dijous, 30 de setembre del 2010

La bona marxa de Castillo Perelada


Aquest dijous, a la recontra d'Economia de La Vanguardia, publico la bona marxa de les vendes de Castillo de Perelada, impulsades per l'exportació:

La exportación impulsa Castillo Perelada

Sus ventas crecen un 5% al cierre del mes de agosto

RAMON FRANCÀS
Perelada
El grupo Castillo Perelada ha incrementado en un 5% sus ventas acumuladas de este año, al cierre del mes de agosto, respecto al mismo periodo del 2009. El buen comportamiento de las ventas en plena crisis encuentra respuesta en los excelentes resultados de sus exportaciones, que llegan a 41 países de todo el mundo y que han alcanzado un +39,6%. En cambio, sus ventas en el mercado nacional continúan mostrando signos de estancamiento, experimentado un incremento del ­+0,7%. Castillo Perelada ya cerró el 2009 creciendo un +1,8%, hasta los 36,4 millones de facturación. Especialmente destacable este año es la marcha de sus cavas, cuyas ventas llevan creciendo un +22%. Ello está significando que su bodega de Vilafranca del Penedès se encuentre cerca de su techo productivo. Los crecimientos en las ventas de sus vinos prioratitos también están siendo muy significativos. Con los caldos de Cims de Porrera han visto incrementar la facturación un +31%, y con los de Casa Gran del Ciurana de Bellmunt del Priorat un +436% gracias al tirón de su tinto GR-174, de precio muy ajustado. Por otra parte, la gran notoriedad de su vino de aguja Blanc Pescador les ha llevado a lanzar recientemente al mercado con gran éxito el Pescador Rosé.
Castillo Perelada, que ha diseñado una nueva campaña publicitaria con el objetivo de “dar más contenido informativo a su renombrada marca”, según su director de marketing, Eugeni Llos, ha anunciado para la segunda mitad del próximo año el inicio de las obras de su nueva gran bodega de vinos tranquilos de Perelada, con la que se quiere apostar de forma decidida por el enoturismo y que incluso incluirá habitaciones sobre el parque de barricas. La nueva bodega, presupuestada en unos 20 millones de euros, se está redimensionando tras un retraso de cerca de tres años a causa del hallazgo de restos arqueológicos. La construcción, donde se elaborarán los vinos de más alta gama de la compañía, se integrará bajo la Granja del Castillo de Perelada, que se convertirá en “un mirador sobre el paisaje”.

El drama del viticultor i el preu del raïm


A l'agost entrevistava per La Vanguardia el màxim responsable d'Unió de Pagesos a l'Alt Penedès, Josep Marrugat. La seva història està penjada en aquest blog. En Marrugat explicava que per cinc quilos de raïm li paguen el que li costa un cafè. Avui dijous, a la contra de El Periódico, publiquen una entrevista a un pagès de Sant Martí Sarroca que s'expressa en termes similars. 

GENT CORRENT

Viticultor del Penedès. La seva família cultiva el mateix tros de terra a Sant Martí Sarroca des del 1840. Però són mals temps per a la vinya.

Josep Tort: "Em paguen el quilo de raïm a 25 cèntims i me'n costa 40"

Dijous, 30 de setembre del 2010 NÚRIA NAVARRO

És la sisena generació d'una família que cultiva la mateixa vinya al Penedès. Josep Tort (Sant Martí Sarroca, 1950) ha vist el pas de les mules al tractor, i de l'orgull pagès a la impotència. En plena verema -les seves 23 hectàrees produeixen uns 57.500 ceps-, li dol que el raïm que cultiva vagi a parar a cases com Codorníu i Torres per un preu que no li sembla just.

-Tinc documents de propietat de la masia des del 1840. L'amor a la terra s'ha anat transmetent de pares a fills. Jo em recordo veremant des dels 6 anys, junt amb la família i els temporers que venien del Maestrat i de Terol. Llavors era una festa. Ara és una immensa preocupació.

-¿Què el preocupa?

-Em paguen les varietats tradicionals per al cava a 25 cèntims el quilo. I les negres -que havien arribat als 60 cèntims- estan per sota dels 25.

-¿Un mal negoci?

-¡El preu de cost ronda els 40 cèntims el quilo! Darrere d'aquests 40 cèntims hi ha el manteniment de la maquinària, els fungicides, l'adob, la mà d'obra. Estic obligat a recórrer a les reserves. Però hi ha més coses…

-Vostè dirà.

-Amb la baixada de la demanda interior de vins tranquils, no solament paguen una misèria, sinó que arribes amb 20.000 quilos de merlot ja recol·lectat i et diuen que no el volen.

-¿I què fa amb tant de raïm?

-Vendre'l a un celler de vi a granel a una tercera part del preu. El mercat català està en mans de tres grans grups, que no han deixat de créixer. Venen, per exemple, una marca blanca de cava a la Gran Bretanya a un euro i mig. Si descompta el vidre i els marges comercials, ¿què hi guanyem els productors?


-Una vida de resistent, la seva.

-No he conegut mai un altre ofici. M'agrada adequar la vida al cicle vegetatiu: plantar, mimar les vinyes, veure aparèixer els ceps, observar la seva frondositat... I amb l'entrada del tractor en l'explotació i, més tard, de la veremadora mecànica, tot resulta menys dur. Però sempre estàs sotmès a coses que no pots controlar. Sobretot el clima. Jo he arribat a recollir el raïm descalç com en un arrossar.

-El clima també va a la seva, sí.

-Ara mateix estem recollint una varietat tardana, la parellada, que se'ns podreix. Hem fet totes les bones pràctiques vitícoles, però a finals d'agost va ploure. Massa humitat... I vénen els enòlegs, que des del seu laboratori creuen que dos i dos són quatre, i plantegen les seves exigències. Però a la vinya no hi ha res exacte.

-Escolti, ¿vostè no s'ha qüestionat mai el seu destí?

-Als 18 anys era un expert en maquinària agrícola. ¡El número u de la meva promoció! Vaig rebre mitja dotzena d'ofertes de treball. Però jo pertanyo a la terra. Li vaig dir al meu pare que si mecanitzàvem el camp m'hi quedava. Ho va acceptar i he estat el primer de la saga a vendre la producció als elaboradors de vi.

-Abans d'això, ¿què feien?

-Abans cada explotació tenia un celler rudimentari. Una vegada elaborat, descansat i abrillantat el vi, per Nadal podíem oferir una partida de 3.000 litres al millor postor. Hi havia un munt d'agents comercials recorrent el Penedès. Però ara els vins més joves i afruitats necessiten unes instal·lacions serioses, amb controls de temperatura i fermentació, que costen molts diners.

-Total, que la glòria del seu raïm se l'emporten uns altres.

-Quan bec un Torres tinc un punt d'orgull. Alguna goteta té alguna cosa de mi. La ràbia és que siguin tan egoistes amb els seus comptes de resultats. La continuïtat de les explotacions familiars perilla.

-¿El seu fill seguirà escrivint la història de la vinya?

-El 2000 li vaig plantejar si volia quedar-se amb l'explotació. Però ell havia respirat des de petit les incerteses: pedregades, sequeres, cases que menyspreen el raïm perquè dóna poca graduació o perquè n'hi ha massa producció. Li va sortir l'oportunitat de treballar fora de casa i la va aprofitar.

-Una decepció, m'imagino.

-En aquell moment em va doldre, però el comprenc. Jo m'he acostumat a viure entre la incertesa i la gratitud. Però això s'acaba...

-La terra seguirà sent-hi.

-Doncs s'haurà d'arrencar la vinya i fer cultius extensius, o llogar funcionaris perquè cuidin el territori. Ens omplim la boca amb el comerç just i potser hauríem de fixar-nos més en el que està passant al costat de casa.

Premis per a dos restaurants dels EUA


Cada cop es fan passos més sòlids per tal d'elevar la presència dels vins catalans a les cartes dels restaurants. Ara, gràcies a la patronal AVC, aquest treball també s'ha ampliat internacionalment. Dos restaurants nordamericans han estat premiats per disposar d'un 23% de vins catalans a les seves cartes. És un fet molt meritori. Els seus responsables passen tota la setmana a Catalunya visitant cellers (Torres a Pacs del Penedès i al Lloar, Albet i Noya, Freixenet, Castell de Perelada, Can Ràfols dels Caus...). Dimarts a la nit se'ls va oferir un sopar d'alt nivell al restaurant Ú de les Gunyoles. El menú repassava la cuina medieval posada al dia d'aquest establiment que destaca per les ganes d'agradar i pel respecte pels productes, els sabors i els punts de cocció.

Dos restaurants americans, premiats amb el CARTAVI Internacional

El restaurant B44, de San Francisco, i Casa Mono, de Nova York, han estat distingits per la presència de vi català a les seves cartes

El concurs CARTAVÍ Internacional organitzat per l’Associació Vinícola Catalana amb el suport D’ACC1Ó neix amb l’objectiu de premiar l’alt índex de presència de vins catalans a les cartes dels restaurants en diversos països.

En aquesta primera ocasió l’anàlisi s’ha centrat en els Estats Units on després d’un llarg procés de prospecció dels restaurants amb influència catalana i de l’estudi acurat de les seves cartes de vins, el jurat CARTAVÍ Internacional ha decidit premiar el RESTAURANT B44 situat a San Francisco i propietat del vilafranquí Daniel Olivella i el RESTAURANT CASA MONO situat a New York, per considerant-los bons ambaixadors del vi català amb una representació superior al 23% de vins catalans en la totalitat de la seva carta.

Els premiats han rebut el seu guardó i diploma, que els certifica com a guanyadors i alhora ambaixadors dels vins catalans al seu país, el dimarts 28 a la tarda de mans de l’Hble. Sr. Josep Huguet Conseller d’Innovació, Universitats i Empresa.

L’estudi de les cartes de vi nord-americanes ha permès a l’organització d’analitzar el tipus de consum de vins en aquests establiments, que ha determinat que de promig hi ha entre 3 i 4 vins catalans a copes per degustar a cada establiment i que el 71% de referències catalanes a les seves cartes són de vins negres.

Els establiments premiats i els finalistes d’aquest concurs internacional són els següents:
Costa Oest: Restaurant B44, San Francisco
Costa Est: Restaurant CASA MONO, New York
Reconeixement Especial: Restaurant BOQUERIA, New York
Finalistes: El Bazaar, Los Angeles
La Paella, Los Angeles
El Meson, Houston
Mercat a la Planxa, Chicago
Neptune Oyster, Boston
Xixón Café, Miami

Els Restaurants CASA MONO i B44 estan gaudint durant aquesta setmana d’una estada enoturística per les zones del Penedès, l’Empordà, el Priorat, la Conca de Barberà i la DO Cava. Els 13 Cellers col·laboradors en aquest primer projecte ofereixen als premiats una visita d’aquelles que fan goig: passejada per les vinyes, les seves instal·lacions, un tast guiat per l’enòleg de la casa i un àpat per finalitzar la visita.

D’altra banda cal remarcar que tant Joan Gil com Enric Porta, Director i Secretari General respectivament de l’Associació Vinícola Catalana, consideren que accions de promoció d’aquest tipus son de gran importància pel sector i ajuden a prestigiar i posicionar Catalunya com a regió de grans vins i caves.

Per aquest motiu des de l’Associació Vinícola Catalana s’està preparant pel proper any l’ampliació del CARTAVI Internacional, expandint aquest reconeixement a Restaurants amb àmplia presència de vins catalans d’altres països com Mèxic i Japó.

dimecres, 29 de setembre del 2010

El 29-S i la verema


El 29-S obliga el Grup Freixenet a tancar dos dies, la qual cosa suposa tot un atzucac en plena verema donat que cal córrer a collir un raïm que s'està podrint a causa de les últimes pluges. Està sent una verema molt complicada. La situació d'incertesa per la meteorologia i la vaga va fer que divendres passat es batés el rècord històric d'entrada de raïm al celler Segura Viudas de Torrelavit: 1,4 milions de quilos de raïm. Als cellers tenen por dels piquets, per això Freixenet ha decidit tancar. A Torres, en principi, volen treballar amb normalitat. Si tenen piquets tancaran per evitar problemes. Des de Freixenet es lamenta que en el món agrari no s'estableixin serveis mínims i se senten "injustament tractats".

dimarts, 28 de setembre del 2010

Vins catalans a NY


Sovint he tractat el tema de la importància de la promoció en el món del vi. Ara s'ha anunciat una iniciativa que té força interès.
Les Denominacions d'Origen del vi i la cuina catalana, protagonistes de la sessió formativa que organitza PRODECA al Culinary Institute of America
El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), a través de l’empresa pública Promotora d’’Exportacions Catalanes (PRODECA) organitza, els dies 29 i 30 de setembre, una sessió formativa, al campus del Culinary Institute of America a Nova York, en el marc del conveni de col·laboració subscrit amb aquesta prestigiosa institució acadèmica dels Estats Units, dedicada a la formació de cuiners i professionals de l’alimentació.
En aquesta ocasió, les denominacions d’origen del vi i la cuina catalana són els protagonistes de les sessions formatives, on els alumnes del Culinary Institute of America podran conèixer les característiques que distingeixen les diferents zones vinícoles catalanes, les varietats que s’utilitzen en l’elaboració del vi, la metodologia emprada, les possibilitats de maridatge que presenta, així com les relacions entre el vi i la salut.
En aquesta actuació, PRODECA compta amb la col·laboració de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI). Així, el seu director general, Oriol Guevara, serà l’encarregat de dirigir la sessió teòrica, dedicada a les denominacions d’origen del vi de Catalunya, que inclourà un tast de vins de diferents denominacions d’origen, dirigit per Guevara. Es tastarà vins presents al mercat dels Estats Units, i aportats per les empreses participants en aquesta iniciativa:
Bodegas Miquel Torres   DO Penedès, DO Conca de Barberà
Castell de Perelada             DO Empordà
Castell del Remei                DO Costers del Segre
Freixenet                              DO Penedès, DO Catalunya, DO Montsant, DOQ  Priorat, DO Cava   
Gramona                               DO Penedès
Grup Pons                             DO Costers del Segre

Pel que fa al taller de cuina, Carles Tejedor, cuiner del restaurant Via Veneto de Barcelona, serà l’encarregat d’introduir als alumnes en l’elaboració de plats tradicionals catalans com l’esqueixada de bacallà, patates al forn amb ous i ceps, i la crema catalana, així com tècniques més modernes per a la realització d’aquest plats tradicionals catalans. Oriol Guevara participarà també en el taller de cuina amb propostes de maridatge dels plats amb diferents vins, tot exposant les seves característiques
L’organització d’aquesta actuació formativa forma part de l’acord que van signar el Culinary Institute of America, PRODECA i la Fundació Alicia el passat 25 de març, a Nova York, i que inclou també mòduls formatius en alimentació i cuina catalana impartits per experts catalans destacats per Prodeca.

Sis finalistes de la Penedesfera i RAC 1



La Penedesfera ha fet un comunicat anunciant els sis finalistes dels Premis Blocs de Catalunya que formen part de la Penedesfera, entre ells el que ara esteu llegint. Els guardons es lliuren aquest divendres a Mataró. A més, aquest matí han recomenat vi-franc.blogspot.com a RAC1. Moltes gràcies.


6 Blocs penedesfèrics opten als Premis Blocs Catalunya

Fins a 6 blocs que formen part de la Penedesfera, la comunitat de blocaires del Penedès entès aquest com l'àmbit de l'Anoia, l'Alt i Baix Penedès i Garraf, són finalistes als Premis Blocs Catalunya. L’acte de lliurament dels Premis Blocs serà aquest divendres 1 d’octubre a Mataró i és organitzat per l'Associació STIC.cat. Fins al moment cap blocaire penedèsfèric ha guanyat aquest guardó, tot i ser nominats en diverses ocasions. L'any passat el Bloc de la Penedesfera, format per tots els apunts dels més de 700 blocaires penedesfèrics que parlen sobre la comunitat, web 2.0 i TIC relacionats amb el territori va ser entre els 10 finalistes en la categoria de blocs corporatius. La Penedesfera és la comunitat de noves tecnologies més nombrosa de Catalunya i el seu portal www.penedesfera.cat recull la publicació de 55.000 apunts i també als usuaris de twitter del territori.

Aquest són els finalistes penedesfèrics a les següents categories:

Personal: Des de la terra del paper, Joan Pinyol (Capellades)
Personal: Viniesfera, Gemma Urgell (Vilafranca del Penedès - Bellvei)
Gastronomia: Vi-franc, Ramon Francàs (Vilanova i la Geltrú)
Gastronomia: Bitàcola culinària, Rosa Rocías (Bellvei)
Política: Comunicació en xarxa, Ricard Espelt (Copons)
Política: Idees que giren al voltant del món rural, Jordi Bertran (Vilafranca del Penedès - Copons)

Èxit de la Mostra?

L'organització ha fet una lectura molt positiva, afagant-se en el nombre de visitants, de la 30ena edició de la Mostra de Vins i Caves de Catalunya. Una altra cosa seria valorar el nombre de cellers participants i el nivell dels vins oferts. Quina és la vostra opinió?

       Èxit d'assistència a la 30 Mostra de Vins i Caves de Catalunya
Creix un 20% el nombre de tastos que han servit els cellers participants

 
La 30 Mostra de Vins i Caves de Catalunya, que organitza cada any el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) mitjançant l’Incavi, amb el suport del sector vitivinícola català, va tancar les seves portes el passat diumenge amb un èxit d’assistència i participació. Es van servir 120.000 tastos, un 20% més que l’any passat i hi van participar 32 cellers, representants de les 12 Denominacions d’Origen vinícoles de Catalunya. El nombre de visitants va ser semblant al de 2009, uns 200.000.


Un aspecte de la 30 Mostra de Vins i Caves de Catalunya
Un aspecte de la Mostra d'aquest any 2010
 













Durant aquests 30 anys d’existència, la Mostra, que té lloc a Barcelona coincidint amb les festes de la Mercè, s’ha convertit en un referent del sector vitivinícola català pel que fa a la difusió i promoció dels seus productes i un aparador excepcional per informar a tots els consumidors de Catalunya i d’altres llocs d’Espanya i de l’estranger de la qualitat i diversitat dels vins i caves catalans. La Mostra de Vins i Caves de Catalunya és una de les fires populars de vins més consolidades i que compta amb més afluència de públic.
 
Un dels aspectes destacables d’aquest any ha estat la gran participació del públic assistent a les activitats programades a la Mostra. Més de 1.400 persones han participat en les presentacions, tastos dirigits pels cellers i professionals del sector, concerts en el marc de “Música i Vi” i activitats de la sala polivalent.
 
Però encara són més significatius els 120.00 tastos que s’han servit per part dels cellers participants, un 20% més que en la darrera edició, i els quasi 250 vins i caves presents aquest any 2010.
 
En la Mostra d’enguany cal remarcar la gran presència de visitants dels creuers del port de Barcelona i l’interès del públic més jove per conèixer els productes vinícoles elaborats a casa nostra.
 
Entre les novetats d’aquest any s’ha d’esmentar també la nova campanya “De l’Origen al Plaer”, el 50è aniversari de la DO Penedès, el Celler de la Mostra i les diverses activitats realitzades a la sala polivalent.
 
La Mostra va ser inaugurada el passat dijous, dia 23 de setembre, pel secretari general del DAR, Xavier Castella, que estava acompanyat del director general de l’Incavi, Oriol Guevara.
 
Castella va destacar que la Mostra ha incrementat en un 20% els cellers participants (32 cellers), i s’ha reafirmat en un referent del sector vitivinícola en la divulgació i promoció dels seus productes a la ciutat de Barcelona. Per a Castella, el fet que marques com Torres, Freixenet i Codorniu hagin tingut estand a la Mostra és un fet a destacar.
 
El secretari general del DAR i el director general de l’Incavi van destacar l’impuls de les noves tecnologies en aquesta edició, ja que s’ha apostat per una Mostra virtual, on el visitant ha pogut trobar i comprar a través d’Internet els vins i caves. Per Guevara, això dóna continuïtat a l’edició del 2010 i permet que s’allargi més enllà de les festes de la Mercè.
 

Enoturisme al Penedès, paquets complets


Coincidint amb  la Mostra de Vins i Caves de Catalunta, Enoturisme Penedès  va recollir dades per arribar a la conclusió que l'enoturista barceloní cerca ofertes de cap de setmana completes:

Els barcelonins cerquen propostes enoturístiques completes

Els passats 23, 24, 25 i 26 de setembre, coinicidint amb la 30ª Mostra de Vins i Caves de Catalunya, el Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès va tornar a ser present en aquest important esdeveniment, per tal de poder donar difusió sobre l’àmplia oferta en matèria turística entre el gran nombre d’assistents.                        

L’espai d’enoturismePENEDÈS va atendre un important nombre de persones, en la seva majoria de Barcelona o la seva àrea metropolitana, que s’acostaven a l’estand amb l’objectiu de recollir informació corresponent a les activitats que es duen a terme en el territori, així com sobre propostes turístiques de cap de setmana completes, que contemplessin diferents activitats ja preprogramades.

Entre tots aquests visitants, cal destacar un interès creixent en poder disposar d’una oferta formada per paquets turístics complets, que els permetin aprofitar al màxim la seva estada, descobrint la variada oferta del Penedès.

Desde enoturismePENEDÈS, es van recollir dades de quasi 400 persones, interessades en rebre informació periòdica de les propostes sobre la destinació, que seran incloses a la base de dades ja existent de persones a les que es fan arribar les diferents propostes i activitats dels membres del club.

Es prepara el segon Cava & Twitts al Penedès


2n Cava & Twitts al Penedès

El primer Cava&Twitts va ser al Vendrell, amb motiu de les 2es Jornades de la Penedesfera l’any passat. Ara els organitzadors d’aquest esdeveniment 2.0 mensual i amb seu habitual a Barcelona, han tornat a triar el Penedès per celebrar el seu 2n aniversari. Serà a les Caves Castellroig de Subirats el proper 23 d’octubre i amb uns ponents de luxe. Teniu més informació de com participar-hi a http://www.cavaandtwitts.com/cavatwitts-2ndo-aniversario.

D'altra banda:

Més punts de venda per la Samarreta Solidària El Penedès

La iniciativa de la Samarreta Solidària “El Penedès” continua camí de la propera edició de La Marató de TV3, a on van a parar tots els beneficis de la seva venda. Ara se li han sumat dos nous punts de venda als ja existents: l’Oficina de Turisme de Cubelles i l’Oficina d’Informació del Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès. Recordeu que la Samarreta Solidària també es ven en punts de venda puntuals. Properament es vendrà durant la celebració del Cavatast de Sant Sadurní d’Anoia i recentment ha estat venuda a les parades de l’Institut d’Estudis Penedesencs d’Omnium Cultural a Vilafranca del Penedès i a la Fira ECO Sant Cugat Sesgarrigues. Cal fer especial menció i agraïment a la parada que va tenir el blocaire Enric Giner a a Diada de l’11 de Setembre on va arribar a vendre fins a 63 samarretes en només un matí. Recordeu que qualsevol persona pot col.laborar acollint un punt de venda de la Samarreta Solidària “El Penedès”. Només cal que envieu un e-mail a la Penedesfera i demanar-ho.



La Rioja 'Tiempo de Vendimia'


La Vanguardia estava farcida de continguts vitivinícoles aquest dilluns. Fins i tot incloïa un encartament de 12 pàgines sobre La Rioja ('Tiempo de Vendimia'). L'encartament publicitari oferia una àmplia informació sobre enoturisme: allotjaments, cvisites a cellers, vinoteràpies, cursos de cata, maridatges, rutes, activitats culturals... És admirable veure l'esforç que fa La Rioja per promocionar-se a Catalunya (el lloc del món on més riojas es consumeixen). Potser l'administració catalana i els consells reguladors de les denominacions d'origen catalanes podrien prendre nota.

Vi com el de fa 2.000 anys a Galilea


Aquest prolífic dilluns també he publicat a La Vanguardia un divertimento que té la seva gràcia tot i la seva limitadíssima producció. Quina opinió us mereix?

Vino fruto de la Pasión
En Vilalba dels Arcs recrean un vino siguiendo la elaboración de hace 2.000 años en Galilea

RAMON FRANCÀS
Vilalba dels Arcs

Coincidiendo con la representación de La Passió por parte del grupo local de teatro, en Vilalba dels Arcs (Terra Alta) elaboran por Semana Santa un apasionado vino que recrea los métodos de hace 2.000 años en Galilea. Se trata de un vino dulce obtenido íntegramente de uvas de garnacha blanca de una viña muy vieja. Las uvas son obsequiadas generosamente cada año por un vecino del pueblo. Según explica el bodeguero Xavier Clua, uno de los colaboradores del proyecto, incluso el mosto se obtiene a través del tradicional prensado de las uvas con los pies, que realizan los escolares del municipio. La iniciativa, según Clua, “tiene un destacado componente didáctico”. El mosto se hace fermentar en jarras y en unas ánforas que sellan con barro y que que se encargaron expresamente a un artesano de la Ribera d’Ebre. La fermentación se produce en contacto con las pieles de la garnacha blanca sin temperatura controlada y la elaboración se completa, como se hacía por parte de los galileos en tiempos de Jesucristo, con hierbas aromáticas y miel, lo que le aporta un franco sabor dulzón. El resultado final es el Vi de la Passió, un vino de escasísima producción, sólo medio centenar de botellas cada año.              

Dolça iniciativa a Sitges



També aquest dilluns publicava a La Vanguardia un reportatge sobre un dels grans tresors vitivinícoles de Catalunya, la malvasia de Sitges de l'Hospital de Sant Joan Baptista. Què us sembla aquesta iniciativa d'apadrinament per a garantir la continuïtat d'aquesta joia benèfica?

Dulce apadrinamiento
Sitges apadrina las vides de la ancestral malvasía, uno de los emblemas del municipio

R. FRANCÀS
Sitges

Cuenta la leyenda que los primeros sarmientos de la dulce malvasía llegaron a Sitges de la mano de un almogávar que, a principios del siglo XIV, acompañó a Roger de Flor hasta el Mediterráneo oriental para sumarse a la lucha contra los turcos que asediaban el imperio bizantino. Hay quien cree que las uvas de malvasía bien hubieran podido ser las utilizadas para elaborar el vino de los dioses griegos, el Vinum Arvisium, ya que esta variedad toma el nombre de una deformación italiana del puerto griego de Monemvasia, en el sur del Peloponeso. Pese a ello, se mantiene cierta controversia sobre si esta variedad procede de tierras helenas o si, más bien, es originaria de Asia Menor. No parece haber duda, sin embargo, que la milenaria malvasía se produjo en Grecia durante los siglos XIV a XVI y que venecianos y otros mercaderes la vendieron en Constantinopla, Italia, Francia o España. Sea como fuere, no es ninguna leyenda que a principios del siglo XVIII el cultivo de la noble y ambarina malvasía ocupara una cuarta parte de la tierra del término municipal de Sitges. Pero la llegada de la plaga de la filoxera, la aparición del cava y los elevados costes de producción pusieron contra las cuerdas a esta variedad de esférica uva blanca. Consciente de que su cultivo acabaría desapareciendo, el diplomático Manuel Llopis de Casades quiso evitarlo legando en 1935 al Hospital de Sitges su viña del sector del Aiguadolç, hoy un ínfimo reducto verde en un municipio turístico donde el palmo de suelo tiene el valor del oro, y su negocio familiar de elaboración de malvasía. La condición era mantener intacta la elaboración de este sabroso elixir. Aún actualmente el albacea del legado debe recibir anualmente 12 botellas de la auténtica malvasía de Sitges, que se elabora en una centenaria bodega que es toda una joya, para dejar constancia de su continuidad.
    La mayor demanda ha llevado a la fundación que gestiona este benéfico hospital geriátrico de Sitges, que preside el alcalde del municipio, Jordi Baijet, a plantar más viñas. Con el objetivo de hacer viable la última plantación, un total de 684 vides situadas junto al Hospital de Sant Joan Baptista, en una tierra que se dejó en barbecho durante dos años, la fundación del hospital ha lanzado una campaña de apadrinamiento de cada vid, al precio de 30 euros por planta. El administrador del hospital, Roland Sierra, asegura que “la malvasía es uno de los emblemas más importantes de Sitges y con esta campaña contribuiremos a mantener y preservar nuestro legado histórico”. La nueva viña, que pretenden convertir en su “joya de la corona”, se destinará a la elaboración de vino ecológico. La campaña, según Sierra, pretende implicar a todos aquellos ciudadanos de Sitges y de la comarca del Garraf que creen que la malvasía es “uno de los principales signos de identidad” de este municipio. La campaña también se dirige hacia aquellas personas que estiman “el valor de las tradiciones”. Quien apadrine una vid recibirá, en tres años, una foto de su “ahijado”.
    En el boletín de apadrinamiento se llega a afirmar que “si te gusta el proyecto, no te lo pienses más”. Se añade que “es igual la edad que tengas, si estudias o trabajas, o a quién votaste en las últimas elecciones”. De hecho, el administrador del Hospital de Sant Joan Baptista no tiene dudas de que “la malvasía está muy por encima de la política”.

Vins d'alçada


Aquest dilluns signava un reportatge per obrir la secció Vivir de La Vanguardia sobre els nous vins d'alçada. En aquesta àmplia informació es recullen manifestacions en favor i d'altres que alerten del perill de la proliferació de vinyes als Pirineus. Quina és la vostra opinió?  


Vinos de altura

Los viñedos catalanes llegan a los pies del Pirineo con el cambio climático


RAMON FRANCÀS
Barcelona

El progresivo adelantamiento de las vendimias, la obtención en las zonas más calurosas de uvas descompensadas por una maduración y un grado alcohólico excesivo, la falta de complejidad aromática, un mayor riesgo de proliferación de nuevas enfermedades en las viñas o una menor acidez de las uvas (lo cual es especialmente preocupante para la elaboración del champán o el cava) son algunas de las anunciadas consecuencias que se ciernen sobre el vino si no cesa el incremento de las temperaturas fruto del cambio climático. Se calcula que en el próximo medio siglo la temperatura continuará subiendo, un promedio de 2,04ºC en las regiones vitivinícolas, siendo los cambios más drásticos en el sur de Portugal y España (2,85ºC más), y los menores en Sudáfrica (0,88ºC más). En los últimos 20 años han visto adelantar hasta diez días el inicio de la vendimia en no pocas bodegas del corazón vitivinícola de Catalunya, el Penedès. Desde la bodega Martí Serdà, de Santa Fe del Penedès, afirman que "cada año se adelanta y se acorta más la vendimia". 
    El calentamiento global está desplazando hacia el norte, hacia el Pirineo, la plantación de no pocos viñedos. Hoy se obtienen uvas, con resultados francamente positivos, de zonas donde hasta hace bien poco no había ni una sola vid, como un antiguo campo militar (Talarn) adquirido por Bodegas Torres que ha acabado siendo amparado por la DO Costers del Segre. Este viñedo, el de Sant Miquel de Tremp, ocupa 132 hectáreas a los pies del Pirineo, a una altura de 850 metros sobre el nivel del mar, donde se han plantado variedades como merlot, chardonnay, riesling, pinot noir o viognier, aunque aún no han comercializado ningún vino. En Torres, donde llevan 20 años analizando las maduraciones de la uva, han querido estudiar especialmente los efectos del cambio climático con un viñedo plantado con una variedad de uva tinta, la tempranillo, con diversos sistemas de conducción. Este viñedo experimental, de poco más de una hectárea, ha sido plantado en Sant Martí Sarroca (Alt Penedès) y servirá para estudiar soluciones para poder alargar la vendimia con garantías. El presidente de esta compañía, Miguel A. Torres, cree que en los próximos 40 años se irán adaptando los viñedos en Catalunya “jugando con las zonas más frías y más altas, apostando por variedades de uva de climas más cálidos como la monastrell o aplicando soluciones prácticas como disminuir la densidad de plantación de los viñedos o hacer que las vides tengan una menor superficie foliar expuesta al sol, mientras que el riego será indispensable”. En Tremp también destaca el proyecto de Castell d’Encus, del prestigioso enólogo Raül Bobet, de Joaquim Molins y de Joaquín Pascuas, que sí ha empezado a comercializar vinos blancos y tintos de altura que han conquistado rápidamente un gran éxito. Raül Bobet reclama "no simplificar la solución al cambio climático al hecho de elevar las viñas de altitud", y recuerda los problemas de falta de maduración de las uvas a causa del frío y la lluvia que suelen encontrarse con más asiduidad en altas cotas. Bobet receta "tiempo, paciencia y humildad ante la naturaleza". Este proyecto único cuenta con unos destacados lagares de fermentación esculpidos en la piedra, que son el fruto de la estancia de los monjes hospitalarios. 
     Incluso ya hay viña en Andorra, como la de Nagol (Sant Julià de Lòria) a 1.050 metros de altitud, de la que la bodega Casa Beal-Vinyes d’Alta Muntanya elabora un particular vino blanco con la variedad gewürztraminer (el Cim del Cel). Joan Visa, el propietario de Casa Beal, asegura que "queremos hacer historia, aunque sabemos que es una tarea complicada, pero esperamos que en unos años se hable de los vinos de estas tierras y sean reconocidos por su calidad y personalidad". La viña, con el cambio climático, también ha regresado a la Cerdanya. La bodega Torre del Veguer de Sant Pere de Ribes (DO Penedès) se ha lanzado a la aventura de crear una viña experimental en Bolvir de Cerdanya, donde han plantado la variedad de uva tinta pinot noir y la blanca müller thurgau. Este será el primer año que vendimiarán en el marco de un proyecto que “busca dar respuesta al cambio climático y devolver la viña a la Cerdanya”, según la directora técnica y copropietaria de Torre del Veguer, Marta Estany. No menos interesantes son los vinos Cap Negre, que elabora el presidente de los enólogos catalanes, Josep Anton Llaquet, al otro lado de los Pirineos, en Felluns (Languedoc-Rosellón), en unos viñedos situados hasta los 600 metros de altitud. Por su parte, las bodegas Castell de Perelada del Empordà y Mas Martinet del Priorat han participado en el programa Life Priorat, un proyecto subvencionado por la Unión Europea que tiene el objetivo de desarrollar y evaluar un sistema sostenible de viticultura de montaña que reduzca al máximo el impacto en el paisaje, el suelo y los cursos de agua, sin renunciar por ello a seguir obteniendo uvas que permitan elaborar vinos de calidad excepcional. 
No todo el mundo, como el director general del Institut Català de la Vinya i el Vi de la Generalitat, Oriol Guevara, ve con buenos ojos la proliferación de viñedos en el Pirineo. Afirma que "es un tema muy delicado", y añade que "las plantaciones en los Pirineos no son necesariamente la solución al cambio climático". En este sentido recuerda que "las vides son plantas con mecanismos capaces de adaptarse a los cambios de temperatura". Paralelamente a la plantación de viñedos donde nunca se habían cultivado, gana enteros en Catalunya la recuperación de ancestrales variedades de uvas autóctonas. La lista de variedades recuperadas es ya más que notable: trobat, garró, escanyavelles, Marina Rión, Belat, variedad número 4 de Querol, trepat blanc, sumoll blanc, colló de gat, esperó de gall, massacamps, mandó, garroficio (troballa casual), carinyena blanca, parrella, picapoll negre, rojal, moscatell negre, moscatell vermell, xarel·lo vermell, moll, morenillo, giró, ribot...

dissabte, 25 de setembre del 2010

Medalla de mèrit per a Can Bonastre


El celler Can Bonastre, de Masquefa, s'ha endut la medalla d'argent al convçcurs del món de pinot noir (Mondial du Pinot Noir), celebrat a Suïssa. El premi té mèrit, com es recorda des d'aquest celler, donada la dificultat de conrear la delicada varietat pinot noir en un clima mediterrani com el de la DO Penedès. D'aquest vi de Can Bonastre només s'elaboren 6.000 ampolles anuals. Aquest negre es comercialitza a Espanya, Holanda, Alemanya i Brasil. El propietari del celler, Martí Vallès, sempre s'ha confessat un amant de l'elegant varietat pinot noir.

Gran festa a Vilarnau


Les caves Vilarnau d'Espiells (Sant Sadurní d'Anoia) van organitzar aquest divendres un nou acte enoturístic d'alçada. Música en viu, sopar maridatge amb els vins i caves del grup González Byass (va destacar amb llum pròpia el cava Albert de Vilarnau) i més música en viu maridada amb un gintònic de London Gin amb Fever-Tree va ser l'oferta d'aquesta iniciativa que pretén lligar emoció i art. Els participants només van pagar 40 euros per participar en una vetllada amb un meritori sopar servit amb entusiasme pel restaurant El Gat Blau de Vilafranca del Penedès i on no va faltar un bon gall negre del Penedès. A més, els assistents, dirigits per l'enòloga de la casa, Eva Plazas, van poder tastar raïms de macabeu, xarel·lo i parellada, així com mostos fermentant d'aquestes tres varietats blanques tradicionals del Penedès. Tot plegat, una molt bona iniciativa.

Alícia Sánchez-Camacho, a Segura Viudas


La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va visitar aquest divendres les caves Segura Viudas de Torrelavit acompanyada de la diputada popular sadurninenca Dolors Montserrat. El president de Freixenet, Josep-Lluís Bonet Ferrer, va ser qui va rebre els representants del PPC. Sánchez-Camacho va dir que "cal potenciar la marca Catalunya a la resta d'Espanya", així com potenciar l'empresa familiar, les petites i mitjanes empreses i els autònoms. Què en penseu?


González Byass festeja 175 anys


No hi va faltar ni pernil del bo ni flamenc del millor en la festa feta a Xerès aquest dijous per festejar el 175è aniversari de Gonález Byass. Els moltíssims convidats van vestir d'etiqueta en una vetllada que es va allargar fins les set del matí. Hi van assistir mig miler de persones, entre elles, òbviament, el gerent de Caves Vilarnau, Damià Deàs. A la festa hi van anar Victorio & Lucchino, la comtessa de Romanones, Vicky Mrtín Berrocal, la princesa Beatriu d'Orleans, Antonia Dell'Atte, Carmen Martínez Bordiu i el seu marit José Campos o Carmen Lomana.

divendres, 24 de setembre del 2010

Els premis Tàstum


La Riera de TV3, l'amic Toni Falgueras, l'inoblidable Jordi Estadella i l'elaborador Josep Maria Albet són alguns dels guardonats pel Premi Tàstum 2010. És molt interessant que des de l'administració es premïi la tasta d'un sector tan destacat com aquest. Felicitats a tots els premiats. A continuació adjunto la nota de premsa del DAR.

La sèrie La Riera de TV3, guanyadora del Premi Tàstum Especial 2010

El periodista Jordi Estadella i l'empresari Josep Mª Albet, d'Albet i Noya, són alguns dels guardonats de la tercera edició del Fòrum Agroalimentari de Catalunya

El president de la Generalitat, José Montilla, acompanyat del conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, presidirà el proper 18 d’octubre, al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), el lliurament dels Premis Tàstum 2010.
Tàstum, Fòrum Agroalimentari de Catalunya, organitzat pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) pretén afavorir la interrelació entre els productors, els transformadors, els distribuïdors i els cuiners, així com propiciar un debat sobre el camí que ha de seguir en el futur el primer sector industrial de Catalunya. En l’edició d’enguany, s’abordaran dos temes de màxima actualitat: les xarxes de proximitat i les xarxes socials. Experts en la matèria exposaran els seus punts de vista i les claus perquè la implementació d’aquest tipus de xarxes pugui ser un èxit.

D’acord amb el veredicte d’un jurat integrat per professionals de prestigi, el Premi Tàstum Especial ha estat per la sèrie La Riera, de TV3. És la sèrie més gastronòmica de Televisió de Catalunya, on la cuina és totalment autèntica. La Riera és la història d'una família que regenta un restaurant en un poble de la costa, i per tant, el cuinar i el menjar són dos pilars fonamentals de la sèrie. Un dels atributs a valorar d’aquesta producció és el fet que tots els plats es preparen expressament, es promou el producte de gran qualitat i de proximitat i només hi ha vins amb DO catalanes. La carta del restaurant, a més, s’adapta a cada temporada. La Riera permet fomentar entre els telespectadors la gastronomia catalana i l’art de la cuina, en base a aliments de qualitat i de proximitat, on es posa en valor el dia a dia dels productors del país.

En l’edició d’aquest any, s’ha fet una menció especial a Ramon Roqueta Roqueta, industrial vitícola de reconegut prestigi. Actualment, és el president d’honor de Bodegues Roqueta, i també de la Societat vitivinícola Masies d’Avinyó. Des de l’any 1999, ha exercit com a president de l’Associació Vinícola Catalana, càrrec que ha abandonat aquest estiu. Roqueta, va ser distingit amb la medalla de l’Agricultura Catalana, així com amb la medalla President Francesc Macià. La menció especial vol reconèixer la professionalitat d’aquest empresari català, que ha impulsat una important tasca vinícola al nostre país.

D’altra banda, el premi Tàstum de Difusió ha estat atorgat, a Jordi Estadella, a títol pòstum,pel seu compromís per la cuina i la gastronomia catalana. Gran defensor del sector agroalimentari català, Estadella va començar la seva carrera periodística a Radio Joventut, on donava vida a personatges com Tito B Diagonal, amb el qual feia gala del seu característic sentit de l’humor. L’any 1985 va debutar a televisió amb el programa Piano Bar de Televisió de Catalunya. Després va presentar el programa Filiprim, a la mateixa cadena. A Televisió Espanyola va presentar el programa No te rías que es peor i el concurs Un, dos, tres responda otra vez, entre d’altres. Des de l’any 1995, dirigia el programa L’aperitiu de boca en boca, a COMRàdio, on quedava palesa la seva passió per la cuina i la gastronomia. Una altra faceta coneguda d'Estadella va ser la de doblador: havia estat la veu d'actors com Peter Sellers i de personatges de ficció com l'Os Yogui i l'Inspector Gadget. Jordi Estadella va ser guardonat amb una menció d’Honor dels Premis Ràdio Associació. Aquest premi, passarà a denominar-se a partir d’ara, Premi Tàstum Difusió Jordi Estadella.
El Premi Tàstum Vinya i Vi de Producció ha estat per Josep Mª Albet, d’Albet i Noya, empresa de la que n’és director tècnic. Aquest celler és pioner a Espanya en el cultiu ecològic de vins i caves, al qual es dedica des de la seva fundació l’any 1978. Josep Mª Albet és un gran impulsor dels vins ecològics a la D.O. Penedès i darrerament ha estat un dels ferms defensors dels vins elaborats amb varietats autòctones, concretament, del xarel·lo. Albet i Noya exporta un 80% de la seva producció a gairebé tot el món, però el percentatge més alt arriba a Alemanya, seguit de Suïssa, Dinamarca, França, Estats Units i Japó. Els vins més premiats de la casa han estat el “Reserva Martí”, el “Xarel·lo Clàssic”, l’”Adrià” i el “Syrah”. Els productes d’Albet i Noya, a més de ser elaborats de forma 100% ecològica, busquen contínuament la millora de la qualitat mitjançant l’experimentació en la producció. Un bon exemple n’és la creació del primer gelat elaborat a partir de raïm Xarel·lo ecològic Albet i Noya, junt amb la casa de gelats Maxims de Barcelona i el Restaurant Cal Xim de Sant Pau d’Ordal. Després de dos anys de proves, el passat estiu van posar aquest innovador producte a la venda.
El Premi Tàstum Vinya i Vi de Distribució i Comercialització ha estat pel Celler de Gelida per promoure la gran diversitat dels vins i caves catalans al seu establiment. Des del 1895, aquest celler ofereix una amplíssima selecció de vins de tot el món, inclosos els catalans. Actualment, Toni Falgueres està al capdavant del negoci, i amb l’ajuda dels seus fills són cinc les generacions que han regentat aquest negoci. Per adaptar-se a les noves exigències del mercat, fa més de vint anys que Falgueres va transformar la tradicional bodega de barri en una tenda especialitzada, va crear una empresa distribuïdora i una altra d’importació de vins. Una de les seves màximes ha estat sempre la qualitat, conèixer qui és l’elaborador per fer-te una idea de la qualitat i la garantia del vi. Per aquest motiu, al Celler de Gelida no es ven cap vi que Falgueres no conegui personalment.
Durant la tercera edició del Tàstum 2010, també tindrà lloc el lliurament de tres modalitats més:
-Premi Tàstum Jove Artesà Alimentari Innovador 2009: Lluís Estrada. Pastisser de Barcelona (Barcelonès).
-Premi Tàstum a la Innovació Tecnològica Agrària 2009:
· Innovació Agrària: Jordi Vilarrasa (Garrtoxa)
Finalista: Martí Verdés (La Segarra).
· Innovació Agroindústria: Embotits Salgot, S.A (Barcelonès)
Finalista: Promic, S.A (Osona).
-Diplomes de Mestres Artesans Alimentaris 2007-2008: Enguany s’atorgaran 26 diplomes de mestres artesans alimentaris. En concret, corresponen per oficis, a 9 pastissers, 8 forners, 7 cansaladers-xarcuters, 2 xurrers. Per demarcacions, 13 pertanyen a les comarques de Barcelona, 6 a les de Girona, 5 a les de Lleida i els 2 restants a les de Tarragona.



Podeu trobar més informació i veure vídeos dels premiats al bloc: http://blocs.gencat.cat/blocs/AppPHP/tastum/#, així com a Facebook http://www.facebook.com/tastumcat i Twitter http://www.twitter.com/tastum http://www.facebook.com/tastumcat.

Verd d'Albera i Vinya-roel


La nit d'aquest dijous, vigilia de la Mercè, em van fer descobrir al restaurant Vinya-roel del carrer Villarroel de Barcelona el vi jove blanc Verd d'Albera 2009, del Celler Martí Fabra de Sant Climent Sescebes, de l'Empordà. És meritòria la seva ajustada relació qualitat-preu (uns 5,10 euros, al restaurant gairebé el doble) i el seu caràcter terpènic. M'ha agradat també la seva frescura, fruitositat i notes cítriques, tot i que el moscatell es fa massa evident. Està centrat en les varietats moscatell i garnatxa: chardonnay 15%, moscatell 50%, garnatxa blanca 20%, lledoner (garnatxa roja) 15%. Des del celler informen que ha estat votat com un dels millors vins espanyols en el Premi New Wave (UK). Dels prop de 900 vins degustats per alguns dels grans enòlegs del Regne Unit, només 124 destacats. I en aquesta exclusiva llista apareix el Verd Albera de Martí Fabra (13,5º). També ha obtingut 88 punts Peñin / ***** relació qualitat. La nota de tast del celler indica que ofereix "color palla i vora verdosa. L'aroma és de fruita gebrada i ténotes de perfum de pera, flor de taronja i suggeriments de cítrics amb algunes espècies. Molt fresc i atractiu. Entusiasma".
El restaurant-enoteca Vinya-roel (www.vinya-roel.com) és un establiment que considero modèlic per contribuir a acostar el món del vi a un públic ampli amb preus de botoga.

dijous, 23 de setembre del 2010

Vi per a consagrar



De tant en tant salten noticies sobre el món del vi que són força singulars, com aquesta de Mèxic. El que no sé és si els cellers Joan Sardà o De Muller ja han mogut fitxa:

Prevén importar la bebida, lo que incrementará su precio por permisos y trámites

Se quedarán iglesias sin vino de consagrar por la falta de producción en México

Gabriel León Zaragoza

Periódico La Jornada
Jueves 23 de septiembre de 2010, p. 42
La Arquidiócesis de México alertó sobre una crisis en el abastecimiento de vino de consagrar nacional en las parroquias, debido a que en julio pasado las empresas vitícolas suspendieron la producción de la bebida.

Advirtió que sin una reactivación de la producción de vino de consagrar mexicano, diócesis enteras deberán recurrir a la importación de barricas y botellas, principalmente desde Estados Unidos, Chile, España, Italia y Francia.

La importación del vino de consagrar, precisó, tiene más complejidades que las meramente económicas: “La adquisición de barricas debe contar sin excusa con el sello episcopal de aprobación, el cual debe estar respaldado en análisis encomendados por los obispos para certificar la pureza del vino.

Si de estas barricas, una compañía distribuidora quisiera embotellar, también requeriría la validación de los obispos de la diócesis productora y de la diócesis destinataria.

A lo anterior se suma el incremento del precio para el producto por los trámites aduanales de derechos arancelarios y el aviso sanitario por importación de bebidas alcohólicas en nuestro país, pagos que tendrían que cubrir las casas importadoras, mencionó.

El arzobispado informó que dos meses después de que la empresa Casa Pedro Domecq y otras productoras suspendieran la elaboración de vinos para consagrar, las bodegas mexicanas han sido testigos de cómo las reservas de la bebida propia para las misas se agota en los anaqueles.

Actualmente, hay una veintena de casas vinícolas productoras de renombre en México, pero sólo algunos vinos como Eminencia, Excelencia, Vino Generoso para Consagrar, en sus variedades dulce y seco, o Tres Reyes son conocidos por los sacerdotes como válidos y lícitos para la misa, detalló en un artículo publicado en su página de Internet.

Según el catecismo católico, el vino para la consagración debe ser natural y puro, no contaminado con sustancias extrañas conforme a la antigua tradición de la Iglesia.

Un 20% més de cellers a la Mostra de Vins i Caves de Catalunya


El secretari eeneral del DAR, Xavier Castella, acompanyat del director general de l’INCAVI, Oriol Guevara, i del president de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Jordi Valls, presidirà aquesta tarda la inauguració de la XXX Mostra de Vins i Caves de Catalunya, que tindrà lloc al Moll de la Fusta del 23 al 26 de setembre, coincidint amb les festes de la Mercè de Barcelona. Enguany, la Mostra ha incrementat en un 20% els cellers participants. Hi participen, per primer cop en força temps, els tres principals cellers catalans: Freixenet, Codorníu i Torres. Al Moll de la Fusta els visitants podran gaudir com a novetats de l’espai de Musiques i Vi de Catalunya, un maridatge dels vins de la mostra amb actuacions de musiques en viu, el Celler de la Mostra on-line que estarà dintre de la botiga, un nou espai en petit format per fer tastos, a banda de la sala polivalent, també enguany celebrem el 50è aniversari de la D.O. Penedès amb un ampli ventall d’activitats molt interessants per adults i infants, seran presents les últimes novetats dels cellers participants i serà també el marc ideal per donar a conèixer la nova campanya “De l’Origen al Plaer” dels nostres vins i caves al públic internacional present a les Fires de la Mercè.

Programa de la
XXX MOSTRA
DE VINS I CAVES
DE CATALUNYA

AVUI:

18:00 hores
Inauguració XXX Mostra de Vins i Caves
de Catalunya, a càrrec del Secretari General
del Departament d’Agricultura, Alimentació
i Acció Rural, Sr. Xavier Castella, el Gerent
Port 2000, Sr. Adolf Romagosa, del director
territorial de Caixa Penedès, Sr.Josep
Ma Martínez i el Director General de l’INCAVI,
Sr. Oriol Guevara.
19:30 hores
Tast de la Denominació d’Origen Terra
Alta sobre els “Els vins blancs de
Garnatxa blanca:Una alternativa als
blancs de l’atlàntic”. Els vins blancs
emparats per la DO “Terra Alta” elaborats a
partir de la Garnatxa blanca representen avui
un dels principals exponents dels vins blancs
del Mediterrani. Més informació i inscripcions
a info@doterraalta.com


DIVENDRES 24 DE SETEMBRE DE 2010

Tast de vins del celler El Masroig, inscripcions
comandes@cellermasroig.com
Tastos de 3 vins de la DO CATALUNYA.
Més informació i inscripcions a www.do-catalunya.com
13:00 hores
Música i Vi, Swing, soul, blues i funky un maridatge
màgic. Entrada lliure.
17:00 hores
Tast de vins a càrrec de FIVIN, “Wine in moderation”,
tast dirigit pel Sr. Jordi Bort, President de l’Associació
Catalana de Sumillers.


DISSABTE 25 DE SETEMBRE DE 2010

Presentació de la nova copa especialment
dissenyada pels vins de la Denominació d’Origen
Montsant. Inscripcions a info@montsant.com
13:00 hores
Tast de vins de la Denominació d’Origen Penedès.
Inscripcions a dopenedes@dopenedes.es
19:00 hores
Tast de Vins del Celler Carol Vallès.
Inscripcions a info@cellerscarol.com


DIUMENGE 26 DE SETEMBRE DE 2010

XIV Diada d’Intercanvi de Plaques de Cava.
Organitza Col·leccionistes de plaques de cava.
13:00 hores
Música clàssica, quartet de corda i Vi, un
maridatge en harmonia. Entrada lliure.
17:00 hores
JAZZ i Vi, Jam Session en viu. Entrada lliure.
19:00 hores
Rave Vintaix, és una tast 'hedonista' i
per als no entesos, on podràs descobrir
la riquesa enològica del nostre país,
conèixer alguns elaboradors i gaudir
amb els nostres músics entre copa i
copa. Es realitzarà una tast de blancs i
negres, explicant els 'relats' que hi ha
darrere de cadascun d’ells, oferint una
informació general sobre les DO, les
varietats que es tracten, la seva
vinificació, i sobre aquelles coses que
permeten descobrir la riquesa del nostre
patrimoni enològic.
Inscripcions a info@vintaix.com
o mòbil 609 36 41 26.


L’any passat unes 200.000 persones van passar
per la Mostra al llarg dels quatre dies. La Mostra
de Vins i Caves de Catalunya està organitzada
per l’INCAVI, i compta amb el suport de Caixa
Penedès.

Empar Moliner i L'Avui d'avui


Aquest matí he fet el cafè al vilanoví bar Rosell (on si no?) i he rigut d'allò més amb l'article de la contra del diari Avui de la meva amiga Empar Moliner. Parla de vins i de varietats forànies adaptades als nostres terrers. Té més raó que un sant. És per això que us vull fer partíceps d'aquest excel·lent article per contestar els qui massa sovint critiquen la cabronet a la lleugera. Posats a buscar els tres peus al gat podriem apuntar pel que fa a l'article de l'Empar que el Sot Lefriec no només inclou cabernet. També s'elabora amb una varietat autòctona (carinyena) i amb merlot (50%). Per la seva banda, l'Ecamp (així apareix en l'article de l'Empar) del Raül Bobet, en realitat, es diu Ekam. Així mateix, el Finca Garbet s'elaborava amb cabernet (fins la darrera anyada que està al mercat, la del 2004) però ara, la nova anyada que apareixerà, la del 2005, ja només té syrah. (La imatge que acompanya aquest post correspon a la impressionant Finca Garbet de l'Empordà, que aquest any ha patit en excès el flagell d'una tramontanada acompanyada de pluja que va fuetejar els ceps).


dos negroni

Perdoni que hi torni, senyor Vilanova

Si la cabernet és immigrant perquè no va néixer aquí, el tomàquet també ho hauria de ser

Elogiàvem l'altre dia una carta al director d'aquest noble diari escrita pel senyor Vilanova, que es queixava que en un prestigiós restaurant de Barcelona s'havia trobat amb la famosa malaltia de molts sommeliers catalans: la riojitis i la riberitis. Consisteix, dèiem, a tenir una carta curulla de vins d'aquestes dues DO (és igual si són del conegut celler Viña Úlcera) i no tenir vins de DO catalanes, o molt pocs. Jo deia, en aquella ocasió, que és imperdonable que hi hagi cartes que tinguin Vega Sicilia però no Finca Garbet o Sot Lefriec, dos vins catalans de categoria estratosfèrica. El cas és que he rebut diverses cartes (i he seguit amb passió el debat que s'ha muntat al web de Vadevi.cat) a propòsit de la qüestió. No pocs consumidors de vi m'han dit que el Sot Lefriec i el Finca Garbet estan fets amb cabernet, “que no és una varietat autòctona nostra”.

Els gustos vinícoles, com els sexuals, són molt personals. T'excita el que t'excita. Per mi el Sot Lefriec i el Finca Garbet expliquen el tros, el terroir on han estat fets, i expliquen qui els ha fet. I, en canvi, hi ha vins catalans fets amb varietats no considerades “immigrants” que per mi no l'expliquen i em sembla que podrien haver estat fets en qualsevol lloc. D'altra banda, hi ha qui fa servir varietats “considerades” autòctones, i, al mateix temps, fa servir llevats d'ultramar.

Em pregunto fins quan serà considerada la cabernet una varietat immigrant. Perquè si la cabernet és immigrant, jo també ho sóc. Quan prescriurà la immigrantor d'aquests ceps? Vivim al país del pa amb tomàquet. Si la cabernet és immigrant perquè no va néixer aquí, el tomàquet també ho hauria de ser. Va venir d'Amèrica. No podríem donar als ceps que creixen a Catalunya el certificat d'empadronament? Serà la cabernet menys catalana que tots els empadronats de Vic? És català qui viu i fermenta a Catalunya. I el Sot Lefriec i el finca Garbet o l'Ecamp (fet amb albarinyo i Risling!) són catalans. Com els llibres de Josep Pla que no estan ambientats a la Barceloneta, sinó a Nova York.

A bodes em convides


El celler ribetà Can Ramon-Viticultors del Montgròs es troba en plena efervescències. De fet, en poques setmanes ha exhaurit el seu darrer vi (elaborat per l’enòleg i copropietari del celler, Manel Aviñó, amb tres amics) mentre anuncia la sortida al mercat d’un nou i singular escumós emparat per la DO Penedès.
El nou vi tranquil, batejat amb el suggerent nom de A bodes em convides, es va començar a comercialitzar a mitjan mes de juliol i en poques setmanes s’ha exhaurit. Només s’han elaborat 220 ampolles en format màgnum (litre i mig), que s’han comercialitzat a un preu de 25 euros. Un dels qui l’ha tastat, en companyia de familiars i amics al restaurant Tito de Vilassar de Mar, és l’entrenador del Barça, Pep Guardiola. A bodes em convides, que té vocació de continuïtat, és un blanc de l’anyada 2009 centrat en la varietat xarel·lo (58%) i completat amb viognier (40%) i malvasia de Sitges. Manel Aviñó afirma que amb aquest escàs vi volem demostrar el potencial del massís del Garraf. Afegeix que és fruit de quatre amics i un territori. A bodes em convides neix de les vinyes de Can Ramon, situades als peus del Montgròs.
D’altra banda, aquest celler de Sant Pere de Ribes ha anunciat un nou escumós emparat per la DO Penedès, un singular i original producte elaborat amb les varietats petit verdot, petit syrah, ull de llebre i sumoll. Es tracta d’un escumós de notable criança (dos anys i mig) que es comercialitzarà a un preu que rondarà els 15 euros. La seva comercialització s’espera per aquest Nadal o bé per la primavera de l’any que ve.
Manel Aviñó manifesta que tot i les dificultats actuals, el nostre objectiu és anar creixent fins assolir el nostre sostre de producció, que se situa al voltant de les 90.000 ampolles anuals. Actualment elaboren 65.000 ampolles, xifra a la qual cal afegir les prop de 6.000 ampolles que elaboren per a les finques també ribetanes Clos la Plana i Ca l’Almirall de la Font.
Can Ramon compta amb un celler situat en una finca de 45 hectàries, de les quals 20 estan plantades. El celler ha recuperat una antiga masia del segle XIV del Parc del Garraf que s’ha obert a l’enoturisme.

La fotografia (on apareixen els germans Manel i Joan Aviñó) és de Fèlix Pascual

dimecres, 22 de setembre del 2010

La Mostra de Vins de Sitges, un pas endavant encara insuficient

La quarta edició de la Mostra de Vins de Sitges, celebrada el cap de setmana passat al passeig de la Ribera, va tancar amb un augment tant de nombre de visitants com de tiquets venuts. La mostra ha rebut molta gent, 12.000 visitants, i s’hi han venut un 18% més de tiquets de tast de vi respecte a l’edició passada. Unes altres de les millores que la Mostra ha ofert aquest any, són la qualitat de les copes de vi i la situació de dues fonts per poder netejar aquestes copes entre tast i tast. Tot plegat en un marc molt encertat a tocar de la platja, on es va fer una escultura de sorra amb motiu de la Festa de la Verema sitgetana. Fins i tot durant la jornada de dissabte, tot i el mal temps, la Mostra va rebre molts visitants.
La iniciativa ha estat patrocinada per Torres i organitzada per l’Agència de Promoció Turisme de Sitges, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Sitges i el Consell Comarcal del Garraf. El director de Turisme de Sitges, Claes Akerblom, ha manifestat que "estem molt contents amb els resultats obtinguts, no només per l’èxit de venda de tiquets, sinó per l’acceptació de l’esdeveniment per part del públic".
La diluïda imatge que oferien dins la Mostra els vins del massís del Garraf, que escenificaven la seva divisió en diversos estands, va ser un dels elements més negatius d’una Mostra que ha millorat notablement respecte edicions anteriors en aspectes com la copa emprada per a les degustacions, la Degustazione de la prestigiosa marca Riedel. Torres continua tenint una clara preeminència en una Mostra que manté poca difusió i on les aglomeracions en moments punta impedeixen gaudir correctament del vi.
Els cellers participants a la Mostra de Vins han estat Torres, Miguel Torres Chile, Can Ràfols dels Caus, Montau de Sadurní, Finca Valldosera, Finca Viladellops, Torre del Veguer, Vega de Ribes, Valldolina, Can Ramon Viticultors del Montgròs, Caves i Vins Jaume Giró i Giró, RTG Iberius Wines, la Fundació Ave Maria i ell Celler de l’Hospital Sant Joan Baptista amb Malvasia de Sitges. També hi ha participat La Vinya, on es venien brots de vinya per plantar, i hi hagut dos expositors per als tastos gastronòmics, la Xarcuteria Mauricio i Forn Franquesa.

Polèmica per l'absència del govern municipal

La Festa de la Verema s’ha dedicat enguany a la ciutat mexicana de Guadalajara. Diumenge, al dinar ofert per la família Torres als convidats, va assistir la cònsol mexicana a Barcelona, Francisca Méndez Escobar, però cap membre del govern municipal sitgetà, a qui representava el director de Turisme Sitges. L’absència va ser lamentada en el seu parlament pel president de Torres, Miquel A. Torres, per a qui Sitges és "una vila magnífica" i "una perla del Mediterrani".

Collita molt bona al Penedès???


La DO Penedès ha considerat que a dia d’avui la collita serà molt bona en quantitat i en qualitat. Així ho ha indicat Josep Ribas, el director del Consell Regulador de la DO (situat en el centre de la fotografia que acompanya aquesta entrada), aquest dimecres al celler vendrellenc Avgvstvs. El gran temor dels pagesos ha estat la inestabilitat en la climatologia, fenomen que pot fer alterar les pautes de verema i haver de collir raïm abans que obtingui una maduració completa. Algunes varietats volen una maduresa fenòlica i des de la DO hem demanat calma alhora de collir, diu Ribas. Ara ja s’han recollit 133 milions de quilos de raïm. Al Penedès es poden recollir 240 milions de quilos de raïm, un 10% més que l’any passat. D’aquesta producció, 50 milions són per la DO. Penedès, entre un 30 i 40% del total, el 55% va a la DO Cava i el 10% restant a la DO Catalunya. Jo no estaria gaire d'acord amb l'apreciació feta per Ribas. Considero que els problemes de mildium i botritis que han patit varietats com la blanca macabeu, que és molt productiva, fan pensar en una collita més aviat regular, especialment pel que fa a la qualitat. El mateix president de la patronal Institut del Cava, Joan Amat, va afirmar aquest dimarts que la collita està sent "complicada".

Final Premis Blocs


Molts m'heu preguntat darrerament si calia seguir votant el meu bloc. És per això que us comunico que ara tot està en mans d'un jurat que decidirà entre els deu classificats de la meva categoria, la de Gastronomia. Ara ja no em podeu votar. No obstant això, no sabeu com us agraeixo l'interès i el gran suport que m'heu donat, des d'Ada Parellada a Freixenet, Avgvstvs o Torres passant pel Pitu Roca. Un milió de gràcies. Ara les coses estan així:

Un cop finalitzada la fase de votació popular, ara és el torn del jurat. Aquest període s'ha allargat del 17 de juny al 9 de setembre, i d'aquest procés n'han sortir els 100 blocs finalistes (10 per categoria), d'entre els més de 600 blocs inscrits. La votació popular s'ha tancat amb gran èxit de participació, i el web dels Premis Blocs Catalunya ha tingut 178.065 visites, 697.867 pàgines vistes i una mitjana de de 2000 visites al dia. A partir d'ara, el jurat analitza els centenar de finalistes per emetre un veredicte sobre els guanyadors. Els membres del jurat valoraran els blocs d'acord amb aquests cinc criteris: disseny estructura continguts periodicitat d'actualització connectivitat o interactivitat amb els lectors El jurat d'aquesta tercera edició està format per: Ernest Benach, president del Parlament de Catalunya; Alícia Romero, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Mataró; Judith Vives, periodista de Capgròs Comunicació; Miquel Duran, Comissionat 2.0 de la Universitat de Girona; Dani Cortijo i Marc Serena, dos dels guanyadors de l'edició passada; Teresa Férriz, responsable del programa Lletra de la UOC; Anna Nogué, subdirectora de l'Agència Catalana de Notícies, ACN; Jordi Iparraguirre, director de la Fundació PuntCat; Albert Castellanos, president de Talència; Àlex Araujo, professor del Tecnocampus de Mataró; Xavier Verdaguer, CEO d'Innovalley; i Trina Milan, presidenta de STIC.CAT. L'acte de lliurament se celebrarà divendres 1 d'octubre al Parc Científic i de la Innovació TecnoCampus Mataró-Maresme. Serà el primer esdeveniment que se celebra en aquest complex. En els propers dies donarem detalls de la jornada, que serà molt intensa. Podeu consultar-ne el programa al web dels premis i inscriure-us per assistir-hi.

Noticia al Diari de Vilanova


La noticia de la classificació d'aquest bloc per a la final dels Premis Blocs de Catalunya va ser recollida divendres passat pel Diari de Vilanova, conjuntament amb la classificació del bloc d'un programa de Catalunya Ràdio que presenta la companya sitgetana Rita Marzoa.

Dos blocs fets per periodistes del Garraf són finalistes a la tercera edició dels Premis Blocs Catalunya. Es tracta del bloc Vi-franc, de Ramon Francàs, director adjunt del DIARI DE VILANOVA i especialista en vins de La Vanguardia. El seu bloc, que repassa l’actualitat vitivinícola, especialment de Catalunya, ha estat el tercer més votat en la secció de Gastronomia i és un dels deu seleccionats per a la final d’aquest certamen.
L’altra periodista garrafenca seleccionada és la sitgetana Rita Marzoa. Ho ha estat el bloc de l’espai Solidaris, que presenta a Catalunya Ràdio. És el millor valorat en la categoria de blocs corporatius i està nominat per guanyar el concurs. El bloc recull les aportacions que els membres i col·laboradors fan al programa, que vol seu altaveu de la solidaritat, els drets humans, la cooperació i el desenvolupament.
Tot i que no han estat seleccionats per a la final, al concurs també s’havien presentat altres blocs de la zona. En l’àmbit de gastronomia, per exemple, la vilanovina Carme Arce, presentava el bloc Cuinetes-Carme.
Els Premis Blocs Catalunya són una iniciativa de l’associació STIC.CAT, amb l’objectiu de promoure la creació i manteniment de blocs en català, com també de donar-los a conèixer i premiar-ne els més interessants.
Enguany se celebra la tercera edició, a la qual s’han presentat més de 600 blocs dels quals han estat seleccionats per a la final un centenar, deu de cadascuna de les deu categories que hi ha. La final tindrà lloc el pròxim 3 d’octubre a Mataró.


Tast a cegues de caves al Majestic



Molt s'ha parlat darrerament d'un tast a cegues de caves maridats amb un dinar ofert a la premsa al Majestic dilluns passat, coincidint amb el Saló del Cava amb reserves i grans reserves. El tast va ser dirigit pel president dels sumillers espanyols, Juan Muñoz. L'àpat va ser més aviat fluix i algun dels comentaris (com que el Reserva Real de Freixenet és un cava per l'aperitiu) encara més. Les copes van ser penoses. Alguns m'han estat preguntant si sé quins caves es van servir. La meva opinió és:

Reserva Real de Freixenet, Agustí Torelló Mara Barrica, Gran Juvé de Juvé & Camps, III Lustros de Gramona i el rosat de pinot noir de Bertha.

Trobada de confraries bàquiques catalanes


Aquest dimarts s'han trobat a Barcelona (Círculo Ecuestre) els responsables de les confraries bàquiques catalanes. S’han reunit Joaquim Gay de Montellà, president del Serenísimo Capitulo del Vino; Pere Bonet Ferrer, president de la Confraria del Cava Sant Sadurní; Joan Tarrada i Gol, president de l'Acadèmia Tastavins de Sant Humbert; Eduard Puig Vayreda, president de la Bota de Sant Ferriol, i Robert Martí Ferrer (per delegació), de la Confraria del Vins del Bages. La coincidència dels seus punts de vista en la defensa i promoció dels caves i vins de Catalunya ha quedat palesa a la reunió. Les cinc entitats agrupen mes de 1.000 membres del Barcelonès, Penedès, Tarragonès, Girona - Empordà, Bages i diferents ciutats de l’estat espanyol. Els membres han anunciat que crearan una xarxa d’afiliació que donarà avantatges corporatives. Altres projectes a l’entorn del Mediterrani seran objecte de la propera convocatòria, el 2011.

Carla Goyanes, nova Reina del Cava


Aquest dimecres publico a la secció Gente de La Vanguardia la presentació de la XXIX Setmana del Cava, que té com a Reina Carla Goyanes, com a pregoners a El Tricicle i com a principal novetat un AVE del Cava que enllaçarà Madrid i Barcelona:

RAMON FRANCÀS
Barcelona

La hija menor de Carlos Goyanes y Cari Lapique, Carla, contraerá matrimonio en dos ocasiones en poco más de medio año. Antes de dar el sí quiero al financiero bilbaíno Jorge Benguría y brindar con cava en una ceremonia clásica prevista para junio del próximo año en Marbella, se vestirá de novia (Rosa Clará) y lucirá corona (Swarovski) para 'casarse' con el cava. Tras un pregón de El Tricicle, la Confraria del Cava la coronará Reina del Cava en la plaza de la Vila de Sant Sadurní d'Anoia el 9 de octubre, tomando el relevo de la modelo y exMiss España Elisabeth Reyes. El presidente de la Confraria del Cava, Pere Bonet, destaca como “un plus” el hecho de que la Reina del Cava de este año, la rubia modelo que posa como imagen de la firma Rosa Clará, tenga formación empresarial y experiencia en gestión en el negocio de la moda. Bonet asegura que Carla Goyanes “no es solo un rostro bonito”, y entiende que aporta prestigio al cava por su “gran reconocimiento social y su continuada presencia en las revistas más calificadas”. También ha revelado que Goyanes aceptó “encantada” la propuesta para convertirse en Reina del Cava, pese a que el contrato no se selló hasta ayer. A través de un vídeo que se proyectó anoche, la exnovia del diestro Fran Rivera Ordóñez agradeció que se la haya elegido como Reina del Cava en un año que reconoció que es “muy especial” para ella. También invitó a los presentes a asistir el 9 de octubre al acto de su coronación.
Por otra parte, el 15 de octubre investirán cofrade de honor a Salvador Alemany, el presidente del Cercle d'Economia y de Abertis Infraestructuras. También ayer se presentó en el Hotel W Barcelona, donde el chef Carles Abellán ofreció una cena maridada con cavas, el cartel de la XXIX edición de la Setmana del Cava. Es obra del artista Jordi Alumà y en ella se representa a la deidad romana del vino, Baco, y a la alegría que se asocia al mundo del vino. La gran novedad de este año será un AVE del cava que viajará el 2 de octubre de Madrid a Barcelona para regresar el mismo día a la capital española. Se espera que el alcalde Alberto Ruiz-Gallardón despida a los viajeros en la estación de Atocha y que el alcalde Jordi Hereu los reciba en la estación de Sants. Los participantes, entre los que se esperan diversos personajes de la sociedad madrileña, visitarán diversas cavas del Alt Penedès.

Aquesta és la nota de premsa oficial enviada per l'agència Europa Press la tarda d'avui dimecres:

La modelo Carla Goyanes será la Reina del Cava 2010

Barcelona, 22 de septiembre de 2010.- La modelo Carla Goyanes (Madrid, 1983) será coronada Reina del Cava 2010 el próximo sábado 9 de octubre en Sant Sadurní d’Anoia dentro los actos de la XXIX Semana del Cava que se celebrará del 9 al 17 de octubre.

La Cofradía del Cava presentó ayer martes el programa de actos y el cartel, diseñado por el conocido pintor del deporte, Jordi Alumá, de la XXIX Semana del Cava en un acto que tuvo lugar en el Hotel W Barcelona y que estuvo dirigido a miembros de la Cofradía del Cava y a los medios de comunicación.

Además, el presidente de la Cofradía del Cava, Pere Bonet, junto con otros representantes de la entidad y del sector, dieron a conocer a los pregoneros de esta edición que será a cargo del Tricicle, con la participación de la compañía Clownik, que actuará sobre la carroza "Burbujas de ilusión" del grupo de carnaval de Lletger, así como los personajes que serán investidos Cofrade de Honor, en esta ocasión el presidente del Cercle d’Economia y de Abertis Infraestructuras, Salvador Alemany, y los Jóvenes Cofrades de Honor, así como el saludo de la Reina del Cava 2010, Carla Goyanes.

La novedad más destacada del programa de este año es el Ave Cava, que viajará de Madrid a Barcelona el próximo 2 de octubre con el patrocinio del Consejo Regulador del Cava. Entre otros actos de la XXIX Semana del Cava, cabe destacar también la celebración del XXVIII Congreso Internacional del Cava que reunirá más de 150 profesionales del mundo del cava el 6 de octubre en la sede de la Confraria del Cava y la IV Carrera Solidaria País del Cava que se disputará el domingo 17 de octubre.

El acto estuvo presidido por Joaquim Llena, conseller de Agricultura, Alimentación y Acción Rural; Pere Bonet, presidente de la Cofradía del Cava; Jordi Alumá, pintor y autor del cartel de la 29º Semana del cava; Carles Jiménez, presidente de los Jóvenes Cofrades; Joan Amat, alcalde de Sant Sadurní y el presidente del Consejo Regulador del Cava, Gustavo García Guillamet.

Carla Goyanes, Reina del Cava 2010

La modelo Carla Goyanes, que relevará a la Miss España 2006 Elisabeth Reyes en el reinado del Cava, será coronada Reina del Cava 2010 el sábado 9 de octubre en Sant Sadurní d'Anoia.

Carla Goyanes, nacida el 11 de mayo de 1983 en Madrid, es uno de los rostros más populares del mundo de la moda y también de la prensa rosa. Hija del empresario Carlos Goyanes y de la popular Cary Lapique, dos nombres bien conocidos de la crónica social española, Carla Goyanes compagina su labor como modelo con su trabajo a la empresa inmobiliaria familiar.

Comenzó su trayectoria como modelo con Don Algodón y sus aspiraciones son convertirse en empresaria en el mundo de la moda, para lo que ha estudiado Empresariales y un máster en gestión de empresas de moda. Carla Goyanes ha sido la imagen de prestigiosos firmas, como GÚRU, Cote D’or, Lotus, Citroën, Samsonite, Lola Casademunt o Rosa Clarà, la creadora del vestido de novia que lucirá la noche de su coronación y que acompañará de corona de Swarovski. Carla Goyanes ha posado para revistas de prestigio como ¡HOLA!, Glamour, Woman, y hasta ha puesto la voz en películas como “Tinkle Bell”.

Carla Goyanes ha anunciado este verano que el 4 de junio de 2011 contraerá matrimonio con el financiero Jorge Benguria.