dimecres, 29 de febrer del 2012

2 copes de vi al dia (1 en cas de dones) és bo per a prevenir demències

Un estudi de l'Hospital Clínic de Barcelona ha demostrat que el consum elevat d'aliments rics en polifenols (com el vi) milloren la funció cognitiva i prevenen enfermetats neurogeneratives. A continuació us adjunto el despatx de l'agència Efe:

El consumo elevado de alimentos ricos en polifenoles como el aceite de oliva virgen, las nueces y el vino mejoran la función cognitiva y previenen de enfermedades neurodegenerativas como el alzhéimer, según un estudio liderado por expertos del Hospital Clínic de Barcelona.

La investigación, publicada en el Journal of Alzheimer's Disease, vincula «el consumo de alimentos con polifenoles y los niveles de esta sustancia en la orina con el comportamiento de la memoria», ha explicado uno de los firmantes del artículo, Emili Ros.

Según este especialista del Clínic, es recomendable, tanto para la salud cardiovascular como para la cerebral, generalizar el uso del aceite de oliva virgen en los platos, consumir entre cuatro y siete nueces diarias y beber dos copas de vino, en el caso de los hombres, y una para las mujeres cada día.

La investigación se ha realizado en una primera fase con 447 participantes sin enfermedades vasculares pero con alto riesgo cardiovascular, con edades entre los 55 y los 80 años y que no seguían una dieta concreta.

Actividad cerebral

Los investigadores han sometido a los participantes a una serie de pruebas neuropsicológicas para estudiar su actividad cerebral, al tiempo que se les ha analizado la orina como marcador de ingesta de polifenoles, que es una sustancia antioxidante. «La novedad es que hemos podido establecer variables sobre qué parte de la función cognitiva potencia cada alimento», ha destacado Ros, jefe de la Unidad de Lípidos del Clínic.

Así, el consumo de aceite de oliva, en concreto el virgen, se asocia a mejores puntuaciones en pruebas de memoria verbal, la ingesta de nueces con mejor memoria de trabajo y el consumo moderado de vino con mejor función cognitiva global.

En una segunda fase, cuyos resultados se publicarán en un año, los investigadores del Clínic analizarán de nuevo a los participantes después de aplicarles una dieta concreta para ver la evolución respecto a sus patrones de alimentación anteriores.

La investigación, liderada por Cinta Valls-Pedret, de la Unidad de Lípidos del Hospital Clínic de Barcelona, forma parte de un ensayo clínico multicéntrico sobre los efectos preventivos de la dieta mediterránea en el que participan 7.447 sujetos entre 55 y 80 años, sin enfermedad vascular previa pero de alto riesgo cardiovascular. Diversos estudios epidemiológicos sugieren que alimentos como las frutas, las verduras o el pescado, así como nutrientes como los ácidos grasos poliinsaturados, la vitamina B y los antioxidantes pueden proteger del declive cognitivo asociado a la edad y a la enfermedad de alzhéimer. El presidente de la Fundación Dieta Mediterránea, Lluís Serra-Majem, se ha felicitado de que la evidencia en torno a los beneficios de la dieta mediterránea crezca «día a día» y de que cada vez sean más las patologías que se benefician de este patrón alimentario tan saludable.

dimarts, 28 de febrer del 2012

Només sis cellers, a la Mostra de Vins del Garraf



L'Associació de Viticultors del Massís del Garraf, que presideix Carles Esteva, i l'Ajuntament de Sitges han anunciat pel 12 de març la segona edició de la Mostra Professional de Vins del Massís del Garraf. Hi ha destacades absències. Només hi participen sis cellers:


Sitges acull la segona Mostra Professional de Vins del Massís del Garraf 


Amb l’objectiu d’apropar el producte del Massís del Garraf, 6 cellers presentaran el seu vi a professionals del sector el dia 12 de març a l’Edifici Miramar.


Sitges acollirà el dilluns 12 de març la segona Mostra Professional de Vins del Massís del Garraf que se celebrarà a l’Edifici Miramar de 16.00 a 20.00 hores. L’objectiu de la Mostra és donar a conèixer a compradors directes, canals de distribució i professionals del sector vitivinícola, els vins elaborats al Massís del Garraf pels propis socis de l'Associació de Viticultors del Massís del Garraf (AVMG): Can Ràfols dels Caus, Finca Viladellops, Vega de Ribes, Finca Valldosera, Valldolina i Montau de Sadurní. Un públic important de la mostra són els propietaris i responsables de restaurants, sommeliers i cambrers perquè estudiïn incloure els vins del Garraf en les seves cartes. L’objectiu és també que l’establiment no hagi de rebre la visita de varis comercials, sinó que en una sola jornada pugui conèixer tota la varietat de vins que s’elaboren al territori. Segons explica el secretari de l’Associació, Marcelo Desvalls, “la prioritat és arribar a tots els restaurants de la zona, és important que la gent que vingui a la Mostra conegui la nostra marca associada a un producte de proximitat, de respecte i que té cura de l’entorn”. L’any passat van visitar la Mostra més de 250 professionals de diferents àmbits entre restauradors, distribuïdors, periodistes, empresaris, representants del món associatiu i gastronòmic, autoritats locals i representants institucionals que van poder conèixer i degustar més de 50 referències de vins de diferents cellers. Amb aquesta proposta, Sitges ofereix dues mostres anuals dedicades al món del vi, una de caràcter popular al mes de setembre en el marc de la Festa de la Verema; i l’altra al mes de març per a professionals del sector. El certamen està organitzat per l’Associació de Viticultors del Massís del Garraf amb la col·laboració de l’Agència de Promoció Turisme de Sitges i el programa 'Els productes del mar i la terra del Garraf', del Consell Comarcal del Garraf.

Les vendes de xampany es mantenen a Espanya durant el 2011 tot i la crisi


L'Oficica d'Informació del Xampany a Espanya ha informat avui que les vendes durant 2011 es van mantenir, pràcticament, al mateix nivell que en 2010, amb un total de 3.678.927 ampolles, un descens del –0,3% (10.380 unitats) respecte a les xifres de 2010 (3.689.307 ampolles). Des de l'Oficina del Xampany es considera que "l'haver mantingut la presència i unes vendes gairebé de 4 milions d'ampolles, és una prova de la força que el vi de Champagne té a Espanya així com de l'apreciació i fidelitat que cap a ell tenen tots els professionals del sector i el consumidor final". A nivell global les vendes de xampany van créixer un 1,09% durant l'any passat:

LAS VENTAS DE CHAMPAGNE EN ESPAÑA SE MANTUVIERON EN 2011 CON UN TOTAL DE 3.678.927 BOTELLAS 

LAS EXPEDICIONES TOTALES DE CHAMPAGNE FUERON DE 322.967.455 BOTELLAS, UN +1,09 RESPECTO A 2010

Las expediciones de Champagne en España durante 2011 se mantuvieron, prácticamente, al mismo nivel que en 2010 con un total de 3.678.927 botellas, un descenso casi imperceptible del –0,3% (10.380 unidades) respecto a las cifras de 2010 (3.689.307 botellas).

En la situación económica actual, este Bureau considera que el haber mantenido la presencia y unas ventas casi de 4 millones de botellas, es una prueba de la fuerza que el vino de Champagne tiene en España así como de la apreciación y fidelidad que hacia él tienen todos los profesionales del sector y el consumidor final.

Las expediciones totales en 2011 fueron de 322.967.455 botellas, un +1,09% respecto a 2010. El mercado francés descendió ligeramente con un total de 181.644.194 botellas (-1,88%) y la exportación creció significativamente con un +5,18% totalizando 141.323.261 botellas. España pasa del 8º lugar de los mercados exteriores que había ostentado durante los últimos años al 9º, dado el fuerte crecimiento de Australia, un +31,9% respecto a 2010.

Los aumentos más importantes de expediciones lo han sido en mercados no europeos. Un crecimiento de + 14,4% para EEUU, un + 6,7% en Japón, además del ya mencionado caso australiano. Por porcentajes los 3 primeros mercados, cada uno con datos de descenso o crecimiento distintos, siguen siendo: Inglaterra (-2,7%), Estados Unidos (+14,4%) y Alemania: (+8,5%).

Los países emergentes consolidan poco a poco su tasa de crecimiento: Rusia, Brasil, China, los Emiratos Árabes, Corea del Sur y Malasia. También aumentan las expediciones en enclaves importantes como Hong Kong y Singapur. Finalmente, es de destacar el avance de países tan diversos como Méjico, Nigeria, África del Sur, Nueva Zelanda y Argentina.

Tast de la DO Catalunya a Cal Feru de Sant Sadurní


La Denominació d’Origen Catalunya ha organitzar un nou tast en el marc dels actes de promoció i divulgació que realitza a les botigues de l'associació ContraEtiqueta, que agrupa les botigues especialitzades en la venda de vins de Catalunya. Aquesta setmana l’acte serà a Cal Feru (C/ Diputació, 51) de Sant Sadurní d’Anoia, aquest dissabte 3 de març. Els clients podran gaudir dels vins de la DO Catalunya de 10 a 14 h. i de 17 a 20h. Els clients que adquireixin algun producte DO Catalunya a la botiga participaran en un sorteig mensual d’una visita a un dels cellers de la DO Catalunya i un sopar maridatge.

Tast a U més U Fan Tres i la defensa d'un preu



U més U Fan Tres (1+1=3) és un interessant projecte familiar de Teresa Piñol i el seu company Josep Anton Bonell que suma passió i el savoir faire de l'enòleg Josep Piñol (germà de la Teresa). El projecte també té com a accionista al propietari de Can Ràfols dels Caus, Carles Esteva. Ja fa més d'una dècada que aquest projecte va començar va caminar. Actualment elaboren 150.000 ampolles de cava i 40.000 de vi tranquil emparat per la DO Penedès, a més de 100.000 ampolles d'un rosat ecològic de merlot, cabernet sauvignon i ull de llebre que elaboren per Suècia. Exporten un 75% del total de la seva producció tot i que han començat a treballar per penetrar de forma decidida a la ciutat de Barcelona Teresa i Josep Anton lamenten la deriva de preus del sector, especialment pel que fa al cava, i no estan disposats a anteposar la qualitat a un preu massa baix. Les seves vendes s'han mantingut durant l'últim any tot i perdre clients per no voler ajustar a la baixa els seus preus. 
Recentment he visitat el seu celler i he pogut tastar alguna de les seves novetats. He tastat el nou xarel·lo 2011 (12,5º), que presenta notes almiverades de fruites de pinyol (préssec i albercoc) així com un fons de fonoll. Acaba de ser embotellat i mostra encara una acidesa punxant. Li manca encara recorregut en ampolla. De fet, no es presentarà fins ca Intervin. També he tastat el seu nou rosat (syrah i cabernet sauvignon), que ofereix notes a gominoles (maduixes amb nata). No sembla que tingui gairebé 14º, la qual cosa la trobo un mèrit. A continuació vaig tastar el seu Brut Nature Rosé (pinot noir) del 2008, un interessant cava amb 90 punts Parker que ofereix notes a móres un pèl confitades i a mel (fruit de la lògica evolució). És un cava gastronòmic amb una acidesa que l'allarga en boca. També vaig tastar el Gran Reserva Especial del 2006, un extraordinari cava que ofereix volum i que és molt rodó, amb un carbònic perfectament integrat. És un cava gastronòmic i força hedonista. Josep Anton Bonell diu que és un cava "per gaudir", especialment amb un ànec mut del Penedès amb prunes i pinyons. El tast va continuar amb el Dahlia 2010, elaborat amb viognier de la finca de Can Romeu (75%) i xarel·lo fermentat i criat durant quatre mesos en bótes de roure. És fruitós (préssec i orellanes) sobre un llit que recorda el suc de la llauna d'espàrrecs.  El penúltim vi va ser el Dèfora del 2007 (70% garnatxa i 30% carinyena). És balsàmic, elegant tot i que un pèl alcohòlic i amb notes  fumades (13 mnesos de criança en bóta), especiades i les que recorden la tinta xinesa. El darrer vi del tast va ser el cava Cygnus Reserva de 1991, un brut nature madur amb base de xarel·lo i completat amb macabeu i parellada.

La segona fase del Centre d'Interpretació del Cava, per a principis d'estiu


L'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia ha anunciat avui que  la segona fase del Centre d'Interpretació del Cava Fassina  podria obrir les portes a principis d'estiu. Ja han començat les obres a la planta inferior del centre, que acull el celler gran i la cava, i que un cop acabades completaran aquest equipament cultural i turístic instal·lat al cèntric edifici de la Fassina de Can Guineu, situada al carrer Hospital de la població. Es preveu que el 30 d'abril les obres han d'estar enllestides i que a començaments d'estiu ja es podria obrir al públic el centre en la seva totalitat, tot i que la primera fase d'interpretació del cava ja està oberta al públic des del mes d'octubre passat.
El regidor de Comerç i Turisme de l'Ajuntament, Jep Bargalló, acompanyat pel Director Tècnic del Patronat de Turisme, Joan Capellades, i per Manel Marin, l'arquitecte tècnic que dirigeix l'obra, ha presentat en roda de premsa l'execució d'aquest ambiciós projecte, el qual "ha de servir per convertir Sant Sadurní en un referent del turisme enològic i cultural". Bargalló ha destacat la transversalitat en l'acció del treball que s'està duent a terme des de diversos departaments de l'Ajuntament. La intervenció d'obra al celler de la Fassina de Can Guineu serà minimalista, ja que es vol una sala el més polivalent possible, diàfana, oberta, en què es puguin fer activitats de tot tipus. Paral·lelament a l'obra, l'empresa Transversal, escollida per procés negociat, està treballant en la part dels continguts que ocuparan aquests nous espais. 

"Serà un centre on hi passaran coses"

L'objectiu del Centre d'Interpretació del Cava és, a banda de ser un equipament cultural i turístic de primer ordre, la promoció econòmica de Sant Sadurní i el fet de "contribuir a que la marca Enoturisme Penedès es converteixi en la primera destinació de turisme enològic de l'estat espanyol". Per això, segons Jep Bargalló, El Centre d'Interpretació del Cava "ha de ser la casa de tots els amants del cava". Afegeix que "la idea és que qualsevol turista passi primer pel CIC Fassina i des d'aquí se li desperti la curiositat per continuar visitant Sant Sadurní i la comarca, les caves, les vinyes i tot allò que el territori li pot oferir, la qual cosa donaria un important impuls econòmic a la zona". L'objectiu és que, un cop inaugurada la segona fase, el CIC Fassina sigui un centre de gran dinamisme, més enllà de la seva influència com a museu. La intenció és que les persones hi compareguin sovint per activitats diverses, des d'actes culturals, maridatges, presentació de productes, tallers infantils... incloent-hi actes privats que ajudin a amortitzar la inversió. 

Les obres ja estan en marxa 

L'arquitecte tècnic de l'Ajuntament, Manel Marin, ha explicat que el 70 o 80 per cent de l'obra està centrada en les instal·lacions, que "han de passar gairebé desapercebudes". Les més importants són la climatització d'un espai tan gran i fred, fet pel qual s'ha escollit un sistema d'impulsió d'aire, que és ràpid i eficient, així com el disseny de la il·luminació, que serà sobretot amb llums incandescents, per tal que siguin versàtils i adaptables als elements museogràfics i a cada esdeveniment que hi pugui tenir lloc.
Pel que fa a l'obra de paleta, s'instal·larà un paviment a sobre de l'existent que podrà suportar molt de pes, com ara vehicles per transportar material o escenaris per a actes diversos i es treballarà en l'ordenació de l'accés al celler per carrer Sant Pere, per quan s'hagi d'utilitzar la sala polivalent per actes públics o privats aliens al Centre d'Interpretació.
El regidor de Comerç i Turisme ha exposat que, pel que fa al desenvolupament museístic, aquesta segona fase "serà més d'espectacle visual i auditiu, a diferència de la primera, que té un format més tècnic i divulgatiu". El celler serà un espai net -per tal que es pugui utilitzar com a sala d'actes- i el visitant es veurà embolcallat per projeccions a les parets, que el transportaran a les vinyes i el faran entrar en contacte amb el sol, la terra, l'aire i l'aigua, els elements que fan possible el fruit del cep pugui arribar a transformar-se un producte amb tants matisos com el cava. Per acabar, es convidarà la gent a reflexionar sobre les situacions en què es beu el cava, fent un recorregut per l'evolució del consum des dels anys vint fins a l'actualitat. La idea de tot el centre és fer que el públic participi de l'espectacle i, a banda d'adquirir nous coneixements, recordi l'experiència de la visita. 

Accions comunicatives 

El director tècnic del Patronat de Turisme, Joan Capellades, ha explicat que s'està treballant intensament per desenvolupar tot un seguit d'accions comunicatives que, paral·lelament a l'acabament del centre, "ens permetin explicar al món que existim". Per això, el mes de març començaran les gestions per establir col·laboracions amb empreses i crear un espai de dinamització econòmica. També s'esmercen esforços en desenvolupament de la comunicació turística 2.0 i ja es té un espai reservat al Saló Internacional de Turisme de Catalunya, que enguany aposta fort per l'enoturisme. A banda d'aquestes accions, també es vol donar especial rellevància al públic escolar, que és el públic d'entre setmana, i per aquest motiu es té la intenció de crear una eina pedagògica pròpia, per la qual cosa sortirà a concurs el projecte de desenvolupament de les activitats pedagògiques del centre."Ja estem en el trapezi sense xarxa, hem d'invertir tots els esforços", ha comentat de forma gràfica Joan Capellades. En aquest sentit també s'està fent gestions amb la Diputació de Barcelona per començar a dissenyar un Pla de Màrqueting Turístic de Sant Sadurní, amb el màxim consens possible, per marcar la ruta a seguir en els propers cinc o deu anys. 

Algunes xifres

Actualment s'han invertit al Centre d'Interpretació del Cava uns cinc milions d'euros, que inclouen la compra de l'edifici de La Fassina, que va tenir lloc el 2004. De la subvenció del Ministeri de Cultura, de 450.000 euros, 200.000 anaven per la part museística i 250.000 per la fase d'obra. Durant els tres mesos de l'any passat des de la inauguració parcial de l'equipament durant el Cavatast, l'octubre de 2011, el CIC Fassina va tenir uns dos mil visitants, tot i que el centre està dimensionat per arribar a acollir entre quinze i vint mil visitants l'any. Serà a partir d'ara que es començarà a fer la feina de donar-se a conèixer, tal i com ha dit el regidor: "Tenim l'eina, ara falta fer-la treballar".

Nova Nit de l'Enologia, el 23 de març a Granollers

L’Associació Catalana d’Enòlegs organitza per a la nit del divendres 23 de març a l’Hotel Ciutat de Granollers una nova edició de la Nit de l'Enologia. L'ACE vol compartir aquesta nit amb enòlegs i representants de tots els àmbits relacionats amb el vi i la vitivinicultura. És un acte "per a reconèixer la professionalitat i el talent dels enòlegs i premiar als més distingits".  També es reconeixerà al periodista que ha destacat per la seva tasca de promoció de l’enologia, el món del vi i el seu entorn. Els guardons es lliuraran al llarg d’una vetllada enològica, en la que es podran degustar les creacions més destacades dels diferents nominats. L’Associació Catalana d’Enòlegs ha manifestat que vol promoure entre especialistes, prescriptors i consumidors en general  que "la intervenció de l’enòleg és decisiva en l’elaboració de les característiques que donen personalitat i qualitat sensorial a un producte vinícola". S'afegeix que "la millor manera d’aconseguir-ho és continuar fent un reconeixement públic d’aquells membres del col·lectiu que s’han distingit per la seva excel·lència en diferents vessants de la professió.

La Nit de l’Enologia d’aquest 2012 es centrarà en quatre categories, els nominats són:


L’enòleg amb la millor trajectòria professional
Jordi Botta Matas
Montserrat Mascaró Alemany
Lluis Ràfols Bages

L’enòleg que ha realitzat el projecte d’investigació o la proposta més innovadora, que ha sabut
sorprendre i afegir talent i valor al món del vi.
Anna Puig Pujol
Anna Velàzquez Peñarrocha
Anna Gras Moreu

L’enòleg amb més carisma i/o empenta enològica
Pere Rovira Rovira
Manel Raventós Negra
Pere Escudé Gonzàlvez

L’enòleg sènior 2011. El reconeixement a un professional, amb més de 25 anys en la professió.
Pere Llopart Vilarós

El vi negre redueix el risc de càncer de mama

Aquest dimarts Fivin ha difòs un estudi que demostra els beneficis d'un consum moderat de vi negre pel que fa a reduir el risc de càmcer de mama:

El consumo moderado de vino tinto reduce el riesgo de cáncer de mama

El estudio puede consultarse en www.lacienciadelvino.com, fondo documental de FIVIN

La investigación médica realizada  por el prestigioso Cedars-Sinai Medical Center de los Ángeles ha probado que los compuestos del vino tinto actúan de forma similar a los inhibidores de la aromatasa, enzima que interviene de forma activa en la biosíntesis de los estrógenos, utilizada por la medicina para tratar el cáncer de mama.
Los responsables del estudio demuestran de esta forma que el vino tinto puede intervenir en la detención de la proliferación de células cancerosas producidas por cambios en los patrones hormonales.
Algunas de las sustancias que contienen los hollejos  y las pepitas de las uvas negras reducen, en cierta medida, algunos de los riegos en las mujeres premenopáusicas, como puede ser la proliferación de células cancerosas.
Este estudio indica que el consumo moderado de vino aporta aspectos beneficiosos sobre la salud, ya que favorece la estabilidad de los niveles de estrógeno y aumenta la testosterona. Estas hormonas mantienen la salud del aparato reproductor femenino, en los huesos, en el colesterol en sangre y ayudan a conservar la libido.
La investigación del Cedars-Sinai Medical Center se ha realizado sobre un colectivo de mujeres que han consumido a diario, durante un mes y de forma moderada, vinos de las variedades Cabernet Sauvignon y de Chardonnay.
La Fundación para la Investigación del Vino y la Nutrición ha incorporado este estudio en su fondo documental, la ciencia del vino, para su consulta y difusión.

dilluns, 27 de febrer del 2012

Un estudi revela la preferència per vins amb menys alcohol


Llegeixo a www.latercera.com de Xile que un estudi de ProWein, publicat per Decanter, ha revelat que els consumidors habituals de vi a Alemanya, Estats Units, Regne Unit i Xina prefereixen productes amb menys graus alcohòlics. En el cas de la Xina, el 91% dels bevedors enquestats va declarar inclinar-se per vins amb entre 8,5 i 10,5 graus, mentre que el 22% dels britànics va assenyalar que el nivell ideal d'alcohol és de 10,5 graus o menys. Xifres similars es van registrar a Alemanya i Estats Units. Aquesta preferència és més evident entre joves i dones, aquestes últimes opten per vins escumosos i per elaborats més lleugers. El canvi climàtic a casa nostra no permet obtenir grans vins a baixa graduació. Sempre hi ha màquines i sistemes, però, per a desalcoholitzar els vins. Com sabeu, algunes tècniques permeten eliminar una part de l'etanol del vi, com ara l'osmosi inversa o l'evaporació amb columnes de cons rotants (Spinning Cone Column). Què en penseu? Potser seria millor beure menys quantitat però gaudir més amb un vi al qual no se li ha alterat el seu alcohol natural?

Les exportacions de vi espanyol creixen un 26,3% durant el 2011, però el preu mig cau un 7,6%


Les exportacions espanyoles de vi van créixer un 26,3 % en volum durant el 2011, fins als 2.230,9 milions de litres, davant els 1.766,3 milions del 2010, segons dades d'Aduanas recollides per l'Observatorio Español del Mercado del Vino (OeMv). El preu mig, però, ha caigut un 7,6%- El seüent és el despatx fet avui per EFE Agro:


En términos de valor, el avance se situó en el 16,7 %, hasta los 2.240,6 millones de euros, 320,5 millones de euros más, mientras que el precio medio cayó un -7,6 %, hasta el euro por cada litro exportado. Por productos, las ventas en el exterior de vinos sin denominación de origen protegida (DOP) a granel aumentaron un 43,2 % en volumen, hasta los 1.164,3 millones de litros, y un 52,9 % en valor, hasta los 386,7 millones de euros. Del mismo modo, se exportaron más vinos con DOP envasados, con una subida del +18,3 % en volumen, hasta los 313 millones de litros, y del +15,8 % en valor, hasta los 925,6 millones de euros; y los espumosos y cavas, (+16,2 % en volumen, hasta los 157,5 millones de litros, y +8,9% en valor, hasta los 392,3 millones de euros). Por su parte, los vinos sin DOP envasados afianzaron su recuperación con un crecimiento del 12 % en volumen y del 9,6 % en valor, mientras que se mantiene la pérdida de mercado de los vinos aromatizados, los de licor y los de aguja.
Evolución positiva de los principales destinos

Por mercados, en términos de valor y para el conjunto de los distintos tipos de vino, los diez principales destinos de nuestras ventas exteriores presentan evolución positiva, mientras que, en volumen, sólo Portugal presenta evolución negativa (-20,5 %). El Observatorio ha destacado que, en su conjunto, los vinos con denominación de origen avanzan "particularmente bien" en Norteamérica -EEUU, Canadá y México- y muchos de los destinos europeos, como Alemania o Reino Unido. Del mismo modo, las exportaciones de vino sin DOP a granel tienen como principal destino Francia, con 379,6 millones de litros (+35 %), seguida de Alemania, con 135,4 millones de litros (+33 %), y destaca especialmente el aumento experimentado por Italia, (+183 %) hasta los 117,9 millones de litros, ante la corta cosecha registrada por este país.

El Gat Blau es "casa" amb Cava Duran


El restaurant El Gat Blau de Vilafranca del Penedès reprèn els seus sopars maridatge "casant-se" amb Cava Duran a les nou de la nit del divendres 9 de març. Des d'aquest restaurant dirigit per Olga Guasch s'afirma que Duran, un celler familiar que elabora caves gran reserva a Castellví de Rosanes, és "un celler amb personalitat, gestionat per gent jove amb talent on tots els seus productes parteixen d’una qualitat alta i els seus caves tenen una criança mínima de 36 mesos".

Venus, Júpiter, Mart i la Lluna en quart creixent amb una copa de Nadal 1510


Aquest pròxim dissabte, 3 de març, es fa a les Caves Nadal del Pla del Penedès (de les sis de la tarda a les vuit del vespre) una tarda d'astronomia de la mà d'un equip del Departament d'Astronomia i Meteorologia de la Facultat de Física de la UAB. Mentre es pren una copa de vi dolç natural (Nadal 1510) i coca i xocolata de la Fleca Parès es podrà observar Venus, Júpiter, Mart i la Lluna en quart creixent. Participar-hi costa 20 euros (15 pels membres d'Amics de Caves Nadal i 3 pels infants).

diumenge, 26 de febrer del 2012

47.000 euros en vi pagant els altres


Hi ha noticies certament curioses que afecten el món del vi. Una d'aquestes és una revelació del Diario Sur segons la qual un exalcalde de Ronda (Màlaga), Antonio Marín Lara, va deixar factures força positives pagant els seus convilatans. L'alcaldessa popular actual, María de la Paz Fernández, afirma que Marín Lara es va arribar a gastar 30.000 euros en habitacions d'hotel, 47.000 euros en vi (caram! quins serien?) i fins a 6.000 euros en dos festes fetes el mateix dia. L'exalcalde de Ronda, conegut com a Toti, és exmembre del Partido Andalucista que va ser acusat de trànsfuga per la Mesa Nacional Antritransfugismo per passar-se al PSOE. Va ser alcalde gràcies als vots del PSOE, i abans gràcies als vots del PP i fins i tot del GIL. Va perdre l'alcaldia de Ronda l'11 de juny de l'any passat tot i guanyar les eleccions.

Pelegrí vol aprofitar el descontentament per la PAC per "treballar plegats"


No hi ha subte que la reforma de la PAC preocupa i molt. El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat de la directora dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Cristina Bosch, va pronunciar divendres, a Balaguer, la conferència inaugural del cicle de conferències 2012 del Cercle de Promoció i d’Iniciatives de Balaguer i comarca, titulada “La nova proposta de la PAC de la UE i afectació a la pagesia catalana. Actitud del Govern de la Generalitat”. En aquest acte, i  en relació a la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC), el conseller va reiterar que “no s’adapta a l’especificitat catalana i té conseqüències lesives per al nostre sector. Des del primer moment, la Generalitat i jo mateix hem fet un pronunciament molt crític amb ella, postura que ha estat plenament compartida tant pel sector català i estatal com per la majoria de partits polítics de casa nostra. És per això que cal aprofitar tot aquest descontentament per treballar plegats i buscar punts clau per definir-nos i establir un posicionament comú.” Pelegrí va apuntar que es tracta d’”una reforma complexa, un escenari incert i una Europa que sembla que persegueix uns molt bons objectius. Quan la Comissió Europea la va presentar pretenia complir dos grans objectius: fer front a la crisi i trobar un nou rumb a l’agricultura de la UE. La PAC celebrava els seus 50 anys repensant el seu futur i cercant una nova associació entre Europa i els seus agricultors, però aquesta reforma ha resultat ser un conjunt de propostes molt complexes, rígides i, en alguns casos, excessivament poc definides i que insten a un canvi ràpid del sector. La falta de concreció en el concepte d’agricultor actiu, de la territorialització o regionalització de mesures importants com el PDR o dels ajuts directes,... provoca una excessiva incertesa, en un sector que tot i que les dades macroeconòmiques són bones, lluita dia rere dia per tirar endavant. A això, s’hi ha d’afegir una Europa amb més membres, que congela el pressupost, i que està virant cap a les necessitats del nord i el centre del continent”. El titular del Departament ha volgut fer palès que, des del punt de vista econòmic, és una bona notícia que Brussel·les asseguri que l’Estat espanyol no perdrà fons amb la nova PAC, “ara ens faltaria saber com ho repartirà Madrid,... que és qui té el poder de decidir quins criteris pensa fer servir a l’hora de gestionar els fons, i esperem que el Ministeri tingui en compte la diversitat agrària i ramadera que té l’Estat, i el pes que hi té Catalunya, un dels clústers agroalimentaris més dinàmics d’Europa”. Pelegrí , que vol una PAC "per a tothom", també es va referir al document 'l'Estratègia de la UE 2020:


Un altre “punt  d’esperança”, com ha assenyalat Josep Maria Pelegrí, és que Europa ha elaborat “l’Estratègia de la UE 2020”, document que ha de definir les línies estratègies europees durant els propers anys, que té “una molt bona filosofia”, posa de manifest la necessitat d’afrontar certs canvis que ens permetin corregir les deficiències del nostre model econòmic, i estableix 3 àmbits prioritaris, que corresponen plenament amb la línia de treball del Departament com són un creixement intel·ligent centrat en potenciar la recerca, la innovació i la transferència de coneixements, un creixement sostenible promovent una economia que utilitzi més eficaçment els recursos, que sigui respectuosa amb el medi i alhora competitiva; i un creixement integrador fomentant una economia amb un alt nivell d’ocupació que permeti una bona cohesió econòmica, social i territorial”.
En aquest punt, el conseller ha indicat que en el cas del Departament d’Agricultura, hi hauríem d’afegir un creixement global, centrat en la importància de la internacionalització i de les normes exigides als tercers països; en la creació d’estructures fortes per a poder de tenir més poder de negociació (una cadena més equilibrada), i en el reforç dels mecanismes de gestió dels mercats.
Per tot plegat, Pelegrí ha afegit que, tenint en compte “el caràcter estratègic que té l’agricultura en un país i en un continent, l’Estratègia de la UE 2020 permetrà un desenvolupament del potencial de l’agricultura i l’ajudarà a superar els reptes de futur; si bé quan entrem al detall de la PAC tota aquesta estratègia es queda en utopies, no ha complert expectatives, decep.” Per això, ha insistit que l’actual reforma de la PAC no potencia adequadament la competitivitat del sector; ni respon al nou escenari mundial en matèria d’alimentació, ni ajuda a potenciar la generació de valor afegit pel sector agroalimentari, ni a disminuir la burocràcia, ni tampoc no propicia una política més equitativa entre països, models d’agricultures, subsectors productius i titulars d’explotacions; ans al contrari, “s’oblida de l’agricultura mediterrània, de la nostra agricultura, i posa en perill la continuïtat d’un dels sector més importants per la recuperació econòmica del nostre país; i això no ho podem permetre, no podem permetre que la nova PAC comporti una disminució o abandonament de la superfície agrícola o de l’activitat agrària”.
És per això que Pelegrí reclama una PAC “per a tothom”, d’acord amb les condicions i les característiques de cada territori de la UE, que sigui productivista i millori la competitivitat, i “això passa inevitablement per unes mesures de competència dinàmiques que permetin fer front tant als nous reptes econòmics com als actuals problemes del sector. Cal que s’hi incorpori una política comercial eficaç (aranzels, acords tercers països, etiquetatge, exigències sanitàries i de benestar animal,...), atès que la reforma continua sense exigir les mateixes garanties alimentàries als productes importats de fora de la UE i això és un factor clau de pèrdua de competitivitat per als que sí compleixen. I cal que tingui en compte no només la crisi de preus sintó també la crisi de costos que està patint el sector, que contempli l’excepcionalitat agrícola perquè l’agricultura és un sector diferent i com a tal ha de tenir un tracte diferenciat, que fomenti una agricultura orientada al mercat prioritzant els agricultors que aposten per la comercialització, la unió i la concentració de l’oferta, que reequilibri la cadena de valor i promogui la competència justa, i que sigui una PAC en què els mecanismes de gestió de crisi garanteixin uns preus mínims objectius i tinguin una dotació pressupostària suficient, però, sobretot, cal que tingui en compte la regionalització, és a dir, els trets específics de cada zona (alhora que no s’incrementi el co-finançament).”
En aquest sentit, el conseller ha apuntat que la necessitat que la nova PAC pugui ser aplicada a nivell regional, com a sistema de responsabilitat per a què cada comunitat autònoma pugui adaptar-la als problemes i a les solucions de la seva zona; que “cada regió pugui establir el greening, perquè el “ser verd” no sigui igual a “menys competitiu”, volem una autonomia de la gestió per a adaptar el sistema d’ajuts directes a les necessitats i particularitats catalanes, i tenim competències exclusives en matèria agrària”. Per això, Pelegrí ha fet una crida a passar a l’acció, és el moment de treballar, ara més que mai, és el moment de treballar el detall, de calibrar els impactes de l’actual reforma, d’escoltar el sector i les seves problemàtiques, d’anar oberts de ment i ser creatius, buscant vies de consens entre totes les parts. En definitiva, ara és el moment d’aportar propostes i argumentar bé el que defensem, hem de convèncer i només es convenç amb un bon treball previ, que ens permeti conciliar interessos tant a nivell macro (Europa) com micro (Catalunya)”.
En aquesta línia, Josep Maria Pelegrí ha afegit que “ara el que ens cal és negociar, influir i buscar aliances amb països amb pes dins de la UE i dins dels lobbies comunitaris, com ja ve fent el Departament, i el Ministeri ja ha anunciat que reunirà a les comunitats autònomes i organitzacions agràries per fixar una posició sobre cada punt del reglament i oferir alternatives a Brussel·les”.
En aquest sentit, el conseller ha recordat que el DAAM ja fa temps que va començar a treballar-hi, va crear una comissió de seguiment integrada pels estaments polítics i professionals amb competències en aquest sector, i que ja ha presentat les primeres conclusions i al març ja tindrà un document final que traslladarà a la Conferència Sectorial de comunitats autònomes prevista per al proper 10 de març, un document que analitza “el que ens convé o no de cada un dels set reglaments de la reforma i sobre els quals caldrà buscar el consens, un document que corregeix el que ens afecta negativament, aquests petits detalls de gran impacte, que els apuntava, un document que aporta solucions eficaces per a l’agricultura catalana i per a la seva productivitat, perquè està clar que, per sobre de tot, Europa i Catalunya ha de mantenir la seva capacitat productiva. La nova PAC ha de garantir una alimentació sana, segura i de qualitat a una població europea de 500 milions de persones, alhora que assegurar unes rendes mínimes als productors. Ara és l’hora de debatre conjuntament, d’aportar solucions, tenim temps fins el 2014 per fer sentir la nostra veu i el DAAM, com ha vingut fent fins ara, continuarà al costat del sector per a unir els interessos catalans, elaborar una PAC competitiva i sostenible, i defensar un dels grans sectors econòmics del nostre país”.

Els primers jaciments vitivinícoles del Penedès

El 15 de març es farà a Vilafranca del Penedès una interessant presentació d'uns estudis arqueològics sobre els primers jaciments vitivinícoles penedesencs:

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès, la Denominació d’Origen Penedès, l’Acadèmia Tastavins Penedès i l’Institut d’Estudis Penedesencs organitzen una interessant presentació d'uns estudis arqueològics sobre els primers jaciments vitivinícoles penedesencs. La presentació, titulada “Penedès: la primera vinya de Catalunya”, es farà a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, el dijous 15 de març, a les 8 del vespre, i anirà a càrrec de Daniel López Reyes, llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona i arqueòleg de l’empresa Món Iber Rocs, SL.
L’avenç de la recerca arqueològica sobre el període de la primera Edat del Ferro (segles VII-VI a. C.) i sobre l’època ibèrica (segles V-II a. C.) a les comarques del Penedès, ha permès disposar de noves dades i aprofundir en el coneixement sobre els inicis i la posterior expansió de la Vitivinicultura.
Els estudis arqueobotànics confirmen el rol dels assentaments del Turó de la Font de la Canya, a Avinyonet del Penedès, com a bressol de la Vitivinicultura al Penedès i a Catalunya des de finals del segle VII a. C. Posteriorment, durant el període ibèric, la Vitivinicultura es va expandir a tot el territori penedesenc; en són una prova la Ciutadella Ibèrica de Calafell i la granja de Mas d’en Gual del Vendrell.
Centenars de llavors i de pinyols carbonitzats i mineralitzats recuperats en aquests tres assentaments representen el conjunt més important i més antic documentat a Catalunya. Algunes de les llavors i dels pinyols es podran veure “en viu” i ampliats al microscopi en la presentació que es farà al Consell Comarcal.
Les persones que estiguin interessades a assistir-hi han de confirmar la seva assistència al Servei de Protocol del Consell Comarcal de l’Alt Penedès (Tel. 93 890 62 01 – A/e: ccapenedes@ccapenedes.cat).

25.000 còctels pels congressistes del Mobile World Congress



Fizz Bartenders servirà més de 25.000 còctels a partir de demà dilluns i durant el congrés Mobile World Congress. No hi ha dubte que el còctel està de moda a Barcelona:


Barcelona, febrero de 2012. Fizz Bartenders, la empresa de catering exclusivo de coctelería, servirá durante la próxima edición del Mobile World Congress más de 25.000 cócteles para atender a los más de 12.000 invitados de diferentes empresas. Cócteles creativos y de vanguardia, que aplican técnicas como las moleculares importadas de la alta cocina han sido las propuestas más seleccionadas. Así, triunfarán los cócteles que utilizan el nitrógeno líquido y que permiten experimentar sensaciones nuevas y sorprendentes como efectos frío-calor. De esta forma la coctelería es ya tan valorada como la gastronomía. Esta es la apuesta que el director de Fizz Bartenders, Héctor Henche, tenía muy clara desde la creación de la empresa en 2006, un momento en el que los servicios de catering de coctelería apenas existían.

Empresas punteras que cuidan al detalle la atención de sus invitados

Héctor Henche y su equipo participan en eventos organizados por empresas punteras en el sector, tanto en el recinto ferial como fuera del mismo. Ericsson, una de las compañías líderes del sector de las telecomunicaciones, ha confiado en Fizz Bartenders para cubrir una de sus fiestas con más de 2.500 personas, una de las más multitudinarias de la Feria. El equipo de Héctor Henche ha preparado para Ericsson una estudiada selección de cócteles de última generación. Otras empresas presentes en el MWC, como el propio organizador, GSMA, Saap AG, Nokia Siemens Network o Vimpelcom también han apostado por la coctelería de vanguardia.
También se han creado propuestas para el día que combinan mejor con encuentros de negocio, normalmente en los propios stands. Es el caso de Nokia, para el que Fizz Bartenders ha ideado una barra de 1.000 smoothies diarios a base de fruta natural. 

Experiencia vanguardista en el Mobile World Congress

El MWC ha sido siempre un escenario idóneo para Fizz Bartenders, pues muchas empresas han confiado en sus servicios personalizados para complementar presentaciones de productos o fiestas privadas. Uno de los trabajos más interesantes de Fizz Bartenders se realizó para Samsung Mobile, que presentaba su nuevo teléfono móvil ‘Soul’. La compañía pensó en Fizz Bartenders para complementar el evento de presentación con una barra de cócteles totalmente personalizada.

La idea era crear cinco cócteles que simbolizaran los cinco sentidos, y un sexto cóctel para representar el móvil en cuestión. Fizz Bartenders analizó la petición, y tras muchas horas de estudio y ensayo, elaboró un cóctel sólido que representaba el tacto, otro que al beberlo hacía ruido en la boca, otro para evocar un sonido… y así hasta completar cada uno de los cinco sentidos.

Personalización de eventos; formación y asesoría

El equipo de barmans, liderado por Héctor Henche, ofrece una amplia variedad de cócteles a medida para eventos profesionales y fiestas privadas, con una especial atención por la personalización de cada uno de los servicios. Fizz Bartenders asesora a sus clientes para ofrecerles la barra de cócteles que mejor encaje y complemente su evento. Desde la coctelería tradicional, pasando por las solicitadas barras de Gin&Tonic o la coctelería más vanguardista Fizz Bartenders se encarga del Servicio de coctelería de forma global; propuesta creativa, disposición de material adecuado y Servicio por parte de sus barmans.
Fizz Bartenders es también proveedor habitual de los servicios de catering de cócteles de grandes hoteles como el Hotel Arts o el Hotel Mandarín Oriental. Héctor Henche mantiene una estrecha colaboración con diversos hoteles como el Hotel Pulitzer de Barcelona, para el que asesora y da servicio en coctelería de forma global.

divendres, 24 de febrer del 2012

Les recomanacions a menys de 10 euros de Quim Vila


Quim Vila, copropietari de Vila Viniteca, va tornar aquest dimecres a RAC 1 per recomanar vins i caves a menys de 10 euros. Què en penseu de la seva selecció?:


VINS BLANCS PER MENYS DE 10 EUROS 


DO ALELLA
MARQUÉS DE ALELLA
Clàssic pansa blanca 2010. Elaborat amb la varietat autòctona de la denominació d’origen Alella.
Preu 6.60.

DO PLA DE BAGES
ABADAL
Blanc 2011. Chardonnay, sauvignon blanc i picapoll blanc. Un vi fresc i lleuger.
Preu 7.9.

DO PENEDÈS
PARDAS
Rupestris blanc 2010:. Xarel·lo, xarel·lo vermell, malvasia de Sitges, macabeu. Vi de viticultura ecològica.
Preu 7.90

MAS CANDI
Desig 2010. Petit celler. 100 % xarel·lo.
Preu 7.90.

GRAMONA
Gessamí 2011. Aromàtic i afruitat elaborat amb les varietats moscatell d’Alexandria, moscatell de Frontignan i sauvignon blanc. Preu 7.50.

DO TERRA ALTA
L'INDIÀ 2010
100% garnatxa blanca. Un nou projecte a la Terra Alta.
Preu 9.70.




DO COSTERS DEL SEGRE
L'OLIVERA
Macabeu-bota agaliu 2010: Macabeu criat amb les seves mares. És un vi fresc.
Preu 8.8.

CASTELL DEL REMEI
Oda blanc 2010: Chardonnay i macabeu amb 8 mesos de roure francès i americà.
Preu 9.40.

DO MONTSANT
LES SORTS
Blanc 2009: Garnatxa blanca criat durant 6 mesos amb bótes noves de roure francès. Perfecte amb aus de corral.
Preu 9.25.

DO CATALUNYA
IDOIA
Blanc fermentat bota 2010: Xarel·lo, garnatxa blanca, chardonnay i macabeu. Fruita blanca combinada amb un aroma fresc.
Preu 9.75.


VINS NEGRES PER MENYS DE 10 EUROS 


DO EMPORDÀ
PERALADA
5 finques reserva 2006. Combinació de fruita madura i espècies, vi potent i estructurat.
Preu 9.90.

DO PENEDÈS
AUGUSTUS
Cabernet Sauvignon- Merlot 2009. Vi elaborat amb el raïm situat a  l’antiga Via Augusta romana que creua el baix Penedès i que dona nom a aquest celler.
Preu 8.8.
DO TERRA ALTA
HERENCIA ALTES
Garnatxa 2010. Un dels joves i nous cellers de la regió.
Preu 8.95.

DO COSTERS DEL SEGRE
TOMÀS CUSINÉ
Llebre 2009. La darrera novetat del celler, intenses fruites vermelles combinades amb un fons balsàmic.
Preu 6.20.

CÈRVOLES
Colors 2009:. El germà petit de l’emblemàtic Cèrvoles. Vi amb tempranillo, cabernet sauvignon i garnatxa.
Preu 9.95.

DO MONTSANT
JOAN D'ANGUERA
La Planella. 2010: Golós i estructurat.
Preu: 9.80.

MAS PICOSA 2010
El vi ecològic del celler de Capçanes, la millor cooperativa del país.
Preu 5.5.

DO PRIORAT
BILLO 2009
Garnatxa, syrah, carinyena i cabernet sauvignon. Microceller.
Preu 9.95.

CELLER CECILIO
Negre 2009. Petit i històric celler de Gratallops.
Preu 9.90.


VINS PER MENYS DE 10 EUROS ROSATS


DO PENEDÈS
RAVENTÓS I BLANC
Rosat la rosa 2011: 100% Pinot noir, color molt pàl·lid. Molt fresc i floral.
Preu 8.80.
PARDAS
Rosat de Sumoll 2011: 100% sumoll amb tocs mediterranis.
Preu 8.90.


CAVES PER MENYS DE 10 EUROS



TORELLÓ brut
Macabeu, xarel·lo i parellada amb 24 mesos de criança, un brut per completar tot un dinar.
Preu: 9.95.

ROVELLATS brut imperial:
100% raïm de la propietat, és un cava jovial i vigorós.
Preu 8.95.

BERTHA brut nature reserva
Un dels elaboradors destacats dels darrers anys.
Preu 9.40

dijous, 23 de febrer del 2012

Propostes de col·laboració entre l'Ajuntament de Tarragona i la DO Montsant


El president de la DO Montsant i l'alcalde de Tarragona s'han reunit avui i han estudiat possibles vies de col·laboració que no s'han detallat:

El president de la DO Montsant, Jaume Doménech, s’ha entrevistat avui amb l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, en una trobada institucional que ha tingut lloc a l’ajuntament de la ciutat.
Domènech ha reiterat la felicitació a Tarragona per haver estat designada seu dels Jocs del Mediterrani 2017, “una gran notícia per a la ciutat però també per a la resta de municipis i comarques de la província”. Així mateix, Josep Fèlix Ballesteros ha correspost felicitant la DO Montsant per la commemoració del seu 10è aniversari.  
A banda d’aquestes qüestions, en la trobada també s’ha parlat de la realització de possibles accions de promoció de la DO a la capital tarragonina, “col·laboracions que podrien ser beneficioses per a ambdues institucions”, ha afirmat Domènech.
L’encontre entre Jaume Domènech i Josep Fèlix Ballesteros s’ha tancat amb l’obsequi, per part del president de la DO, de la copa Riedel Montsant, una copa que la casa austríaca comercialitza a tot el món i que simbolitza la voluntat de projecció internacional de la DO Montsant.

La línia de vins benèfics dedicada a Leo Mesi, a La Vanguardia


En la secció gastronòmica i vinícola dels dijous a les pàgines de Viure de La Vanguardia signo avui la noticia de la línia de vins benèfics argentins que es fan en homenatge a Leo Messi:


Vinos de homenaje a Leo Messi con fines benéficos

La bodega argentina Valentín Bianchi, de San Rafael (Mendoza), lanzará en abril la línea de vinos Leo, en homenaje al crack del FC Barcelona. Parte de los beneficios se destinarán a subvencionar proyectos de la Fundación Leo Messi, que trabaja desde 2007 en favor de los niños y adolescentes en situación de riesgo fomentando la salud y el desarrollo educativo. R. Francàs

El Congrés d'UP vol una PAC que millori la renda agrària

Unió de Pagesos celebrarà el seu XI Congrès del 2 al 4 de març a l'Auditori de Girona amb la voluntat de posar les bases per treballar a favor d'una PAC que millori la renda agrària:

Unió de Pagesos reunirà 150 delegats i delegades de tot Catalunya en el seu XI Congrés els dies 2, 3 i 4 de març a Girona. Amb el lema Al capdavant, el Congrés debatrà amb profunditat els temes que més afecten a la pagesia catalana i marcarà les línies d’actuació del sector per als propers quatre anys. Durant el Congrés es votarà l’informe sindical i es debatran les ponències, s’escollirà la nova Comissió Permanent del sindicat i, d’entre els seus membres, el Consell Nacional escollirà, en les setmanes següents, el coordinador nacional d’Unió de Pagesos.

L’XI Congrés d’Unió de Pagesos debatrà les ponències marc Política agrària i Organització de la pagesia en relació al funcionament del mercat. Un dels principals reptes de treball fixats pel sindicat en aquest congrés és el debat sobre el futur immediat i els efectes que tindrà la Política Agrària Comuna (PAC) a Catalunya, a l’Estat espanyol i a Europa, tenint en compte que les polítiques europees, ara en procés de reforma, també afecten altres àmbits i que cal treballar per tal que s’orientin cap a la millora de la renda de la pagesia.

A més de les reformes que cal defensar davant la nova PAC, com un ajut directe als professionals agraris, la primera ponència també abordarà les polítiques estatals, com les propostes sobre fiscalitat, seguretat social, assegurances agràries i la interlocució del Ministeri amb les organitzacions agràries. Quant a les polítiques del Govern català, el debat se centrarà en l’execució òptima del Pla de Desenvolupament Rural de Catalunya, l’assegurança d’explotació o les mesures per al salvament d’empreses en crisi.

L’altra línia de treball proposada inclou la definició de les estratègies d’organització de la pagesia en relació al funcionament del mercat, des de posar les bases per a la millora del comerç agroalimentari a com aturar els abusos de la gran distribució, incrementar el poder de negociació dels productors, definir unes normes de comerç i competència més adients per a la producció alimentària o la valoració de nous circuits de comercialització, entre altres.

L’Auditori de Girona serà l’espai que acollirà l’XI Congrés d’Unió de Pagesos per als debats de les ponències i l’acte de cloenda, que se celebrarà el diumenge dia 4 de març, mentre el dinar de cloenda es farà al Palau Firal de Girona. Els últims congressos del sindicat, que se celebren cada quatre anys, han tingut lloc a les Borges Blanques (2008), Tortosa (2004) i Mataró (2000).

Còctel guanyador d'inspiració nipona

El bartender nordamericà Shingo Gokan s'ha endut la segona edició del Bacardí Global Legacy Cocktail Competition amb una original i simple creació d'inspiració nipona. Tot i la preminència dels gintònics, els còctels tornen a estar de moda:


El estadounidense Shingo Gokan es el ganador de la  BACARDÍ Global Legacy Cocktail Competition (BGLCC) 2012. Gokan, de Nueva York, se impuso con su cóctel ‘Speak Low’. Fue escogido entre ocho finalistas de todo el mundo tras una espectacular final que tuvo lugar en la destilería de BACARDÍ cercana a San Juan de Puerto Rico. “Es la mejor semana de mi vida, y también la mejor noche de mi vida”, declaró Gokan al recibir el premio.

Gokan llegó al final de la competición y causó una profunda simpatía en el públcio al compartir su historia personal sobre cómo no pudo contactar con su familia y amigos en su Japón natal cuando se produjo el terremoto de 2011. Su receta y la presentación de la misma están inspirados en la ceremonia japonesa del te que realizaba su abuela.

“Toda la intervención de Shingo fue magistral, desde la simplicidad del cóctel hasta sus habilidades tras la barra y su conexión emocional con el público, consiguió que todos lloráramos,” afirmó David Córdoba, Embajador Global de BACARDÍ.

Gokan completó su cóctel agotando sus diez minutos permitidos, y sus compañeros de competición le ayudaron a despejar la barra para evitar que fuera penalizado por exceeder el tiempo permitido. Como parte del premio, Gokan visitará la destilería de BACARDÍ en México, y viajará a cinco continentes para presentar su creación.

El jurado del concurso estaba compuesto por un grupo internacional de influyentes expertos del sector, entre ellos dos Maestros de Ron de BACARDÍ, José Sánchez Gavito y Luis Planas. A ellos se sumaban el Embajador Global de BACARDÍ, David Córdoba, el Embajador de Aloha Stanislav Vdrna y el ganador de la edición de 2011,  el francés Marc Bonneton.

‘Speak Low’, el cóctel de Gokan, se pone así a la altura de bebidas emblemáticas como el Cuba Libre BACARDÍ Original, el Daiquirí BACARDÍ Original y el Mojito BACARDÍ Auténtico. Ganar la BACARDÍ Global Legacy Cocktail Competition es una ocasión única para un bartender. El ganador del año pasado, el francés Marc Bonneton, entiende mejor que nadie la importancia de ser el mejor de entre miles de candidatos: “Es un gran concurso y ganarlo ha significado mucho para mí,” declaró Bonneton.

Los ocho finalistas fueron seleccionados de un grupo de 26 bartenders de talento que pasaron la última semana en Puerto Rico, aprendiendo acerca de la historia del ron BACARDÍ, visitando la destilería de Cataño donde se elabora, compartiendo sus secretos y técnicas con sus colegas, y adquiriendo conocimientos de los expertos más influyentes de la industria. 

El concurso de este año es parte de las celebraciones globales que marcan el 150º aniversario de Bacardi y de su legendario ron BACARDÍ. A lo largo de 2012, esta empresa de propiedad familiar conmemorará este hito histórico con una serie de fiestas singulares y promociones especiales..

La herencia Bacardí – Celebrando 150 años

Tras años de experimentación, Don Facundo Bacardí Massó revolucionó la industria de los licores con el ron suave y ligero que creó, radicalmente distinto a los toscos aguardientes de la época. Usó técnicas que jamás habían sido utilizadas en la elaboración de ron, incluyendo el uso de melazas de caña de alta calidad, el uso de una cepa de levadura especial (que aún se usa en la actualidad) para controlar la fermentación, el filtrado múltiple, el afinamiento de sus rones en barricas de roble blanco americano y la mezcla posterior para crear el sabor perfecto de ron BACARDÍ. Este nuevo espirituoso apto para la mezcla contribuyó al surgimiento de la cultura del cóctel que florece en la actualidad. Los expertos Maestros de Ron continúan hoy siguiendo los mismos estándares de calidad creados por Don Facundo.

Los representantes de medios de comunicación están invitados a registrarse para recibir información adicional sobre las actividades del 150º aniversario de Bacardí, así como acceder a contenidos multimedia como logos, imágenes, anuncios, archivos de audio y vídeo, entrevistas, calendarios y otros contenidos a través de www.BacardiMediaCentre.com.




Cóctel ganador: ‘Speak Low’

Ingredientes:
3 cl. de Ron BACARDÍ Superior
3 cl. de Ron BACARDÍ Solera
1,5 cl. de Jerez Pedro Ximénez de Osborne
1 cucharadita de té verde molido y cáscara de yuzu

Preparación:
Mezclar el Ron BACARDÍ Superior y el té verde con un batidor en un vaso ancho. Verter en una coctelera y añadir el Ron BACARDÍ Solera y el jerez. Agitar con fuerza y verter dos veces en un vaso ancho. Rociar por encima con extracto de cáscara de yuzu.

dimecres, 22 de febrer del 2012

Mas Rodó, un dels sis millors cellers catalans per ser visitat



El celler penedesenc Mas Rodó (situat a la carretera de Sant Pere Sacarrera a Sant Joan De Mediona i una de les cases que fa bandera de la varietat montònega), ha estat considerat com un dels sis millors cellers de Catalunya per visitar, segons la prestigiosa revista Decanter. L'arquitectura de Mas Rodó ja ha estat anteriorment destacada, sent finalista dels prestigiosos Premis Nacionals FAD d'Arquitectura Sostenible, i considerada també, per la revista Epicur, com una de les Noves Catedrals del Vi a Espanya. Segons els seus responsables, "els enoturistes que visiten Mas Rodó poden gaudir d'un entorn únic entre vessants, valls i muntanyes a 500 metres d'altura. Tot això a l'entorn de 150 Has. de la finca, amb boscos, vinyers, cereals, oliveres i història, reflectida en els seus cingles, pendents abancalades, cabanyes de pastor, masies antigues i la peculiaritat i tranquil·litat del seu paisatge".

Canvi d'imatges a les etiquetes dels vins i caves Flama d'Or


Renovar-se o morir. Avui Castell d'Or ha anunciat el canvi d'imatge de les etiquetes dels vins i caves Flama d'Or:

Canvi d’imatge pels vins i caves Flama d’Or

Els vins i caves Flama d’Or han canviat la imatge de l’etiquetatge, buscant un disseny més pur, modern i d’acord a l’estil actual. Sota aquesta marca, del grup Castell d’Or, s’elaboren vins blanc, negre i rosat sota la DO Catalunya, així com caves Brut Nature, Brut, Rosat i Brut Imperial amb ampolla de disseny. A més d’aquest canvi d’imatge, Castell d’Or també està redissenyant les etiquetes d’altres marques seves, com Cossetània.

Castell d’Or és un grup de cooperatives que elaboren i comercialitzen vins i caves sota les marques Cossetània, Mas Geroni i Pont de Ferro (Penedès i Cava);  Pupitre (Cava), Francolí, Castell de la Comanda (Conca de Barberà i Cava); Puig i Solivella i Flama d’Or (Catalunya i Cava); Flama Roja (Tarragona); Abadia (Priorat), i Templer (Montsant).

Castell d’Or és present en més de 24 països d’Europa, Amèrica i Àsia i el passat 2011 va elaborar un total de 3,5 milions d’ampolles de vi i cava, el 70% destinat a l’exportació.

Resultats molt positius a Agro-cevipe

Agro-cevipe, filial de Cevipe, ha anunciat avui uns resultats molt positius quan fa ja dos anys del seu naixement. La seva facturació ja supera els 2 milions d'euros:

Agro-cevipe es consolida com a referent en la venda de productes per a l’agricultura

Organitzarà una jornada tècnica per associats i clients el proper 1 de març engega una campanya de promoció dels seus productes

El febrer de 2010 Agro-cevipe va iniciar la seva activitat i, dos anys després, s’ha consolidat en la venda d’adobs, fitosanitaris i emparrats a tota la zona Cava sent distribuïdors directes de primeres marques com Syngenta, Aragonesas o Sapec. El darrer any 2011 Agrocevipe va facturar més de 2 milions d’euros i, un dels punts forts de la filial de CEVIPE és que compta amb 14 punts de venda al servei de l’agricultor i distribuïts a l’Alt Penedès, Baix Penedès, Conca de Barberà, Alt Camp, Terra Alta i Garraf. Aquests punts de venda estan oberts no només al soci, sinó que a qualsevol persona que pugui estar interessada en aquests productes agraris.

Per celebrar els dos anys de funcionament d’Agro Cevipe i la consolidació com empresa puntera en la distribució de material fitosanitari, adobs i emparrats a la zona Cava, pel proper 1 de març s’ha organitzat una jornada tècnica per als socis i clients de l’entitat. Serà una jornada destinada a presentar productes i millores en el conreu de la vinya i l’olivera que se celebrarà al Casal de Vila-rodona i que comptarà amb ponents de les principals firmes de productes fitosanitaris, adobs i emparrats. La jornada finalitzarà amb un dinar per als assistents.

D’altra banda, aquest mes de març Agro-cevipe engega una campanya de promoció, fidelització i agraïment als clients, amb un assortiment de regals per la compra de productes per a l’agricultura. Si esteu interessats en la jornada i en la campanya, comercial@cevipe.coop

Agro-cevipe és una secció de CEVIPE, la primera unitat de producció de la regió del Cava i un dels principals proveïdors de vi base per cava i vi a doll per a cellers elaboradors de Catalunya, Espanya i Europa.  CEVIPE, amb la seva aposta per oferir un millor servei al soci, va crear Agro-cevipe fa dos anys per convertir-lo en un punt de referència en el subministrament de fitosanitaris i material per la vinya.

Nou sistema de reg que permet a Codorníu estalviar les emissions de 500 cotxes

Fa temps que Codorníu treballa en favor de la sostenibilitat mediambiental. Avui han anunciat un nou sistema de reg que els permetrà estalviar les emissions que 500 cotxes fan a l'any:

CODORNIU REDUCIRÁ SU HUELLA DE CARBONO       
EN 1.435 TM. AL AÑO EL EQUIVALENTE A LO QUE EMITEN 500 COCHES EN UN AÑO

Esta reducción se debe a un nuevo sistema de riego en el que se han invertido 2,5 millones de euros

El Grupo Codorníu, como empresa involucrada en la iniciativa “Wineries for Climate Protection”, está llevando a cabo un proyecto centrado en mejorar su sistema de riego con el objetivo de reducir tanto el consumo de agua como de energía eléctrica.
Hasta la fecha, la compañía debe bombear el agua para llevarla a las parcelas de cultivo, lo que supone un gasto energético relevante. Con este nuevo sistema, el agua llegará por presión natural al ser entubada desde el origen hasta la parcela haciendo innecesario el bombeo. Esto supondrá no solo un ahorro energético que se prevé alcance los 2.700 MW anuales, lo que significa una reducción de la huella de carbono de hasta 1.435 TM de CO2, sino que además, se verá reducido  el consumo de agua, ahorrando hasta un 15% al evitar fugas y pérdidas de distribución.
Codorníu junto con otras grandes bodegas de nuestro país es empresa promotora de Wineries for Climate Protection una iniciativa de la FEV (Federación Española del Vino), en colaboración con FIVIN/VIMAC (Fundación para la Protección de las Viñas, el Medio Ambiente y los Consumidores) y Alimentaria Fira de Barcelona que busca soluciones y mejoras en el campo de la protección medioambiental para paliar y adaptarse a los efectos del cambio climático, con el compromiso de reducir en un 20% las emisiones de CO2 para el año 2020.
El Grupo Codorníu comprometido con alcanzar la sostenibilidad vitivinícola, tiene como uno de sus pilares en el respeto al medioambiente. Esta política ha situado a la compañía como  referente en la utilización de prácticas sostenibles, siendo pionera en lanzar al mercado una botella de cava de peso reducido, disminuyendo así el uso de materias primas y las emisiones de CO2. También, y siguiendo con esta línea, ha certificado la huella de carbono de uno de sus cavas más emblemáticos, el Anna de Codorníu, permitiendo a la compañía saber las emisiones de CO2 que genera su elaboración y adoptar de esta manera las medidas necesarias para su reducción.



El cava perd gas


El Consell Regulador del Cava va presentar ahir a Barcelona les xifres de venda referides al 2011. Un any més es van destacar els aspectes positius, especialment el fet que el cava, en plena crisi, ha estat capaç d'aconseguir un rècord històric de vendes als mercats internacionals, superant-se els 150 milions d'ampolles. A continuació us adjunto el meu article de la roda de premsa d'ahir, i a continuació us adjunto la nota de premsa que va difondre el Consell Regulador del Cava a través de l'agència Europa Press:


El cava perd gas

Les exportacions, que superen la xifra rècord de 150 milions d'ampolles, compensen la forta caiguda en el mercat interior

RAMON FRANCÀS
Barcelona

El cava perd gas i ni tan sols el gran comportament de les vendes als mercats internacionals, que van superar l’any passat la xifra rècord de 150 milions d’ampolles, han permès al sector presentar un saldo positiu respecte al 2010. Les exportacioners van créixer un 2,07% però la caiguda al mercat interior va ser notable: -8, 71%. El Consell Regulador del Cava va reconèixer ahir que va errar en els seus càlculs per una “inesperada” caiguda de vendes en l’últim trimestre de l’any generada per la crisi. Des del 1995 que no es bevia tan poc cava a Espanya. Finalment el volum de vendes s’ha situat en 239,5 milions d’ampolles, un 2,14 menys que el 2010. El president del Consell Regulador, Gustau García Guillamet, es consola afirmant que “en aquests temps difícils de crisi econòmica poder dir que el cava ha aconseguit el seu rècord històric de vendes al mercat exterior és un fet molt positiu”. Pere Albà, vicepresident del Consell en representació del sector vitícola, afegeix que “vistos els moments que passem, aquests resultats encara són positius”, malgrat insistir que s’han d’estrènyer els contactes entre productors i elaboradors per buscar solucions a la problemàtica dels preus baixos. Les marques blanques van passar a suposar un 25'1% del total el 2008. Actualment ja suposen un 33,5%.
    La facturació del sector durant el 2011 va assolir els 935,5 milions (347,7 miliones d’euros al mercat interior i 587,8 a l’exterior) un 9,2% menys, per la caiguda del preu de les ampolles en un 13,3%. La caiguda de vendes al mercat interior contrasta amb l’increment de consum de cava a les llars. Així, segons dades de l’Observatorio Español del Mercado del Vino, el consum de vi a les llars espanyoles va descendir un 1,6% el 2011, fins a 427,7 milions de litres, a causa de la caiguda registrada en els vins sense denominació d’origen protegida (-2,7%), mentre que els vins amb qualificació es van mantenir (-0,8%) i els caves van créixer (+6,5%), fins a 145,3 milions d’euros. Gustau Garcia Guillamet va dir ahir que plantejarà al Ministeri d’Agricultura que convoqui eleccions “com més aviat millor.

El Cava aconsegueix rècord de vendes a l’exterior en superar els 150 milions d’ampolles el 2011 



* El volum total de vendes del Cava ascendeix als 239,5 milions d’ampolles el 2011, un 2,14% menys que l’any anterior

* El Cava és el primer vi espanyol amb denominació d’origen en volum d’exportació

* Les vendes de Cava en el mercat interior disminueixen un 8,7 a causa de la important caiguda de l’últim trimestre de l’any



Barcelona, 21 de febrer del 2012.- El Cava va vendre un total de 152,2 milions d’ampolles en el mercat exterior l’any 2011, un 2,07% més que el 2010, el que suposa un rècord de vendes en la història d’aquest vi espumós a nivell internacional, segons ha anunciat avui en roda de premsa el president del Consell Regulador del Cava, Gustavo García Guillamet.

El volum total de ventes el 2011 va ascendir a 239,5 milions d’ampolles, fet que suposa un pel descens del 2,14% respecte a l’any anterior. Aquesta caiguda es deu fonamentalment pel comportament del mercat interior. Segons García Guillamet, a l’últim trimestre hi ha hagut “una caiguda inesperada” de les vendes. En total, al llarg de tot l’any 2011 es van vendre 87,3 milions d’ampolles, un 8,7% menys que l’any 2010.

García Guillamet ha destacat que “en aquests temps difícils de crisi econòmica, poder dir que el Cava ha assolit el seu rècord històric de vendes al mercat exterior, es un fet molt positiu”. El president del Consell Regulador del Cava va afegir que el Cava es “el vi espanyol amb Denominació d’Origen amb més volum d’exportació”.

Un volum de vendes de Cava més gran en el mercat exterior es concentra als països de la Unió Europea, on es van vendre un total de 113,2 milions d’ampolles el 2011, el que suposa un augment del 2,3% respecte a l’any anterior i representa el 25,6% del total a l’estranger, on les vendes van arribar a més de 39 milions d’ampolles, un 1,3% més que l’any 2010.

Alemanya segueix sent el principal importador de Cava, amb 40,36 milions d’ampolles, que suposen un lleuger descens del 1,7%. Regne Unit, en segon lloc, va enregistrar una xifra molt similar a la de l’any passat, amb 31,95 milions d’ampolles, un 0,9% menys.

Bèlgica consolida el tercer lloc amb un augment del 10,2% i més de 23,2 milions d’ampolles. El quart lloc es per als Estats Units, amb 17,3 milions d’ampolles venudes, el que suposa un descens del 0,8%. Japó segueix ocupant el cinquè lloc amb més de 5,5 milions d’ampolles, el que suposa un 4,8% menys. França continua per segon any al sisè lloc, amb un creixement del 8,2% i amb més de 4,2 milions d’ampolles venudes.


Descens en el mercat interior

El president del Consell Regulador del Cava ha detallat que durant els nou primers mesos del 2011 hi va haver un creixement del 2,9% respecte al mateix període de l’any anterior. En el mercat interior, l’augment va ser del 2,72%, mentre que en el mercat exterior va ser del 3,01%.

Amb aquestes xifres, el Consell tenia unes previsions “que no s’han assolit”, ha apuntat García Guillamet, ja que finalment les vendes en el mercat interior l’últim trimestre “van patir una caiguda inesperada”, fins arribar a un descens en el mercat interior del 8,71%.

“Amb tot, la caiguda global del Cava es d’un 2,14%”, ha apuntat el president del Consell Regulador del Cava, que ha volgut destacar que “en un context d’economia com l’actual s’ha aconseguit aquesta xifra per un ajustament dels preus, que ha afectat tota la cadena, des dels viticultors fins a les empreses elaboradores”.

EXPEDICIONS DEL CAVA 2011
(evolució respecte al 2010 en milers d’ampolles de 75 cl.)


MERCAT TOTAL 239.555.537 - 2,14 %

MERCAT INTERIOR 87.308.744 - 8,71 %

MERCAT EXTERIOR 152.246.793 2,07 %

PAÏSOS U.E. 113.240.366 2,32 % 74,38% (s/total/m.e.)

PAÏSOS TERCERS 39.006.427 1,33 % 25,62% (s/total/m.e.)