dimarts, 31 d’agost del 2010

Verema a l'antiga, a Poboleda


Una de les iniciatives més interessants d'aquest cap de setmana tindrà lloc a Poboleda

POBOLEDA VIU EL 3 I 4 DE SETEMBRE LA
XII FESTA DEL VI I LA VEREMA A L’ANTIGA,
UNA DE LES MOSTRES MÉS POPULARS DEL PRIORAT

Divendres al vespre es presenta el primer Vi de la Vila d’aquest poble DOQ Priorat, Torroja del Priorat, agost de 2010.- Com cada mes de setembre, el pròxim dissabte, 4 de setembre, tindrà lloc a la vila de Poboleda la XII Festa del Vi i la Verema a l'Antiga, una celebració que ja ha esdevingut tradicional en el calendari de les trobades a l’entorn del vi i que és una de les que gaudeix de més popularitat al Priorat. El dia 4, un total de 26 cellers dels diferents pobles de la Denominació d’Origen Qualificada (DOQ) Priorat oferiran tastos dels seus vins als baixos de les cases pairals del carrer Major durant tota la jornada. D’aquesta manera, amb aquest nombre de cellers prioratins aplegats en un sol espai i oferint els seus tastos, els visitants tindran una ocasió única per conèixer i identificar les diferències i característiques pròpies dels diversos vins que es fan als pobles del Priorat, uns vins amb una forta tipicitat i fidelitat al seu sòl d’origen. Aquesta fidelitat al “terroir” (terrer) ha esdevingut un dels aspectes més valorats pels professionals del món del vi en els darrers anys. I aquesta és també la filosofia del projecte aprovat recentment per la DOQ Priorat anomenat “Vins de la Vila”, que permetrà als productors indicar en l’etiqueta la vila de procedència del raïm amb què està fet el vi. Un projecte que ha convertit la DOQ Priorat en pionera respecte de la resta del món vitivinícola català i estatal, ja que a través d’aquest aval es garantirà la
procedència del raïm i, en definitiva, del vi.
La DOQ Priorat ha creat, com a part d’aquest projecte, dotze subzones dins la denominació d’origen, corresponent a les viles d’aquesta regió. D’aquesta manera, el Priorat recupera i potencia l’antiga tradició de conèixer els vins pels noms dels pobles d’on eren originaris. Precisament, una de les dotze subzones creades és la de Poboleda i, en el marc de la Festa del Vi i la Verema a l’Antiga, el divendres dia 3 de setembre a les 22.30 h es viurà, com a acte previ, la presentació del primer Vi de la Vila de Poboleda, que s’ha elaborat seguint la nova indicació dels Vins de la Vila. L’acte, que s’ha titulat “Un vi amb màgia: Poboleda, Vi de la Vila”, tindrà lloc a la Sala Polivalent i gaudirà de l’acompanyament d’un espectacle de màgia al voltant del vi, a càrrec de Xavi Ibáñez.
Dissabte dia 4, a banda de la mostra i tast de vins al carrer Major, la XII Festa del Vi i la Verema a l’Antiga de Poboleda ha programat un any més diverses activitats populars que acostumen a tenir gran acceptació entre els visitants. Són les següents:
- A les 7,30 h, verema a l’antiga, tot caminant des del poble fins a una finca dels afores. Els participants poden veremar amb les seves pròpies mans i la collita es trasllada amb carros estirats per animals fins al poble.
- Cap a les 9 h es fa un esmorzar popular al recinte conegut com La Closa.
- Al voltant de les 10 h, a la carretera, es fa la piada (premsada) del raïm a la manera antiga, és a dir, trepitjant-lo amb els peus nus. Qualsevol persona del públic que ho desitgi pot participar-hi.
- A partir de les 10,30 h s’inaugura oficialment la mostra de vins al carrer Major.
- A les 14.30 h té lloc un dinar al Casal La Closa, el tiquet del qual es pot reservar anticipadament a l’Ajuntament de Poboleda o bé es pot adquirir el mateix dia.
- A les 18,30 h és prevista l’actuació castellera dels Xiquets de Reus.
- A les 20 h es representarà l'obra de teatre Terra de sarments a l’església del poble.
- A les 23 h, es farà el correfoc.
- A les 24 h es tancarà la diada amb un ball popular a La Closa.
El Consell Regulador de la DOQ Priorat col· labora amb la realització d’aquest esdeveniment promogut i organitzat per l’Ajuntament de Poboleda. La DOQ Priorat és l’única reconeguda a Catalunya com a Qualificada i una de les dues úniques que existeixen a l’estat espanyol, d’acord amb els requisits de qualitat i sistemes de producció que se segueixen en aquesta zona vitivinícola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada