Els haig de confessar que no m'agrada criticar els companys periodistes donat que jo mateix m'equivoco sovint. Vull compartir amb vostès, però, l'article que Rafael Ansón signa al número 72, el de desembre del 2010, d'Excelente, el business class magazine d'Iberia. L'article, com molts de similars que es publiquen aquests dies prenadalencs a revistes especialitzades del món del luxe, el bon viure i la gastroenologia, va dedicat al cava. Diu en aquest treball que he llegit al pont aeri, textualment, que "El cava es, sobre todo, un fantástico aperitivo pero también puede tomarse durante toda la comida". Afegeix que "con independencia de lo que es la clasificación oficial, el crianza, reserva o gran reserva, según el tiempo que permanezca en botella en la cava, es preferible establecer una distinción según el momento de la co0mida". Mal anem si els informadors no estan massa ben informats. Com saben, en el món del cava no hi ha cap classificfació 'crianza'. En aquest article es seleccionen productes de Freixenet, Codorníu, Sumarroca, Juvé & Camps, Torelló i Gramona. Gairebé sota, caballo, rey. Excepte Gramona, no hi cap representant de Pime Cava. L'argumentació d'Ansón, també discutible tot i que absolutament respectable, és que s'han seleccionat els cinc millors cellers de la Guía Repsol 2011 més cinc productes de Freixenet per ser "el celler més ampli i amb més presència internacional" pel que fa al cava. Quina opinió us mereix tot plegat?
Hola Ramón,
ResponEliminaEntenc que vols dir "crianza". Bé, es la visió tipica fora (i a vegades dins) de Catalunya, encara que l'Ansón hauria de estar a un altre nivell. També hariem de veure si es pot trobar molt més que aquests caves al reste de la peninsula, fora d'alguna botiga ilustrada.
Salut
Joan Massana
Sense ganes de polemitzar, sí que crec que els informadors hem de ser rigorosos. També afirmo que a la península es troben d'altres caves que els esmentats pel Sr. Ansón. En puc donar fe des de Madrid, on estic fins aquest divendres per assistir a la presentació de l'espot nadalenc de Codorníu. Això sí, a Madrid he vist molts aparadors i cocteleries de moda amb el xampany de protagonista.
ResponEliminaPerdona si vaig errat, pero jo diria que Gramona és membre de PIMECAVA, no?
ResponEliminaTipifiquen el cava com si fós un vi de la Rioja: criança, reserva i gran reserva. Com molt bé diu el Ramón (que també especifica que Gramona si que és de Pimecava), el cava pot ser reserva (15-30 mesos) i g. reserva (+ de 30), i em sembla que son 2 dades importantíssimes per entendre aquest producte. Pel que fa als productes, jo parlo amb molts cavistes que poc o molt, exporten a la resta de l'estat... entenc que n'hi ha d'haver d'altres també!!!
ResponElimina