dimecres, 15 de maig del 2013

Temps de Vi fa palesa la qualitat, la singularitat i la diversitat dels vins del Garraf

Fotografia d'Oriol Guevara
Fotografia d'Òscar Villagarcia

En el tast de vins del Garraf que ha tancat aquesta nit la presentació de la segona edició de la fira Temps de Vi de Vilanova i la Geltrú, que ha dirigit l’enòleg vilanoví Oriol Guevara al restaurant Marejol de la capital del Garraf i coordinat Jose Gallego, s’ha fet palesa la qualitat, la singularitat i la diversitat dels vins del massís calcari del Garraf.
            El tast s’ha obert amb tota una novetat de limitadíssima producció. Es tracta de l'escumós 100% xarel·lo de Vins del Massís d'Olesa de Bonesvalls (projecte al Garraf del reconegudíssim enòleg de la Rioja Benjamín Romeo). És un escumós (vi de taula) que s'ha degorjat el matí d'avui mateix, i que s'ha mantingut amb les mares des de la presa d'escuma el 2009. Està a punt de sortir al mercat. És molt interessant. Només s'han elaborat 1.900 ampolles d'aquesta anyada. El tast ha continuat amb l’escumós icona de Can Ramon Viticultors del Montgròs, elaborat pes germans Aviñó als peus del Montgròs de Sant Pere de Ribes. Es tracta del Sumoll Reserva de la Família Blanc de Noirs Brut Nature 2008. És un escumós emparat per la DO Penedès que mostra un color asalmonat que indica, sense embuts, que es tracta d’un blanc de negre. Mostra intenses aromes a poma evolucionada (poma al forn). Pel tast han desfilat molts xarel·los, com l’Arç Blanc 2011. Inicialment s’ha mostrat desconcertant en nas i poc varietal. Ha ofert notes a pedra foguera i certa mineralitat. És un vi un pèl prim i fruit de la passió de tres joves vilanovins. També xarel·lo, del 2012, ha estat el vi de Torre del Veguer de Sant Pere de Ribes. És la millor anyada d’aquest vi elaborat per Marta Estany. Mostra certa exuberància tropical i notes varietals a fonoll i a ametlla amarga. El Clar de Castanyer 2011 de Can Miret d’Olivella, també un xarel·lo, és un vi que anyada rera anyada ha anat domant la fusta i que ara mostra fruita evolucionada i flors blanques seques. Molt interessant és la nova anyada del xarel·lo Desig de Mas Candí, la del 2012. És un xarel·lo jove i fresc, però amb cert volum, elaborat sense contacte dmb la fusta. Mostra fruita, fonoll i ametlla amarga. També molt hedonista i a gran alçada s’ha mostrat un dels vins icona de Can Ràfols dels Caus, el potent Xarel·lo Pairal del 2008. Fruita evolucionada (albercocs), mel (sembla que tingui sucre residual quan no en té), cos, bona textura, profunditat i certa acidesa es conjuguen en un vi d’estil clàssic que mira cap als grans vins blancs francesos. Una gran sorpresa ha estat l'aromàtic Subirat Parent Fermentat en Bóta 2012 de Finca Valldosera. Destaca pel seu superb nas, amb notes franques a rosa i gerani. M’ha agradat més en nas que no pas en boca, on es mostra un pèl curt però amb bona textura. Els seus gairebé sis mesos de pas per bóta han deixat un rastre de vainilla i espècies. L’enòleg Jordi Valls està fent molt bona feina a Valldosera. Els negres els ha inaugurat el Finca Viladellops 2009. Aquest vi de Marcelo Desvalls mostra una bona integració de la fusta (criança de 12 mesos) i dissimula molt bé els seus 14,5º. Elaborat amb garnatxa i syrah, és fruitós i força fresc, amb notes minerals, a sang i metàl·liques. El tast s’ha tancat amb un altre vi d’alçada, l’Absis 2005 de Parés Baltà (ull de llebre, merlot, cabernet sauvignon i syrah). És un vi d’inspiració clàssica. Destaca per una fruita madura negra concentrada, per tocs a pansa i per notes a cuirs. És tànic i amb alguna astringència però amb bona integració de la fusta. És un senyor vi. L'acte ha finalitzat amb un piscolabis regat amb una altra novetat, el Sumoll Reserva de la Família Blanc de Noirs Brut Nature 2009 en format magnum. És un escumós de Can Ramon Viticultors del Montgròs més fresc i menys glicèric que el de l'anyada 2008, que s'ha servit al tast. També s'ha servit el negre Criança Finca Valldosera 2008 (50% merlot, 35% cabernet sauvignon i 15% ull de llebre, amb una criança de 15 mesos en bótes de roure francès de segon, tercer i quart any).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada