El director general
de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca,
Alimentació i Medi Natural (DAAM), Jordi Sala, ha presidit avui la cloenda de
la Jornada ‘La petjada de carboni en l’elaboració dels vins de la comarca del
Priorat’, que s’ha dut a terme al Parc tecnològic del Vi, a Falset. a jornada
ha estat organitzada pel grup Leader ‘Consorci Leader Priorat – Baix Camp’, que
va ser seleccionat pel DAAM per a desenvolupar el Programa Leader 2007-2013 en
l’àmbit territorial de la comarca del Priorat i divuit municipis del Baix Camp.
La jornada ha tractat del càlcul de la petjada de carboni en els cellers,
l’impacte dels cellers en el canvi climàtic, de com fer del compromís ambiental
un avantatge competitiu, l’experiència de dos cellers del Priorat, i la
presentació d’una aplicació gratuïta per a calcular la petjada de carboni.
El projecte
‘+ Vino – CO2’ pretén “revaloritzar la viticultura i la seva aportació al medi
ambient, a més de dotar d’una qualificació mediambiental aquells cellers que
incorporin tècniques que contribueixin a la disminució dels gasos d’efecte hivernacle
(GEH)”. En el projecte hi ha participat el Consorci Leader Priorat – Baix
Camp, juntament amb cinc grups més de les Illes Balears, Aragó, Navarra,
Múrcia, i el País Basc. L’objectiu general del projecte és la millora del medi
ambient, la generació d’ocupació o millora de les condicions d’ocupació
associat a la millora mediambiental, a més de la posada en valor de pràctiques
que mitiguin l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. I com a objectius
específics cal destacar la formació de viticultors i tècnics de petits cellers
del territori; la definició d’una metodologia de certificació ambiental en el
sector vitivinícola que asseguri una minimització d’emissió de GEH i l’elaboració
d’un sistema d’auditoria a través de Normatives i Segells per a reconèixer, en
el mercat, la contribució de la vitivinicultura sostenible a mitigar el canvi
climàtic. En el projecte hi han participat dos cellers del Priorat: Clos
Mogador de Gratallops (DOQ Priorat) i Vinyes Domènech, situat a Capçanes (DO
Montsant), cellers que han facilitat les seves dades per tal de poder fer el
càlcul de la seva petjada de carboni i obtenir la certificació ambiental.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada