dimarts, 19 de març del 2013

'Naltres', el primer vi negre amb DO Costers del Segre de L'Olivera



L’Olivera Cooperativa ha presentat aquest dilluns un nou vi negre, el ‘Naltres’. És el primer vi negre que elabora el celler de Vallbona de les Monges emparat per la DO Costers del Segre, a la subzona Valls del Riu Corb. La presentació s’ha fet en un acte al Cercle Artístitc de Sant Lluc de Barcelona, al qual han assistit diversos clients, amics i col··laboradors de L’Olivera. Tots han tingut l’oportunitat de tastar el nou vi i descobrir-­- ne les peculiaritats amb un tast guiat fet per Xavier Ayala, president de l’Associació Catalana de Sommeliers i director del Bar à vins de la Fàbrica Moritz. Després de més de 20 anys elaborant vins blancs amb prestigi reconegut i de quatre el vi ‘Primers vins negres’ -amb DO Catalunya-, aquest celler ha donat un pas endavant per ampliar el ventall dels vins negres que actualment es troben  a la DO Costers del Segre. El vi, 'Naltres’, és el resultat de la interpretació que fa L’Olivera de la tipicitat dels vins negres que ofereix la subzona Valls del Riu Corb. Segons L'Olivera, "és un vi que busca combinar intensitat, complexitat i caràcter a la vegada". El vi ha estat elaborat amb les varietats que es troben a la zona,  com la cabernet sauvignon (80%), provinent de vinyes de Sant Martí de Maldà, i la garnatxa negra, la trepat i la touriga nacional de les parcel·les pròpies de Nalec. Com en tots els vins de L’Olivera, el raïm ha estat veremat a mà, va fermentar a gra sencer en dipòsits de pigeage -amb enfonsament periòdic del barret- i a una temperatura de 25-28ºC. Excepte la varietat de garnatxa negra,  que ha envellit 8 mesos en bótes de roure, la resta de varietats s’han criat en dipòsit per separat i després se n’ha fet el cupatge. El conjunt té nou mesos de criança en ampolla. Aquesta primera anyada del vi ‘Naltres’ té una edició de 3.000 ampolles, però s’anirà ampliant els propers anys.
            ‘Naltres’ és "símbol de l’aprenentatge i el treball col·lectiu".  La creació del nom del vi és fruit d’un procés de participació dut a terme pels membres de L’Olivera i simbolitza l’esforç col·lectiu que hi ha darrera d’aquests més de 20 anys d’aprenentatge en la creació i consolidació de la seva activitat de virticultors, productors i elaboradors. El nom evoca l’ús de la primera persona del plural a Ponent, i "vol ser un reflex també de la il·lusió que el celler té en seguir descobrint i creant nous vins". L’etiqueta ha estat dissenyada per Claret Serrahima.
            L’Olivera és una cooperativa d’integració social ubicada a Vallbona de les Monges (Urgell) que va començar la seva aventura l’any 1974. Treballa la terra, 46 hectàrees de vinyes i oliveres, seguint els criteris de l’agricultura ecològica i n’elabora els fruits, vins i olis. Actualment, agrupa una seixantena de treballadors, dels quals una part són persones amb dificultats (amb alguna discapacitat psíquica, mental o dificultats d’inserció social) i que integren la cooperativa com a socis de ple dret. Des de l’any 2010 gestiona la finca de Can Calopa a Barcelona, on l’Ajuntament de Barcelona té una masia, vinyes i un celler per elaborar els vins institucionals de la ciutat. Fins ara, L’Olivera ha tret al mercat set vins blancs, un negre, dos dolços, dos escumosos i dos tipus d’olis diferents.
            Des de L'Olivera es diu que aquest vi de color robí d'intensitat mitjana amb tons violaci "destaca en nas per la seva intensitat, amb notes de fruites vermelles madures (gerds, móres), tocs vegetals (pebrot escalivat) i records d’aromes dolços (canyella). Entrada de boca golosa i equilibrada, amb frescor i volum al paladar, amb um final persistent i agradable. Tanins dolços i madurs que combinen amb harmonia amb la bona acidesa. Records de melmelada de fruits vermells. Ideal per acompanyar tot tipus de carns, ibèrics i formatges".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada