El Consell Comarcal de l’Alt
Penedès impulsa “El Penedès, tasta’l” per dinamitzar el sector agroalimentari i
de la restauració. Promocionar els productes agroalimentaris del territori a
través de les cartes dels restaurants i reforçar l’oferta turística del
Penedès. Aquest són els principals objectius del projecte impulsat pel Consell
Comarcal de l’Alt Penedès amb el suport de la Diputació de Barcelona. La
vicepresidenta del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Lluïsa Llop, ha explicat
els objectius fonamentals del projecte: “donar a conèixer els productes propis
del Penedès arreu de Catalunya, donar a conèixer els avantatges dels productes
de quilòmetre zero, impulsar la col·laboració entre els sectors agroalimentaris
de l’artesania i de la restauració, incentivar el públic penedesenc a consumir
productes del territori d’origen i impulsar econòmicament tots els sectors
implicats”. A més de la ciutadania del Penedès, el projecte vol arribar
especialment al públic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que per la seva
proximitat és el client potencial més important. Així ho va explicar el
president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella, que ha
afirmat també que “el projecte ha nascut a la comarca de l’Alt Penedès, però
amb la clara voluntat d’arribar a tot el territori del a Vegueria Penedès”.
Francesc Olivella va emmarcar aquesta iniciativa en el conjunt d’actuacions que
es duen a terme des del Consell Comarcal i el Consorci de Promoció Turística de
l’Alt Penedès per incrementar els recursos i el potencial turístic i
enoturístic del territori: la senyalització turística, les rutes verdes, el
projecte del camí de la Via Augusta, etc. A la presentación, feta
dillunsd, hi van assistir també el director general d’Alimentació, Qualitat i
Indústries Agroalimentàries de la Generalitat, Domènech Vila; el director
general de Comerç, Josep Recasens, i el diputat de Turisme de la Diputació,
Ramon Riera. Tots tres van coincidir que el turisme i la producció
agroalimentària són sectors clau de l’economia catalana i dos sectors decisius
per afrontar la crisi econòmica.
Els dos grans agents implicats en
el projecte ‘El Penedès, tasta’l’ són el Gremi Comarcal d’Hostaleria i Turisme
de l’Alt Penedès i l’Associació de productors artesans agroalimentaris de l’Alt
Penedès. Ambdues associacions han signat un conveni de col·laboració,
conjuntament amb el Consell Comarcal, pel qual els restauradors es comprometen
a incorporar a les seves cartes els plats consensuats i a utilitzar per a la
seva elaboració productes dels membres de l’Associació; els productors, al seu
torn, es comprometen a oferir condicions avantatjoses als restauradors i,
finalment, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès es compromet a dinamitzar el
projecte i a vetllar pel compliment dels acords. Els 12 plats ideats pels
restauradors del Gremi (4 primers plats, 4 segons i 4 postres) estan elaborats
a partir de productes de la terra produïts i comercialitzats pels artesans de
l’Associació: canelons d’ànec i de gall del Penedès, coca d’escalivada amb
botifarra negra, xató amb gall del Penedès, ànec mut rostit al cava i raïm
xarel·lo, bunyols de préssec del Penedès, mousse de catànies, etc. Aquests
plats van ser també el tema del calendari 2013 publicat pel Consell Comarcal i
repartit amb motiu de la Fira del Gall i la Fira de Santa Llúcia. Les receptes
per elaborar els plats, la informació sobre els restaurants que els
serveixen i la informació sobre les empreses integrades dins l’Associació de
productors artesans es poden trobar a l’espai web www.elpenedestastal.cat.
Els establiments i els productors adherits al projecte tindran un distintiu que
els identificarà perquè el públic els pugui reconèixer.
La presentació del projecte ‘El
Penedès, tasta’l’ va ser apadrinada per Xavier Mestres, president de la
fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica. Mestres va
defensar “les cuines locals i comarcals com una part molt important de la identitat
del nostre poble” i va anunciar que el Parlament de Catalunya prepara una llei
per declarar-les “bé cultural d’interès nacional” (posteriorment es demanarà a
la Unesco el reconeixement de la cuina catalana com un “bé cultural de la
Humanitat”). L’acte va finalitzar amb una exposició de productes de
l’Associació de productors artesans agroalimentaris de l’Alt Penedès i una
degustació (pensada especialment per als mitjans de comunicació) dels 12 plats
elaborats pels restaurants del Gremi d’Hostaleria i Turisme de l’Alt Penedès.
La degustació es va acompanyar d’una mostra de vins oferts per la DO Penedès i
va tenir lloc en una de les sales del castell de Sant Martí Sarroca, cedit per
a l’ocasió per l’Ajuntament d’aquest municipi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada