Els Primeurs 2012
de Bordeus de la distribuïdora Primeras Marcas (Jean Pierre Moieux)
presentats aquest divendres a Barcelona han estat un molt bon referent de les
potencialitats d’aquesta desigual i difícil anyada (dífícil especialment a la
rivera 'gauche' i pels cabernets). Es recorda des de Primeras Marcas que la
collita del 2012 a
Bordeus s’ha caracteritzat, climàticament, com un any clàssic: hivern fred,
sobretot febrer, seguit d'una primavera molt humida i un estiu sec abans d'un
període de pluges a partir del 20 de setembre. A causa de les condicions
climàtiques descrites, el comportament entre zones ha estat dispar. A Pomerol i
St. Émilion, a causa de la maduració precoç del seu vi bàsic, el merlot, els
resultats han estat sensiblement millors que en la resta de zones, on les
pluges van afectar a la maduresa del cabernet sauvignon. La climatologia ha
estat també favorable als blancs de Graves i Pessac Léognan, amb uns resultats
destacables. En canvi, no ha estat un bon any pel sauternes. També s’apunta que
“en general, estem d'acord amb les valoracions fetes pels crítics, encara que
en algun cas, com pot ser el Château La Mision Haut
Brion i el Château Ausone, la nostra
apreciació és diferent i la valorem sensiblement per damunt”. Aquests dos grans
vins, però, no s’han pogut tastar a la presentació de Primeras Marcas d'avui.
Als locals del carrer Londres de Barcelona s'hi han vist molts sumillers
(alguns de molt prestigi) i pocs periodistes en un espai que no és el més
adequat per tastar. Empar Moliner no ha faltat a la cita.
Hi ha qui opina que l’anyada del 2012 a Bordeus, que rebria una nota de regular,
és de millor qualitat i més barata que la del 2011. Jo crec, pel que s'ha vist
avui amb Primeras Marcas, que és un any de merlots. Pels qui vulguin aprofundir
en aquesta anyada els recomano la següent lectura d’un interessantíssim article
del gran expert Steven Spurrier: http://www.decanter.com/bordeaux-2012/en-primeur-coverage/583811/bordeaux-2012-steven-spurrier-s-vintage-overview.
S’han pogut tastar vins com ara el tancat Cru Bourgeois Château de Pez de Saint Estèphe (48% merlot, 44% cabernet
sauvignon, 38% cabernet franc, 3% petit verdot i 1% Malbec) on no hi ha massa
corpulència però sí cert equilibri. Un dels vins que sempre m’han agradat
és el Grand Cru Classé de Pauillac Comtesse de Lalande
de Château Pichon Longeville (com queda ben palès amb un dels taps que
conté la copa de la fotografia de la capçalera d’aquest blog). Elaborat
amb cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc i petit verdot, en aquest darer
vi.hi ha molta fruita i equilibri. Ja és un vi bebible, sense massa
complexitats però sí alçada. Hi havia moltes altres joies al showroom
professional de Primeras Marcas, com ara el Château La
Dauphine de Fronsac (90% de merlot i cabernet franc). Aquest darrer vi
m'ha agradat força. M'ha assaltat el seu balsàmic, el seu llorer. Tot i
que és evident que encara li falta molt, també mostra certa mineralitat i notes
metàl·liques. El Grand Cru Classé de Saint-Émilion Château Côte de Baleau (70% merlot i cabernet franc) també l'he
trobat a una bona alçada. El Grand Cru Classé de Saint-Émilion de Château Fonroque (cabernet sauvignon i cabernet franc)
és intens, amb notes a móres i prunes. És interessant i m´ha enamorat en nas.
El Grand Cru Classé de Saint-Émilion Château La Serre
(80% merlot i cabernet franc) s'ha mostrat un pèl tancat, tot i que és
interessant. El contingut 1er el Grand Cru Classé de Saint-Émilion Château Figeac (40% merlot, 40% cabernet sauvignon i
cabernet franc) mostra pebrot i certes astringències. El 1er el Grand Cru
Classé de Saint-Émilion Château de Bélair Monange
(85% merlot i cabernet franc que suma en aquesta anyada prestigioses vinyes) ha
enamorat a molts. Jo l'he trobat amb notes làctiques, fruita i fusta en
equilibri. Mostra inequívocament la seva procedència. És un gran Bordeus, amb
raça i tensió. El Pomerol Château Latour a Pomerol
(90% merlot i cabernet franc) és fruitós i floral, i m'ha agradat per les seves
espèciues i bona acidesa. L’elegant Pomerol Château
La Fleur-Pétrus (90% merlot i cabernet franc) no m'ha acabat de fer el pes.
L'he trobat amb molta fruita i dubto sobre les seves potencialitats d'envellir
amb dignitat. Sí m´ha sorprès molt gratament el Pomerol Providence (només 15.000 ampolles elaborades amb un 90% de merlot i
cabernet franc). Mostra esplèndidament fruita negra sobre un fons d'espècies
que m'ha sacsejat per la seva intensa rosa. El Château
Gazin (90% merlot, 7% cabernet sauvignon i cabernet franc) l'he trobat
amb un bon tacte, amb cremositat. Té bona acidesa però ara obliga a fer massa
abstraccions. De Château Mazeyres (83% merlot
i 17% cabernet franc) no m'ha agradat massa la seva fruita madura, que he
trobat un pèl excessiva, tot i que opino que és força comercial. No m´ha
entusiasmat ni Château Paloumey (63% cabernet
sauvignon i merlot amb molta fruita i bona acidesa) o Château
Beauséjour (tancadet i amb notes a regaléssia i bona acidesa). El
Château Les Carmes Haut
Brion (44% merlot, 38% cabernet franc i cabernet sauvignon de Pessac
Léognan) m'ha semblat força cru, amb fusta i torrats. La fusta domina per damunt
de fruitetes vermelles i negres. Château Brane Cantenac
(55% cabernet sauvignon, 40% merlot, 4,5% cabernet franc i 0,5 carmenère)
mostra l'essència de Bordeus, mostra pebrot verd i tanins ben
polimeritzats). El Château Lascombes (50%
merlot, 47% cabernet sauvignon, 2% petit verdot i 1% cabernet franc) mostra
notes verdes i astringències, però una interessant mineralitat: grafit. I
de Château Grand Village (80% merlot i cabernet
franc de Fronsac) en destaco la fruita i el fet que tot està ben posat, tot i
que no m´ha agradat gaire. Château Trotanoy (90%
merlot i cabernet franc) és un gran vi, no ho descobriré jo ara aquí. Aquest
2012, però, no l'he trobat dels millors. Aquest vi s'elabora de la mateixa
manera que a Pétrus i la producció arriba a les 25.000 ampolles.
Primeras Marcas també ha mostrat aquest divendres
vins d’Ànima Negra (m'ha agradat més l'À.N. 2012
que no pas el Son Negre 2012). De Pujanza, tot i
que encara els falta massa, em quedo amb la sobèrbia i l'acidesa un pèl
elèctrica del Cisma, un vi que crec que té
llarga vida. L'elaboradora Sara Pérez ha estat l'encarregada de presentar
els seus vins. De Sara Pérez s'han tastat el Montsant de carinyena (50%), syrah
(40%) i garnatxa Venus La Universal (massa d'hora per tastar-lo) i els Priorat Clos Martinet (el millor que he tastat de Sara Pérez
en fases incipients: un vi dissenyat sobre l'elegància en fudres rodons de 2.000 litres),
l'estratosfèrica garnatxa Els Escurçons
(fruita vermella i flors en un vi excitant criat en àmfores de Miravet) i un
encara molt dur Camí Pesseroles (60% garnatxa i
carinyena). Viña Sastre s'ha presentat al tast amb el seu estil i segell
ben característic, amb fusta i amb notes a café i torrats. La fusta és ben
present, tot i una certa rexerca d'hedonisme. És una firma de prestigi
que no abandona un estil ben clàssic dins la DO Ribera del Duero. Hem
tastat Pago Santa Cruz, un interessant Regina Vides o l’imponent Pesus).
Primeras Marcas també ha tret un vi que no era de l'anyada de la darrera
collita. Ha estat el magnífic negre californià de Napa Valley Dominus State 2008 (un
cabernet de llibre amb notes a pebrot, madur i càlid però senyorial, com el meu
amic Lluís Ariza, que és un gran fan d'aquest gran vi). També s’hi
ha presentat per primer cop un vi del celler empordanès Terra Remota,
el més que interessant syrah amb una pinzellada de garnatxa Clos Adrien (que ara ja està
molt bo i que apunta molt bones maneres), tot i que no s’ha donat a
tastar la darrera novetat d’aquest celler d’Emma i Marc Bornazeau, el Tan Natural
2012, un monovarietal d'ull de llebre. No m'ha dit res de l'altre món el
Sauternes de Château Doisy-Védrines (que
ara és un almívar de préssec).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada