Fotografia d'Oriol Guevara |
Fotografia d'Òscar Villagarcia |
En el tast de vins del Garraf que ha tancat aquesta nit la presentació de la segona edició de la fira Temps de Vi de Vilanova i la Geltrú, que ha dirigit l’enòleg vilanoví Oriol Guevara al restaurant Marejol de la capital del Garraf i coordinat Jose Gallego, s’ha fet palesa la qualitat, la singularitat i la diversitat dels vins del massís calcari del Garraf.
El tast s’ha obert amb tota una novetat de limitadíssima producció. Es tracta de l'escumós 100% xarel·lo de Vins del Massís d'Olesa de Bonesvalls (projecte al Garraf del reconegudíssim enòleg de la Rioja Benjamín Romeo). És un escumós (vi de taula) que s'ha degorjat el matí d'avui mateix, i que s'ha mantingut amb les mares des de la presa d'escuma el 2009. Està a punt de sortir al mercat. És molt interessant. Només s'han elaborat 1.900 ampolles d'aquesta anyada. El tast ha continuat amb l’escumós
icona de Can Ramon Viticultors del Montgròs,
elaborat pes germans Aviñó als peus del Montgròs de Sant Pere de Ribes. Es
tracta del Sumoll Reserva de la Família Blanc de Noirs
Brut Nature 2008. És un escumós emparat per la DO Penedès que mostra un color
asalmonat que indica, sense embuts, que es tracta d’un blanc de negre. Mostra
intenses aromes a poma evolucionada (poma al forn). Pel tast han desfilat molts
xarel·los, com l’Arç Blanc 2011. Inicialment s’ha
mostrat desconcertant en nas i poc varietal. Ha ofert notes a pedra foguera i
certa mineralitat. És un vi un pèl prim i fruit de la passió de tres joves vilanovins.
També xarel·lo, del 2012, ha estat el vi de Torre
del Veguer de Sant Pere de Ribes. És la millor anyada d’aquest vi
elaborat per Marta Estany. Mostra certa exuberància tropical i notes varietals
a fonoll i a ametlla amarga. El Clar de Castanyer 2011
de Can Miret d’Olivella, també un xarel·lo, és un vi que anyada rera
anyada ha anat domant la fusta i que ara mostra fruita evolucionada i flors
blanques seques. Molt interessant és la nova anyada del xarel·lo Desig de Mas Candí, la del 2012. És un xarel·lo jove i
fresc, però amb cert volum, elaborat sense contacte dmb la fusta. Mostra fruita,
fonoll i ametlla amarga. També molt hedonista i a gran alçada s’ha mostrat un
dels vins icona de Can Ràfols dels Caus, el potent
Xarel·lo Pairal del 2008. Fruita evolucionada
(albercocs), mel (sembla que tingui sucre residual quan no en té), cos, bona
textura, profunditat i certa acidesa es conjuguen en un vi d’estil clàssic que
mira cap als grans vins blancs francesos. Una gran sorpresa ha estat l'aromàtic Subirat Parent Fermentat en Bóta 2012 de Finca Valldosera. Destaca
pel seu superb nas, amb notes franques a rosa i gerani. M’ha agradat més en nas que no pas en boca, on
es mostra un pèl curt però amb bona textura. Els seus gairebé sis mesos de pas
per bóta han deixat un rastre de vainilla i espècies. L’enòleg Jordi Valls està
fent molt bona feina a Valldosera. Els negres els ha inaugurat el Finca Viladellops 2009. Aquest vi de Marcelo Desvalls mostra
una bona integració de la fusta (criança de 12 mesos) i dissimula molt bé els
seus 14,5º. Elaborat amb garnatxa i syrah, és fruitós i força fresc, amb notes
minerals, a sang i metàl·liques. El tast s’ha tancat amb un altre vi d’alçada, l’Absis 2005 de Parés Baltà (ull de llebre, merlot,
cabernet sauvignon i syrah). És un vi d’inspiració clàssica. Destaca per una
fruita madura negra concentrada, per tocs a pansa i per notes a cuirs. És tànic
i amb alguna astringència però amb bona integració de la fusta. És un senyor
vi. L'acte ha finalitzat amb un piscolabis regat amb una altra novetat, el Sumoll Reserva de la Família Blanc de Noirs
Brut Nature 2009 en format magnum. És un escumós de Can Ramon Viticultors del Montgròs més fresc i menys glicèric que el de l'anyada 2008, que s'ha servit al tast. També s'ha servit el negre Criança Finca Valldosera 2008 (50% merlot, 35% cabernet sauvignon i 15% ull de llebre, amb una criança de 15 mesos en bótes de roure francès de segon, tercer i quart any).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada