Pere Bonet Ferrer
no té dubtes que les properes eleccions al Consell Regulador del Cava són “molt
importants”. En una entrevista exclusiva concedida a Vi-franc, Bonet diu que “el
Consell Regulador és la principal institució però el més important del sector és
el conjunt del cava”. Recorda que fa gairebé 12 anys que no es renova el
Consell Regulador, i que en 12 anys “el món ha canviat molt, i el cava també”. L’actual
president i vicepresident del Consell Regulador van ser escollits el 3 de setembre del 2001. També reconeix que “evidentment, el sector està en un moment de crisi,
i necessita canvis i un revulsiu”. Remarca que cal no oblidar el que ja és el
cava: un vi escumós de qualitat produït en una regió determinada (VEQPRD), la màxima
categoria comunitària pel que fa als escumosos. En aquest sentit afegeix que “estem
jugant a la màxima categoria, i no oblidem que és un producte excel·lent, plural,
amb una qualitat extraordinària i que al sector hi ha molt de talent”.
També recorda Bonet que el cava és
una “font de feina extraordinària, una font d’economia creativa, neta,
qualificada i sostenible, i que és una indústria útil per al territori”. En el
cas de no haver-hi el cava creu que el paisatge penedesenc seria “un desastre”.
També destaca l’aportació de l’enoturisme però no amaga la seva percepció que
el sector es troba davant “una cruïlla complicada com a DO”. Creu que hi ha “una
deriva molt perillosa”. Opina que la diàspora concretada en la marxa de la DO
Cava de diversos elaboradors és “un tema molt perillós”. Creu, així mateix, que
les “ànsies zonificadores” debiliten la DO Cava i enforteixen els escumosos
elaborats en d’altres comunitats autònomes espanyoles. No cal dir, afegeix el
director de Comunicació de Freixenet, que si s’hagués de fer ara la DO Cava que
“la faríem de manera molt diferent”
Pere Bonet lamenta que no hi hagi
unitat al sector i que no se sumin esforços. També lamenta que “la gent parla
del cava com si el cava fos ells mateixos, tothom aspira a que el cava sigui el
que són ells mateixos”. Proposa la creació d’una interprofessional, un model
que existeix a la Champagne del qual s’agafarien els seus aspectes “més
positius”. Apunta que “el cava no són només els viticultors o els elaboradors”.
Busca, doncs, acords a llarg termini amb la voluntat de “ser eficaços”.
El primer objectiu, doncs, que s’ha
marcat Pere Bonet com a candidat a presidir el Consell Regulador de la DO Cava és
el d’aconseguir la unitat i l’enfortiment del sector. També creu que “ens
mereixem major valor afegit”, i que aquest valor afegit s’ha de repartir a tota
la cadena de valor, “des de la vinya a l’empresa”. També creu que es fa
necessari controlar el sector des del Consell Regulador “amb transparència”. Si
no es busca la unitat i l’equilibri "amb seny", creu Bonet, la problemàtica del
sector “té difícil solució”. Quan fa referència a l’equilibri apunta que “si
només pensem que el preu del raïm ha de pujar el doble o que el cava ha de
pujar el doble ens estarem equivocant”. Considera, no obstant això, que “hi ha
d’haver un valor afegit just per a tothom”. També apunta, encara que no té dubtes que “la
locomotora són les marques”, que “hi han moltes més coses que les marques, però són aquestes les que estiren del sector".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada