dijous, 22 de setembre del 2011

Elevada Malvasia de Sitges

 
Després de dècades i dècades mig oblidada –fins i tot fa uns anys no estava ni tan sols emparada pel Consell Regulador de la Denominació d’Origen Penedès– la històrica varietat aromàtica Malvasia de Sitges està resorgint amb força. Cellers penedesencs de prestigi com Huguet de Can Feixes, Jané Ventura, Mas Candí o Alemany i Corrio han vist les moltes potencialitats que els ofereix aquest ancestral i autòcton raïm blanc. Òbviament, els cellers del Garraf també hi estan apostant de forma decidida encetant la línia més efervescent. Vega de Ribes i l’Hospital de Sant Joan Baptista han presentat recentment escumosos elaborats al 100% amb la varietat Malvasia de Sitges amb DO Penedès  (la DO Cava no autoritza aquesta varietat). El cap de setmana passat es va sumar a aquesta tendència Can Ramon-Viticultors del Montgròs amb un producte de gamma alta que van presentar a la Mostra de Vins de Sitges. Es tracta d’un escumós de qualitat elaborat seguint el mètode tradicional i amb raïms de l’anyada 2008. Els empelts de la vinya ribetana dels germans Manel i Joan Aviñó, situada als peus del Montgròs, procedeixen de la històrica vinya sitgetana de l’Aiguadolç, propietat de l’Hospital de Sant Joan Baptista. Entenen que "sense tenir vinyes no es poden fer grans vins".
D’aquesta primera anyada, a la qual s’ha dotat d’una criança en ampolla de 20 mesos, n’han fet una producció molt limitada: només 6.300 ampolles que ja han arribat a les botigues especialitzades a 12 euros. L’enòleg Manel Aviñó, que feia anys que treballava amb la Malvasia de Sitges, una varietat que ja formava part del cupatge del seu Blanc de Blancs, es mostra molt satisfet amb el resultat assolit. Reconeix que "ens ha costat desenvolupar aquest producte ja que la Malvasia de Sitges és una varietat complicada de treballar pel seu caràcter altament oxidatiu". En el seu celler, on elaboren unes 50.000 ampolles anuals entre vins tranquils i escumosos, van entendre que havíem d’apostar per la Malvasia de Sitges "com a part fonamental del nostre compromís amb el territori, igualment com ja haviem fet abans amb la també varietat autòctona sumoll". En la seva elaboració han volgut esquivar l’oxidació per extreure notes com la de la flor de taronger o la de pell de préssec. Aquest elegant vi esfervescent, un brut natural, és força gastronòmic, ideal tant per arrossos i peixos com per formatges. També presenta les notes pròpies de la criança, com ara fruits secs o orellanes. Els Aviñó han volgut presentar un producte "per trencar el mite que la Malvasia només s’ha de prendre amb les postres". També afegeixen que "hem volgut fer un producte de gamma alta, especial, intentant sorprendre una mica i buscant elevar la categoria de la Malvasia de Sitges". La fotografia que acompanya aquest post mostra a l'enòleg Manel Avinyó amb el seu nou escumós i és obra de J.Ma. Gibert

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada