divendres, 10 de maig del 2013

El Consell Comarcal de l'Alt Penedès destaca la cooperació entre empreses i entre diferents sectors productius per la promoció turística i enoturística


Els representants de sis cooperatives catalanes van explicar la seva experiència en una ‘Jornada sobre innovació productiva i social’ organitzada per l’Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal del Consell Comarcal de l’Alt Penedès per donar a conèixer les possibilitats d’aquest model empresarial en l’actual context econòmic. Lluïsa Llop, vicepresidenta del Consell Comarcal, i Valentina Martínez, consellera comarcal d’Empresa i Ocupació, van obrir la jornada explicant que les cooperatives s’estan adaptant millor a la crisi que altres empreses i que és el moment idoni per explorar aquest model empresarial amb gran tradició a Catalunya i a l’Alt Penedès (a la comarca hi ha 53 cooperatives amb més de 1.100 socis). Malgrat el seu potencial, el model empresarial cooperatiu és relativament desconegut per moltes persones vinculades al món de l’empresa. Lluïsa Llop va destacar que les cooperatives generen ocupació estable i, en molts casos, donen feina a persones amb algun tipus de discapacitat o dificultat especial. Valentina Martínez va emfatitzar el fet que moltes cooperatives treballen per al desenvolupament energètic sostenible o en la producció agrícola ecològica.
            Després de les presentacions inicials, va començar la primera ponència que va anar a càrrec de l’interventor de comptes de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, Mario Andrés, que va parlar sobre els ‘Trets essencials de les cooperatives’. Tot seguit, els representants de sis cooperatives catalanes (Joan Marcé–Covides, Juli Silvestre-Nou Verd, Ramon Ros i Jordi Huguet-La Garbiana, Sergi Santacana-Santacana i Naranjo Assessors, Joan Clotet-Mas Albornà i Cristina Molero i Eduard Guijarro-Cooperem) van explicar la seva experiència al capdavant  de cooperatives que treballen en diversos àmbits i que tenen orígens i trajectòries molt diferents. Van cloure la jornada el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella, i el director general d’Economia Social i Cooperatives i Treball Autònom de la Generalitat, Xavier López. Ambdós van destacar “la gran tradició del model cooperatiu a Catalunya i a l’Alt Penedès”. Francesc Olivella va anunciar la propera presentació per part del Consell Comarcal d’un projecte d’incentivació de l’ocupació autònoma en què s’explicaran els avantatges del model cooperatiu. Olivella també va defensar el model cooperatiu a un altre nivell, el de la cooperació entre empreses i entre diferents sectors productius amb vistes a la promoció turística i enoturística de la comarca. Al seu torn, Xavier López va lloar la capacitat d’adaptació i d’innovació de les cooperatives, que “s’adapten als cicles econòmics en els bons i en els mals moments, fent reajustaments quan les coses van malament i repartint els beneficis entre els socis quan les coses van millor”. Tenint en compte els avantatges i l’èxit de les cooperatives, el director general va afirmar que “no són un model del passat, sinó un model del futur”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada