclusivo, reflejo de la personalidad propia de la añada y del estadio alcanzado durante su maduración, todos tienen en común esa alianza excepcional y tan característica de frescor y plenitud, de inspiración y madurez. Krug Collection 1989 forma parte de la única trilogía de la historia de la Casa: 1988, 1989 y 1990. El año 1989 se caracterizó por un clima cálido y seco, en que las vides se mostraron relativamente precoces ofreciendo una vendimia de preciosa madurez, la primera de Olivier Krug, vinos completos y cálidos desde las primeras degustaciones. Debido a sus extraordinarias características, la Casa decidió presentar esta añada antes del Krug Collection 1988. Hoy, tras un envejecimiento de más de veinte años en bodega, Krug Collection 1989 se distingue por una nariz de gran complejidad: sotobosque, bouquet pimentado, pastas de frutas, o bien, cáscaras de naranja confitadas y notas de pan de miel. La boca es sumamente suave y generosa.
Krug Collection 1989 es un vino muy expresivo, cuyos aromas se armonizan magistralmente. La energía y el frescor que se expresan paralelamente ponen de relieve la facultad de Krug para sorprender y revelar el sello distintivo de un año apasionante. Se considera que el champagne no mejora una vez transcurrido su periodo “normal” de maduración. Krug es la excepción de la regla y ofrece una longevidad excepcional; en particular para sus añadas que, conservadas en condiciones ideales, continúan su maduración durante años, e incluso décadas, revelando entonces facetas inéditas de su personalidad. Krug Collection, la excelencia sublimada por el tiempo- El secreto de su longevidad reside en la primera fermentación Krug realizada exclusivamente en pequeñas barricas de roble. Este método favorece una evolución lenta y prolongada que garantiza a la vez madurez y frescor. La selección de las parcelas, que pueden ser más pequeñas que un jardín pero inmensas por su carácter, y la orquestación minuciosa de estos vinos en los ensamblajes Krug, contribuyen a este potencial de crianza excepcional. Tras un periodo de quince a veinte años, comienza en cierta manera una “segunda vida” para los Krug de Añada, durante la cual su equilibrio evoluciona a medida que las notas individuales van ganando intensidad. Al final de este periodo, los Krug de añada están listos para formar parte de la familia “Krug Collection”. Las botellas de Krug Collection se enumeran por orden decreciente a medida que se van agotando. Las botellas se conservan en óptimas condiciones, a temperatura constante, en las bodegas Krug de Reims y son garantizadas por Krug, gracias a un certificado de autenticidad firmado por Olivier Krug que se expide si se solicita.

El món de la sala i el vi, a Sant Sebastià


Off Gastronomika de Sant Sebastià abordarà del 21 al 23 de novembre, amb una destacada presència catalana, una qüestió tan interessant com la del importantíssim món de la sala, no sempre ben valorada, i el vi amb grans professionals, entre els quals no hi faltaran Josep Roca, Ferran Centelles, Juli Soler, Màrius Carol, Raül Bobet, Raül Balam Ruscalleda, David Molina...:

OFF Gastronomika reunirá a las grandes figuras de la sala y el vino
La carne y los asadores serán protagonistas en Planeta Parrilla
Tres días, tres concursos: Mejor Gintónic, Mejor Sumiller y Mejor Parrilla 
A menos de un mes de la inauguración de San Sebastian Gastronomika – Euskadi Saboréala 2011, se van desvelando más detalles de las múltiples actividades que acogerá el Palacio Kursaal durante los tres días de congreso.  
Uno de los puntos más destacados será, sin duda, la nueva edición de OFF Gastronomika, un congreso paralelo al de alta cocina –que tendrá lugar en la Sala de Cámara y la Sala 10–, dedicado a las demás disciplinas del sector gastronómico: la sala y gestión de restaurantes, el vino y la sumillería, el hotel, la coctelería y el popular Gin Tonic, el mundo de la parrilla… El objetivo de la organización es que San Sebastian Gastronomika – Euskadi Saboréala sea un congreso que una las diferentes ramas del sector y donde cada profesional pueda encontrar su espacio.
Durante el 21, 22 y 23 de noviembre pasarán por el Palacio Kursaal enólogos, viticultores, bodegueros, ingenieros agrónomos, sumilleres, cocteleros… Decenas de profesionales y expertos como Juli Soler y Ferran Centelles (el Bulli), Josep Roca (El Celler de Can Roca), Pedro Ballesteros (Master of Wine), Peter Dorelli (exbarman del Hotel Savoy de Londres), Nick Lander (periodista del “Financial Times”), Javier Ferradal (gourmet) o Fernando Gallardo (crítico de hoteles de “El País”), entre otros. Todos ellos nos aproximarán al mundo de la sala y el vino a través de interesantes ponencias magistrales y diversas catas que se desarrollarán en el marco de OFF Gastronomika.
Planeta Parrilla 2011
Dentro de OFF Gastronomika, se enmarca un certamen dedicado exclusivamente al mundo de la carne, Planeta Parrilla 2011, que tendrá lugar el miércoles 23 de noviembre. El universo de los asadores tiene una importancia capital en el País Vasco, por lo que no podía faltar una jornada donde los más importantes parrilleros nacionales e internacionales mostrarán su dominio de los fogones.
Entre las figuras presentes en San Sebastián estarán grandes nombres vascos como Hilario Arbelaitz (Zuberoa), Bittor Arguinzoniz (Etxebarri), Roberto Ruiz (Frontón de Tolosa), Patxi Larrañaga (Carnicería Patxi Larrañaga) o José Miguel Cendoya (Asador Katxiña); mientras que aprovechando la presencia en el congreso de los países invitados, también tendremos a cocineros latinoamericanos como Titita Ramírez (México), Héctor Solís (Perú) y Marcos Bassi (Brasil).  
El colofón a Planeta Parrilla 2011 será el II Concurso Nacional de Parrilla, que un año más reunirá en el Palacio Kursaal a los máximos parrilleros del país para demostrar que son los mejores en su especialidad. Las inscripciones todavía están abiertas; ya pueden  encontrar las bases del concurso y la ficha de inscripción en la web del congreso.      
Tres días, tres concursos
Además del II Concurso Nacional de Parrilla, OFF Gastronomika acogerá dos concursos más donde el gran atractivo serán sus espectaculares finales. Por un lado, el Concurso Oficial Mejor Sumiller de España 2011 (martes 22 de noviembre), el certamen de sumillería con más prestigio a nivel nacional donde competirán los ganadores de los concursos provinciales de todo el país. Los tres finalistas  deberán enfrentarse en una final en vivo y en directo.
El Gin Tonic ha adquirido una gran popularización en España durante los últimos años, y en San Sebastian Gastronomika – Euskadi Saboréala también habrá espacio para la coctelería. El lunes 21 de noviembre tendrá lugar el II Concurso Internacional de Gin-Tonic “Jordi Estadella”, patrocinado por Fever-Tree y que ya ha colgado el cartel de inscripciones cerradas con más de 40 solicitudes.
Para más información pueden visitar la web del congreso, www.sansebastiangastronomika.com

Califòrnia, experiència d'èxit analitzada a Vilafranca

L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès organitza pel 14 de novembre a l'Auditori del Vinseum Museu de les Cultures del Vi de Catalunya la Jornada d’Intercanvi d’Experiències d’Èxit. Té per objectiu conèixer de primera mà l’experiència d’agents d’altres regions vitivinícoles del món, juntament amb l’opinió d’experts de primer nivell en aquesta matèria. Aquesta jornada, centrada en el cas d’èxit de Califòrnia, "ens permetrà aprendre de les seves experiències d’èxit en el turisme del vi", segons l'organització.Al mateix temps, s'afegeix, "veurem com, a través d’un sistema de cooperació entre els diferents agents de la indústria (clúster), es poden crear sinergies i estratègies per potenciar una regió vinícola com a destinació enoturística".

Més informació a http://ie2.feedback.com

dijous, 27 d’octubre del 2011

Mor Josefa Llopart


La darrera representant de la 21ena generació de la família que fa més de 600 anys que manté la finca de Gelida d'on neixen els vins i caves de Torelló, Josefa Llopart, ha mort a les dues de la matinada a l'edat de 97 anys. Excel·lent cuinera, no hi havia dia que no tastés una o més copes de cava. La historia més recent de Torelló va començar quan la seva propietària, Josefa Llopart, es va casar amb Francesc Torelló Casanovas, els pares de l'actual presidenta de la companyia, Ernestina Torelló. Precissament, aquest dilluns Torelló va celebrar a la Torre d'Alta Mar de Barcelona el 60è aniversari de la seva primera ampolla de cava. Avui dijous publico a les pàgines de La Vanguardia una notícia referent a aquesta celebració. La missa funeral per Josefa Llopart serà a les dotze del migdia de demà divendres a l'església parroquial de Sant Sadurní d'Anoia. 

Celebración de altura en Torelló

Con pastel conmemorativo de Oriol Balaguer, las cavas Torelló han celebrado en la Torre d'Alta Mar el 60 aniversario de su primera botella de cava. Hoy, con la vigesimotercera generación de una família que lleva más de 600 años al frente de su explotación vinícola de Gelida, han alcanzado una producción de 700.000 botellas. Este año han conseguido penetrar en Noruega, Chéquia y China mientras esperan el primer pedido de Nueva York para finales de año. R. Francàs

Torna el fins ara estèril Debat de la Verema del Penedès

El dijous 3 de novembre torna amb el mateix format que l'any passa tel Debat de la Verema (l'antic Capítol dfe la Verema de l'Acadèmia Tastavins del Penedès), tot i que s'ha ampliat l'àmbit a bona part del territori que empara la DO Penedès. Es celebrarà a l’hotel Pere III de Vilafranca del Penedès, en la que ha esdevingut la trobada anual de tots els agents implicats en el sector del vi i el cava per fer balanç de com ha anat la verema i debatre els reptes que afecten el sector. Les experiències fetes fins ara han servit per parlar i parlar però  concretant ben poc. Fins ara ha estat un debat estèril que no ha contribuït a millorar les problemàtiques del Penedès. Com a novetat, s’ha ampliat el territori de debat a tot l’àmbit Penedès, convidant als presidents dels Consells Comarcals de l’Anoia, el Baix Penedès i el Garraf. Segons l'Acadèmia, el Debat de la Verema té com a objectiu principal "promoure el diàleg entre els diferents agents implicats en el sector del vi i el cava".El Debat començarà a les deu de la nit i s'allargarà fins a les dotze. de forma continuada, i com l’any passat, serà retransmès en directe per Penedès Televisió, en un format en el què els diferents participants aniran debaten tots els aspectes que afecten a la viticultura, la comercialització, la promoció i l’enoturisme. El col·loqui serà moderat pel periodista de Penedès Televisió Josep Maria Soler.

Hi han estat convidats els representants de:
  • Conselleria d’Agricultura
  • Incavi
  • Jarc
  • Institut Agrícola Sant Isidre
  • Unió de Pagesos
  • Asaja
  • Associació de Viticultors
  • Uvipe
  • Consell Comarcal de l’Alt Penedès
  • Consell Comarcal del Baix Penedès
  • Consell Comarcal del Garraf
  • Consell Comarcal de l’Anoia
  • Consell Regulador DO Penedès
  • Consell Regulador DO Cava
  • Institut del Cava
  • Pimecava
  • Confraria del Cava 
  • UEP
  • ADEG
  • Associació catalana d’enòlegs 
  • Dos representants  dels partits polítics amb presència al Parlament de Catalunya i alhora amb  presència en algun dels Consells Comarcals de l’Àmbit Penedès

dimecres, 26 d’octubre del 2011

Fira de Sant Martí de Montblanc, aquest cap de setmana


També a la Conca de Barberà hi ha aquest llarg cap de setmana amb pont diverses activitats al voltant de la Fira de Sant Martí de Montblanc, on es donaran a conèixer els vins de la DO i es farà una primera experiència de tast de vins 2.0.

La DO Conca de Barberà present a la 4ta Fira de Sant Martí de Montblanc

La Denominació d’Origen Conca de Barberà hi serà present amb maridatges, mostra de cellers i el vins&twitts.

La DO Conca de Barberà serà present per quart any a la Fira de Sant Martí que se celebra a Montblanc i està dedicada als productes agroalimentaris de qualitat. En aquesta edició la Denominació hi particpa també activament amb diferents activitats per donar a conèixer els vins que es fan a la Conca.
Divendres a la tarda es farà la presentació de la nova junta de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de la Conca de Barberà, i la DO orgnaitza un maridatge  dedicat exclusivament per a professionals del sector conduït per l’enòleg Martí Magrinyà.
Durant tota la fira hi haurà degustacions vins als estands dels cellers de la Conca de Barberà: Celler Vega Aixala (Vilanova Vins), Celler Mas Foraster, Celler Carles Andreu, Gatzara, Carlania Celler, Guspí i Molí dels Capellans.
Des del Consell Regulador es dóna molta importància a la Fira de Sant Martí com una fira ideal per promocionar els vins de casa nostra des del mateix territori. Resulta molt important donar a conèixer la Conca i els vins a actes, fires i mostres fora de les comarques, però també és important que la gent d’aquí conegui els nostres vins. A més la Fira de Sant Martí, després de quatre anys ja està plenament consolidada, fet que ho certifica el gran nombre de visitants foranis que s’interessen pels productes de qualitat de la Conca de Barberà. En l’edició anterior durant els dos dies es van registrar més de 6.500 visitants i es van fer 4.600 degustacions gastronòmiques i 3.000 de vi i cava. Aquestes xifres demostren que és una oportunitat de promoció excel·lent. Des del seu origen s'ha volgut centrar la fira en els productes agroalimentaris, això sí, apostant per la qualitat, la diferenciació i la innovació respecte les tradicionals fires gastronòmiques.
Una altra de les activitats són les visites gastronòmiques, un nou concepte de visita guiada en el qual el participant visita el pas de ronda i torres de Montblanc, les esglésies de Santa Maria i Sant Miquel i la Plaça Major, a més de fer dues degustacions i dos tastets de vi de la DO Conca de Barberà en dos establiments diferents de la vila. Aquesta iniciativa va sorgir com a novetat a l’edicó anterior i el bon funcionament i l'interès que van generar aquestes visites han fet que es continuïn realitzant durant els caps de setmana.
La DO Conca de Barberà també aposta per les noves tecnologies per tal de promocionar i donar conèixer els seus productes. Per aquest motiu un dels actes que més crida l’atenció és el vins&twitts, un tast 2.0 que se celebrarà el diumenge dia 30 a les 19.30 hores, que consisteix en fer un tast de vins utilitzant les noves xarxes socials i que en aquesta ocasió se centrarà en la varietat autòctona de la Conca: el trepat. Aquest acte està organitzat juntament amb el Museu de la Vida Rural i l’Ajuntament de Montblanc.

Elaboradors de vins i caves participants a la Fira de Sant Martí:
Celler Vega Aixala (Vilanova Vins), Celler Mas Foraster, Celler Carles Andreu, Gatzara, Carlania Celler, Guspí i Molí dels Capellans

Horari de la Fira de Sant Martí 2011::
Dissabte 29 i diumenge 30 d'octubre d'11,30h a 15h i de 17h a 21h:
- Es podrà veure al llarg de tot el dia cuina en directe, ponències sobre productes agroalimentaris, tasts, sortejos i showcooking.
- Tiquet de degustació
Es posaran a la venda els tiquets degustació a un preu de 7€ amb els quals es podran fer degustacions de vins i caves, gastronòmiques, de formatges i mel i cappuccinos. El preu inclou també la copa per a fer les degustacions de vins i caves.
- Sessió de vins&twitts (Diumenge 30 a les 19.30 hores)
L'interès pels vins i l'augment per l'afició a les noves tecnologies ens porta per primera vegada a la Fira de Sant Martí la realització d'un tast de vins 2.0, guiat per l'enòleg Martí Magriñà. Totes les persones interessades en participar-hi, cal que s'inscriguin prèviament. Més informació a: www.vinsandtwitts.wordpress.com



Comunicació DO Conca de Barberà

Consell Regulador de la Denominació d’Origen Conca de Barberà


La DO Conca de Barberà i el Museu de la Vida Rural creen vins&twitts la primera experiència de tast de vins 2.0
La segona sessió es farà el proper diumenge 30 d’octubre
Sota el nom de vins&twitts, i basant-se amb la plataforma twitter i un blog específic, el Museu de la Vida Rural i la DO Conca de Barberà, han creat l'experiència vins&twitts amb la intenció de programar tasts de vins 2.0. Els tasts, que es fan físicament, seran comentats on-line pels participants, conduïts per un enòleg i extrapolats a la xarxa. D'aquesta manera es pretén donar visibilitat als vins i caves de la DO Conca de Barberà a part de crear una experiència social on els comentaris i les opinions personals agafin rellevància.
L’objectiu vins&twitts és combinar l’afició pel vi amb les noves tecnologies. Amb el tast es pretén ensenyar al participant a aprofitar l’olfacte i el gust per localitzar referents aromàtics, amb un fruit, una flor, o qualsevol altre referent. I amb twitter perdre la por de comentar-ho i explicar les sensacions que un sent i rebre el feedback dels altres tant si són present al tast o ho segueixen on-line. El primer vins&twitts es va celebrar a l'agost al Museu de la Vida Rural coincidint amb la Festa de la Verema amb un èxit absolut.
La propera sessió presencial de vins&twitts es durà a terme a Montblanc el proper diumenge 30 d’octubre a les 19.30 h. i compta amb la co-organització de l’Ajuntament de Montblanc. Com en la primera edició, es durà a terme un tast de vins de la DO Conca de Barberà guiat per un enòleg i comentat directament a la xarxa. I en aquesra ocasió el protagonista del vins&twitts serà la varietat trepat de la Denominació d’Origen Conca de Barberà.
De moment podeu seguir el tag a twitter per estar atents de les novetats, activitats i experiències sobre la cultura del vi.

Com podeu participar?
Per participar a una sessió de vins&twitts només cal que, un cop obertes les inscripcions, us inscriviu a través del nostre correu electrònic. Heu d’assistir al tast de vins amb el vostre dispositiu preferit (ordinador, laptop, telèfon mòbil, iPhone, iPad…) disposareu d’una sala preparada i amb connexió wifi.
Preu de la inscripció: 5,00 € (inclou plaça, dret al tast, copa i connexió wifi)
Com fer la inscripció?
Un cop obert el període d’inscripcions envieu-nos un mail amb les vostres dades de contacte a info@museuvidarural.cat. També podeu fer la vostra inscripció a través d’una menció a @vinsandtwitts a twitter.
El període d’inscripcions actualment es troba en espera.
Com podeu seguir on-line els vins&twitts?
Podeu fer el seguiment dels tasts de vins a través del nostre twitter o del nostre blog. L’etiqueta #vinsandtwitts es troba permanent en funcionament, podeu utilitzar-la per filtrar els twitts relacionats amb el món del vi o fer-la servir per etiquetar les vostres opinions sobre els vins o caves per donar-les-hi visibilitat.

Blog de vins&twitts:
Perfil de vins&twitts a twitter:

El trepat
El trepat serà l’autèntic protagonista de la propera edició del vins&twitts.
Per qui no el conegui s’anomena trepat a una varietat de vinya autòctona de la Conca de Barberà. De brotada primerenca i sensible a les gelades de primavera però més resistent a malalties criptogàmiques, dóna vins de bona acidesa i graduació alcohòlica mitjana, molt característics. Amb el trepat s’obtenen uns vins rosats i uns vins base per a caves molt personals, amb els quals ha obtingut un gran reconeixement de qualitat, que han permès que la DO Conca de Barberà l’adopti com a exponent de singularitat. Als últims anys han aparegut també els nous negres 100% trepat així com excel·lents cupatges per a vins blancs.
El trepat s’ha cultivat a la Conca des de sempre, menyspreat en moltes ocasions per oferir poc grau, ha entrat finalment en un procés d’investigació de les seves possibilitats, encarrilada per valents productors que han apostat fort per aquesta varietat. D’aquesta embranzida n’han sortit propostes de gran qualitat des de vins rosats a caves fantàstics que han estat sel·leccionats i premiats en diferents ocasions.
Optar per un producte autòcton lligat a la qualitat en front la quantitat és una aposta no poc arriscada que s’enllaça molts cops amb un treball ecològic i minuciós, en aplicar precisament els valors que defineixen el nostre Museu com la matèria, l’esforç, l’espai, el temps… És una lluita per mantenir singularitats i fer-ho esmerçant-hi més esforços dels que serien necessaris en qualsevol empresa.

Mostra de vins i caves catalans a Andorra


Aquest cap de setmana, a banda de a Gandesa, es fa una mostra de vins i caves de Catalunya a Andorra. Hi participen una desena de cellers, alguns d'important prestigi:

L'ILLA DEL VI, MOSTRA DE VINS I CAVES DE CATALUNYA A ANDORRA
El cap de setmana del 29 i 30 d'octubre, el celebrarà l'Illa del VI, una mostra de vins i caves catalans i andorrans a Escaldes-Engordany.
 
Situada en el hall del cèntric centre comercial Illa Carlemany d’Escaldes-Engordany, la Mostra de vins i caves de Catalunya a Andorra, serà la primera fira de vins i caves catalans i andorrans que se celebra a Andorra. Amb la presència de cellers de diferents denominacions d’origen catalanes i andorranes, s’adreça a un públic tant andorrà com visitant, que pel pont de Tot Sants, visitarà el país.

Aquesta mostra s’emmarca dins la capitalitat cultural catalana, que aquest 2011 recau en el comú d’Escaldes-Engordany, i pretén mostrar la rica i diversa cultura vitivinícola que hi ha a Catalunya.

L’Illa del Vi es podrà visitar en el hall interior del centre comercial l’Illa Carlemany, a partir de les 12h del dissabte 29 i el diumenge 30 d’octubre de 2011. El funcionament serà mitjançant l’adquisició d’un tiquet degustació, al preu de 5 €, amb el que el visitant tindrà dret a dues degustacions de vi o cava, més una magnífica copa Riedel de regal. Hi haurà, a més, la opció d’adquirir un tiquet de repetició d’una degustació, al preu de 2 €.

Aquesta fira està organitzada per l’empresa vilafranquina Parenthesis junt amb el periodista andorrà Joan Berenguer, amb la col·laboració del Comú d’Escaldes-Engordany i el centre comercial Illa Carlemany.

Els cellers confirmats són:

·    Albet i Noya: DO Penedès i DO Cava
·    Acustic: DO Montsant
·    Bodegas Torres: DO Penedès, DOQ Priorat i DO Catalunya
·    Casa Beal: Andorra
·    Covides Vinyes·Cellers: DO Penedès i DO Cava
·    Esteve i Ferrón: DO Penedès
·    Heretat Mas Tinell: DO Cava i  DO Penedès
·    Jané Ventura: DO Penedès i DO Cava
·    Marqués de Gelida: DO Cava
·    Roqueta Origen: DO Catalunya
·    Vinícola del Priorat: DOQ Priorat


Formació enoturística a les Rías Baixas

Totes les regions vitivinícoles s'estan posant les piles pel que fa a l'enoturisme. A les Rías Baixas han organitzat una iniciativa que he trobat interessant, la qual us adjunto a continuació:


El Centro Comarcal do Salnés acoge este jueves y viernes un curso de comercialización enoturística dirigida a los asociados y a las personas vinculadas al sector


LA RUTA DO VIÑO RÍAS BAIXAS FORMA A SUS ASOCIADOS PARA MEJORAR SUS COMPETENCIAS Y DIFERENCIAR SUS PRODUCTOS ENOTURÍSTICOS


Pontevedra, 26 de octubre de 2011.- Conocer el mundo del vino desde el punto de vista de la comercialización y la creación de un producto turístico: éste es el objetivo del nuevo curso que celebra la Ruta do Viño Rías Baixas. Orientado a continuar ofreciendo formación de calidad e interés a sus asociados y a todas aquellas personas vinculadas al sector e interesadas en el enoturismo, el seminario estará impartido por la experta en Gestión Turística y Marketing Estratégico de Turismo, Alicia Estrada. Un total de 40 alumnos tendrán así la oportunidad de aumentar sus compentencias en materia de creación y distribución turística durante este curso, que se impartirá jueves y viernes, en horario de mañana y tarde, en el Centro Comarcal do Salnés.

Este seminario tiene un carácter teórico-práctico, dividido en cinco bloques que girarán en torno a las nuevas tendencias en enoturismo, el uso de sinergias para poner en marcha nuevos productos o la elección de los canales de distribución idóneos para los productos enoturísticos que disponen los asociados a esta Ruta. En este sentido, buena parte del curso estará centrado en la búsqueda de aquellos elementos que puedan diferenciar la oferta enoturística de Rías Baixas como pueden ser la sostenibilidad y la Responsabilidad Social Corporativa como ejes de este posicionamiento diferencial. El presidente de la Ruta do Viño Rías Baixas, José Ramón Meiriño, explicó que el objetivo de este tipo de cursos pasa por “ampliar nuestros conocimientos para poder rentabilizar las grandes posibilidades de desarrollo que tiene el enoturismo entre nuestros asociados”.

El curso terminará con un taller práctico en el que se conocerán casos reales en los que ya se están aplicando con gran éxito las técnicas de comercialización y mejora del producto turístico.

Fricandó matiner, al Penedès


Amb uns dies de retrad avui dimecres el Consell Regulador de la DO Penedès ha donat a conèixer que divendres passat el molt seguit programa 'Fricandó matiner' de RAC105 aterrès al Penedès. Aquesta és la nota de premsa:


El “Fricandó Matiner” de RAC105 porta més de 100 persones al Penedès

La Denominació Origen Penedès, el Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès, el Patronat de Turisme de Vilafranca i Vallformosa han fet possible que el Fricandó matiner vingués a Vilafranca del Penedès. El  dia 21 d’octubre, de 6:00h a 10:00h, el programa despertador en català que compta amb 150.000 oients va emetre des del Teatre Cal Bolet convocant a més de 100 seguidors de la comarca i rodalies que els van poder veure i gaudir en directe.

En Vadó Lladó, presentador del programa, juntament amb els seus locutors habituals, l’Ivan Medina, La Núria Casas i en Peyu van protagonitzar una emissió fresca, divertida i trepidant amenitzada per les intervencions de col·laboradors com el Josmar o el Xavi Cazorla. Les entrevistes realitzades al Director de la D.O. Penedès i President del Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès, el Sr.Francesc Olivella i a la Sra. Maria Dolors Rius, Regidora de Comerç i Turisme de Vilafranca, van deixar declaracions com: “Cal venir al Penedès per viure experiències turístiques, gastronòmiques i culturals com la propera Fira del Gall” o “El Penedès és una bona destinació si tenim en compte la seva proximitat amb Barcelona i Tarragona. Des de la ciutat implica un desplaçament curt i econòmic”. Durant el programa, l’equip d’en Vadó va sortejant una panera plena de productes del territori que van quedar repartits per tot Catalunya.
Un cop finalitzat el Fricandó Matiner, l’equip del programa, els seus oients i les càmeres de 105TV van pujar a un autocar per anar a Vallformosa on els esperaven les “Olimpíades Bacus”.  3 hores repletes d’emocions, rialles i treball en equip entorn a proves relaciones amb el món del vi i del cava que van permetre als invitats descobrir tots els racons de les caves de Vilobí del Penedès: el museu del vi i el cava, el Celler Pinyol o la sala de la cúpula entre d’altres.
El fi de festa es va celebrar al Winery Convention Center de Vallformosa, una sala professional única al Penedès especialment equipada per fer-hi convencions. Allí els “fricanderos” van viure l’entrega de premis als equips guanyadors que van rebre un estoig de fusta amb el cava gran reserva GALA de Vallformosa.
El programa es pot escoltar a través de la web http://www.rac105.cat/2011/10/ja-pots-escoltar-el-fricando-matiner-del-21-d-octubre-de-2011. Aquest esdeveniment va ser enregistrat per les càmeres de 105TV i es podrà veure un resum dins la seva emissió habitual al canal Rac105.

Jornada tècnica sobra la GTXA blanca a Gandesa


Quan la Festa del Vi de Gandesa ja escalfa motors, la capital de la Terra Alta ha acollit avui una jornada tècnica sobre la varietat sobre la qual la DO Terra Alta ha centrat bona part de la seva singularització i promoció de forma molt encertada:

Jornada tècnica sobre Garnatxa blanca

Gandesa ha acollit avui la celebració d’una jornada tècnica sobre la varietat Garnatxa blanca, promoguda per l’Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i organitzada amb el suport del Consell Regulador DO “Terra Alta” (CRDOTA), l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i VITEC Parc Tecnològic del Vi, amb el suport de l’Ajuntament de Gandesa. El president del CRDOTA, Jaume Descarrega, ha volgut adreçar “un agraïment especial” a l’ICEA per haver considerat la Garnatxa blanca dins de les seves accions divulgatives entorn les varietats de raïm tradicionals a Catalunya. En l’acte de presentació, hi ha hagut representació de totes les entitats organitzadores, destacant la presència del director general de l’INCAVI, Jordi Bort i del president de l’ICEA, Josep Maria Vives. També ha presidit l’acte de presentació Carles Luz, president del Consell Comarcal de la Terra Alta.

La transferència de coneixements i experiències als cellers, principal objectiu de la jornada
L’esdeveniment ha comptat amb la participació de 48 assistents. INCAVI ha presentat els primers resultats de la “Caracterització enològica de la Garnatxa blanca” i la “Recerca de llevats autòctons en Garnatxa blanca”. El Parc Tecnològic del Vi ha presentat resultats sobre ”Avaluació de la Garnatxa blanca en el procés de vinificació” (un dels primers estudis impulsats per VITEC des de l’inici de la seva activitat a l’any 2008). A nivell més general, s’han presentat comunicacions sobre la història, caracterització vitícola, importància i distribució geogràfica d’aquesta varietat. La jornada també ha comptat amb les intervencions d’una representació dels enòlegs dels cellers inscrits al CRDOTA, qui han aportat la seva experiència pràctica entorn la producció de vins monovarietals de Garnatxa blanca. Finalment, un tast comentat de vins “Terra Alta Garnatxa blanca” ha permès fer una petita radiografia de la gran qualitat i singularitat d’aquestes elaboracions. Des de l’ICEA s’ha anunciat que per al 2012 està prevista l’edició d’un Dossier Agrari que contindrà totes les comunicacions presentades.

Entitats organitzadores, ponents i participants, destaquen la bona acollida de la iniciativa del distintiu “Terra Alta Garnatxa blanca”
El marc de la jornada també ha servit per fer una breu presentació del distintiu “Terra Alta Garnatxa blanca”. Jaume Martí, secretari del CRDOTA ha destacat que la iniciativa del distintiu és “pionera i pel moment, única a Catalunya”. Tothom ha coincidit en valorar molt positivament el nou distintiu com a estratègia de diferenciació i valorització de la producció vitivinícola del conjunt de la DO “Terra Alta”. Des de la vigència d’aquest distintiu – a primers d’aquest any –  han estat 18 partides de vins de 10 cellers diferents les que han aconseguit la qualificació “Terra Alta Garnatxa blanca”, amb un volum total de 242.900 Litres.

Experts confonen un vi de tetra brick per un de nivell en un tast

Un bon amic que sap que m'agraden aquestes coses m'ha enviat un link (http://www.rtve.es/alacarta/videos/mas-gente/mas-gente-reto-cocina-vino-mesa-vino-elaborado/1206943/) del programa + Gente de la Primera de TVE. Un reporter fa tastar un vi de tetra brick a alguns companys (també hi ha algun amic) de professió, alguns bons tastadors i amb una llarga experiència. Força tastadors el confonen per un vi de més alta qualitat, fins i tot hi ha qui li donaria medalla. Parlen de "bona criança" o d'elegància  quan tasten a cegues un Don Simón de García Carrión. Després molts cellers treuen pit dient que han guanyat aquesta o altra medalla o premi. No us perdeu l'espai. Jo m'ho he passat molt malament veient les patinades de gent que conec.

Dansa d'alt nivell, a l'espot de Nadal de Freixenet



Aquest any Freixenet vol ressaltar al seu espot televisiu nadalenc "els valors del talent, l'esforç constant per aconseguir els èxits proposats, l'èxit i la a recerca de l'excel·lència". Volen posar en valor i donar suport a la dansa, amb una doble vessant. D'una banda ho fan de la de Sara Baras, l'artista flamenca, i de l'altra de la dansa clàssica i contemporània personalitzada en el Centre Nacional de Dansa, dirigit pel primer ballarí i coreògraf José Carlos Martínez. La posada en escena de la campanya, que ha estat  ideada novament per l'agència JWT, es realitzarà a Barcelona produïda per Oxigen i sota la direcció del britànic Howard Greenlagh, que ja ho va fer amb gran èxit en els espots de les nedadores de la natació sincronitzada el 2009.