divendres, 23 de setembre del 2011

Pelegrí inaugura una Mostra de Vins i Caves polèmica per la mida dels estands



El conseller d'Agricultura ha inaugurat aquesta tarda una Mostra de Vins i Caves de Catalunya que s'ha volgut reconduir apostant per una major participació, per una major qualitat i per les DO's catalanes. La Mostra estarà oberta fins diumenge. A la nota de premsa que ha fet pública aquesta mateixa tarda la Generalitat s'evita, però, fer referència a la polèmica que ha aixecat enguany la mida dels estands. Els estands fan tres metres de façana per quatre de fons i no quatre metres de façana i tres de fons com en les últimes edicions i com, per error, figurava en un dels plànols enviats als cellers participants.El director general de l'Incavi, Jordi Bort, ha volgut treure ferro a la polèmica i prefereix destacar el salt endavant que suposa l'edició d'enguany. No obstant això, l'Incavi ha rebut diverses queixes.

El conseller Pelegrí ha inaugurat aquesta tarda a Barcelona la 31a Mostra de Vins i Caves de Catalunya
El nombre de cellers ha augmentat més d'un 100% respecte l'edició anterior i es presenten més de 500 referències de vins i caves

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí,  acompanyat per la secretària general del DAAM, Maria Teresa Martí; el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila; el director general de l’INCAVI, Jordi Bort, i el director general de Prodeca, Ferran Bienert, ha inaugurat aquesta tarda al Moll de la Fusta del Port Vell de Barcelona la 31a Mostra de Vins i Caves de Catalunya, en el marc de les Festes de Mercè.

Moment de la inauguració
El conseller Pelegrí tallant la cinta inaugural
Aquesta nova edició de la Mostra, que té lloc fins al proper diumenge, dia 25 de setembre, presenta diverses novetats respecte a les passades edicions. Així, des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAMM) s’ha volgut donar un gir a aquest certamen i per aquest motiu s’ha marcat com a objectiu donar a conèixer i promocionar la diversitat i la qualitat dels vins i caves catalans a través de les dotze denominacions d’origen (DO). En aquest sentit, en els espais de les DO, cada consell regulador realitza diferents activitats (tastos, presentacions, etc). També s’ofereixen degustacions, tastos i maridatges amb productes agroalimentaris catalans de qualitat (formatges, embotits, coques, oli i pa).
Altres novetats de la  Mostra són la utilització de copes de la marca Riedel per fer les degustacions, el tancament dels estands a les nou del vespre i la possibilitat de comprar tots els productes que els visitants han pogut conèixer i degustar en el certamen.
A més, s’ha reduït quasi un 30% el cost dels estands, fet que ha suposat la inscripció de més de cinquanta cellers (gairebé el doble que en l’edició anterior). Concretament, aquest any hi ha 55 cellers en representació de les DO catalanes, respecte els 27 de l’any passat, i s’ofereixen més de 500 referències de vins i caves.
Aquest any, CatalunyaCaixa dóna suport a la 31a Mostra de Vins i Caves de Catalunya. Aquesta col·laboració forma part d’un conveni subscrit aquest mes de setembre entre aquesta entitat financera i l’INCAVI amb l’objectiu de potenciar el sector vitivinícola català.
L’experiència de CatalunyaCaixa en el sector agroalimentari i del vi li han permès obrir aquesta via de col·laboració amb l’INCAVI per a treballar conjuntament en projectes que contribueixin a potenciar el sector vitivinícola català. Concretament, des de la vessant financera, CatalunyaCaixa disposa d’una especialització en l’assessorament a través d’una xarxa de professionals experts i d’una oferta de serveis específica,  alhora que les actuacions desenvolupades per l’Obra Social de l’entitat en aquest àmbit li proporcionen un coneixement susceptible de ser transferit a les empreses del sector, així com la possibilitat de generar sinergies amb les iniciatives desenvolupades per l’INCAVI, en benefici del desenvolupament econòmic i social dels territoris.
La Mostra de Vins i Caves és una de les fires populars més consolidada i amb una gran afluència de públic, principalment barcelonins i turistes, que s’acosten a la Mostra per descobrir els vins i caves de les denominacions d’origen catalanes. És un gran aparador dels nous productes i, sobretot, una manera de donar a conèixer la cultura del vi a la ciutat de Barcelona. En l’edició passada van visitar la mostra 125.000 persones i es van realitzar més de 100.000 degustacions.

Reconeixement a la Xina per l'Iohannes 2006



El vi negre penedesenc de gamma alta de Juvé & Camps fruit de la col·laboració d'aquesta casa de Sant Sadurní d'Anoia amb Fernando Zamora, l'Iohannes, comença a recollir guardons. L'anyada del 2006 acaba d'obtenir en la recent edició dels premis “China Wine Awards 2011", que va tenir lloc el dia 1 de setembre a l'hotel The Mira Hong-Kong, la "Doble Medalla d'Or", màxima qualificació possible dins de la seva categoria. Així mateix, el cava Reserva de la Família 2007 de Juvé i Camps va obtenir una "Alta Recomanació" en la categoria d’escumosos. El "China Wine Awards" és la competició de vins més important que es realitza a la Xina. En aquesta edició han participat més de 1.000 vins procedents de 25 països de tot el món i han estat valorats per un jurat compost per més de 50 especialistes i importadors del mercat xinès, amb un volum de consum interior de més de 5 milions d'ampolles a l’any. 


Torna 'En clau de vi'

 
En clau de vi iniciarà l’emissió dels quinze capítols de la tercera temporada el pròxim diumenge 2 d’octubre (C33, 22:55h). L'espai el continua presentant Marcel Gorgori i compta amb la participació del sumiller Josep Roca. D'altra banda, el presentador En clau de vi participarà a l'edició d'enguany del Catavins de Sabadell. Oferirà una xerrada en què comentarà alguns detalls i anècdotes sobre els protagonistes dels sis primers episodis de la temporada de En clau de vi, tot combinant-ho amb el tast dels vins que elaboren els protagonistes del programa. A més, segons l'organització de Catavins, el presentador s’ha compromès a desvetllar algun secret dels nou programes que encara no s’hauran emès quan se celebri la fira. D’altra banda, Marcel Gorgori recuperarà per a Catavins 2011 una de les activitats que més bona acollida va tenir d’edicions anteriors del certamen, en què relaciona vins i òpera, les seves dues passions sobre les quals ha presentat programes a Televisió de Catalunya. A més de Marcel Gorgori, el programa d’activitats de Catavins 2011 inclourà, com cada any, un ampli ventall d’opcions per als amants del vi, sigui quin sigui el seu nivell de coneixements vinícoles.

Novetats a la Festa de la Verema del Bages


La 16ena edició de la Festa de la Verema del Bages escalfa motors de cara a una edició que creix i que s'introdueix a les xarxes socials. Avui han difòs la següent nota de premsa.


La festa s’amplia a la comarca i s’introdueix a la xarxa social



La Festa de la Verema del Bages celebra la sisena edició d’una festa arrelada com l’espai de referència del vi i el cava dels cellers que formen part de la denominació d’origen Pla de Bages. Una festa amb un gran èxit de participació, que s’ha convertit en un homenatge al patrimoni i la tradició vinícola de la comarca.

Cuidant amb més cura que mai els elements més representatius de la festa, el teatre i la música al carrer, les baixades a la vinya amb el tractor seguides de la popular aixafada de raïm, on els nens i les autoritats en són els protagonistes, per a procedir a l’artesanal taller del most, la 12a. trobada d’intercanvi de plaques de cava, el pa amb vi i sucre, els mossecs de verema, el sopar de verema, entre d’altres, aquest any s’introdueixen dos aspectes que no es podien obviar: la col·laboració activa d’Ampans i l’estrena de la verema a les xarxes socials.

La inauguració, i per tercera vegada, tindrà lloc el divendres 30 de setembre a la Fundació Alícia de Món Sant Benet,  amb el taller didàctic “El vi a la cuina” a càrrec de Jaume Biarnés, responsable de cuina i recerca. Les places són limitades, havent de fer la inscripció enviant un correu electrònic a info@dopladebages.com.

La festa es fa gran i s’amplia a d’altres punts de la comarca, gràcies a la incorporació d’Ampans a la comissió de la Festa de la Verema del Bages. A la finca d’Urpina de Sant Salvador de Guardiola tindrà lloc a partir de les 8.30h la Festa de la Verema Solidària, amb un seguit d’activitats que s’aniran desenvolupant durant tot el matí: caminada, botifarrada, collita i aixafada de raïm, taller artesanal del most, concurs de dibuix, tast de vins solidaris i maridatge, mostres d’artesans i jocs de carrer tradicionals. Un matí farcit d’accions diverses, amb la finalitat que la gent pugui descobrir la verema més solidària del Bages.
 
Aquest any també era el moment per entrar a les xarxes socials, i concretament ho farem a twitter. Aprofitant les avantatges que ens dóna la tecnologia, hem programat un tast 2.0 a dues bandes, és a dir, un tast com els de sempre, però interconnectat via Twitter per a poder fer comentaris. Però el que el farà diferent de tots els tasts 2.0 que ja s’han fet en d’altres indrets, és que es farà en dos llocs de forma simultània: a Artés i a Manresa.

Serà el diumenge 2 d’octubre a les 6 de la tarda que es tastarà un vi de cadascun dels 10 cellers de a DO Pla de Bages, i es farà al Museu d’Artés i a l’Espai Gastronòmic del Kursaal de Manresa. A cadascun d’aquests llocs hi haurà un sommelier de la comarca, en Joan Tomasa i en Joan Sala, que conduiran el tast. Des del primer moment, es podrà seguir via twitter al hashtag o etiqueta #vinsdelbages. A través d’ell, els participants del tast podran comentar les sensacions que els hi provoquen els vins i compartir les opinions amb la resta d’usuaris, ja sigui de viva veu, o a través de la xarxa i a distància.

A més, el Twitter permet perdre la por de comentar i explicar les sensacions que un sent i rebre el feedback dels altres, tant si estan al tast com no. Fins i tot, s’hi pot afegir gent que no estigui ni a Artés, ni a Manresa, però que coneguin aquells vins, ens demanin o expliquin coses, o els estiguin tastant des de casa.

Les places són força limitades i, encara que no sigui condició sine qua non, estaria bé que la majoria de participants tinguessin un smartphone, tablet, o similar, per a poder participar directament. Però sinó, hi haurà un portàtil i una persona que piularà tot el que es vagi dient.

El preu del tast 2.0 dels 10 vins és de 3€, i inclou una copa de la DO Pla de Bages. Cal fer la inscripció enviant un mail a info@dopladebages.com indicant el lloc escollit per fer el tast, o Manresa o Artés.
           
No oblidem que els protagonistes de la 16a. festa són els 11 cellers de la comarca, uns cellers que formen una Denominació d’Origen d’una gran qualitat. Els visitants podran fer quatre degustacions de vins i caves, comprant un tiquet de 6€, amb copa inclosa.

I la festa acabarà sent espectadora de l’espectacle de cloenda, un espectacle dirigit per la companyia Gog i Magog, que omplirà de volum i plàstica una plaça vella presidida encara per les carpes dels 11 cellers.

Per a més informació consultar www.festaveremabages.cat


dijous, 22 de setembre del 2011

Una anyada extraordinària, segons TV3


Aquest dimecres vam poder veure l'enòleg, viticultor i empresari Josep Maria Albet i la sumiller Meritxell Falgueras parlant d'una molt bona anyada 2011. Va ser en el programa Divendres de TV3, on van arribar a qualificar l'anyada d'extraordinària. Opino que l'afirmació és gratuïta i no ajustada a la realitat. La verema ha estat, com a mínim, complicada i hi han hagut evidents problemes de deshidratació i de descompensació del raïm a causa d'una maduració massa ràpida. La quantitat de quilos també sembla que serà inferior a la de l'any passat. Tot això sense parlar del preu que es paga als pagesos. Què en penseu? www.tv3.cat/videos/3699151/La-verema-extraordinaria-del-2011

El mercat nacional, prioritat per a Enoturisme Penedès

 
El mercat nacional, segueix essent una de les prioritats d’Enoturisme Penedès. Sota aquesta premissa, durant aquestes setmanes des d’enoturismePENEDÈS, s’està fomentant la comercialització i difusió dels productes i serveis  de l’oferta enoturística del territori, tant entre mitjans especialitzats com entre agencies de viatges.
Durant aquestes darreres setmanes de setembre, des d’EnoturismePenedès,s’estan duent a terme diferents accions en el mercat nacional, per tal de seguir fomentant el coneixement i la comercialització de l’oferta dels membres d’EnoturismePenedès i els propis recursos turístics del territori.
A nivells de difusió durant la darrera setmana, un grup de periodistes de mitjans d’abast nacional, especialitzats en vins i gastronomia, han estat recorrent el Penedès per tal de descobrir en primera persona el que nostre territori ofereix en aquests àmbits, visitant diferents cellers i restaurants de la nostra zona. Al Garraf han visitat la Casa Bacardí de Sitges, han sopat al restaurant La Fitorra de Vilanova i la Geltrú plats  típics com la sípia a la bruta i s’han hostatjat a l’Ibai de Ribes. A l'Alt Penedès han visitat cellerrs com Can Ràfols dels Caus i Albet i Noya, han sopat al restaurant Ú de les Gunyoles i han dinat al restaurant Cal Xim de Sant Pau d'Ordal.
Paral·lelament des de el programa Racons de TVE, han estat ultimant un reportatge sobre la nostra comarca, que s’emetrà el proper dia 30 d’octubre, amb l’objectiu de poder oferir una amplia visió sobre el que el Penedès ofereix a nivell de cultura, paisatge, enoturisme i gastronomia. En els àmbits de comercialització directe sobre mercats potencials per Enoturisme Penedès, els dies 28 i 29 de setembre a les ciutats de Madrid i Bilbao, respectivament, el Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès participarà en dos workshops, davant d’agències de viatges d’aquestes dues poblacions, per tal d’oferir-los tot el ventall de propostes que ofereix el Penedès.

Kosher de gamma alta de Capçanes

Aquest dijous signo a La Vanguardia les novetats del celler cooperatiu de Capçanes

Hedonista kosher de Capçanes

 El celler cooperatiu de Capçanes, que s'ha donat a conèixer al món en gran part gràcies al seu vi apte per a la religió jueva, ha llançat un kosher d'alta gamma elaborat amb garnatxes de vinyes centenàries. Es tracta de La flor del flor de primavera 2007, un hedonista i complex vi del qual sol s'han elaborat 3.800 ampolles i que s'ofereix a 39 euros. També acaben de llançar el seu primer vi ecològic: el Mas Picosa (5,95 euros). R. Francàs

Vi català a Miami

Empreses catalanes del sector vitivinícola participen en la fira Miami Wine Fair de Miami amb el suport del Departament d'Agricultura
 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA), organitza la participació agrupada d’empreses catalanes del sector vitivinícola en la 10a edició de la fira Miami International Wine Fair, que té lloc del 24 al 25 de setembre.
 
Miami Wine Fair és un saló internacional anual dedicat al món del vi i de les begudes, i és considerada com una de les cinc fires més importants dels Estats Units i la major fira vitivinícola de Florida, amb repercussió en tot el mercat americà perquè, a més de distribuïdors i importadors, també hi assisteixen cadenes de restaurants, d’hotels, de creuers, línies aèries i vinoteques.
 
En l’edició anterior, van visitar la fira 4.000 professionals del sector procedents de 20 països.
 
Florida és, després de Noya York i Califòrnia, el tercer estat dels Estats Units en consum de vi importat, i és el segon estat importador de vi de l’Estat espanyol. Per aquest motiu, es tracta d’una zona d’interès per a les empreses catalanes del sector del vi i el cava.
 
Empreses participants:
 
  • Agustí Torelló SA | DO Penedès, DO cava | Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès)
  • Bodegas Concavins SA (Clos Montblanc) | DO Conca de Barberà | Barberà de la Conca (Conca de Barberà)
  • Castell d’Or SL | DO Penedès, DO Conca de Barberà, DO Tarragona, DO Catalunya, DO Montsant, DOQ Priorat, DO Cava | Vilafranca del Penedès (Alt Penedès)
  • Celler Laurona SA | DO Montsant | Falset (Priorat)
  • Masia Vallformosa SLU | DO Penedès, DO Catalunya, DO Cava | Vilobí del Penedès (Alt Penedès)
  • Portal del Priorat SL | DOQ Priorat, DO Montsant | Gratallops (Priorat)
 
A més, s’ha organitzat un sopar per demà, 23 de setembre, al qual assistiran els representants de les empreses catalanes participants i importadors i distribuïdors de diferents Estats dels Estats Units, els quals podran degustar el vi i el cava de les empreses participants.
 
Estats Units, el principal mercat mundial del vi, va agumentar un 3,4% les importacions d’aquest producte durant el primer semestre d’enguany, i va arribar als 2.240 milions de dòlars. Esdevé, a més, el primer mercat d’exportació de vins i caves, fora de la zona UE.
 

Elevada Malvasia de Sitges

 
Després de dècades i dècades mig oblidada –fins i tot fa uns anys no estava ni tan sols emparada pel Consell Regulador de la Denominació d’Origen Penedès– la històrica varietat aromàtica Malvasia de Sitges està resorgint amb força. Cellers penedesencs de prestigi com Huguet de Can Feixes, Jané Ventura, Mas Candí o Alemany i Corrio han vist les moltes potencialitats que els ofereix aquest ancestral i autòcton raïm blanc. Òbviament, els cellers del Garraf també hi estan apostant de forma decidida encetant la línia més efervescent. Vega de Ribes i l’Hospital de Sant Joan Baptista han presentat recentment escumosos elaborats al 100% amb la varietat Malvasia de Sitges amb DO Penedès  (la DO Cava no autoritza aquesta varietat). El cap de setmana passat es va sumar a aquesta tendència Can Ramon-Viticultors del Montgròs amb un producte de gamma alta que van presentar a la Mostra de Vins de Sitges. Es tracta d’un escumós de qualitat elaborat seguint el mètode tradicional i amb raïms de l’anyada 2008. Els empelts de la vinya ribetana dels germans Manel i Joan Aviñó, situada als peus del Montgròs, procedeixen de la històrica vinya sitgetana de l’Aiguadolç, propietat de l’Hospital de Sant Joan Baptista. Entenen que "sense tenir vinyes no es poden fer grans vins".
D’aquesta primera anyada, a la qual s’ha dotat d’una criança en ampolla de 20 mesos, n’han fet una producció molt limitada: només 6.300 ampolles que ja han arribat a les botigues especialitzades a 12 euros. L’enòleg Manel Aviñó, que feia anys que treballava amb la Malvasia de Sitges, una varietat que ja formava part del cupatge del seu Blanc de Blancs, es mostra molt satisfet amb el resultat assolit. Reconeix que "ens ha costat desenvolupar aquest producte ja que la Malvasia de Sitges és una varietat complicada de treballar pel seu caràcter altament oxidatiu". En el seu celler, on elaboren unes 50.000 ampolles anuals entre vins tranquils i escumosos, van entendre que havíem d’apostar per la Malvasia de Sitges "com a part fonamental del nostre compromís amb el territori, igualment com ja haviem fet abans amb la també varietat autòctona sumoll". En la seva elaboració han volgut esquivar l’oxidació per extreure notes com la de la flor de taronger o la de pell de préssec. Aquest elegant vi esfervescent, un brut natural, és força gastronòmic, ideal tant per arrossos i peixos com per formatges. També presenta les notes pròpies de la criança, com ara fruits secs o orellanes. Els Aviñó han volgut presentar un producte "per trencar el mite que la Malvasia només s’ha de prendre amb les postres". També afegeixen que "hem volgut fer un producte de gamma alta, especial, intentant sorprendre una mica i buscant elevar la categoria de la Malvasia de Sitges". La fotografia que acompanya aquest post mostra a l'enòleg Manel Avinyó amb el seu nou escumós i és obra de J.Ma. Gibert

dimecres, 21 de setembre del 2011

Més drets de plantació a joves viticultors

El Departament d'Agricultura convoca la concessió a joves agricultors de drets de nova plantació de vinya per a 450 hectàrees 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha convocat la concessió als joves agricultors de Catalunya de 450 hectàrees de drets de replantació de vinya, com publica avui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). La resolució publicada avui obre el termini per a sol·licitar aquests drets de replantació de vinya.
 
Poden sol·licitar drets de nova plantació de vinya de la reserva, els joves agricultors de Catalunya que es trobin entre 18 i 39 anys. Les sol·licituds van destinades a viticultors que compleixin les condicions següents:
 
a) persones físiques entre 18 i 39 anys que s’han incorporat a l’activitat agrària com a titulars d’explotació agrària prioritària;
 
b) persones físiques entre 18 i 39 anys que vulguin exercir l’activitat agrària o ho hagin sol·licitat en la darrera convocatòria, condicionats a què en el termini de sis mesos, presentin la primera incorporació efectiva com a titulars d’explotació agrària prioritària registrada al Departament.
 
 

dimarts, 20 de setembre del 2011

12.000 visitants a la Mostra de vins de Sitges


Aquesta tarda l'Ajuntament de Sitges ha difòs la valoració que han fet de la seva mostra de vins. La mostra ha estrenat amb èxit la iniciativa de tastos guiats, on han participat sumillers com Meritxell Falgueras, però la mostra sitgetana continua sent una iniciativa amb poca difussió mediàtica, amb força protagonisme de Torres i amb imatges de turistes bebent més del compte. No obstant això, han venut una mica més de tiquets que l'any passat. L'organització xifra en 12.000 els visitants. Queda, però, força marge per millorar.


La  Mostra de vins de Sitges ven un 3% més de tiquets que en l’edició anterior

Les 7 sessions programades de tastos de vins guiats fan un ple total


La 5a Mostra de vins de Sitges, celebrada aquest cap de setmana al Passeig de la Ribera, ha superat un any més l’edició anterior i ha tancat amb un augment del 3% de tiquets de degustació de vi venuts. Aquest resultat s’obté sumant les dues tipologies de tiquets a la venda; una que incloïa 4 degustacions de vi + 1 copa Riedel; i una segona que oferia 2 degustacions de vi + 1 copa Riedel.  D’altra banda, s’ha mantingut el nombre de tiquets gastronòmics venuts, així com el número de visitants que han passejat per la Mostra, que se situa a l’entorn de 12.000 persones. 

La principal novetat d’enguany ha estat l’organització de diferents tastos de vins guiats  i gratuïts.  Les set sessions programades s’han omplert al 100% i fins i tot en alguns casos han quedat vàries persones en llista d’espera que finalment no van tenir plaça. Cada sessió ha estat d’1 hora de durada i ha tingut una capacitat de 40 places. Per tant, han pogut gaudir d’aquesta nova iniciativa un total de 280 participants. L’única condició per assistir-hi era haver comprat el tiquet de la Mostra de Vins i haver-se inscrit prèviament al tast per al qual s’estava interessat.

El Regidor de Turisme de l’Ajuntament de Sitges, Jorge Carretero, ha manifestat  que “estem molt satisfets amb els resultats obtinguts en aquesta edició, ja que una vegada més s’ha aconseguit incrementar les vendes, cosa que representa que la Mostra de vins és una iniciativa ja consolidada i amb un camí per créixer. Arribar a 5 edicions vol dir assolir una etapa de maduresa, i a partir d’aquest moment ens haurem de plantejar com seguir evolucionant i donar un pas més endavant”.

La Mostra de vins de Sitges s’ha celebrat en el marc de la 50ena Festa de la Verema de Sitges i l’organitza l’Agència de Promoció Turisme de Sitges, amb el suport de l’Ajuntament de Sitges, Bodegues Torres, el Consell Comarcal del Garraf, la Diputació de Barcelona i la D.O. Penedès. Els cellers participants han estat  Torres, Miguel Torres Chile, el Celler de l’Hospital Sant Joan Baptista,  Can Ràfols dels Caus, Montau de Sadurní, Finca Valldosera, Finca Viladellops, Torre del Veguer, Vega de Ribes, Valldolina, Clos Lentiscus - Can Ramon Viticultors del Montgròs, i la Fundació Ave Maria. També hi ha participat La Vinya, un estand on es venien brots de vinya per plantar, i hi hagut tres expositors per als tastos gastronòmics: Forn Franquesa – Coques Perafita, Formatges Cal Verdaguer i PANSdeVI, entrPANSdeVI.

Una aliança "brillant"



Riedel recomanarà a partir d'ara rentar les seves copes i decantadors amb Miele. Diuen a la nota de premsa que la seva aliança és "brillant". Com a mínim són creatius i una mica poètics amb els seus titulars.

ALTA TECNOLOGIA Y NOBLE CRISTALERIA SE UNEN EN 
UNA ALIANZA BRILLANTE


Miele y Riedel Glas, dos grandes empresas familiares, inician una cooperación estratégica a nivel internacional basada en actividades conjuntas de marketing, promociones, eventos y relaciones públicas.

Miele y Riedel Glas marcan la pauta en cuanto a innovación y tecnología en su sector.

Hace más de 250 años, Claus J. Riedel cambió la forma de disfrutar del vino al inventar la primera copa que se adaptaba a cada tipo de uva, revolucionado la cristalería para la degustación de vinos.

Pues tal como dice el reconocido crítico de vinos Robert M. Parker, Jr. - The Wine Advocate. "Riedel fabrica las copas más perfectas, tanto desde el punto de vista técnico como para disfrutar del máximo placer. Estas copas influyen profundamente en el disfrute del buen vino. No tengo palabras suficientes para destacar la diferencia que producen".

Miele por su parte, es el verdadero experto en el cuidado de la cristalería gracias a innovaciones como la función patentada Perfect GlassCare que procura automáticamente el óptimo grado de dureza del agua de lavado de la máquina, garantizando así una limpieza extremadamente cuidadosa y profunda de la cristalería. Además, la bandeja portacubiertos 3D patentada por Miele y el nuevo diseño de los cestos de los lavavajillas de la nueva Generación G 5000 garantizan que las copas de pie alto puedan alojarse de forma estable, tanto en el cesto superior como en el inferior

Tras exhaustivos tests de laboratorio y trabajos de investigación, Riedel recomienda los lavavajillas Miele como los óptimos para conservar durante un largo tiempo el brillo de sus copas de pie alto fabricadas en Austria y en Baviera. “Para nosotros -afirma Georg J. Riedel- fue un pequeño milagro poder comprobar cómo los lavavajillas Miele consiguen un lavado impecable de nuestras copas, cuidando incluso la cristalería más delicada. Con los lavavajillas Miele el cuidado de la cristalería se convierte en una tarea cómoda y segura”.

Para Riedel, el mantenimiento de sus cristales resulta fundamental para conservar durante más tiempo sus prestaciones y su longevidad. Ahora, para la limpieza de sus copas, Georg J. Riedel recomienda los lavavajillas Miele: “Podrá confiar sin preocupaciones a su lavavajillas Miele incluso la cristalería fina más delicada”.

El Dr. Markus Miele, socio y miembro de la Dirección de Miele & Cie. KG ha querido destacar la confianza que Riedel tiene en esta cooperación: “Nuestros electrodomésticos marcan la pauta para todo el sector desde hace más de 112 años. Nos produce una gran satisfacción poder iniciar esta cooperación estratégica con una empresa que busca en sus copas la misma perfección que nosotros buscamos en nuestros aparatos. La confirmación de que los lavavajillas de Miele conservan el brillo de las copas de Riedel durante muchos años es un privilegio“.

Ambas empresas afirman su intención de aprovechar sinergias naturales en los mercados tradicionales y la posibilidad de reforzar la posición de líder de las marcas en sus respectivos campos mediante actividades conjuntas de marketing, relaciones públicas y medios sociales.

Entre el 26.09. y el 30.09. Riedel y Miele presentarán su colaboración a la distribución durante unos eventos que se llevarán a cabo en el Miele Gallery de Barcelona.

Esborrany de pla d'acció en sanitat vegetal


Aquest dimarts el DAR ha fet públic el contingut d'una reunió feta ahir amb l'objectiu de tirar endavant un esborrany de pla d’acció en sanitat vegetal en l'horitzó 2014.
El Departament d'Agricultura estableix el seu Pla d'Acció en sanitat vegetal
 
El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Miquel Molins, acompanyat del subdirector d’Agricultura, Joan Gòdia, i del director dels Serveis Territorials del Departament a Tarragona, Anton Ballvé, va presidir ahir, a Tarragona, una reunió amb tots els tècnics del Servei de Sanitat Vegetal, en què es va ultimar el Pla d’Acció en Sanitat Vegetal.
 
L’objectiu de la trobada va ser debatre, entre tots els responsables i tècnics dels serveis centrals i territorials del Servei de Sanitat Vegetal, l’esborrany de Pla d’acció en Sanitat Vegetal – Horitzó 2014, i ultimar els objectius estratègics i operatius.
 
Tot i que els objectius bàsics del Servei de Sanitat Vegetal del Departament es mantenen vigents, la velocitat amb què succeeixen els esdeveniments a nivell europeu i mundial fa replantejar la seva execució i optimització per tal de fer front als nous reptes que comporta la globalització dels mercats, principalment el risc creixent d’introducció de noves plagues que malmetin les nostres produccions, la preocupació de la societat per la seguretat alimentària i la protecció del medi ambient, el desenvolupament de les noves tecnologies de la informació i de prevenció i lluita fitosanitària, i l’adaptació al nou marc normatiu que entrarà en vigor properament en matèria de sanitat vegetal.
 
En el moment actual la gestió del coneixement és una peça fonamental per al bon funcionament de les empreses i també de les Administracions. És important, doncs, que tots els tècnics que treballin en diferents llocs del territori coneguin els objectius i proposin mesures a realitzar. Així, amb la voluntat que aquest coneixement romangui com a patrimoni de l’organització s’han realitzat, prèviament a la reunió, quatre grups de treball dins de la Plataforma de treball col·laboratiu de l’e-catalunya. La comunicació i discussió prèvia d’aquesta reunió a través d’aquesta plataforma ha obert un debat sobre els diferents objectius estratègics. Aquesta és una metodologia de treball que aportarà, sens dubte, un valor afegit a la feina dels tècnics del servei i un reconeixement d’aquesta, i com a conseqüència una millor informació cap a l’administrat.
 
Aquest Pla d’Acció en sanitat vegetal s’emmarca dins les competènciesestablertes tant per l’Estatut d’Autonomia de Catalunya de 2006 com per la Llei de Sanitat Vegetal 43/2002, i d’acord amb la Resolució del Parlament de Catalunya sobre el món agrari del 14 d’abril de 2010, així com el que estableix la nova directiva 2009/128/CE, que fixa el marc de l’actuació comunitària per a aconseguir un ús sostenible dels plaguicides.
 
Els objectius estratègics debatuts en la reunió van ser:
 
  • Fomentar i millorar les actuacions de prevenció i lluita contra noves plagues: optimitzar les estratègies de vigilància i les anàlisis de risc de les noves plagues, malalties i males herbes, així com les mesures de control i eradicació ràpida, i fomentar i instaurar els sistemes d’autocontrol dels proveïdors de material vegetal, la coordinació i la formació dels tècnics implicats, i la informació tant al sector com al consumidor final.
  • Garantir produccions sanes i sostenibles: perfeccionar les estratègies de control de l’ús dels productes fitosanitàries, mitjançant l’increment dels controls per part de l’administració, i el foment de la formació dels agricultors envers la utilització d’aquests tipus de productes, així com de la informació al consumidor sobre la qualitat i la seguretat dels productes vegetals que es consumeixen a Catalunya.
  • Aconseguir la implantació de la gestió integrada de plagues en totes les explotacions agràries: impulsar la implementació de mesures alternatives a la lluita química així com la gestió integrada de plagues, mitjançant la formació i implicació dels agricultors i dels tècnics assessors, donar suport als projectes innovadors que potencien noves tècniques de lluita, o altres que minimitzin l’ús dels productes fitosanitaris.
  • Pla d’Acció de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV): potenciar les ADV com a eina irrenunciable de la lluita sanitària vegetal.
 
 
La trobada d’ahir entre tots els tècnics del Servei de Sanitat Vegetal serà de la màxima utilitat per a optimitzar la sanitat vegetal en el territori català. El Departament, conscient de la importància de la sanitat vegetal per a les nostres produccions agrícoles, va impulsar aquesta reunió i ha dotat també enguany de nova estructura al Servei de Sanitat Vegetal creant dues noves seccions, la del “Laboratori de sanitat vegetal” i la de “Prevenció i lluita fitopatològica”, amb l’objectiu de millorar l’eficiència en el treball de cada dia. Aquestes iniciatives i altres com el màxim suport a les ADV ajudaran a aixecar encara més l’elevat nivell de la sanitat vegetal a Catalunya.
 

Es presenta la Setmana del Cava a El Molino



Aquest dilluns es va presentar a El Molino, que era ple de gom a gom, la 30ena edició d'una Setmana del Cava que té com a reina la Malena Costa, com a confrare d'honor a Artur Mas, com a pregoners Comediants i com a cartellista a Andreu Buenafuente (em reservo l'opinió sobre l'estètica de l'obra en qüestió). Només vull comentar sobre aquest cartell que hi posa 'Sant Sadurní d'Anoia', quan la Setmana del Cava va més enllà de la capital del cava amb actes a d'altres poblacions, com ara Subirats, Vilafranca del Penedès o Castellví de la Marca. Aquest dimarts signo la crònica de l'acte d'ahir a La Vanguardia.

Bombollejant casament de Malena Costa


RAMON FRANCÀS
Barcelona
           
La model Malena Costa ha sortit al pas reiteradament per desmentir els rumors que apuntaven a plans de casament amb el seu nòvio, Carles Puyol. Costa, tanmateix, acabarà vestint-se de nòvia molt aviat més enllà de les passarel·les. El 8 d'octubre contraurà matrimoni amb el cava a Sant Sadurní d'Anoia vestint model de Pronovias. La coronació de l'egrègia model mallorquina amb ascendència sueca arribarà després d'un pregó que per tercera vegada protagonitzarà Comediants. Serà l'acte més multitudinari de la XXX Setmana del Cava, que ahir a la nit es va presentar a El Molino. Andreu Buenafuente firma el cartell de les festes. El presentador i humorista va fer broma a través d'un vídeo demanant la Confraria del Cava que li obsequiï ampolles per poder brindar fins al final dels seus dies, que va fixar més enllà dels 90 anys. El 13 d'octubre s'investirà el president de la Generalitat, Artur Mas, com a confrare d'honor. El president de la Confraria del Cava, Pere Bonet, va destacar ahir la contribució de la seva acadèmia bàquica en la divulgació de les virtuts del cava i en la seva consolidació com "un gran vi universal".

dilluns, 19 de setembre del 2011

Comunicat oficial de Torres anunciant nou director de comunicació


A primera hora de la tarda d'avui dilluns i a través d'una agència de comunicació (Mahala), Torres ha fet oficial una noticia que ja us vaig avançar la setmana passada. Feia força dies que aquest breu comunicat estava redactat esperant que hi hagués autorització per fer-lo públic. Ben poques coses aporta el comunicat per entendre el desmantellament d'un departament que fins ara dirigia Vinyet Almirall. Només ens endinsa en l'aportació curricular de Kammüller.



Comunicado de prensa

Christoph Kammüller nuevo Director de Comunicación de Bodegas Torres

Pacs del Penedès, septiembre de 2011.- Christoph Kammüller (06.01.1962 L’Aia, Holanda), diplomado en empresariales por The Hague University y PDD-IESE, ha sido nombrado Director de Comunicación de Bodegas Miguel Torres S.A. Se encargará de gestionar la comunicación con la prensa a nivel España e internacional.

Christoph Kammüller se unió a la compañía en 1998 como Area Manager y hasta hoy ha desarrollado cargos de Regional Export Manager, Project Manager New Business y desde 2007, Gerente de Miguel Torres Suecia en Estocolmo. 

Anteriormente ha trabajado para el Puerto de Rotterdam, como Marketing Manager Europe y Senior Communication Consultant, y cuenta con experiencia en Public Affairs, organización de eventos nacionales y City Marketing.

Rajoy és comparat amb "Un vino que cuando lo bebes te quedas a gusto"


Tot i que un ja està curat de molts espants, hi ha declaracions que continuen provocant-me un cert impacte. Em refereixo concretament a una entrevista que li han fet a Huelvainformacion.es a l'alcalde de Huelva (a la fotografoa que acompanya aquest post), a qui han fet 'capataz de honor' de la Palma del Condado. En un moment de l'entrevista hi ha aquesta perla:

-Si Rajoy fuera un vino, ¿bajo que etiqueta se encarnaría?

-Sería un vino oloroso de buen carácter. Algo parecido a un tempranillo: no emborracha, no crispa, de gente moderada. Un vino que cuando lo bebes te quedas a gusto, que no se va a los extremos y eso es algo providencial para los tiempos que vivimos. Creo que él será el mejor presidente que habrá tenido España.

Què en penseu? Per cert, l'alcalde de Huelva es diu Pedro Rodríguez i és, òbviament, del PP.

diumenge, 18 de setembre del 2011

Tast a Vilarnau


Aquest divendres vaig tenir la sort de ser convidat per la Maria Baró a tastar els nous vins base en fermentació de la collita 2011 a Vilarnau. Vaig tastar l'entusiasme que hi posen els enòlegs Eva Plazas i Damià Deàs (el director-gerent) en un any complicat per la climatologia. A Vilarnau, on vaig tastar macabeus, chardonnays i xarel·los ben varietals, han descomposat aquest any una excel·lent pinot noir en tres fases i s'han aventurat a obrir nous camins, que encara no saben on els conduiran, amb la subirat parent. L'Eva i el Damià em van mostrar un projecte ple de ganes i d'investigació, de proves i més proves. Vaig tastar diverses fustes i diversos llevats. Vaig tastar sensibilitat i ganes de millorar dia a dia. Vilarnau és un celler modèlic de González Byass on les persones que hi estan al davant són realment molt interessants.

Roca de les Dotze


Haig de confessar que darrerament he descobert els interessants nous vins d'un projecte amb uns primers vins que no em van despertar cap mena d'interès. Es tracta de Roca Bruixa 2007 i Noray 2007, del celler Roca de les Dotze. Roca de les Dotze, propietat de la família Henry, és una empresa familiar amb una pàgina web força millorable dedicada a l’elaboració i criança de vins de la DOQ Priorat. Aquest nom prové del penya-segat 'Roca de les Dotze', conegut com a gegant rellotge solar. La finca està situada al peu de la Serra de Montsant, a 700 metres d’altitud. M'ha semblat especialment remarcable el Roca Bruixa 2007. És un vi corpulent, amb gran extracció i centrat en la varietat garnatxa negra (75%) i completat amb syrah. La producció per cep és força limitada. Tot i el seu muscle i la seva contundència alcohòlica, presenta una sorprenent elegància i frescura, amb uns mentolats (eucaliptol) ben marcats, i una bona càrrega de fruites negres madures. També és especiat i mineral. És un vi modern molt ben elaborat que signa un conegut enòleg amb destacada trajectòria: Josep Serra (Cooperativa Falset-Marçà, Mas Perinet...). És un negre rodó sotmès a fermentació malolàctica, amb tanins ben polimertitzats. És un vi criat durant 16 mesos en bótes noves de roure francès de gra fi i fruit de viticultura ecològica (en procès de certificació) que segueix algun paràmetre biodinàmic, com ser embotellat per decantació respectant l'estadoi lunar. Josep Serra fa anys que elabora tenint ben present la influència de la lluna. L'altre vi, també prou interessant, és el Noray 2007: 60% de garnatxa negra, 20% de cabernet sauvignon, 10% de carinyena i 10% de syrah. La seva criança s'allarga 14 mesos.

Bag in box amb glamour


El vi en bag in box no s'ha associat mai ni amb la qualitat ni amb el glamour. Ara sembla que es vol corregir la situació pel que fa al glamour als mercats esnadinaus (grans consumidors dels vins presentats en la garrafa del segle XXI). A Noruega es poden comprar bag in box com el de la fotografia, que més aviat  sembla una luxosa bossa de Versace que no pas un cartró que amaga una bossa plena de vi amb aixeta. Què us sembla?

Solyvino


Des del primer dia he manifestat que no m'agrada ni el nou logotip ni el nou eslògan amb el qual s'ha dotat la DO Penedès en el marc del seu 50è aniversari. No es correspon amb el prestigi dels seus creadors ni amb el que crec que ha de comunicar erl Penedès. L'eslògan, Sol i vi, mai m'ha semblat gaire oroginal (de fet coincideix amb el nom d'un restaurant del Penedès que està ben lluny de l'estrella Michelin). Ara una bona amiga que acaba de tornar dels països escandinaus m'ha enviat una foto d'un vi en bag in box espanyol que porta per nom Solyvino. És un ull de llebre d'Utiel-Requena. Què en penseu?

La verema més 'famosa' del Penedès




Aquest diumenge signo a La Vanguardia la crònica de la verema més 'famosa' d'enguany al Penedès, la que ahir  diisabte es va fer a Jean León. La cubana Ana de Armas (a la fotografia d'aquest post) i la seva parella Marc Clotet, Andrea Montero i Mercè Martínez van anar a totes per imposar-se als també actors Màrius Hernández, Maria Pau Pigem, Isaac Alcayde, Pep Armengol, Noemi Carrasco i Sara Diego premsant amb els seus peus el raïm que van veremar a la històrica vinya La Scala de Jean León sota un sol de justícia. La verema més famosa d'aquest any en el Penedès també va comptar amb Montse Guallar, Montse Pérez, Lluïsa Castells, Montse Alcoverro i Rosa Boladeras. La calorosa i atípica climatologia de les últimes setmanes està condicionant una verema que es va avançar i que va iniciar amb un esplèndid any de la varietat chardonnay però que s'ha complicat amb les varietats tintes per la deshidratació que pateix el raïm. La directora de Jean León, Mireia Torres, es mostra molt satisfeta amb la collita, especialment referent a una varietat chardonnay una gran acidesa natural i una molt bona maduració. Demà dilluns iniciaran la verema de la varietat cabernet sauvignon, en la que tenen dipositades moltes esperances. La jornada va finalitzar amb un animat dinar de verema amb productes preparats en brasa de sarments en el qual es va presentar el tercer any, després de la del 2000 i del 2003, del vaixell insígnia d'aquest prestigiós celler de Torrelavit. Es tracta de l'elegant i fresc però madur Zemis del 2007, que es comercialitzarà l'octubre amb un preu de 100 euros. Es tracta d'un vi que s'allunya del clàssic estil de la casa per acostar-se als gustos Parker. També es va poder tastar el Chardonnay Viña Gigi del 2008. Amb aquesta verema protagonitzada per actors es vol retre homenatge al fundador del celler, un fill de Santander que va entaular amistat al seu restaurant de Beberly Hills amb actors de la talla de Natalie Wood, Grace Kelly, Frank Sinatra, Llana Turner, Judy Garland, Debbie Reynolds o James Dean.

dissabte, 17 de setembre del 2011

Poètic i apassionat pregó de Mauricio Wiesenthal



Vestit de blanc, Mauricio Wiesental ha pronunciat la nit d'aquest divendres a Sitges un poètic i apassionat pregó que ha servit per obrir la 50ena edició de la Festa de la Verema que patrocina Torres. Un brillant i erudit Wiesenthal ha pronunciat un pregó d'important càrrega literària i ha recordat els inicis de la Festa de la Verema sitgetana el setembre de 1961 i el Tren de la Verema que va arribar a la vila. Wiesenthal, que ja va ser pregoner de les festes ara fa 20 anys, va recordar l'herència de grecs i fenicis i va afirmar que la memòria és el fonament del plaer i que el vi és el símbol de la nostra civilització. L'acte ha comptat amb la presència de l'alcalde sitgetà, Miquel Forns.

divendres, 16 de setembre del 2011

Màster sobre Turisme Enològic

Vuit DO col·laboren amb el màster sobre Turisme Enològic organitzat per la Universitat Rovira i Virgili i la Universidad de La Rioja 


Vila-seca, 16 de setembre de 2011

El 17 d’octubre s’iniciarà el Màster Interuniversitari en Planificació i Gestió de Turisme Enològic organitzat per la Universitat Rovira i Virgili i la Universidad de La Rioja, que compta amb la col·laboració de vuit denominacions d’origen: DO Catalunya, DO Conca de Barberà, DOC La Rioja, DO Montsant, DO Penedès, DOQ Priorat, DO Tarragona i DO Terra Alta; així com del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci, del Parc Tecnològic del Vi-VITEC, i de la Red Europea de Ciudades del Vino (RECEVIN).
El màster té caràcter semipresencial i combina la formació online amb dues estades d’una setmana de duració cadascuna a Tarragona –novembre de 2011- i a La Rioja –maig de 2012-. Aquestes jornades presencials serviran per conèixer a fons, mitjançant l’estudi de casos, iniciatives enoturístiques innovadores desenvolupades en aquestes dues regions. Alhora s’hi impartiran tallers de tast i es realitzaran activitats relacionades amb habilitats de comunicació social i de gestió turística.
Les sortides professionals d’aquest màster són diverses des de director operatiu per a la comercialització d’oferta turística enològica fins a gerent de plans de destinacions enològiques o tècnic de planificació turística, director de producte turístic enològic o tècnic d’innovació i desenvolupament de producte i serveis turístics enològics.
L’augment de la competència en el mercat mundial del vi anima la posada en marxa de noves iniciatives que permetin el manteniment de l’activitat a les regions productores. Entre aquestes iniciatives destaca el turisme enològic com a eina que connecta als productors i als consumidors a través del territori. El paisatge vitivinícola, els cellers, les pràctiques culturals i diferents manifestacions artístiques, formen part del patrimoni cultural que durant segles ha creat el sector vitivinícola i que ha de servir per reforçar el valor simbòlic que té el vi per als consumidors.
Per això el programa del màster se centra en àmbits diversos com la història i la cultura, la viticultura, l’economia, la gastronomia, el turisme i l’oci, la planificació i gestió de productes enoturístics, o la comercialització del turisme enològic.
El preu del màster és de 4.000 euros i en són els directors acadèmics Noemí Rabassa (URV) i Emilio Barco (UR).
Informació i inscripcions:
http://www.fundacio.urv.cat/master_interuniversitario_en_planificacion_y_gestion_de_turismo_enologico/of_es/CAS/MPLAGTUT-A1-2011-1

La relació entre premsa i cellers


Una entusiasta companya de professió i amiga madrilenya, Raquel Pardo, m'ha fet arribar un article que no té desperdici. L'autor (que apareix a la fotografia que acompanya aquest post) és el responsable de comunicació i relacions públiques de Félix Solís i havia estat director d'informatius a Televaldepeñas. El cert és que aquesta qüestió, la de la relació entre els cellers i la premsa, desperta encesos comentaris. La meva opinió és que cada cop hi ha menys contacte directe i que s'aposta per les agències de comunicació externes als cellers, fins i tot per algunes que ben poc saben del món vitivinícola. En molts casos, principalment pel que fa a les cases més importants, la comunicació es veu supeditada i dirigida pel departament de màrqueting. Es cometen molts errors i en alguns casos, com és el cas de Codorníu o més recentment de Torres, s'ha destruït la bona feina feta durant anys per construir un bon gabinet de comunicació interrn. Molts recordem amb enyorança la tasca feta per Virginie Tibau, Albert Puig o Vinyet Almirall. No pocs cellers han deixat d'enviar mostres físiques dels vins. Només envien una nota de premsa i fotografies, amb una mica de sort. Vostès farien la crítica d'un llibre que no han llegit o d'un cotxe que no han conduït? Què en pensen de tot plegat. A continuació els adjunto l'article de José Luis Martínez Díaz:

La relación con los periodistas en las bodegas
Tradicionalmente, las labores de comunicación en las bodegas las han venido desarrollado, en muchos casos, componentes de las sagas familiares de bodegueros, que se encargaban de aspectos institucionales y de Relaciones Públicas.

José Luis Martínez Díaz. Licenciado en CC. de la Información, miembro de la AEPEV y de la FIJEV.
A medida que el vino empezó a ponerse de moda, desde principios de la década de los 90, ocupando importantes espacios en dominicales y medios generalistas, se fue generalizando en bodega de cierto tronío la figura del Relaciones Públicas, que puede adscribirse a los departamentos de Marketing o directamente a Dirección y que, generalmente, se encargaba de atender las demandas de los medios de comunicación.
Desgraciadamente, no son muchas las bodegas que delegan la función de atención a medios de comunicación a profesionales especializados para el trato directo con los periodistas, bien porque tienen externalizado este servicio o bien porque la situación actual ayuda a explotar al máximo las sinergias. En este sentido, la persona encargada de Comunicación suele estar al frente también de las actividades del Enoturismo, organización y desarrollo de ferias, visitas comerciales, etc. Más aún en los tiempos que corren, está claro que hay que optimizar recursos, pero los bodegueros han de ser conscientes de que se trata de una labor esencial en el devenir de su empresa y que no siempre un trabajador es válido para desarrollar múltiples funciones.
Un buen Responsable de la Comunicación en las bodegas debe resolver con solvencia cualquier crisis de comunicación con la sociedad y especializarse en vino, más allá de los perfiles profesionales necesarios para esta función, que, en mi opinión, lo ideal sería que fuera desempeñada por Licenciados en Ciencias de la Información, con formación especializada en Viticultura, Enología y Márketing.
Para poder atender las demandas de los medios de comunicación, lo primero es que el Responsable de Prensa esté bien informado, gracias al “clipping” diario de la prensa local, regional, económica y especializada, algo que, en parte, hoy día, se hace a través de Internet. En esta función, podemos apoyarnos en la suscripción a confidenciales como el de Alimarket o a otros muchos gratuitos como “Canaldis”, por citar algunos. En el caso de bodegas que suelen hacer publicidad en diferentes revistas, es posible que casi no tengamos tiempo en revisar las que nos envían con carácter gratuito.
Respecto al momento concreto de una demanda de información, ya decía el humanista italiano Humberto Eco que “el Periodismo es Literatura hecha con prisas”, frase que resume la actitud que hay que tener ante cualquier demanda de información. Tenemos que tener preparados dossieres de información de la bodega, fotos de los productos, de las instalaciones, listados de premios, tanto en nuestro ordenador como accesibles desde nuestra página web. También hay que hacer partícipes de esto a los responsables de la bodega, porque en ocasiones las demandas son inmediatas y pueden venir de medios nacionales, que nos pueden revertir en importantes ganancias en comunicación o peso público de nuestra compañía.
Cada vez que surja una demanda de información, un buen profesional cribaría lo que es una consulta “periodística” frente a una “comercial”. Desconfiemos casi siempre cuando descolgamos el teléfono y nos digan “hemos seleccionado a su bodega para hacer un reportaje amplio, que luego pueden supervisar y revisar...”. A la pregunta de que si supone algún coste, nos dirán en la mayoría de estos casos “hay unos gastos de producción que hay que cubrir”. Por tanto, hay que separar claramente lo que es información de publicidad, máxime cuando muchos profesionales cuestionamos de forma clara la idoneidad de comprar publireportajes, dado que se nota mucho que es “comprado”, máxime cuando en la parte superior viene escrito “publirreportaje” o “información comercial”.
Ante cualquier demanda, hay que asegurarse de que nos hemos quedado con el contacto, siempre la dirección mail y, si puede ser, el móvil, para elaborar un listado de contactos en el Outlook del ordenador o en el smartphone para tenerlos accesibles en todo momento. Cada medios de comunicación y/o periodista requiere unas anotaciones concretas en observaciones para un trato personalizado, reflejando aspectos de su forma de ser de forma totalmente confidencial.
Con la crisis actual, muchas cabeceras de medios de comunicación han cerrado y el trasiego de profesionales entre las que quedan es continuo, algo por lo que se hace necesario, aún más, actualizar los listados y buscar fuentes alternativas, tal es el caso de la red social Linkedin o Facebook, a las que también hay que dedicarles tiempo y que permiten el contacto real con importantes prescriptores y líderes de opinión.
Cuando enviemos una nota de prensa, hay que hacerlo con membrete de la firma, con la información de contacto y con formato periodístico, indicando la explicación del contenido de las fotografías que adjuntamos. Lo ideal es enviar mails masivos en CO (copia oculta) para que nadie pueda ver el resto de destinatarios; o personalizarlos, siempre que queramos dirigir la comunicación a un medio o canal en concreto (si es información de un vino que se vende exclusivamente en Alimentación, habrá que centrar los esfuerzos en Alimarket, Indisa, Mercasa, Aral, etc.).
Por otro lado, al margen de los cuestionarios que pueden hacernos llegar para que los cumplimentemos, los periodistas querrán entrevistar a los directivos de nuestra bodega, algo que hay que preparar informándonos sobre el medio, el periodista que nos visita y un guión previo de cuestiones que les hemos sugerido que nos faciliten con el objeto de preparar mejor la información. En ese encuentro, hemos de facilitarle, en papel y en cd o dvd fotos de productos, de la bodega y el mismo dossier que le entregamos, acompañándolo de una visita a las instalaciones y del resto de atenciones de relaciones públicas (recogida en la estación, si vienen en transporte público, comida, etc.).
Aunque pueda sonar fuerte, no siempre hay que ir con la cinta puesta de que nuestra bodega es maravillosa en todos sus aspectos, porque no es creíble y es negativo para la propia empresa, transmitiendo una relación profesional, aunque muy humana, con el periodista. En la medida de lo posible, cuando se trata de reportajes “no pagados”, hay que evitar sugerir al periodista que le pase el texto antes para su revisión, porque a nadie nos gusta tener injerencias en nuestro trabajo, a no ser que realmente sea una entrevista pactada al haber realizado un plan de publicidad en ese medio.
En el caso de que queramos organizar un viaje con periodistas a una de nuestras bodegas, hemos de tener en cuenta los piques e incompatibilidades que puede haber entre diferentes periodistas y tener claro que lo ideal es no juntar a más de 6 u ocho profesionales en una misma acción de este tipo. Si lo que hacemos es organizar una rueda de prensa, hemos de ser puntuales, explicar el programa en la convocatoria y elegir bien los horarios para una mayor repercusión en radio o en televisión.
Cualquier inauguración por nuestra parte, supone un contacto directo con los periodistas y con los comerciales de los medios, a los que hay que atender también con profesionalidad. Lo ideal es diseñar un Plan de Comunicación durante los dos primeros meses del año para su desarrollo anual, con escasas variaciones.
Está claro que para tener repercusión en los medios de comunicación, hay que programar actividades, emitir notas de prensa e involucrarse con la sociedad. Cualquier acción de este tipo, con una razonable inversión en medios, es muy rentable económicamente por los espacios en periódicos, revistas, radio, televisión e Internet que completamos y por la fiabilidad y prestancia que nos dan.
Enviar gradualmente muestras de vino a periodistas especializados de lanzamientos de nuestra bodega o el trato a periodistas en ferias (varios contactos justifican su presencia allí) son algunos de los campos a cubrir, aunque es complicado en unas líneas resumir una de las labores más importantes que se desarrollan en nuestra bodega, porque es el espejo más importante con el que nos mostramos a la sociedad: la Comunicación.

El vi català i la marca Barcelona


Aquesta tarda s'ha presentat a Barcelona la 31ena edició de la Mostra de Vins i Caves de Catalunya. És una edició on es vol fer un salt qualitatiu, amb diverses novetats i on es podran tastar més de mig miler de vins i caves. La Generalitat diu que cal aprofitar el potencial de la marca Barcelona:

La 31a Mostra de Vins i Caves de Catalunya duplica els cellers i presentarà més de 500 referències de vins i caves
Pelegrí afirma que la promoció és bàsica perquè 'es coneguin i es valorin els nostres vins i caves'
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i la directora de l’Obra Social de CatalunyaCaixa, Marta Lacambra, han presidit aquesta tarda, la presentació de la 31a Mostra de Vins i Caves de Catalunya, a la Pedrera. L’acte també ha comptat amb la participació del director general de l’INCAVI, Jordi Bort.

Durant la presentació, el conseller Pelegrí ha afirmat que la mostra és un aparador excel·lent per informar als consumidors de casa nostra i als milers de turistes que ens visiten que a Catalunya es produeixen vins i caves de primera qualitat, i també per transmetre la importància de la cultura del vi.

“Es valora allò que es coneix, però no es coneix el que no es mostra”, ha afirmat Pelegrí, i ha afegit que la Mostra “serà un èxit perquè s’ha fet un gran esforç per acollir-hi  tothom i per tal que totes les Denominacions d’Origen hi tinguin cabuda i es presentin enguany més de 500 referències de vins i caves, la qual cosa palesa la gran riquesa d'aquest sector i el seu potencial”.

El nostre objectiu és "aprofitar el potencial de la marca BCN i de l’aparador que suposa com a plataforma de promoció internacional per rellançar una Mostra que ens ha d'ajudar a donar a conèixer la riquesa i qualitat dels vins i caves que produïm a Catalunya i que estem exportant a molts indrets del món”, ha dit el conseller, que ha agraït la contribució de CatalunyaCaixa de Catalunya a l’assoliment d’aquests objectius a través de les línies de col·laboració que s’han establert amb el Departament.

 
La directora de l’Obra Social de CatalunyaCaixa, Marta Lacambra, ha remarcat la importància de preservar un model de qualitat en la gestió d’espais, com a ferma aposta per l’ordenació del territori, un dels principals actius d’un país. Això, a banda d’aportar beneficis mediambientals, conjuga perfectament amb el resultat d’un impacte econòmic favorable generat pel desenvolupament la capacitat productora de conreus, entre ells, el de la vinya.
 
Novetats
 
La 31a Mostra de Vins i Caves de Catalunya, que tindrà lloc del 23 al 25 de setembre al Moll de la Fusta, en el marc de les festes de la Mercè 2011, es presenta amb novetats respecte les passades edicions.
 
Des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural s’ha volgut donar un gir a aquest certamen i per aquest motiu s’ha marcat com a objectiu donar a conèixer i promocionar la diversitat i la qualitat dels vins i caves catalans a través de les dotze denominacions d’origen (DO). En aquest sentit, en els espais de les DO’s, cada consell regulador realitzarà diferents activitats (tastos, presentacions,etc).També s’oferiran degustacions, tastos i maridatges amb productes agroalimentaris catalans de qualitat (formatges, embotits, coques, oli i pa).
 
Altres novetats que presenta la 31a Mostra de Vins i Caves són la utilització de copes de la marca Riedel per fer les degustacions, el tancament dels estands a les nou del vespre i la possibilitat de comprar tots els productes que els visitants han pogut conèixer i degustar a la mostra.

El nombre de cellers augmenta més d’un 100% respecte l’edició anterior  
A més, s’ha reduït quasi un 30% el cost dels estands, fet que ha suposat la inscripció de més de cinquanta cellers (gairebé el doble que en l’edició anterior). Concretament, aquest any hi haurà 55 cellers en representació de les DO’s catalanes, respecte els 27 de l’any passat, i s’oferiran més de 500 referències de vins i caves.
 
Aquest any, CatalunyaCaixa dóna suport a la 31a Mostra de Vins i Caves de Catalunya. Aquesta col·laboració forma part d’un conveni subscrit la setmana passada entre aquesta entitat financera i l’INCAVI amb l’objectiu de potenciar el sector vitivinícola català.
 
L’experiència de CatalunyaCaixa en el sector agroalimentari i del vi li han permès obrir aquesta via de col·laboració amb l’INCAVI per a treballar conjuntament en projectes que contribueixin a potenciar el sector vitivinícola català. Concretament, des de la vessant financera, CatalunyaCaixa disposa d’una especialització en l’assessorament a través d’una xarxa de professionals experts i d’una oferta de serveis específica,  alhora que les actuacions desenvolupades per l’Obra Social de l’entitat en aquest àmbit li proporcionen un coneixement susceptible de ser transferit a les empreses del sector, així com la possibilitat de generar sinergies amb les iniciatives desenvolupades per l’INCAVI, en benefici del desenvolupament econòmic i social dels territoris.
 
La Mostra de Vins i Caves és una de les fires populars més consolidada i amb una gran afluència de públic, principalment barcelonins i turistes, que s’acosten a la Mostra per descobrir els vins i caves de les denominacions d’origen catalanes. És un gran aparador dels nous productes i, sobretot, una manera de donar a conèixer la cultura del vi a la ciutat de Barcelona. En l’edició passada van visitar la mostra 125.000 persones i es van realitzar més de 100.000 degustacions.
 
 

Set cellers, en una missió de compradors de l’Índia

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, a través de Prodeca,  ha organitzat una missió inversa de compradors indis del sector agroalimentari, durant els dies 15 i 16 de setembre. Un total de 23 empreses catalanes del sector agroalimentari han participat en aquesta actuació, que ha inclòs una agenda d’entrevistes individuals amb els 12 importadors, que també van visitar instal·lacions productives. L’objectiu d’aquesta actuació és facilitar el contacte comercial entre empreses catalanes i operadors de l’Índia, amb vistes a potenciar les relacions comercials amb aquest mercat emergent. Albet i Noya, Juvé & Camps, Bodegas Pinord, Castell del Remei, Vallformosa, Sumarroca i Grup Pons són els cellers participants.

Las DO Montsant, exemple de projecció internacional, innovació i emprenedoria


El conseller d'Empresa de la Generaloitat ha estat avui a Falset i ha posat la DO Montsant com a exemple dels tres eixos que avui són vitals en el món empresarial:

Conseller Mena: "Montsant és un exemple de projecció internacional"

El Conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, creu que la DO Montsant, en particular, i el sector vitivinícola, en general, “són un exemple a seguir ja que agrupen tres eixos que, avui per avui, són vitals en el món empresarial: projecció internacional, innovació i emprenedoria”.

Mena, que ha fet aquestes declaracions durant la visita d’avui a la Denominació d’Origen Montsant, ha volgut reconèixer també la tasca realitzada per la DO, que celebra enguany el seu 10è aniversari. El Conseller d’Empresa ha afirmat que “la creació de la DO va ser el resultat d’una decisió valenta” i que cal “felicitar a totes les persones que han fet possible que Montsant tingui avui la reputació que té i aquesta personalitat pròpia reconeguda internacionalment”.

L’estada del Conseller Mena a Montsant s’ha iniciat amb una reunió amb el president de la DO, Jaume Domènech, i membres del Conseller Regulador. Posteriorment s’han desplaçat a les instal·lacions de VITEC, on han realitzat una visita de la mà del director del parc, Sergi De Lamo. Finalment, han tancat l’estada amb un tast de vi a la Cooperativa Falset-Marçà.