diumenge, 31 de març del 2013

Novetats i meravellosos tresors desconeguts del Celler de Capçanes, amb Àngel Teixidó




La Cooperativa de Capçanes, que ja fa dies que ha deixat enrere l'oratge i les tempestes tot i els intents de la família Blanch de posar un peu a la junta directiva, és una cooperativa referent per la qualitat i singularitat dels seus vins. Avui diumenge he pogut conèixer de primera mà, de bóta en bóta, les novetats a través del bonhomiós i experimentat enòleg Àngel Teixidó. Han estat dues interessantíssimes hores de tast amb l'Àngel que se m'han fet curtes.
Hem començat per la novetat embotellada Peraj Petita Rosat 2012 (garnatxa amb merlot i ull de llebre): de color rosat pàl·lid, aquest primer vi kàixer rosat de la cooperativa capçanenca mostra fruitetes vermelles (maduixes i cireres). No és gaire voluminós i mostra alguna nota amargant (no té sucre residual). És un sagnat per gravetat dins la tina d'inox. Només s'ha estabilitzat amb una precipitació tartàrica per fred. El tast ha continuat amb un vi que no està al mercat, el també kàixer Peraj Petita negre 2012. Té el mateix cupatge que el rosat i mostra molta fruita (móres) i un pèl de carbònic residual. És vivaç i mostra totes les virtuts de la joventut (juventud divino tesoro). És força comercial, tot i que tànic. Segurament el pas per ampolla l’afinarà. L’extracció de color d’aquest vi en rama és molt notable De Flor en Flor 2012, una molt bona garnatxa 100% que es mostra golós i fruitós. La criança combina bótes noves i de diversos vins, de torrat mig lleuger. Per acabar amb els vins kàixer hem tastat una altra novetat, un vi que encara no ha estat batejat amb cap nom. És una carinyena del 2012 amb molta concentració i extracció. Mostra un molt bon equilibri amb la fusta. S’ha elaborat en tines de 5.000 litres.
Ja al celler he descobert una joia que m´ha sacsejat. Es tracta del vimblanc (un blanc de noirs de garnatxa negra) que fa anys que Àngel Teixidó està cuinant. He tastat una bóta amb vimblanc del 09 que recordava una mançanilla. És licorós tot i tenir només 15º. M’ha agradat molt aquestes notes d’evolució que m’han portat a la poma al forn. Molt més, però, m’han agradat les bótes amb l’anyada del 06 d’aquest vi tant singular, i sensacional.  Podrien sortir al mercat pròximament com a 1/y 2006 i 2/y 2009.  L’anyada del 2013 es podria elaborar sense sulfurós afegit.
També hem tastat un parell de bótes del Mas Tortó 2012 (garnatxa, sirà i cabernet sauvignon) que no m´han emocionat, un sirà madur i tànic, diversos pinot noir (m’ha agradat el més floral i lleuger) i una elegantíssima garnatxa del Calàs que m’ha enamorat, carinyena amb ull de llebre, merlot amb ull de llebre...
Pel final he deixat un vermut de velles soleres (un vermut espectacular, elaborat com els grans vermuts del passat), un boníssim vi dolç que fins ara només ha gaudit el bisbe de Tortosa (gens embafador i amb l’interessant toc de les herbes que queden com a record ja que aquest vi es cria en bótes on hi havia hagut vermut) i un també meravellosos dolços de garnatxa (com el primer vi elaborat per Àngel Teixidó a la Cooperativa de Capçanes, una més que interessant mistela).

Divendres Sant tastant vins i recorrent vinyes amb Albert Jané



Foto de grup amb Albert Jané a la seva nova finca de la Serra d'Almos

Isabel, al restautant Nou 21, amb una ampolla de Braó
Divendres Sant no tot han de ser penitències. Per molts aquesta jornada cristiana, com recorda la Viquipèdia, és un dia de dol absolut i antigament era ple de pràctiques i supersticions populars: no es podia escombrar, les dones gràvides podien curar nafres, hom podia posar lloques, es podia endevinar el futur, portava sort fer caritat als pobres. Nosaltres, que no hem menjat carn però sí algun embotit, hem commemorat la mort de Jesucrist a la creu a la nostra manera: tastant i recorrent vinyes de la DO Montsant.
La jornada de divendres passat la vam començar al celler de Marçà d’Acústic amb el seu propietari, viticultor i enòleg, l’Albert Jané. No hi ha dubte que és un dels elaboradors més inquiets i un gran apassionat per les vinyes velles i belles del Montant i el Priorat. La jornada de tast la vam compartir amb els responsables del blog El Somni d'una Nit de Vins i amb la periodista de TVE Judit Huerta Gotarda i el seu company. 
Del dipòsit d’inox hem tastat l’Acústic Blanc 2012 (70 % de garnatxa blanca amb macabeu i unes pinzellades de pansal i garnatxa roja): acidesa més viva que en anteriors anyades i força cítric i amb nervi. Acte seguit, també del dipòsit, hem tastat l’Acústic 2011 (75% carinyena i garnatxa): molta concentració de fruitetes negres (mores i prunes) i també vermelles. Un vi rodó i amb volum que és apunt de sortir al mercat. Del celler hem anat cap a la darrera vinya adquirida per l’Albert Jané, a la Serra d’Almos. És una vinya espectacular de carinyena vella en vas, amb ametllers i envoltada de bosc. El lloc, amb vistes panoràmiques fantàstiques, és preciós. Al costat de la cisterna de la barraca hem tastat Acústic 2010 (75% de carinyena i garnatxa on la fruita negra s’expressa molt intensament en un vi licorós), Braó 2011 (mateix cupatge , en un vi més profund, fi, seriós i elegant) i Auditori 2011 (vinyes velles mítiques d’una memorable garnatxa que és tot fruita concentrada, molt licorós però hedonista, enamoradís i amb tanins molt rodons i dolços). L’Auditori 2011 és fruit de dos bancals de Capçanes i de vinya també vella de Cornudella de Montsant. Aquest vi va ser el vi de la jornada, sens cap mena de dubte, i això que després del Braó 2007 (tànic però amb fruita més confitada i més rústec) es va obrir el Pintia 2007 (un Toro icona tànic del qual no em va fer el pes ni la integració de la seva fusta ni el seu poc volum en boca, tot i que en nas va anar millorant a la copa) i el Flor de Pingus 2010 (un molt bon vi que expressa amb nitidesa fruites vermelles com ara les maduixes i les cireres, tànic però elegant, rodonet, intens i llarg).
La jornada la vam continuar a les quatre de la tarda amb un dinar sense el pecat de la carn a un temple gastronòmic de la brasa que ja fa anys em va fer descobrir l’Albert Jané: Ca l’Isabeleta del Masroig (restaurant Nou 21). Hem rigut molt i hem continuat tastant els vins que havíem obert a la vinya, així com el Valdubón Verdejo i un prou interessant Brut Imperial de Flama d’Or (Castell d’Or). Hem repassat l’actualitat sentimental de tot el Priorat amb la Isabel (ens ha fet amanides i un fideus rossejats de peix i marisc, i mató de postres). Al final, la cuinera i propietària d’aquest restaurant radicalment autèntic ha volgut posar per la foto amb una ampolla de Braó. Sens dubte, una jornada per recordar.

Finca Malaveïna millor Bacchus 2013, avui a La Vanguardia


A la recontraportada de la secció d'Economia de La Vanguardia d'avui signo la noticia referent al fet que el Finca Malaveïna 2009 (DO Empordà) ha obtingut la puntuació més alta del concurs Bacchus 2013, que organitza la Unión Española de Catadores (UEC) i en el qual es van lliurar un total de vuit medalles d'or. El Concurs Internacional de Vins Bacchus 2013, ja en la seva onzena edició i consolidat com un dels més prestigiosos d'Espanya, va celebrar  el seu desenllaç en el Casino de Madrid després de quatre dies de tastos, en les quals es van valorar un total d'1.560 vins procedents de 17 països.


Finca Malaveïna, millor Bacchus 2013

 El vi Finca Malaveïna 2009, de Castell Perelada, va obtenir la puntuació més alta al concurs Bacchus 2013, que organitza la Unió Espanyola de Tastadors. El vi és al mercat des de fa dos mesos, és un cupatge de merlot, cabernet, sirà i garnatxa i s’elabora només amb raïm de la finca de la qual pren el seu nom. R. Francàs 

–SO2, l'aportació de Castell d'Encus als vins naturals



El celler Castell d’Encus (Talarn) també s’ha sumat a l’interessant onada d’elaboració de vins naturals (sense sulfits afegits). L’enòleg Raül Bobet, l’autor de vins cultivats a gran altura i fermentats a la pedra, ha creat ara el –SO2, un vi blanc elaborat amb les varietats sauvignon blanc i sémillon plantades en vinyes de terres franco-calcàries. És un vi que s’ofereix en distribució a un preu de 16,80 euros més un 21% d’IVA).  Part de la fermentació alcohòlica s'ha fet en dipòsits d'acer i part en bótes noves. La fermentació malolàctica s'ha realitzat en bótes de roure francès. S’ha criat durant set mesos en bótes amb les seves mares. Les 800 ampolles d'aquesta primera anyada les distribueix Cuvée 3.000.

dissabte, 30 de març del 2013

Curs accelerat sobre vins negres, el 23 d'abril a Vila Viniteca


Vila Viniteca ha organitzat per la diada de Sant Jordi, de vuit del vespre a deu de la nit,  un curs accelerat per adquirir les primeres nocions “de l'apassionant món dels vins negres”. S’oferiran, per 35 euros, “quatre pinzellades” de vinificació, zones, varietats i tast, així com de les copes, la conservació i la temperatura de servei. Es els vins Les Sorts Jove 2012 (DO Montsant), Abadía Retuerta Selección Especial 2009 (VT Castilla y León), Detrás de la casa Cabernet-Tintorera 2007 (DO Yecla), Palacios Remondo Propiedad 2010 (DOCa. Rioja), Sot Lefriec 2007 (DO Penedès), J.J. Confuron Côte de Nuits-Villages Les Vignottes 2009 (AOC Côte de Nuits-Villages, Bourgogne) I Penfolds Thomas Hyland Shiraz 2010 (Austràlia).

Roda 2007 vola alt: un dels millors negres servits en classe Business en el concurs internacional Cellars in the Sky 2012




Roda 2007 ha estat reconegut com un dels millors negres servits en classe Business en el concurs internacional Cellars in the Sky 2012, “contribuint al fet que l'aerolínia Singapore Airlines rebi el guardó al millor celler de classe Business”, segons s’ha informat des d’aquest celler del barri de La Estación de Haro. El certamen, celebrat des de 1985, enalteix als millors vins presents en les cartes de les grans aerolínies del món.
            Roda 2007 es va començar a servir l'1 d'agost de 2012 en els vols de Singapore Airlines que cobrien la ruta entre New Jersey i Los Angeles; més tard es va estendre a les connexions entre Barcelona i São Paulo, i entre Barcelona i Singapur, a més de Londres i Milà. A partir del passat octubre es va sumar també als vols dels aeroports de Shanghái, Beijing, Singapur, Corea del Sud, Sant Francisco, Hong Kong i Tòquio. En aquesta edició del concurs Cellars in the Sky han participat 33 companyies i més de 100 vins. El concurs es divideix en tres categories: “Primera Classe”, “Classe Business” i “General”. Malaysia Airlines es va portar el guardó al millor celler de Primera Classe, a més de ser l'aerolínia amb el celler que compta amb el millor vi negre de Primera Classe, gràcies a Schubert Marion’s Vineyard Pinot Noir 2010. D'altra banda, TAM Airlines, amb Chateau Bel Air de Thunevin, és considerada el celler amb el millor negre de Classe Business, seguida per Singapore Airlines amb Roda 2007. En aquesta secció, Singapore Airlines es va emportar també el premi al millor celler Business. Els guanyadors, tant vins com aerolínies, van ser escollits a partir d'un tast a cegues realitzat durant dos dies el passat mes de desembre a Londres. El jurat va estar compost per quatre crítics de renom, els qui van valorar i van puntuar cada vi de forma individual. Els membres del tribunal van ser Charles Metcalfe, co-president de l’International Wine Challenge i gurú de l'harmonia entre el vi i la gastronomia; Tim Atkin, Master of Wine i reconegut columnista enològic; Sam Harrop, Master of Wine i consultor internacional de producció de vi; i Peter McCombie, també Master of Wine i consultor enològic de grans restaurants.
            Roda 2007 (89% ull de llebre, 8% garnatxa i 3% graciano) és un vi que es caracteritza, segons aquest celler de la Rioja, “per la seva elegància i subtilesa. Procedeix d'una collita fresca de caràcter atlàntic, aportant una perfumada aroma a cireres madures i deixant un record fresc, afruitat i especiat. Molt llarg, sense arestes i amb tanins fins i frescs, deixa un postgust d'elegant complexitat i equilibri entre la frescor i la maduresa”.
           

divendres, 29 de març del 2013

"Maduresa i frescor", en el Sela 2010


Cellers Roda de la DOQ Rioja acaba de treure al mercat Sela 2010, la nova anyada de la gamma de vins més joves d’aquest projecte. Segons els seus responsables, “combina la maduresa i la frescor d'una manera excel·lent”.  Sela (95% ull de llebre i 5% graciano) té una criança de 12 mesos en bótes de roure francès. S’afirma des del celler que “és un vi d'un color cirera viu, amb un fons i rivet d'un vermell molt intens. En nas és molt agradable, amb sensació de fruita vermella ben madura en la línia de la cirera fresca i amb algunes notes de maduixa, regalèssia i de fines espècies. En boca, té un volum mitjà, amable i saborós que recorre tota la boca deixant una sensació de frescor i amabilitat. Amb un caràcter sedós i uns tanins molt polits, és un vi amb una presència que perdura i ens recorda que 2010 va ser un any magnífic als vinyers d'Haro”.

dijous, 28 de març del 2013

Facturació rècord a Torres, avui a La Vanguardia


Torres va assolir una facturació rècord en l'últim exercici, que coincideix amb l'any natural. Les vendes van crèixer un 7,8% i la facturació va escalar fins als 231 milions d'euros:

 

Facturación récord en Torres tras crecer las ventas un 7,8%


RAMON FRANCÀS
Vilafranca del Penedès

Las ventas del grupo Bodegas Torres se incrementaron un 7’8% en valor en el último ejercicio, alcanzando la cifra récord de 231 millones de euros. La compañía destacó ayer los buenos resultados obtenidos con la matriz Miguel Torres S.A., con un aumento en volumen del 2’8%, y de un 7,3% en valor. También resultados positivos se han cosechado con la filial de China, con unas ventas de 25 millones de euros y un crecimiento del 14% con relación al 2011 (unas cifras que se han visto beneficiadas por la apreciación del yuan). También la filial de Chile, en Curicó, ha visto como la facturación se incrementaba un 9%, hasta los 18’7 millones de euros. En los últimos tres años la filial chilena, dirigida entonces por el actual director general del grupo, Miquel Torres Maczassek, consiguió aumentar las ventas un 37% y pasar de una situación de pérdidas a un beneficio del 10%. Pese a apuntar que han experimentado crecimientos “muy interesantes” en los mercados BRIC, en Brasil e India, sus empresas acumulan perdidas totales del orden de 2,5 millones euros. Pero, “con visión de largo plazo, se confía llegar al break-even point en los próximos años”.
Las previsiones de cara al 2013, sin embargo, no son nada optimistas. En declaraciones a La Vanguardia, Miquel Torres Maczassek ha cifrado entre 5 y 10 millones de euros el impacto negativo que tendrá en sus cuentas el hecho de que se ha doblado, a causa de la sequía, el precio del vino para las holandas del brandy, uno de los puntales de la compañía. Pese a ello, ayer Torres anunciaba que espera cerrar el presente ejercicio igualando las cifras del 2012.  Sea como fuere, Torres reveló ayer que “este año ha empezado con éxito en España, y también las ventas globales de brandy. Pero la exportación del vino, sobre todo a Europa, “ha disminuido a lo largo de este primer trimestre, posiblemente por el cierto estancamiento que conoce la UE”, según el presidente de la compañía, Miguel Agustín Torres. Por otra parte, la empresa instaló a finales del año pasado una caldera de biomasa que le permitirá un ahorro de un millón de Kw/h/año.

Nova imatge i nous vins de Jean Leon, avui a La Vanguardia


En l'habitual apartat enogastronòmic dels dijous a la secció Viure de La Vanguardia signo avui la notícia de la nova imatge i els nous vins de Jean Leon, estrenats amb motiu del 50è aniversari d'aquest destacat celler de Torrelavit del Grup Torres.

 

Nueva imagen y nuevos vinos de Jean Leon

Jean Leon, coincidiendo con su 50 aniversario, ha renovado su imagen con el objetivo de transmitir “el espíritu y el estilo” de su fundador, el santanderino Ceferino Carrión, y el de la década de los 50’ y los 60’. Jean Leon también estrena dos nuevos vinos de ajustado precio, el primer rosado de la historia de esta bodega del Penedès y el muy interesante 3055 Merlot-Petit Verdot. R. Francàs

Gregorio Iglesias comença a crear a La Vinya dels Artistes de Mas Blanch i Jové






L'artista borgenc Gregorio Iglesias ja ha començat a crear, des de divendres passat, una colossal obra de 60 metres, una tela, que anirà pintant durant més d'un mes amb branques, canyes de bambú, tintes xineses i colors naturals...  L’obra es fa enmig del camí de La Vinya dels Artistes del celler Mas Blanch i Jové, situat a la Pobla de Cérvoles (Lleida).

dimecres, 27 de març del 2013

Mig centenar de prescriptors internacionals tornen a visitar la DOQ Priorat amb motiu d’'Espai Priorat 2013’

 
Els principals professionals del món del vi de diferents països d’arreu del món tornaran a visitar el cor de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat els dies 13, 14 i 15 de maig. La cita és Espai Priorat - II Mostra Internacional de Vins de la DOQ Priorat, “un aparador dels Priorat pensat per a seduir un selecte grup format per una cinquantena de professionals del món del vi. 35 cellers de la DOQ Priorat participaran en aquesta trobada amb els experts de diversos països”. Després de l’experiència de 2011, els productors i el Consell Regulador de la DOQ Priorat han volgut repetir aquesta proposta que “va afavorir l’obertura de nous canals de promoció per als vins Priorat a diferents països més enllà de la Unió Europea”. Espai Priorat explicarà els vins en el seu terreny originari a significats prescriptors internacionals de països com els Estats Units d’Amèrica, Canadà, Rússia, Japó, Índia, Brasil, Noruega, Suïssa, Xina o Noruega. Es tracta dels anomenats “tercers països”, és a dir, aliens a la Unió Europea, que ofereixen mercats emergents capaços d’atraure productes de qualitat com el vi de la DOQ Priorat. De fet, Espai Priorat tornarà a comptar amb el suport d’un dels programes de la Unió Europea dedicats a la internacionalització a tercers països.
En aquesta nova cita mundial els vins Priorat es presentaran a destacats prescriptors, com ara sumillers o responsables de compres, que “han fet un forat en les seves agendes per veure, viure i copsar els Priorat en el seu ambient original. Una aposta decidida de persones coneixedores de milers de vins del món que desitgen trepitjar la DOQ Priorat i descobrir l’origen autèntic d’aquests vins”. En relació al selecte grup de convidats que participaran a Espai Priorat, el president de la DOQ Priorat, Toni Alcover, ha destacat el fet que siguin “persones amb amplis coneixements sobre els nostres vins i que possiblement no han tingut encara l’oportunitat de descobrir l’entorn natural, les viles i les persones que els fan possibles: el que els proposem és que descobreixin amb nosaltres quina és la realitat del terrer de llicorella, dels nostres costers i terrasses i de les olors i colors que ens acompanyen dia a dia en la nostra tasca de conreu i producció”.
Per explicar als visitants com és la DOQ Priorat, l’organització proposa un programa centrat en diversos tastos i visites a vinyes i cellers. D’aquesta manera, els tasts es completaran amb recorreguts i visites “per indrets únics de gran bellesa que de ben segur impressionaran els visitants internacionals”. Després de l’arribada dels convidats el dilluns 13 de maig, els participants dedicaran el matí de dimarts dia 14 a conèixer les vinyes de la DOQ Priorat. Aquest bloc del programa s’ha batejat com ‘Espai Vi i Paisatge’. Al migdia la comitiva es concentrarà al recinte monumental d’Scala Dei, on es troben les restes del monestir cartoixà que va constituir, al segle XII, el bressol de la cultura vinícola de l’actual Priorat. Aquest serà el moment d’’Espai Vi i Història’ i d’’Espai Vi i Sentits”’, en què els assistents podran conèixer la història del vi del Priorat i “descobrir un muntatge sobre la riquesa aromàtica i geològica que dóna identitat als vins Priorat, immersos en un espai restaurat dins de la mateixa cartoixa”.  La descoberta d’aquests muntatges serà complementària als tastos dels vins proposats pels diferents cellers en un espai de tast específic. La jornada del dia 14 finalitzarà amb ‘Espai Vi i Gastronomia’, un sopar amb maridatge de vins i gastronomia de la DOQ Priorat. Durant la jornada del dimecres, 15 de maig, es durà a terme el comiat oficial a Torroja del Priorat i els visitants realitzaran les últimes visites programades amb els responsables dels diferents cellers de la DOQ Priorat inscrits en aquesta mostra i podran conèixer les seves instal·lacions directament.

La Generalitat diu que Catalunya està d'acord en reclamar a la UE més ajudes acoblades en la nova PAC


El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha valorat positivament aquesta tarda la declaració conjunta de diversos estats membres de la Unió Europea, entre els quals hi ha l’Estat espanyol, reclamant que la nova Política Agrària Comuna (PAC) que s’està negociant actualment amb el Parlament Europeu i amb la Comissió  permeti que s’incrementin  les ajudes acoblades (vinculades a la producció) fins al 15%. Pelegrí ha remarcat que “l’increment del percentatge destinat als ajuts acoblats ha estat una reivindicació defensada pel Departament des de l’inici, donat que a través d’aquests ajuts es podrà donar suport als sectors mes afectats per la redistribució de fons que suposarà el nou sistema de pagaments directes. Aquest demanda figura com important en el document de posicionament de la Comissió de Seguiment de la Reforma de la PAC, constituïda per representants del DAAM, de les organitzacions agràries, sectorials i cooperatives, i dels partits polítics amb representació al Parlament de Catalunya, i forma part d’un conjunt d’esmenes que es van presentar al Parlament Europeu per part del Departament”.
En aquest sentit, el conseller ha destacat que “Catalunya dóna suport al plantejament del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA)  per tal que aquests ajuts vinculats a la distribució del sobre nacional de la PAC puguin adequar-se a les necessitats dels diferents territoris en funció de les diverses realitats i característiques específiques agronòmiques del sector”. En el cas de Catalunya, aquest increment del percentatge d’ajuts acoblats permetria defensar amb mes força la necessitat de donar un suport al sector boví i oví-cabrum sense base territorial.  D’altra banda, Pelegrí ha valorat també  positivament “les oportunitats que ofereix la nova PAC de continuar donant suport a sectors sensibles, com ara el sector dels fruits secs, doncs la proposta de Reglament de mercats preveu la possibilitat que es continuï oferint aquest suport a través de pagaments nacionals”. I en aquest sentit, demana al MAGRAMA que en aquest nou període “es tingui present per part de l’Estat la continuïtat d’aquets ajuts per als fruits secs, atenent a la realitat econòmica  i a la funció social i mediambiental que realitzen”.

Vallformosa continua lluitant contra el càncer amb diferents accions solidàries


La recaptació del 4t Sopar Solidari de Vallformosa va ser de 18.016 euros, que han servit per finançar projectes de l’ICO i d’AMPERT. El Sopar Solidari per la lluita contra el càncer és una iniciativa del celler Vallformosa que el divendres 12 de juliol arribarà a la cinquena edició. Aquest és un acte solidari on s’hi sumen molts esforços per part de diferents entitats, empreses i particulars per recollir fons per la lluita contra el càncer. En aquest sentit, des del 2007 Vallformosa manté un acord de col·laboració amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’any 2011 es va sumar l’associació Ampert. Aquest és un compromís social adquirit i a la vegada un homenatge a Martí Via i Bertran, director d’operacions de Vallformosa que va morir ara farà cinc anys després d’una llarga lluita contra aquesta malaltia.
            Els diners recaptats durant aquest acte solidari aniran destinats en un 80% a l’ICO i en un 20% a Ampert per finançar diversos projectes, com ara el ‘Prevenim el càncer i apostem per la vida’ de l’ICO (un projecte que es troba orientat a sensibilitzar als ciutadans en la importància de participar en els programes de prevenció, i a involucrar als professionals en la realització d’accions per reduir el impacte del càncer en la comunitat. També es finança el transport dels pacients des del seu domicili fins al centre  Duran i Reynals, on seran tractats a través de l’Associació Ampert.
            Dels 18.016 euros recaptats per Vallformosa al Sopar Solidari del 2012, 14.413€ van anar destinats al projecte ‘La comunicació cura. Construcció d’una plataforma digital’ de l’ICO i 3.603€ per finançar el transport de pacients de l’Associació Ampert. Vallformosa agraeix el suport donat per les 250 persones que hi van assistir a l’acte, a les empreses que hi van col·laborar, als treballadors i a totes les aportacions que es van realitzar a fila 0. Un dels objectius del 3r Sopar Solidari de Vallformosa era el finançament d’un llibre per compatir amb els lectors els sentiments que es generen durant el procés de la malaltia del càncer. Com explica Ana Rodríguez, directora d’Estratègia i Projectes de l’Institut Català d’Oncologia al pròleg del llibre, aquest és un llibre que tracta el càncer des d’un punt de vista diferent, perquè descriu aspectes emocionals de malalts i cuidadors amb la finalitat de tenir un millor coneixement de les seves reaccions per influir de manera positiva. Aquesta publicació no pretén ser cap estudi teòric ni científic, sinó una lectura amable que provoqui una certa reflexió del món que envolta al lector, sigui pacient o cuidador, i que l’animi a actuar proactivament dins el seu univers. Al llibre “7 experiències personals en oncologia” hi ha històries d’ansietats, patiments, esperances i satisfaccions escrites amb el llenguatge del cor, un idioma que entén tota la humanitat i que permet llegir entre línies els missatges més adients per orientar a les persones en els moments de màxima dificultat. El llibre recull diferents testimonis de pacients, familiars i, també, de professionals que, voluntàriament, han volgut expressar les seves vivències. Entre les 7 experiències del llibre hi ha la de la presidenta de Vallformosa, Queta Domènech, que va perdre el seu marit després de patir la malaltia. Aquest és un llibre editat per l’Institut Català d’Oncologia amb la col·laboració de Vallformosa i la Fundació Oncològica de Catalunya.
            A més dels Sopars Solidaris que organitza Vallformosa per lluitar contra el càncer, també s’ha iniciat una acció solidària que permetrà augmentar l’aportació econòmica a diferents associacions i fundacions que lluitin contra el càncer. De fet, per cada ampolla de cava venuda, Vallformosa contribueix amb associacions d’arreu del món que lluitin contra el càncer. Per donar visibilitat a la iniciativa solidària cada ampolla de cava portarà una de les 6 xapes especials que s’han dissenyat amb el logotip de les associacions que rebran l’ajuda i amb el lema de la iniciativa: “Beu amb elegància, actua amb responsabilitat”. Vallformosa calcula que anualment es podran recaptar uns 100.000 euros aproximadament.