diumenge, 11 de setembre del 2011

Festa a Poboleda i verema al Priorat



En una comarca del Priorat on en els darrers dies he vist remolcades de raïm a ple sol, amb l'objectiu del pagès d'aconseguir pujar el grau per obtenir millor preu, s'ha fet aquest dissabte una nova edició de la Festa del Vi i la Verema a l'Antiga de Poboleda. La sequera i la intensa calor de les darreres setmanes estan marcant la verema al Priorat i al Montsant. Des del Consell Regulador de la DOQ Priorat es diu que lam producció pot ser inferior a la de l'any passat però de millor qualitat. Això encara està per veure donat que les intenses calors han fet vque la maduració fenòlica nmo fos del tot completa. Molts viticultors esperaven l'arribada de pluja la matinada de diumenge a dilluns de la setmana passada però no va caure ni una sola gota al Priorat.



MÉS DE 2.500 PERSONES OMPLEN LA FESTA DEL VI I LA VEREMA A L’ANTIGA DE POBOLEDA

La DOQ Priorat preveu una collita lleugerament menor però de més qualitat


DOQ Priorat, Poboleda, 10 de setembre de 2011.- Més de 2.500 persones s’han aplegat durant la jornada d’avui als diferents actes organitzats amb motiu de la Festa del Vi i la Verema a l’Antiga de Poboleda, que enguany ha arribat a la XIIIa edició. Aquesta tradicional celebració de Poboleda simbolitza el tret de sortida de la campanya de la verema a la Denominació d’Origen Qualificada Priorat.
Han estat un total de 28 els cellers de la DOQ Priorat els que han omplert els baixos de les cases pairals dels principals carrers del nucli de la vila de Poboleda. Segons l’organització, són tots els cellers als quals es pot donar cabuda en aquests moments, atès que no es disposa de més baixos de cases del poble que puguin acollir estands en condicions per als tastos de vi que s’ofereixen als visitants.
Com cada any, aquesta festa és una de les més concorregudes i populars que s’organitzen a l’entorn dels vins de la DOQ Priorat. De fet, és una de les convocatòries més veteranes del calendari festiu d’aquesta denominació d’origen, i combina els tastos amb la verema a l’estil tradicional que es fa a primera hora del matí, una “piada” (o premsada del raïm oberta a la participació del públic), un esmorzar i un dinar popular. A la tarda també s’han organitzat actes paral·lels, com la presentació d’una publicació d’imatges del Montsant, la diada castellera a càrrec dels Xiquets de Reus, l’actuació dels Diables d’Alforja  i un ball popular a mitja nit.
Des de l’Ajuntament de Poboleda s’ha valorat molt positivament la resposta del públic a la convocatòria: es calcula que unes mil persones han dinat a la localitat, ja sigui en el dinar popular al recinte de “La Closa” o en altres establiments del poble. També s’ha informat que diversos cellers han exhaurit les existències de vi disponible per als tasts i que el volum de vendes d’ampolles de vi ha estat força positiu tenint en compte el format de festa que es realitza.
Després de la inauguració oficial de la festa, els organitzadors i diferents institucions col·laboradores han fet balanç de la celebració. En concret, l’alcalde de Poboleda, Jordi Català, ha fet un balanç molt positiu de la trobada i ha ressaltat que aquesta Festa ha esdevingut un referent en el món del vi a Catalunya. El president de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat, Toni Alcover, ha comentat les bones perspectives amb què comença la campanya de la verema, i s’ha referit al fet que l’estiu ha estat força sec i amb fortes calors la segona quinzena d’agost a l’àmbit de la DOQ Priorat, un factor que de ben segur influirà en les característiques d’aquesta collita, que probablement serà entre un 10 i un 15% menor quant a volum però amb més qualitat que en anys anteriors. El volum de la collita podria quedar enguany entre els 4.200.000 i 4.400.000 quilos, quan l’any anterior fou de 4.800.000 quilos. Des de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), el seu director general, Jordi Bort, ha destacat com són d’importants les trobades com la de Poboleda per a la promoció dels vins catalans a l’interior del propi país. En aquesta edició de la Festa del Vi i la Verema a l’Antiga també s’hi trobaven un grup d’aficionats i professionals del vi procedents d’Austràlia. En nom seu, el xef Frank Camorra, propietari de diferents establiments de restauració a Austràlia, ha remarcat la tipicitat i atractiu que pot oferir el Priorat i els seus vins en un entorn mundial on l’enoturisme acostuma a caure en l’oferta molt comercial i poc centrada en els valors de qualitat i autenticitat.
La diada d’avui va tenir com a activitat prèvia una jornada de portes obertes dissabte, dia 3 de setembre, en què els diferents cellers de Poboleda van acollir els visitants interessats a conèixer directament els espais i processos de producció dels vins locals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada