divendres, 24 de maig del 2013

Gran tast de Primeras Marcas amb els Primeurs 2012 de Bordeus



Els Primeurs 2012 de Bordeus de la distribuïdora Primeras Marcas (Jean Pierre Moieux) presentats aquest divendres a Barcelona han estat un molt bon referent de les potencialitats d’aquesta desigual i difícil anyada (dífícil especialment a la rivera 'gauche' i pels cabernets). Es recorda des de Primeras Marcas que la collita del 2012 a Bordeus s’ha caracteritzat, climàticament, com un any clàssic: hivern fred, sobretot febrer, seguit d'una primavera molt humida i un estiu sec abans d'un període de pluges a partir del 20 de setembre. A causa de les condicions climàtiques descrites, el comportament entre zones ha estat dispar. A Pomerol i St. Émilion, a causa de la maduració precoç del seu vi bàsic, el merlot, els resultats han estat sensiblement millors que en la resta de zones, on les pluges van afectar a la maduresa del cabernet sauvignon. La climatologia ha estat també favorable als blancs de Graves i Pessac Léognan, amb uns resultats destacables. En canvi, no ha estat un bon any pel sauternes. També s’apunta que “en general, estem d'acord amb les valoracions fetes pels crítics, encara que en algun cas, com pot ser el Château La Mision Haut Brion i el Château Ausone, la nostra apreciació és diferent i la valorem sensiblement per damunt”. Aquests dos grans vins, però, no s’han pogut tastar a la presentació de Primeras Marcas d'avui. Als locals del carrer Londres de Barcelona s'hi han vist molts sumillers (alguns de molt prestigi) i pocs periodistes en un espai que no és el més adequat per tastar. Empar Moliner no ha faltat a la cita.
            Hi ha qui opina que l’anyada del  2012 a Bordeus, que rebria una nota de regular, és de millor qualitat i més barata que la del 2011. Jo crec, pel que s'ha vist avui amb Primeras Marcas, que és un any de merlots. Pels qui vulguin aprofundir en aquesta anyada els recomano la següent lectura d’un interessantíssim article del gran expert Steven Spurrier: http://www.decanter.com/bordeaux-2012/en-primeur-coverage/583811/bordeaux-2012-steven-spurrier-s-vintage-overview.
            S’han pogut tastar vins com ara el tancat Cru Bourgeois Château de Pez de Saint Estèphe (48% merlot, 44% cabernet sauvignon, 38% cabernet franc, 3% petit verdot i 1% Malbec) on no hi ha massa corpulència però sí cert equilibri.  Un dels vins que sempre m’han agradat és el Grand Cru Classé de Pauillac Comtesse de Lalande de Château Pichon Longeville (com queda ben palès amb un dels taps que conté la copa de la fotografia de la capçalera d’aquest blog). Elaborat amb cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc i petit verdot, en aquest darer vi.hi ha molta fruita i equilibri. Ja és un vi bebible, sense massa complexitats però sí alçada. Hi havia moltes altres joies al showroom professional de Primeras Marcas, com ara el Château La Dauphine de Fronsac (90% de merlot i cabernet franc). Aquest darrer vi m'ha agradat força. M'ha assaltat el seu balsàmic, el seu llorer. Tot i que és evident que encara li falta molt, també mostra certa mineralitat i notes metàl·liques. El Grand Cru Classé de Saint-Émilion Château Côte de Baleau (70% merlot i cabernet franc) també l'he trobat a una bona alçada. El Grand Cru Classé de Saint-Émilion de Château Fonroque (cabernet sauvignon i cabernet franc) és intens, amb notes a móres i prunes. És interessant i m´ha enamorat en nas. El Grand Cru Classé de Saint-Émilion Château La Serre (80% merlot i cabernet franc) s'ha mostrat un pèl tancat, tot i que és interessant. El contingut 1er el Grand Cru Classé de Saint-Émilion Château Figeac (40% merlot, 40% cabernet sauvignon i cabernet franc) mostra pebrot i certes astringències. El 1er el Grand Cru Classé de Saint-Émilion Château de Bélair Monange (85% merlot i cabernet franc que suma en aquesta anyada prestigioses vinyes) ha enamorat a molts. Jo l'he trobat amb notes làctiques, fruita i fusta en equilibri. Mostra inequívocament la seva procedència. És un gran Bordeus, amb raça i tensió. El Pomerol Château Latour a Pomerol (90% merlot i cabernet franc) és fruitós i floral, i m'ha agradat per les seves espèciues i bona acidesa. L’elegant Pomerol Château La Fleur-Pétrus (90% merlot i cabernet franc) no m'ha acabat de fer el pes. L'he trobat amb molta fruita i dubto sobre les seves potencialitats d'envellir amb dignitat. Sí m´ha sorprès molt gratament el Pomerol Providence (només 15.000 ampolles elaborades amb un 90% de merlot i cabernet franc). Mostra esplèndidament fruita negra sobre un fons d'espècies que m'ha sacsejat per la seva intensa rosa. El Château Gazin (90% merlot, 7% cabernet sauvignon i cabernet franc) l'he trobat amb un bon tacte, amb cremositat. Té bona acidesa però ara obliga a fer massa abstraccions. De Château Mazeyres (83% merlot i 17% cabernet franc) no m'ha agradat massa la seva fruita madura, que he trobat un pèl excessiva, tot i que opino que és força comercial. No m´ha entusiasmat ni Château Paloumey (63% cabernet sauvignon i merlot amb molta fruita i bona acidesa) o Château Beauséjour (tancadet i amb notes a regaléssia i bona acidesa).  El Château Les Carmes Haut Brion (44% merlot, 38% cabernet franc i cabernet sauvignon de Pessac Léognan) m'ha semblat força cru, amb fusta i torrats. La fusta domina per damunt de fruitetes vermelles i negres. Château Brane Cantenac (55% cabernet sauvignon, 40% merlot, 4,5% cabernet franc i 0,5 carmenère) mostra l'essència de Bordeus, mostra pebrot verd i tanins ben polimeritzats). El Château Lascombes (50% merlot, 47% cabernet sauvignon, 2% petit verdot i 1% cabernet franc) mostra notes verdes i astringències, però una interessant mineralitat: grafit. I de Château Grand Village (80% merlot i cabernet franc de Fronsac) en destaco la fruita i el fet que tot està ben posat, tot i que no m´ha agradat gaire. Château Trotanoy (90% merlot i cabernet franc) és un gran vi, no ho descobriré jo ara aquí. Aquest 2012, però, no l'he trobat dels millors. Aquest vi s'elabora de la mateixa manera que a Pétrus i la producció arriba a les 25.000 ampolles.
Primeras Marcas també ha mostrat aquest divendres vins d’Ànima Negra (m'ha agradat més l'À.N. 2012 que no pas el Son Negre 2012). De Pujanza, tot i que encara els falta massa, em quedo amb la sobèrbia i l'acidesa un pèl elèctrica del Cisma, un vi que crec que té llarga vida. L'elaboradora Sara Pérez ha estat l'encarregada de presentar els seus vins. De Sara Pérez s'han tastat el Montsant de carinyena (50%), syrah (40%) i garnatxa Venus La Universal (massa d'hora per tastar-lo) i els Priorat Clos Martinet (el millor que he tastat de Sara Pérez en fases incipients: un vi dissenyat sobre l'elegància en fudres rodons de 2.000 litres), l'estratosfèrica garnatxa Els Escurçons (fruita vermella i flors en un vi excitant criat en àmfores de Miravet) i un encara molt dur Camí Pesseroles (60% garnatxa i carinyena). Viña Sastre s'ha presentat al tast amb el seu estil i segell ben característic, amb fusta i amb notes a café i torrats. La fusta és ben present, tot i una certa rexerca d'hedonisme. És una firma de prestigi que no abandona un estil ben clàssic dins la DO Ribera del Duero. Hem tastat Pago Santa Cruz, un interessant Regina Vides o l’imponent Pesus). Primeras Marcas també ha tret un vi que no era de l'anyada de la darrera collita. Ha estat el magnífic negre californià de Napa Valley Dominus State 2008 (un cabernet de llibre amb notes a pebrot, madur i càlid però senyorial, com el meu amic Lluís Ariza, que és un gran fan d'aquest gran vi). També s’hi ha presentat per primer cop un vi del celler empordanès Terra Remota, el més que interessant syrah amb una pinzellada de garnatxa Clos Adrien (que ara ja està molt bo i que apunta molt bones maneres), tot i que no s’ha donat a tastar la darrera novetat d’aquest celler d’Emma i Marc Bornazeau, el Tan Natural 2012, un monovarietal d'ull de llebre. No m'ha dit res de l'altre món el Sauternes de Château Doisy-Védrines (que ara és un almívar de préssec).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada