dimecres, 1 de setembre del 2010

Èxit de la 40ena festa de la Conca de Barberà


La Conca de Barberà és una de les do's catalanes més emergents. A més del trepat i el cava estan assolint un bon nivell amb els vins tranquils. La seva festa també ha estat tot un èxit.

Èxit consolidat de la 40 edició de la Festa de la Verema de la Conca de Barberà
Més d’un miler de visitants han passat per la festa del vi de la Conca de Barberà per tastar els diferents productes de la Denominació d’Origen
La Festa de la Verema de l'Espluga de Francolí, que s’ha celebrat aquest cap de setmana, arribava a la seva quarantena edició coincidint també amb el 25è aniversiari del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Conca de Barberà. Amb uns vint-i-cinc estands, hi eren presents la majoria de productors de la comarca. La fira persegueix un clar objectiu, que és promocionar i donar a conèixer els vins del territori, tal com explica l'alcalde de l'Espluga, David Rovira.
El tret de sortida de la festa va ser la piada, la trepitjada de raïm, al ritme dels grallers de l'Espluga. Després es va donar pas a la conferència del convidat d’honor, Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, una insitució dedicada a la innovació i difusió gastronòmica i alimentària. De fet, un altre col•laborador d’aquesta entitat, Albert Rovira, va presentar un projecte sobre els vins dolços de Catalunya i la Conca. Massanés va explicar que la gran oportunitat del vi català és associar-lo a la natura, al paisatge i al patrimoni com a valors afegits que en millorin l'acceptació.
La participació a la Festa de la Verema de la Fundació Alícia, els autors de la “Guia de Vins de Catalunya”, Jordi Alcover i Sílvia Naranjo, i altres professionals relacionats amb el món del vi fan que la fira tingui un caire més professional. Un aspecte que es reclama sovint des dels cellers i cooperatives. Carles Andreu, president de la DO Conca de Barberà, assenyalava que cada cop més s’intenta donar-li aquest toc professional convidant a enòlegs, sommeliers, experts i restauradors, tot i que queda camí per recórrer”. El president de la DO també destacava que la participació de la gent és important, és una festa per al públic en general i “agraïm la implicació i col•laboració de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí”.
Un dels actes que més han valorat els visitants de la fira ha estat el tast a cegues, ja que requeria la complicitat dels participants. El concurs de tast de vins a cegues ha estat una novetat dins el programa d'actes de la festa i ha convençut al públic assistent. El concurs es dividia en tres proves en les que el participant havia d'endevinar la qualitat i característiques dels vins rosat, blanc i negre amb DO Conca de Barberà. De fet, els menús degustació amb maridatge que es podien fer a diversos restaurants de la comarca han funcionat molt bé, un clar símptoma de la participació fidel de la gent a una festa molt lligada a la comarca.
Entre els diversos actes que es van organitzar al voltant del món del vi destacava, també, la presentació dels vins guanyadors del XXè Concurs de Vins i Caves de la Conca de Barberà, dels cellers Grup Castell d'Or, Gatzara Vins, Vinícola de Sarral i Carlania Celler. 'Reivindicar la cultura del vi, el sector, així com donar a conèixer als visitants tot el que implica el món vinícola', són els principals objectius que persegueix l'organització d'aquesta festa. Tal com apuntava algun dels celleristes “és una oportunitat molt bona per tenir contacte directe entre públic i l’elaborador”.
La visita d’experts del món vinícola han potenciat la reflexió respecte els canvis i l’evolució dels vins de la DO Conca de Barberà al llarg dels anys i les diferents edicions de la Festa de la Verema. Joan Nebot, periodista reconegut dins el sector del vi, percevia l’aposta de molts productors per les varietats autòctones per realitzar vins de qualitat. Assenyalant com a cas paradigmàtic dins la Conca el del raïm trepat, tal com apuntava el prestigiós periodista “una varietat que pel seu color poc intens fa uns anys es considerava només adequat per a l'elaboració de vi i cava rosat. Ara, amb un conreu i una elaboració que potencien la concentració per damunt de la quantitat, se n'elaboren vins negres, que malgrat aquest esforços, encara tenen poc color, molt menys que el gairebé negre que s'aconsegueix amb els cabernet sauvignon o sirà i que es considerava l'ideal. Doncs bé, ara aquest color poc cobert es valora com un tret distintiu i per això a la mostra de cellers conquencs, cada cop es llueixen més i amb més orgull els vins elaborats, totalment o en cupatge, amb aquesta varietat autòctona.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada