L'estudi Predimed
ha constatat científicament els beneficis saludables de la dieta mediterrània,
reduint el risc d'infart i ictus. El vi forma part dels aliments fonamentals de
la piràmide de la dieta mediterrània, que al costat de l'oli, el peix i els
fruits secs la diferencien d'altres tipus de dietes. L'estudi ha estat
coordinat pel doctor Ramon Estruch, de l'hospital Clínic de Barcelona i
coordinador científic de la Fundació per a la Investigación del Vi i la
Nutrició (FIVIN), i el doctor Miguel Angel Martínez-González, de la Universitat
de Navarra. FIVIN ha difós una entrevista feta a Ramon Estruch sobre aquest
estudi, que us adjunto a continuació. Què en penseu?
1.- Quines són les conclusions principals d'aquest
estudi?
La principal
conclusió és que el seguiment d'una dieta mediterrània tradicional,
suplementada amb oli d'oliva verge extra o fruits secs (nous, avellanes i
ametlles) redueix en un 30% el risc de patir un infart de miocardi, un ictus o
de morir per causa cardiovascular, comparat amb una dieta baixa en tot tipus de
greix (animal i vegetal).
2.- Quines novetats aporta en relació a estudis anteriors?
Fins ara se sabia
que la dieta mediterrània era saludable i que ajudava a protegir contra moltes
malalties, incloses les cardiovasculars, però el grau d'evidència dels estudis
era solament intermedi. Se sabia també que ajuda a controlar els factors de
risc, com la pressió arterial o els trastorns dels lípids, o fins i tot que té
efectes antioxidants i anti-inflamatoris, però fins ara cap estudi amb un
disseny que permet obtenir el major grau d'evidència científica havia demostrat
que protegeix enfront de l'aparició de nous casos d'infart de miocardi, ictus o
mort per causa cardiovascular. És un estudi molt ampli, gairebé 7.500
participants, seguits una mitjana de 5 anys, als quals se'ls va assignar de
forma aleatòria a una dieta mediterrània suplementada amb oli d'oliva verge
extra o fruits secs, o una dieta baixa en tot tipus de grassa animal o vegetal.
Eren persones amb risc vascular però que no havien sofert cap complicació
cardiovascular quan van entrar. Als 5 anys va caldre suspendre l'estudi perquè
les diferències a favor de la dieta mediterrània eren tan evidents que seguir
amb una dieta baixa en greix suposava un risc per a la seva salut.
3.- Segueix sent el vi un dels aliments fonamentals de la
dieta mediterrània?
La dieta
mediterrània inclou un alt consum de cereals (millor integrals), fruita,
verdura, oli d'oliva (millor verge extra) i fruits secs, un consum moderat alt
de llegums i peix, i un consum baix de carn (especialment carn vermella),
processats de la carn, ous, i productes làctics (especialment els sencers).
Així mateix s'aconsella un consum moderat de vi, però sempre amb els menjars.
Dins d'aquest patró, els aliments que més diferencien a la dieta mediterrània
d'altres dietes és l'oli d'oliva, els fruits secs, el peix i el vi.
4.- Quines línies de recerca, quant a vi i salut, poden
realitzar-se en un futur proper?
Com el vi conté
alcohol no es permet la realització d'estudis aleatoritzats, que són els que
permeten obtenir el major grau d'evidència científica. Particularment crec que
ja es disposa de suficients evidències que el consum moderat de vi juntament
amb els menjars no és perjudicial, crec, doncs, que ja és l'hora de començar un
estudi aleatoritzat d'intervenció amb vi que permeti avaluar els seus efectes
en la prevenció de la malaltia cardiovascular com hem realitzat amb la dieta
mediterrània.
5.- És necessari sensibilitzar i conscienciar a la
població dels beneficis de la dieta mediterrània i el consum moderat de vi?
En el nostre estudi
hem comprovat que a Espanya no es menja “tan bé” com la gent pensa. Estem
observant que s’està perdent la dieta mediterrània que hem heretat dels nostres
pares i avis, d'aquí la importància de sensibilitzar als joves de les bondats
de la dieta mediterrània (inclòs el consum moderat de vi amb els menjars) en la
prevenció de moltes malalties, i entre elles les cardiovasculars que són les
més freqüents a tot el món. En aquesta tasca hauríem d'implicar-nos tots, els
metges i nutricionistes, les administracions i sobretot els mitjans de comunicació.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada