dilluns, 30 d’agost del 2010

La verema a la Terra Alta: 38 milions de quilos


La verema també ha començat a la Terra Alta, on esperen 38 milions de quilos. La verema arriba amb algunes novetats als cellers.La Terra Alta, tot i les dificultats per la crisi, continua sent una DO clarament emergent. Aquest és el comunicat que ha fet el Consell Regulador:


A pesar d’un retard generalitzat d’uns 10 dies respecte la data d’inici de verema del 2009, la collita d’aquesta campanya no serà tardana.

El Consell Regulador espera registrar una producció moderada d’entorn els 38 milions de kilos i amb un estat fitosanitari òptim. Com a resposta a la forta calor d’aquesta setmana els tècnics dels cellers intensifiquen els seguiments de maduració en les varietats i partides més primerenques.

La campanya compta amb nous moviments en el Registre de Cellers i serà la primera en que els cellers podran optar per elaborar i qualificar un nou tipus de producte emparat resultant del Pla Estratègic entorn la Garnatxa blanca de la Terra Alta.

Com de costum, al municipi del Pinell de Brai ja ha tingut lloc la primera verema de la DOTA. Tot i això, a l’altra banda de les serres calcàries de Pàndols i Cavalls, on es concentra la major part de la superfície vitícola emparada, encara està per determinar l’inici de la verema. Son molts pocs els que s’atreveixen a qualificar la verema 2010 de tardana, però el contrast envers la precocitat de la collita 2009 és més que evident ja que els primers estadis de desenvolupament vegetatiu del cep van estar marcats per unes temperatures més suaus que en anyades anteriors.

La producció que s’espera registrar és inferior a l’esperada. El nivell d’estrès hídric sofert per les vinyes durant les fases de creixement del raïm i la baia (amb menys pluges que l’any passat durant aquest període) juntament amb determinats problemes de quallat del fruit, especialment en la varietat Garnatxa negra preveuen un volum de producció moderat. També cal destacar que la continua reducció de la superfície en producció, de l’ordre d’un 5% anual, contribueix a contenir la xifra global de producció. En l’apartat qualitatiu destaca un any més l’impecable estat sanitari de les vinyes i del raïm i, en el cas de la Garnatxa negra, s’espera un potencial qualitatiu superior. Amb tot, els tècnics i tècniques responsables de la producció dels cellers inscrits estan intensificant els seguiments de maduració en les varietats i partides més primerenques, pensant possiblement en determinar dates d’inici de verema. Un parell d’elaboradors, a Vilalba dels Arcs i a Bot han previst per demà divendres alguna verema puntual.

La campanya 2010/2011 s’enceta amb nous moviments en el Registre de Cellers. D’una banda Agrícola Fuster, empresa familiar situada a Gandesa, estrena nou celler enmig de les vinyes de la seva propietat. El celler Jordi Miró (Corbera d’Ebre) comptarà amb noves instal·lacions i Vins Carpó (Batea) s’estrenaran com a elaboradors de vi. Cal destacar la clara orientació al turisme del vi dels flamants cellers d’Agrícola Fuster i Jordi Miró. Per últim, amb la collita 2010 s’encetarà la possibilitat de produïr i qualificar un nou producte, concretament un vi blanc, resultant del Pla Estratègic entorn la Garnatxa blanca en que el CRDOTA està treballant des del juny de l’any passat. Properament l’ens gestor de la DO “Terra Alta” donarà a conèixer amb detall les característiques que perfilaran aquest nou “Terra Alta”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada