dijous, 9 de setembre del 2010
Aquest cap de setmana, festa a Alella
Les festes de la verema s'extenen aquests dies per tota la geografia vitivinícola catalana. Aquest cap de setmana és el torn de Cubelles i Alella:
El programa de la XXXVI Festa de la Verema s'ha presentat aquest dijous 2 de setembre en roda de premsa
La Festa de la Verema reuneix en tres dies tots els ingredients per passar-ho bé i gaudir del millor que ofereix el nostre territori. Són més d'una trentena d'activitats que conjuguen tradició, festa, gastronomia i difusió de la cultura del vi. La proposta Tapes + Vi, la visita guiada en anglès a un celler de la DO, el bateig dels Trabucaires del Vi d'Alella i la primera Cursa de la Verema són algunes de les novetats del programa d'enguany, que té com a aperitiu la I Festa Vinalia Rvstica, una recreació de les festes romanes del vi que se celebra al Parc Arqueològic Cella Vinaria CAT el 4 i 5 de setembre.
L'alcalde d'Alella, Andreu Francisco, acompanyat per la regidora de Promoció Econòmica i Turisme, Isabel Nonell, i la regidora de Cultura i Educació, Marta Giralt, han presentat aquest dijous 2 de setembre el programa de la XXXVI Festa de la Verema (veure foto en el document adjunt).
La Festa de la Verema és la festa més coneguda i concorreguda d'Alella i el millor altaveu per promocionar el vins, la gastronomia, el patrimoni i el paisatge del nostre poble. És la festa de la gent i de la terra i una cita esperada pels amants dels vins d'arreu de Catalunya. El vi i la vinya serà com sempre el principal protagonista de la XXXVI Festa de la Verema que se celebra a Alella els dies 10, 11 i 12 de setembre. La festa arriba a la seva trenta-sisena edició en un moment d'algidesa per al territori, amb la projecció que ha generat la recent creació del Consorci DO Alella i quan s'acaba d'estrenar l'Oficina de Turisme, dues plataformes que han de donar empenta al turisme enològic de la zona.
Entre la trentena d'activitats, la majoria vinculades a la identitat vitivinícola del poble, destaquen algunes novetats, com ara la proposta Tapes + Vi en què participen diversos bars del municipi, o l'ampliació de l'oferta de visites guiades als cellers, amb la incorporació de Signat i una visita en llengua anglesa al celler Alella Vinícola. L'edició té altres estrenes, com la primera Cursa de la Verema, una iniciativa promoguda pel Centre Excursionista d'Alella que es farà diumenge 12 de setembre i que contempla un recorregut de prop de 15 km pel Parc de la Serralada Litoral.
Bateig dels Trabucaires del Vi d'Alella
La Festa de la Verema viurà el naixement d'una nova entitat: els Trabucaires del Vi d'Alella. Fa molts anys que Alella es desperta el diumenge festiu amb la pólvora sorollosa dels trabucs dels Trabucaires de Sant Andreu de Palomar, habituals a la nostra festa. Enguany, la despertada serà també l'estrena de la nova colla alellenca. L'entitat tindrà com a padrins en el seu bateig a la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar, la Colla de Gegants, Capgrossos, Grallers i Timbalers d'Alella i els Diables del Vi d'Alella.
Inauguració el 10 de setembre
El tret de sortida oficial de la festa és divendres 10 de setembre a les 19h. La Plaça de l'Ajuntament és l'escenari de la inauguració, un acte que inclou els elements més tradicionals i característics de la Festa de la Verema: la proclamació de la pubilla, la trepitjada de raïm pels hereus i pubilles i la benedicció del primer most. A més, es lliuraran els premis a la millor tasca de conreu de la vinya i al millor aparador. L'actor Abel Folk serà el pregoner i l'encarregat d'obrir la celebració. L'acte d'inauguració comptarà amb la presència de Jordi Ausàs, Conseller de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat.
Vins, gastronomia i artesania
Finalitzada la inauguració, arriba el moment d'obrir la Mostra de vins DO Alella, caves de la zona i especialitats gastronòmiques instal·lada a l'Hort de la Rectoria, un dels espais més concorreguts de la festa. S'esperen milers de visitants que podran degustar durant tres dies els vins i caves que elaboren els cellers Alella Vinícola, Alta Alella, Joaquim Batlle, Parxet, Roura i Signat, i els plats que ofereixen una quinzena de restaurants, cinc bars i dues pastisseries. Els tiquets es poden adquirir a l'estand de l'Ajuntament. També es posa a la venda el XXXVI Porró de la col·lecció del Casal d'Alella.
Les propostes gastronòmiques s'enriqueixen enguany amb un nou ingredient festiu: Tapes+Vi. Vuit bars del poble oferiran dissabte de 12.30 a 14h una selecció de tapes pensades per degustar amb vi DO Alella. El preu de cada tapa-maridatge és de 4€.
Les parades d'artesania també formen part del paisatge de la Festa de la Verema. La Mostra d'Artesans amplia l'espai d'exposició amb la incorporació de la plaça d'Antoni Pujadas al recorregut firaire que s'estén la Porxada, la rambla d'Àngel Guimerà i la plaça dels Germans Lleonart. Són més de 70 expositors amb articles de bijuteria, cistelleria, antiguitats, roba, alimentació, entre d'altres.
Visites als cellers i altres propostes
Difondre el vins de la DO i el patrimoni alellenc és un dels principals objectius de la festa. Per fer-ho s'organitzen diferents actes: les visites als cellers i els itineraris per la ruta de la Vall de Rials i el patrimoni modernista; la presentació de vins de la DO i la conferència del convidat: Fermí Puig, xef dels restaurant Drolma i Petit Comitè. Per participar en les visites i en la presentació cal inscriure's abans del 8 de setembre a Can Lleonart.
Música i festa per a tots els públics
La banda sonora de la Festa de la Verema la posaran La Salseta del Poble Sec, l'orquestra Empordà Fusió i el grup d'havaneres Mar i Vent. El menú festiu té altres ingredients com la plantada i cercavila de gegants, amb la participació d'una desena de colles geganteres d'arreu de Catalunya; l'estrena dels Trabucaires del Vi d'Alella; el correfoc dels Diables del Vi; la botifarrada popular; la I Cursa de la Verema; la trobada d'intercanvi de plaques de cava i un taller de circ.
Accions artístiques sobre la Verema
Taller a Can Manyé.
Els dies previs a la Festa de la Verema, Can Manyé es convertirà en un laboratori de sensacions sobre el vi, en el taller dirigit per Isabel Sabaté, obert a totes les edats. Les sessions es faran els dies 2, 3, 6, 7 i 8 de setembre, de 18 a 21h. El procés de creació se centra en la percepció i les sensacions que es desprenen del vi i del seu context, i aniran introduïdes per diferents centres d'interès, com poden ser les aromes, les densitats i textures, el color, l'imaginari i el territori, la gràfica per explicar un vi o la seva identitat. El taller artístic és una plataforma de reflexió on es fa ressò d'un seguit d'escrits i vivències recollides sobre el territori d'Alella i la tradició vitinícola per incorporar-la en el procés de creació. Algunes de les frases d'aquest escrits estan exposades a una quinzena d'espais del municipi.
Exposició a la Rectoria
Isabel Sabaté exposa a l'espai Rectoria el seu treball artístic inspirat en l'experiència sensorial al voltant del vi. L'exposició ‘Veure vi' serà inaugurada el 9 de setembre a les 20.30h i es podrà visitar fins al 26 de setembre. Estarà oberta dijous i divendres de 17.30 a 20.30h i dissabte i diumenge d'11 a 14h. L'obra gràfica de Sabaté recull a través de diferents tècniques, com la xilografia, la serigrafia i el gravat, el treball d'exploració per transformar gràficament les experiències personals de veure vi. Per interpretar el beure en el veure.
Les dades de la festa
La Festa de la Verema d'Alella és l'esdeveniment més important que se celebra en aquest municipi i una cita esperada del final d'estiu tant pels veïns del poble com a per a persones de fora de la localitat. S'estima que cada any atreu més de 20.000 visitants. L'any passat es va batre el rècord de degustacions a la Mostra Gastronòmica amb prop de 40.000 consumicions (15.556 copes de vi, 17.686 racions de menjar i postres i 4.700 cafès). El pressupost de la Festa de la Verema d'enguany ascendeix a més de 130.000 euros.
Obrim boca amb la primera Festa Vinalia Rustica del CAT
La Festa de la Verema d'Alella tindrà enguany un aperitiu molt especial: la primera Festa Vinalia Rustica. El Parc Arqueològic Cella Vinaria CAT ens convida a celebrar la verema com ho feien els romans fa més de 2.000 anys. El 4 i 5 de setembre tindrem l'oportunitat de tastar alguns dels ingredients de les festes que els romans dedicaven a la vinya i al vi a través de visites, conferències, tallers, balls, menjars i d'altres activitats.
Per començar ens proposen participar en un taller d'arqueologia i mosaic que es farà al Jardins del Mil·lenari del Masnou el dissabte 5 de setembre, de 11.30 a 13.30h. Per aquest dia s'ha programat també una edició de la ruta El vi al Maresme, passat i present, i dues conferències: una sobre papirs i vins, i una altra sobre el vi a l'antic Egipte. Clourà la jornada la presentació del XXXVI Porró de la col·lecció del Casal d'Alella.
El diumenge es faran tallers sobre el món romà per a tota la família i visites teatralitzades a la Cella Vinaria. A més, podrem visitar el campament d'una legió de soldats romans i veure com vivien els legionaris; elaborar i tastar el caroenum -most bullit amb fruites de temporada i aromes d'herbes i flors-; veure les danses sensuals de les puellae gaditanae (ballarines romanes) o menjar porc rostit, cuinat i condimentat com ho feien els romans.
El programa es completa amb una mostra de museus i entitats. Més informació a www.cella-vinaria.cat.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada