Catalunya tindrà enguany un gran
concurs de vins. Són els Premis Vinari, que convoca Vadevi.cat amb la
col·laboració d'altres mitjans especialitzats, com la revista Cupatges, i el
suport del Departament d'Agricultura de la
Generalitat i l'Institut Català de la Vinya i el Vi, a més de l'Ajuntament de
Vilafranca del Penedès, seu del concurs. Els tastos i l'avaluació dels vins
participants s'organitzarà en una fase prèvia i una final. A la fase prèvia es
convocaran diverses sessions de tast, en funció del nombre de vins
participants, en que el jurat, format per professionals, sumillers, enòlegs o
premsa especialitzada, tastaran a cegues els vins. D'entre aquests vins
tastats, els que obtinguin les puntuacions més altes passaran al tast final. A la tardor es farà el tast final, en el
que uns vint tastadors de prestigi en una sola sessió, tastaran i puntuaran els
vins preclassificats per definir la puntuació final i els premis. Amb els
premis decidits al tast anterior, però mantinguts en secret per l'organització,
es convocarà una gala d'entrega de premis al Teatre Casal de Vilafranca del
Penedès en que es farà l'entrega del premis en una cerimònia "orientada a
assolir una gran repercussió mediàtica".
S’afirma des de l’organització
que “poer primera vegada, Catalunya disposarà d'uns premis en que es
reconeixerà i es donara difusió de la qualitat dels vins que s'hi elaboren”. S’afegeix
que “tots els països elaboradors de vi tenen els seus propis certàmens, guies,
actes, per promoure els vins locals. Es tracta que la prescripció dels vins
locals es faci des de casa i no des d'altres indrets, especialment si aquests indrets també
elaboren els seus propis vins, als que, lògicament, afavoreixen. Els concursos
tenen, a més a més, el valor afegit de la imparcialitat, atès que es tasta i es
valora els vins a cegues, sense que els tastadors sàpiguen quin vi estan puntuant”. També s’apunta que Catalunya és
l'únic indret del món en que, essent un indret elaborador i exportadors de
vins, s'hi consumeixen més vins forans que locals. És per això que “cal
reforçar la difusió dels nostres vins al mercat català, al que hi ha un marge
ampli fer-hi créixer les vendes. Un dels millors recursos per difondre la
qualitat dels vins d'un indret són els concursos, en els que un jurat format
per professionals, sommeliers, enòlegs, premsa especialitzada i altres
prescriptors, valoren a cegues els vins participants i en distingeixen els
millors amb guardons, classificats en diverses categories”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada