dijous, 30 de maig del 2013

La DOQ Priorat s'adhereix a l'organisme que agrupa les principals regions vitivinícoles del món situades en regions muntanyoses



El Centre de Recerca de la Viticultura de Muntanya (CERVIM) ha admès com a membre de ple dret al Consell Regulador de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. Aquest prestigiós organisme internacional agrupa les principals regions vitivinícoles del món situades en regions muntanyoses i on la viticultura és considerada “heroica”, és a dir, amb un territori i una climatologia singulars que imposen exigents condicions al conreu i la producció de la vinya i el vi. El director general de l’Incavi, Jordi Bort, han presidit l’acte d’admissió oficial a CERVIM de l’única denominació d’origen qualificada catalana. El president d’aquest organisme, Roberto Gaudio, i el president de la DOQ Priorat, Toni Alcover, han rubricat l’acord d’ingrés i l’inici d’una col·laboració que abastarà camps com la recerca, l’estudi i l’intercanvi d’informació i experiències entre les diferents regions que en formen part. Per a Toni Alcover la pertinença a CERVIM suposa un honor i un repte per a la DOQ Priorat: “Per a la nostra denominació d’origen entrar a CERVIM suposa un reconeixement internacional a les singularitats i identitat del nostre territori i el nostre vi, especialment des d’un punt de vista científic i tècnic”, ha explicat Alcover. El director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi Jordi Bort, en representació del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha valorat molt positivament l’adhesió de la Denominació d’Origen Qualificada (DOQ) Priorat al Centre de Recerca de la Viticultura de Muntanya (CERVIM), organisme internacional que s’encarrega de posar en valor i difondre aquest tipus de viticultura. El director de l’Incavi ha posat de rellevància que es tracta de la primera i única DO vinícola de Catalunya que s’ha incorporat a aquesta organització, que agrupa les regions vitivinícoles amb viticultura considerada “heroica” per les dificultats naturals. L’accés a aquest organisme no és fàcil i els membres han de complir uns requisits molt exigents. Bort ha afegit que des del Govern de la Generalitat s’aposta per defensar el patrimoni vitivinícola català. En aquesta línia, “és molt important el treball amb organismes internacionals tan prestigiosos com el CERVIM”, ha afegit Bort, que ha mostrat la seva satisfacció als dirigents de de la DOQ Priorat per la seva incorporació a aquest organisme internacional.
CERVIM és un organisme internacional constituït el 1987 sota l’impuls de l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV). Agrupa regions i organismes regionals, nacionals i internacionals que treballen per la valorització i preservació de la viticultura de muntanya. Aquesta institució es regula segons la legislació de la Vall d’Aosta des de 2004, amb seu en aquesta regió. Des de la seva fundació, el centre garanteix els interessos de la viticultura de muntanya i en pendent forta. Du a terme estudis, recerques i congressos i participa a totes les trobades internacionals i de sector que debaten assumptes relatius a la viticultura. Totes les zones productores que formen part de CERVIM tenen un seguit de característiques comunes que permeten parlar d’una viticultura “heroica”. La viticultura “heroica” ve definida per una sèrie de condicionants en els quals encaixa la DOQ Priorat, com ara els següents: condicions orogràfiques amb poca mecanització; vinyes petites, a vegades fraccionades i sovint organitzades en terrasses; empreses agrícoles amb superfície de conreu continguda; necessitat d’inversions econòmiques elevades per a la modernització dels cultius i, finalment, l’existència de condicions climàtiques adverses. Entre les zones productores de vi que formen part de CERVIM, hi ha la Vall d’Aosta, Llombardia, Piemont, Ligúria, Sicília, Província Autònoma de Bolzano, Província Autònoma de Trento (Itàlia); el Cantó de Valais a Suïssa; Galícia i la Comunitat de Cangas del Narcea d’Astúries a Espanya; Douro a Portugal i Renània-Palatinat i Mosela, a Alemanya. També hi ha diferents organismos regionals, com ara Abruzzo a Itàlia; Wachau y Stiria a Àustria; Banyuls-Collioures, Cotes du Rhône i Hermitage, a França; Ticino a Suïssa i Appalachian State, a Carolina del Nord (Estats Units d’Amèrica).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada