Vilanova i la Geltrú, una ciutat
amb grans arrels vitivinícoles, fins al punt que hi ha qui defensa que a la
capital del Garraf es van elaborar les primeres ampolles de cava, ha anat
veient com de forma inexorable el creixement periurbà, les vies públiques i la
proliferació de polígons anava esborrant del paisatge les ancestrals vinyes.
Ara la vinya és força residual. La
ciutat, però, ha donat destacats enòlegs, com ara Marta Casas (Parés Baltà),
Jaume Pujol (Torrents Carbó), Jaume Amell (Arç Blanc) o Albert Puig (actualment
director d’una agència de comunicació). L’enòleg amb més projecció, però, és Oriol
Guevara Sendra (nascut al Palmerar geltrunenc el 1967). En l’edició d’aquest
divendres del Diari de Vilanova signo una entrevista a Oriol Guevara.
És un dels flying winemaker més destacats. Actualment, amb la seva empresa, es
dedica a l’assessorament integral, col·laborant amb projectes com el penedesenc
Sant Joannes de Sant Joan Samora (Sant Llorenç d’Hortons), La Capuchina a
Málaga o l’empordanès celler Hugas de Batlle (Colera). Guevara, que va ser
president de l’Associació Catalana d’Enòlegs, ha retornat a l’enologia després
d’haver ocupat el càrrec de director general de l’Institut Català de la Vinya i
el Vi (Incavi) de la Generalitat de Catalunya a la darrera etapa del tripartit
al Govern de la Generalitat. Cada cop viatja més, especialment als Estats Units
i a la Xina, però també a Canadà i als grans mercats europeus del vi responent
a les necessitats dels cellers de reorientar les vendes cap als mercats
internacionals.
Oriol Guevara va iniciar la seva
formació cursant estudis d’Enginyeria Agrícola a l’Escola Superior
d’Agricultura de Barcelona i la va continuar a Dijon, a la Universitat de la
Borgonya. També fa fer els cursos de la universitat californiana de Davis i va
treballar al celler de Codorníu a Napa Valley i a Sonoma, concretament a Chalk
Hill Winery. Va retornar a
Vilanova amb l’esperança que “seria més fàcil trobar feina”, però “no va
ser així”. No obstant això, va iniciar un periple treballant per Raimat (Grup
Codorníu a Costers del Segre), va fer una verema a la cooperativa Covides i va
col·laborar també amb Vega de Ribes abans de tornar a marxar, amb destinació a
Austràlia, tot just després d’haver estat a punt de tornar als EUA, a
Washington. A les antípodes va treballar a Houghton. Quan era a Austràlia el
van avisar que el Diari de Vilanova publicava un anunci de Torres buscant
enòleg. Es va posar en contacte amb el cap d’enologia de Torres, el gran enòleg
Fèlix Sàbat, qui li va dir que quan acabés la feina a Austràlia que els anés a
veure. Finalment va acabar entrant a Torres, a l’equip de vins blancs, on s’hi
va estar set anys.
Posteriorment va estar tres anys
al celler de prestigi empordanès Clos d’Agon (va ser el mateix Peter Peter
Sisseck, el creador del vi més car d’Espanya -Pingus- qui el va entrevistar).
Entre d’altres cellers, també ha col·laborat amb el penedesenc projecte de Vins
el Cep, amb el bagenc Jaumandreu o
amb l’empordanès Roig Parals.
La seva feina l’ha fet viatjar
molt, per tot el planeta. Havia arribat a fer més de 70.000 quilòmetres a l’any
amb cotxe (ara en fa uns 50.000). Diu que he viscut molts anys fora de
Vilanova, però “sempre he tornat.”. Afirma que “sempre que marxava sabia que
tornaria”, però recorda que en retornar de la primera etapa fora de casa va
trobar la ciutat canviada. No té dubtes que “el vilanovisme és una cosa que es
mama des de petit, ho portes dins”. Oriol Guevara és una persona ben integrada
a Vilanova i la Geltrú al seu cicle festiu, tocant el tenoret als Ministrers de
la Vilanova. Actualment viu a tocar de la seva Geltrú, al carrer de Santa Madrona,
i té una sala de tastos privada a la plaça Llarga.
Veu tant la professió d’enòleg
com el sector del vitivinícola “fotuts”. No obstant això, apunta que “la
ciència de l’enologia està millor que mai”, tot i que sempre ha reclamat més
visibilitat i reconeixement social per als enòlegs. Recorda que a molts cellers
del Penedès a l’enòleg encara se li diu “el químic”. Quan se li pregunta pels
reptes pendents apunta que més que reptes té un desig: que les seves feines no
siguin tan volàtils. Voldria que els seus projectes arribessin fins al final
convençut que un projecte no acaba fent un sol vi.
Oriol Guevara considera que “un
bon vi és aquell que plau el públic dels meus clients, i que aconsegueix que
els consumidors repeteixin”. També opina que un bon vi també ha de ser
hedonista, i que “en el cas de Catalunya ha d’anar lligat, de forma
indissociable, amb un lloc, amb una història”. Recorda que l’elaboració dels
vins segueix modes i que ara els negres es van suavitzant i fent més fins,
reduint la potència i la fusta i fugint, en definitiva, de les característiques
més agressives. En els negres es busquen característiques intrínseques dels
blancs, com ara la finesa, l’elegància o la frescor. I pel que fa als blancs,
afegeix, ara es busquen vins amb caràcter i personalitat, i amb riquesa de
matisos.
Oriol Guevara va dirigir aquest
dimecres al restaurant Marejol un tast amb vins del massís del Garraf emmarcat
en la presentació de la segona edició de la fira vinícola Temps de Vi de
Vilanova. Segons Guevara, “els vins del Garraf encara tenen molt de recorregut
i grans possibilitats”. Pensa, però, que “haurien d’arribar més lluny”. Pel que fa a Temps de Vi, aquest enòleg
vilanoví opina que “vist des de la perspectiva de Vilanova està bé que la
ciutat tingui una fira xula”. De
fet, aquest enòleg vilanoví
presentarà a l’edició d’enguany de la fira els vins dels cellers Sant
Joannes i Hugas de Batlle.
Recorda l’important passat
vitivinícola de la ciutat “encara que ara no ho sembla per la proliferació de
carreteres, autopistes, polígons i urbanitzacions que han reduït molt la
superfície de conreu de la vinya”. Afegeix que fins i tot l’advocació a la mare
de Déu de les Neus, que protegeix les vinyes locals de les pedregades a
principis d’agost, té vinculació directa amb el món del vi. També recorda que a
diverses cases velles de la Geltrú i la Vilanova vella “hi ha un munt de
senyals” de la mare de Déu de les Neus, i també d’antics cups i trulls
d’elaboració de vi.
Es una sort que Vilanova tingui al Oriol i el Ramon. Per cert a la presentaciò de la Fira Temps de vi hem gaudir con a boixos amb els vostres comentaris i saber fer
ResponEliminaLes imatges de tots cuatre a la presidencia u diuen tot,
Felicitats per la vostra trajectoria i molts anims a aquesta gent de Temps de vi Carles, Oscar, Fran, Nacho,Jot ect.