dimecres, 15 de maig del 2013

Sumarroca sorprèn amb 25 microvinificacions de raïms de tot el planeta


Els cellers Sumarroca van presentar aquest dilluns al Gran Teatre del Liceu el seu ambiciós projecte 'La Vinya del Món’. Es tracta d'una idea única i innovadora de Carles Sumarroca, el president del celler, nascuda del seu desig de contribuir de forma especial a l'estudi i desenvolupament de la vinya i portada a la pràctica en la finca Marquès de Monistrol, que va adquirir el 1999. Així, el projecte ha consistit en l'estudi de 360 varietats de vinya de tot el món, en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Per a això ha estat necessari microvinificar cadascuna de les varietats i seleccionar les de major potencial. L'equip tècnic dels cellers ha identificat l'ADN de les varietats per elaborar una base de dades genètics i poder diferenciar-les entre si.
            Els assistents a la presentació de ‘La Vinya del Món’, que van gaudir d'una visita prèvia a les instal·lacions del Liceu, van poder escoltar de Carles Sumarroca com va sorgir aquest projecte. “Amb el pas del temps, les nostres finques han crescut i vam creure important destinar una parcel·la a altres vinyes que havien existit en aquestes terres perquè no es perdessin definitivament”. Sumarroca va explicar que els seus tècnics “van rebre amb molt entusiasme el pla i es va afegir al projecte la idea de plantar no només varietats del territori sinó de tot el món”. L'objectiu és “conservar varietats antigues i trobar alguna que millori les actuals”, va afegir Sumarroca, que preveu continuar aquest treball amb la plantació de noves varietats. El director general de l’Incavi, Jordi Bort, va assenyalar que aquest projecte “demostra el potencial d'innovació tecnològica del país”. El director tècnic de Sumarroca, Óscar Llombart, va exposar per primera vegada els resultats de la verema de 2012 de ‘La Vinya del Món’ i les principals conclusions del projecte. Després de la seva explicació, Manel Pla i Agustí Peris van dur a terme una performance titulada ‘El conscient i l’inconscient’ en la qual es van maridar diferents vins de ‘La Vinya del Món’, en el que va ser un passeig des de les actuals elaboracions de Sumarroca fins al futur dels vins, a través de les varietats vinificades. Finalment, el centenar de convidats a l'esdeveniment, entre els quals hi havia sumillers i crítics enogastronòmics, van poder degustar els vins de 25 varietats de la verema de 2012 de ‘La Vinya del Món’.
            Entre les conclusions de l’estudi destaca que el Penedés és una zona vitícola on la major part de les varietats es poden adaptar bé, així com que els vins resultants, encara que procedeixin de zones molt diferents al Penedès, mostren un caràcter mediterrani. Des de Sumarroca s’afirma que “per veure realment el potencial de la varietat és imprescindible ampliar els volums del treball amb l'objectiu de: eliminar el metàl·lic procedent de l'inoxidable, millorar els controls de maduració, minimitzar les oxidacions...”  
Les varietats vinificades presentades aquest dilluns en un acte molt instructiu i interessant van ser Viosinho, Muller, Sémillon, Sheurebe, Viogner, Verdelho, Torrontes, Forcallat, Verdoncho, Malvasia In., Sauvignonasse, Incronio M. 6.0.13, Xarel.lo Vermell, Hondarri Zurri, Rosku, Isabelle, Touriga N, Caladoc, Berbera, Tannat, Ancellotta, Kerner, Marienstein, Blaufränkisch i Ciliegiol. Jo em quedo amb l'incroccio manzoni, la viognier, un particular xarel·lo vermell, la isabella, la touriga nacional, la barbera o l'ancellotta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada