Aquest dimarts el DAR ha fet públic el contingut d'una reunió feta ahir amb l'objectiu de tirar endavant un esborrany de pla d’acció en sanitat vegetal en l'horitzó 2014.
El Departament d'Agricultura estableix el seu Pla d'Acció en sanitat vegetal
El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Miquel Molins, acompanyat del subdirector d’Agricultura, Joan Gòdia, i del director dels Serveis Territorials del Departament a Tarragona, Anton Ballvé, va presidir ahir, a Tarragona, una reunió amb tots els tècnics del Servei de Sanitat Vegetal, en què es va ultimar el Pla d’Acció en Sanitat Vegetal.
L’objectiu de la trobada va ser debatre, entre tots els responsables i tècnics dels serveis centrals i territorials del Servei de Sanitat Vegetal, l’esborrany de Pla d’acció en Sanitat Vegetal – Horitzó 2014, i ultimar els objectius estratègics i operatius.
Tot i que els objectius bàsics del Servei de Sanitat Vegetal del Departament es mantenen vigents, la velocitat amb què succeeixen els esdeveniments a nivell europeu i mundial fa replantejar la seva execució i optimització per tal de fer front als nous reptes que comporta la globalització dels mercats, principalment el risc creixent d’introducció de noves plagues que malmetin les nostres produccions, la preocupació de la societat per la seguretat alimentària i la protecció del medi ambient, el desenvolupament de les noves tecnologies de la informació i de prevenció i lluita fitosanitària, i l’adaptació al nou marc normatiu que entrarà en vigor properament en matèria de sanitat vegetal.
En el moment actual la gestió del coneixement és una peça fonamental per al bon funcionament de les empreses i també de les Administracions. És important, doncs, que tots els tècnics que treballin en diferents llocs del territori coneguin els objectius i proposin mesures a realitzar. Així, amb la voluntat que aquest coneixement romangui com a patrimoni de l’organització s’han realitzat, prèviament a la reunió, quatre grups de treball dins de la Plataforma de treball col·laboratiu de l’e-catalunya. La comunicació i discussió prèvia d’aquesta reunió a través d’aquesta plataforma ha obert un debat sobre els diferents objectius estratègics. Aquesta és una metodologia de treball que aportarà, sens dubte, un valor afegit a la feina dels tècnics del servei i un reconeixement d’aquesta, i com a conseqüència una millor informació cap a l’administrat.
Aquest Pla d’Acció en sanitat vegetal s’emmarca dins les competènciesestablertes tant per l’Estatut d’Autonomia de Catalunya de 2006 com per la Llei de Sanitat Vegetal 43/2002, i d’acord amb la Resolució del Parlament de Catalunya sobre el món agrari del 14 d’abril de 2010, així com el que estableix la nova directiva 2009/128/CE, que fixa el marc de l’actuació comunitària per a aconseguir un ús sostenible dels plaguicides.
Els objectius estratègics debatuts en la reunió van ser:
- Fomentar i millorar les actuacions de prevenció i lluita contra noves plagues: optimitzar les estratègies de vigilància i les anàlisis de risc de les noves plagues, malalties i males herbes, així com les mesures de control i eradicació ràpida, i fomentar i instaurar els sistemes d’autocontrol dels proveïdors de material vegetal, la coordinació i la formació dels tècnics implicats, i la informació tant al sector com al consumidor final.
- Garantir produccions sanes i sostenibles: perfeccionar les estratègies de control de l’ús dels productes fitosanitàries, mitjançant l’increment dels controls per part de l’administració, i el foment de la formació dels agricultors envers la utilització d’aquests tipus de productes, així com de la informació al consumidor sobre la qualitat i la seguretat dels productes vegetals que es consumeixen a Catalunya.
- Aconseguir la implantació de la gestió integrada de plagues en totes les explotacions agràries: impulsar la implementació de mesures alternatives a la lluita química així com la gestió integrada de plagues, mitjançant la formació i implicació dels agricultors i dels tècnics assessors, donar suport als projectes innovadors que potencien noves tècniques de lluita, o altres que minimitzin l’ús dels productes fitosanitaris.
- Pla d’Acció de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV): potenciar les ADV com a eina irrenunciable de la lluita sanitària vegetal.
La trobada d’ahir entre tots els tècnics del Servei de Sanitat Vegetal serà de la màxima utilitat per a optimitzar la sanitat vegetal en el territori català. El Departament, conscient de la importància de la sanitat vegetal per a les nostres produccions agrícoles, va impulsar aquesta reunió i ha dotat també enguany de nova estructura al Servei de Sanitat Vegetal creant dues noves seccions, la del “Laboratori de sanitat vegetal” i la de “Prevenció i lluita fitopatològica”, amb l’objectiu de millorar l’eficiència en el treball de cada dia. Aquestes iniciatives i altres com el màxim suport a les ADV ajudaran a aixecar encara més l’elevat nivell de la sanitat vegetal a Catalunya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada